|
Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò jimenez. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Grigoris στις 22-04-2008, 21:03. Υπάρχουν 17 απαντήσεις.
-
28-02-2008, 22:00
|
-
jimenez
-
-

-
Μέλος από τις 17-02-2006
-
Ν.Ηράκλειο,Αθήνα
-
Δημοσιεύσεις 282
-
-
|
Σχεδίαση εφαρμογής για υποκαταστήματα
Καλησπέρα σας,
Θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής. θέλω να δημιουργήσω μια εφαρμογή η οποία θα εκδίδει τιμολογια,θα κρατάει πελατολόγιο κτλ. αυτη η εφαρμογή θα παίζει σε υποκαταστήματα. Η εφαρμογή θα έχει τοπική βάση SQl server. Στα κεντρικά θα υπάρχει η κεντρική βάση στην οποία θα ενημερόνονται τα πελατολόγια, οι αποθήκες των υποκαταστημάτων, οι πωλήσεις κτλ. Η καλύτερη σχεδίαση ενός τέτοιυ πληροφοριακού συστήματος ποιά είναι? SQl Server Replication ή δημιουργία Web εφαρμογής ? Τι συνιστάται για τέτοιου είδου προβλήματα? Θέλω να επισημάνω τα εξής ότι τα υποκαταστήματα θα βρίσκονται σε χώρα στην οποία δεν είναι και παρα πολύ καλό το δίκτυο του Internet. Εγώ σκέφτηκα την πρώτη λύση ως καλύτερη, γιατί σε περιπτωση που δουλεύει ο ιδιοκτήτης του υποκαταστήματος με web εφαρμογη θα αντιμετωπίσει προβλημα αν για παραδείγμα πέσει το ιντερνετ δεν θα μπορεί να εκδόσει τιμολόγιο. Δεν ξέρω πείτε μου τι προτείνετε και τον λόγο.
Dimitris S. FIRST TEST THEN CODE....
|
|
-
28-02-2008, 22:08
|
-
Panagiotis Kefalidis
-
-

-
Μέλος από τις 09-05-2005
-
North America
-
Δημοσιεύσεις 1.204
-
-
|
Απ: Σχεδίαση εφαρμογής για υποκαταστήματα
Η ποιότητα της γραμμής σίγουρα είναι ενας σημαντικός παράγοντας για να επιλέξεις το πως θα σχεδιάσεις μια εφαρμογή, αλλά δεν είναι και ο μοναδικός. Θα μπορούσες να φτιάξεις αυτό ακριβώς το οποίο σκέφτηκες. Τοπικές βάσεις σε κάθε κατάστημα οι οποίες κάνουν synchronize με την κεντρική. Αλλά κάθε πότε κάνουν; Με ποια κριτήρια; Τα τιμολόγια πότε στέλνονται στα κεντρικά; Η' δεν στέλνονται ποτέ; Κι εάν στο πχ πρωινό synchronization δεν υπήρχε stock και τώρα υπάρχει, τι λες στον πελάτη; Δίνεις την δυνατότητα να κάνει οποιαδήποτε στιγμή synchronize ή όχι; Αυτά είναι μόνο απο τα λίγα ερωτήματα που μου ήρθαν στο μυαλό τώρα. Εάν κάτσουμε και σκεφτούμε κι άλλο, σίγουρα θα βρούμε κι άλλα και ίσως και πιο σημαντικά/"δύσκολα" απ' αυτά.
Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις Sync Services για το synchronization με SQL CE για local database ή θα μπορούσες να περιμένεις μέχρι να βγει ο SQL Server 2008 Express όπου θα υπάρχει και provider όχι μόνο για SQLCE αλλά και για Express, καθώς sync provider για 2005 Express δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να βγει (τουλάχιστον έτσι λένε).
Παναγιώτης Κεφαλίδης "Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία" Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
|
|
-
28-02-2008, 23:08
|
-
jimenez
-
-

-
Μέλος από τις 17-02-2006
-
Ν.Ηράκλειο,Αθήνα
-
Δημοσιεύσεις 282
-
-
|
κοίτα.Στην περίπτωση των τιμολογίων θα μπορούσε η τοπική βάση να ενημερώσει αυτόματα την κεντρική σε κάθε της αλλαγη?Δηλαδή σε κάθε Insert του πίνακα Timologia πχ? Επίσης σε κάθε προσθήκη νέων πελατών στην κεντρική βάση, η ίδια μπορεί αυτόματα να ενημερώσει τις βάσεις των υποκαταστημάτων?Βασικά δεν γνωρίζω καθόλου, ή καλυτερα δεν εχω δουλέψει SQL Server Replication. Εσύ τι προβλήματα έχεις αντιμετωπίσει σε τετοίου είδους ζητήματα?
|
|
-
29-02-2008, 09:00
|
-
manosB
-
-

-
Μέλος από τις 05-10-2005
-
Καπανδρίτι
-
Δημοσιεύσεις 903
-
-
|
Να πω και τη γνώμη μου μια και ήμουν σε ομάδα που υλοποίησε τέτοια εφαρμογή. Καταρχήν η λύση της τοπικής βάσης είναι μονόδρομος, διότι τι θα γίνει πχ αν τρακάρει μια νταλίκα στο καφάο της γειτονιάς και μείνει το υποκατάστημα χωρίς γραμμή για 3 μέρες!! τι θα κάνεις.  Τώρα, να παίζεις live για εμένα τουλάχιστον δεν ενδείκνυται. Καλύτερα είναι στο τέλος της ημέρας να επικοινωνείς με την κεντρική βάση και να κάνεις τον συγχρονισμό σου. Επίσης μια παράμετρο που πρέπει να σκεφτείς είναι οι ετικέτες (καρτελάκια τιμών ) στα καταστήματα. Σύμφωνα με το νόμο πρέπει να αναγράφουν την τιμή που έχεις στο ταμείο. Άρα δεν μπορείς να αλλάζεις τιμές κατά το δοκούν. Γενικά πάντως σαν αρχή για μένα για να μην χάσεις την μπάλα πρέπει να έχεις 2 ανεξάρτητα συστήματα. Αυτά θα επικοινωνούν μέσω μιας στάνταρ διαδικασίας η οποία μάλιστα θα καταγράφεται κάπου. Πχ το είδος μπήκε στη τοπική βάση τότε ή το update στη τιμή έγινε τότε. Τώρα, μπορείς κάποιες στατιστικές αναφορές που χρειάζονται να τις κάνεις κατευθείαν στη κεντρική βάση ώστε οι βάσεις των υποκαταστημάτων να είναι μόνο για τιμολόγηση. Εξαίρεση βέβαια σε αυτό είναι η αναφορά για να κλείσει ταμείο ο υπάλληλος!!! Πάντως το θέμα είναι μεγάλο σύνθετο και θέλει καλή σχεδίαση για να μην τρέχεις μετά....
Manos
|
|
-
02-03-2008, 12:53
|
|
Θέλοντας να χαριτολογήσω, αλλά και να πειράξω όλους τους προαναφερόμενους: 
- Προσωπική θέση είναι ότι δεν θα υλοποιούσα ένα τέτοιο σύστημα, ούτε με τον ένα τρόπο (web εφαρμογή), ούτε με την άλλο (SQL Replication Services).
- Να συνεχίσω το πείραγμα μου, λέγοντας ότι το IT είναι μια επιστήμη και δεν είναι μόνο η πλευρά του developer, είτε μόνο η μεριά του administrator - είναι και τα δύο μαζί.
Η λύσεις που προτείνονται εδώ θα μπορούσε να τις σκεφτεί και υλοποιήσει ένας developer, σε ένα κόσμο που δεν θα υπήρχαν administrators. Αλλά και τότε, θα η εφαρμογή που θα έβγαινε θα ήταν καταδικασμένη να αποτύχει, μιας και δεν θα ασχολιόταν μαζί της ο developer, αφού θα είχε γίνει deploy!
- Αν λάβουμε υπόψη μας ότι κάθε υποκατάστημα θα έχει τηλέφωνο, οπότε και την δυνατότητα μιας Internet σύνδεσης, απλής 512K-1M (πολύ μικρό κόστος), και ούτως η άλλως στο κεντρικό κατάστημα που είναι και η έδρα της εταιρίας θα έχει κάποιο πρόγραμμα "πιστοποιημένο" για να κόβει τιμολόγια (δεν χρειάζεται πρόσθετη επένδυση), τι πιο απλό, και φθηνό, από το να φτιάξουμε ένα απλό VPN δίκτυο, με όλα τα υποκαταστήματα να είναι VPN clients στο κεντρικό υποκατάστημα (το κεντρικό κατάστημα θα πρέπει να κάνει μια σύνδεση με σταθερή IP με λίγο μεγαλύτερο bandwidth). Μέσα από το VPN όλοι να χρησιμοποιούν το ίδιο πρόγραμμα σαν να είναι σε τοπικό δίκτυο (κοινώς δεν υπάρχει πρόγραμμα της κατηγορίες που δεν το υποστηρίζει).
- Από την μεριά της υλοποίησης δεν υπάρχει ρίσκο στο αποτέλεσμα, μιας το πρόγραμμα ήδη υπάρχει και ξέρουμε τι θα προσδώσει. Από μεριάς ασφάλειας, το VPN είναι πολύ ασφαλές. Από μεριάς συντήρησης και κόστους, μπορούμε να υποθέσουμε ότι θα αγοραστεί ένας server για να στηθεί επάνω του ένα Firewall/Proxy server, που θα έχει το ρόλο του VPN server - δεν χρειάζεται ιδιαίτερο administration, μπορεί να δουλέψει σαν "ψυγείο".
Όσο από χρόνους, δεν μπορεί να συγκριθεί, μιας και από την αγορά της υποδομής, ο χρόνος που απαιτείται είναι max 2 μέρες, συμπεριλαμβανομένου πάρα πολλών δοκιμών για να μάθουν όλοι την χρήση του.
George J.
Υστερόγραφο: Ξέχασα να αναφέρω και την πρόσθετη αξία που αποκτάει το VPN, μιας και εκτός από τα υποκαταστήματα, θα μπορεί ο οποιοσδήποτε υπάλληλος να το χρησιμοποιήσει για να συνδεθεί στην εταιρεία, είτε για να κόψει τιμολόγιο, είτε για να βάλει μια παραγγελία, είτε να δει τα τρέχοντα αποθέματα κ.ο.κ. Και όλα αυτά μόνο με μια τηλεφωνική γραμμή...
|
|
-
02-03-2008, 13:17
|
-
Panagiotis Kefalidis
-
-

-
Μέλος από τις 09-05-2005
-
North America
-
Δημοσιεύσεις 1.204
-
-
|
Κι όλα αυτά θα έπρεπε να τα κάνει ο Administrator ε;  Μα σε τι ουτοπία ζούμε! ΑΗΗΑΗΑΗΑ!
Παναγιώτης Κεφαλίδης "Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία" Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
|
|
-
02-03-2008, 13:28
|
-
kanenas.net
-
-

-
Μέλος από τις 09-08-2007
-
-
Δημοσιεύσεις 3
-
-
|
Επειδή δεν γνωρίζω ! Τι παίζει με το VPN στην περίπτωση που θέλω να εκτυπώσω (π.χ καρτελάκια τιμών) ?
Visit... http://kanenas.net News and ideas about programming
|
|
-
02-03-2008, 17:58
|
|
Το VPN εξασφαλίζει την ασφάλεια να παίξει μια σύνδεση μέσω Internet, σαν να ήταν σε τοπικό δίκτυο.
Αν στον υπολογιστή σου έχεις συνδεδεμένo εκτυπωτή, μπορείς κανονικά να εκτυπώσεις ότι θες - όπως τα καρτελάκια τιμών.
George J.
|
|
-
03-03-2008, 09:49
|
-
manosB
-
-

-
Μέλος από τις 05-10-2005
-
Καπανδρίτι
-
Δημοσιεύσεις 903
-
-
|
Κύριε Καπνιά μόλις υλοποιήσετε το VPN πείτε να μου να στείλω μια νταλίκα στο καφάο της περιοχής του υποκαταστήματος. Να δούμε μετά πόσα απίδια χωράει ο σάκος. Να σε δω να εξηγείς στο αφεντικό ότι δεν μπορεί να πουλήσει γιατί δεν έχει τηλέφωνο.!!!!!!!  Σοβαρά τώρα, το VPN είναι απαραίτητο για την απλούστευση και την ασφάλεια των επικοινωνιών μεταξύ των υποκαταστημάτων και των κεντρικών. Ειδικά αν συνδιαστεί και με ip τηλεφωνία η αποσβεση της επένδυσης είναι πολύ γρήγορη. Τώρα οπωσδήποτε χρειάζεται και η stand alone λειτουργία, τουλάχιστον για την τιμολόγηση και παραγγελιοληψία. Όλα τα άλλα μπορούν να γίνουν χτυπώντας κατευθείαν την κεντρική βάση. Βέβαια αν μιλάμε για μεγάλα υποκαταστήματα που οι τζίροι τους δικαιολογούν την επένδυση θα μπορούσε να υπάρχει μικροκυματική επικοινωνία μεταξύ καταστημάτων και κεντρικού, ιδανικά από δυο διαφορετικούς παρόχους με 2 γραμμές DSL ως back up. Δεν νομίζω ότι συμφέρει όμως
Manos
|
|
-
03-03-2008, 10:29
|
-
jimenez
-
-

-
Μέλος από τις 17-02-2006
-
Ν.Ηράκλειο,Αθήνα
-
Δημοσιεύσεις 282
-
-
|
Καταρχάς καλό μήνα σε όλους. Θα ήθελα εξαρχης να σας ευχαριστήσω. Αυτό που θέλω να διευκρινίσω είναι ότι στο παρελθόν δουλέψαμε με VPN σε άλλα υποκαταστήματα (εκτός Ελλάδος) και αντιμετωπίσαμε προβλήματα (Συνδεση,καταχωρισεις κτλ). Οπότε πάμε ή σε σχεδίαση νέας εφαρμογής ή σε αγορά κάποιου software το οποίο είναι δοκιμασμένο και λειτουργεί άψογα για τέτοιες δουλειές. Το θέμα είναι ότι έχω πολυ μικρό χρόνο παράδοσης και πραγματικά δεν ξέρω τι να κάνω. Από θέμα software αν έχετε καμία προταση ρίχτε την. Όσον αφορα το θέμα της σχεδίασης εμένα με καίει πολύ το replication. να μην χανονται δεδομένα και ειδικά τιμολόγια! Υπάρχει κάτι που μπορώ να διαβάσω για το replication του sql server?
|
|
-
03-03-2008, 10:30
|
-
KelMan
-
-
-
Μέλος από τις 03-11-2004
-
Planet Earth
-
Δημοσιεύσεις 2.851
-
-
|
Σε συστήματα που βασίζονται στην απομακρυσμένη επικοινωνία πάντοτε υπάρχει η πιθανότητα της μη διαθεσιμότητας δικτύου λόγω εξογενών παραγόντων. Βέβαια από την άλλη μεριά, πάντοτε υπάρχει και λύσεις που μειώνουν αυτές τις πιθανότητες. Πχ μπορεί κάποιος να ζητήσει HellasCom κύκλωμα με εγγύηση ταχύτητας και uptime. Οι τράπεζες δηλαδή πως λειτουργούν; Είναι απλά θέμα κόστους και απαιτήσεων. Το να πέσει η νταλίκα στο ΚΑΦΑΟ είναι ένα σενάριο που έχει τις ίδιες ή ανάλογες πιθανότητες με το να πάρει φωτιά το computer room ή να γίνουν έργα και να κοπούν τα καλώδια. Ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος. Πιστεύω ότι το καλύτερο είναι να καταγράψεις σε μια λίστα τις πιθανές λύσεις, τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και το κόστος τους και να αφήσεις άλλους να πάρουν την απόφαση έχοντας υπόψη τις ελάχιστες απαιτήσεις που έχουν για το σύστημα.
Vir prudens non contra ventum mingit
|
|
-
03-03-2008, 10:38
|
-
KelMan
-
-
-
Μέλος από τις 03-11-2004
-
Planet Earth
-
Δημοσιεύσεις 2.851
-
-
|
Πολλά μπορείς να διαβάσεις, ξεκίνα από τα Books On Line και συνέχισε με βιβλία κλπ, ωστόσο έχε στο νου σου ότι το replication δεν είνα απλό θέμα. Και ειδικά σε συνδυασμό με αυτό που λες ότι έχεις πολύ μικρό χρόνο παράδοσης...
|
|
-
03-03-2008, 22:24
|
-
jimenez
-
-

-
Μέλος από τις 17-02-2006
-
Ν.Ηράκλειο,Αθήνα
-
Δημοσιεύσεις 282
-
-
|
τελικά σήμερα το απόγευμα αποφασίστηκε ότι θα την σχεδιάσω εγώ την εφαρμογή. Έχω στο μυαλό μου το εξής μοντέλο και θέλω να μου πείτε αν είμαι σωστός και αν όχι τιπως πιστευται ότι πρέπει να γίνει. Σκέφτηκα client εφαρμογή με τοπική βάση. Αυτό για 10 χρήστες. Οι τοπικές βάσεις με χ τρόπο να επικοινωνούν με την κρεντρική. όταν στην κεντρική βάση προσθέσω πελάτη θέλω να ενημερώσει και τις άλλες 10. Αν τώρα κάποιος client εκτυπώσει - αποθηκεύσει ένα τιμολόγιο, αυτόματα να ενημερώσει την κεντρική βάση. Αυτο έχει να κάνει με replication? Να δούμε αυτό πρώτα. Είναι σωστό αυτό το μοντέλο?
|
|
-
04-03-2008, 21:31
|
-
jimenez
-
-

-
Μέλος από τις 17-02-2006
-
Ν.Ηράκλειο,Αθήνα
-
Δημοσιεύσεις 282
-
-
|
Υπάρχει αλλος τρόπος ώστε να ενημερώνουν τα υποκαταστήματα το κεντρικο κατάστημα (κεντρική βάση) εκτός από το replication?
|
|
-
04-03-2008, 22:09
|
-
KelMan
-
-
-
Μέλος από τις 03-11-2004
-
Planet Earth
-
Δημοσιεύσεις 2.851
-
-
|
Χωρίς να δώσεις συγκεκριμένες προδιαγραφές σε availability, σε ποσοστά αξιοπιστίας, σε χρόνους latency, σε business needs, σε, σε, σε, ψάχνεις στα τυφλά... Οι απαιτήσεις και το budget θα σε οδηγήσουν, πέρα από αυτά μπορούμε εδώ να κουβεντιάζουμε για μήνες... Μπορείς για παράδειγμα να υλοποιήσεις κάποιο είδος data migration με log shipping ή να υλοποιήσεις batch imports ή SSIS solution. Μπορείς να στέλνεις τα data μέσα από VPN, μέσω HTTP/FTP, μέσω Message Queue. Μπορείς να παίξεις με Sync Services, μπορείς να το κάνεις προγραμματιστικά μέσω WCF, μπορείς ακόμη και να χρησιμοποιήσεις BizTalk Server αν έχεις τέτοιο budget!
|
|
Σελίδα 1 από 2 (18 εγγραφές)
1
|
|
|