Αν και συνδρομητής στις υπηρεσίες GPRS/3G εδώ και 2 χρόνια και στις υπηρεσίες DATA στο κινητό μου τηλέφωνο πάνω από 3 χρόνια, δεν έχω μπει στον πειρασμό να πάρω κάρτα 3G για το φορητό μου. Όλα αυτά τα χρόνια παίρνω καθημερινά ανελλιπώς το e-mail στο κινητό τηλέφωνο, και πρέπει να ομολογίσει ότι έχω γυρίσει πολλά σημεία στην Ελλάδα "ψάχνοντας για σήμα", αλλά και στο εξωτερικό.
Προσωπική άποψη, ότι στην Ελλάδα είναι καλύτερα από το εξωτερικό, και ότι είμαστε φθηνότεροι από τους έξω. Το κινητό μπορεί εύκολα να συνδεθεί με το φορητό, είτε μέσω USB καλωδίου, είτε μέσω Bluetooth και να έχεις το ίδιο αποτέλεσμα με την κάρτα 3G. Ναι, είναι αλήθεια ότι το δίκτυο 3G δεν είναι διαθέσιμο παντού, αλλά και με GPRS (~41K) μπορεί κάποιος να στείλει ή να πάρει ένα life-saver e-mail της τάξης των 40Κ-50Κ με attachment.
Δεν αξίζει η δέσμευση του συμβολαίου που θέλουν με τις 3G κάρτες, μιας και για κίνηση data στο κινητό τα 15MB η WIND ζητάει 15€ και η CosmOTE για τα 20MB ζητάει 18€. Σημείωση εδώ, ότι για κίνηση περίπου 80-100 e-mail την ημέρα, λαμβάνοντας στο κινητό μόνο τους headers από κάθε μήνυμα, και κάνοντας download όλα τα μηνύματα του dotNETZone - από όλα τα forum (25-45 μηνύματα την ημέρα με μέσο όρο περίπου 3Κ) η κίνησή μου είναι κάτω από 10ΜΒ το μήνα. Αν βάλουμε ότι μερικές φορές συνδέομαι και On-line για web browsing με το opera mini (συμπιέζει τα δεδομένα πριν έρθουν στο browser, πχ η πρώτη σελίδα του dotNETZone από 130Κ στο κινητό κατεβαίνουν 35Κ), καθότι είμαι μακριά από σημείο που υπάρχει υπολογιστής, η κίνησή στο κινητό έχει φτάσει μέχρι και τα 14ΜΒ το μήνα.
George J.