Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Ζήτηση J2EE/COM+

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Παναγιώτης Καναβός. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Παναγιώτης Καναβός στις 25-09-2005, 23:31. Υπάρχουν 18 απαντήσεις.
Σελίδα 1 από 2 (19 εγγραφές)   1 2 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  19-09-2005, 20:24 5579

    Ζήτηση J2EE/COM+

    Επειδή ρωτήθηκε πόση ζήτηση υπάρχει για J2EE σε σχέση με COM+.

    Μια αναζήτηση με το Google στο www.skywalker.gr δίνει τα παρακάτω αποτελέσματα:

    Αναζήτηση με google στο www.kariera.gr:

  • J2EE:      7 αγγελίες  (site:www.kariera.gr J2EE)
  • COM+:  1 αγγελία    (site:www.kariera.gr COM+)
  • DCOM:  1 αγγελία   (site:www.kariera.gr DCOM)

    Καμμία αγγελία δεν αναφέρει Remoting, Enterprise Services, MSMQ.
    Επίσης, οι αγγελίες που αναφέρονται COM+/DCOM μετράνε σαν COM+.

    Αναφέρω και τα Remoting, ES, MSMQ γιατί μπορεί να πει κανείς ότι μπορεί να ζητάνε J2EE αλλά να θέλουν απλά ένα container για αντικείμενα. Βάζοντας μέσα και το Remoting, νομίζω ότι καλύπτω τις τεχνολογίες που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς σε windows για  να πετύχει ό,τι θα έφτιαχνε και σε Java χρησιμοποιώντας ένα οποιοδήποτε container.
    Επειδή μπορεί να πει κανείς ότι πολλές από αυτές τις αγγελίες δεν είναι πλέον ενεργές, τα αποτελέσματα είναι αυτά που κράτησε το google από το τελευταίο scavenge που έκανε και συνεπώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συγκρίσεις.


  • Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  19-09-2005, 22:14 5581 σε απάντηση της 5579

    Απ: Ζήτηση J2EE/COM+

    Πιθανό σενάριο:
    Μία εταιρία έχει ένα developεράκο που της φτιάχνει πράγματα σε J2EE. Ο καημένος πάει φαντάρος και αφήνει την εταιρία σύξυλη. Η εταιρία ψάχνει, ξαναψάχνει, βάζει αγγελίες, δεν βρίσκει, ξαναψάχνει, ρωτάει γνωστούς....
    Μια άλλη εταιρία έχει ένα develoπεράκο που δουλεύει με .net. Ο μικρός πάει φαντάρος. Η εταιρία ψάχνει, βρίσκει εύκολα κάποιον που να σκαμπάζει .net, ίσως όχι όσο θα ήθελε αλλά είναι microsoftικά και μπορεί να μπεί εύκολα στο πνέυμα. Άρα, βολεύεται χωρίς να φλομώσει τα job sites με αγγελίες.
    Πως σας φαίνεται;
    Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  19-09-2005, 22:46 5583 σε απάντηση της 5579

    Απ: Ζήτηση J2EE/COM+

    Η διαφορά είναι τόσο μεγάλη που δεν εξηγείται έτσι απλά. Εξάλλου, σε προηγούμενη συζήτηση δεν είχε βρεθεί κανείς που να χρησιμοποιεί συστηματικά το COM+.

    Αν δείτε και τις αγγελίες, θα προσέξετε ότι οι αγγελίες κάποιων εταιρειών επαναλαμβάνονται, αλλά αυτό συμβαίνει και για αγγελίες .NET. Γενικά είναι οι ίδιες εταιρείες που επαναλαμβάνουν την ίδια αγγελία ξανά και ξανά (γιατί άραγε ?)

    Ακόμα και αν αφαιρεθούν αυτές, το γεγονός παραμένει ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση για J2EE παρά για COM+. Οι αγγελίες για COM+ είναι απλά τόσο λίγες, που δεν μπορεί κανείς να θεωρήσεις ότι χρησιμοποιείται το COM+ στην Ελλάδα.

    Παιδιά, αυτό το 34/7 μου θυμίζει τα σκορ που πετύχαινε η ελληνική ομάδα baseball. Ανησυχώ, ανησυχώ ...
    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  20-09-2005, 01:19 5589 σε απάντηση της 5583

    Απ: Ζήτηση J2EE/COM+

    Το πρώτο post ύστερα από πολλλλύ καιρό... Πολλοί από σας ξέρετε γιατί Wink [;)]

    Λοιπόν, ως προς το θέμα μας, αυτό που έχω να πω είναι ότι όταν στην Compact κάναμε σεμινάρια VB6, το τρίτο σεμινάριο της VB (enterprise development) είχε αρκετή κίνηση και η αίσθηση που έχω είναι ότι πολλές εταιρίες ασχολήθηκαν με το COM και εν γένει την DNA αρχιτεκτονική. Άλλωστε, έχουμε κουβεντιάσει στο παρελθόν για την ώθηση που έδωσε σε αυτόν τον τομέα η ευκολία υλοποίησης COM components μέσα από τη VB 6. Υποθέτω κάποιες από αυτές πέρασαν και στο COM+. 

    Τώρα, στο .NET, ως προς το enterprise development, δεν υπάρχει ένα και μόνο αντίστοιχο σεμινάριο. Υπάρχει ένα σχετικό με component services που δεν έχει μεγάλη κίνηση και φυσικά το σεμινάριο για τα Web Services που έχει κίνηση.

    Ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να βγουν, ωστόσο προσωπικά υποθέτω ότι γενικά οι εταιρίες που χρησιμοποιούν τεχνολογίες Microsoft έχουν "μάθει" (ή θεωρούν ότι έχουν "μάθει") ότι είναι να "μάθουν" περί enterprise development και πλέον μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους στο .ΝΕΤ. Άλλες από αυτές επιτυχώς, άλλες από αυτές κουτσά-στραβά... Ως προς το γιατί τελικά το J2EE εμφανίζεται πολύ περισσότερο, μήπως να σκεφτούμε το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης; Μειώνεται η προσφορά - αυξάνεται η ζήτηση...

     

     


    Vir prudens non contra ventum mingit
  •  20-09-2005, 16:13 5592 σε απάντηση της 5579

    Απ: Ζήτηση J2EE/COM+

    Απ’ ότι μπορώ να καταλάβω, το ζητούμενο είναι να βρούμε πόσες ελληνικές εταιρίες ασχολούνται με την ανάπτυξη distributed εφαρμογών.  Κάθισα λοιπόν και κοίταξα όλες τις αγγελίες για το J2EE που έβαλε το skywalker (με το ίδιο query που χρησιμοποίησε ο Παναγιώτης):

     

    Αρχικά, τα πραγματικά hits που βγάζει είναι 30 (τα υπόλοιπα λέει είναι too similar).  Από αυτά τα 30, έχουμε:

     

    5 αγγελίες που μοιάζουν να μιλάνε για distributed εφαρμογές (4 διαφορικές εταιρίες)

    2 αγγελίες που δεν ψάχνουν ειδικά για J2EE, αλλά για οποιαδήποτε enterprise platform (1 εταιρία)

    12 αγγελίες που είναι για απλό web development (δείτε σχόλιο παρακάτω)

    4 αγγελίες που ζητάνε άλλες τεχνολογίες, και απλά υπάρχει η λέξη J2EE

    2 αγγελίες που ψάχνουν για Systems Engineers σε J2EE, και όχι προγραμματιστές (και είναι από μία από τις 5 εταιρίες που κάνουν enterprise development)

    5 hits που είναι λάθος (είτε δεν υπάρχουν πλέον οι σελίδες, είτε είναι links σε λίστες αποτελεσμάτων)

     

    (έχω και τα αναλυτικά αποτελέσματα, με συγκεκριμένα links στην κάθε κατηγορία, αλλά δεν θεωρώ σωστό να τα κάνω post εδώ αφού αναφέρονται σε εταιρίες)

     

    Το J2EE είναι ένας πολύ γενικός όρος που δεν υποδηλώνει απαραίτητα ανάπτυξη distributed εφαρμογών.  Η μεγάλη πλειοψηφία των αγγελιών αυτών είναι για web development, κυρίως διότι μέσα στο J2EE specification περιλαμβάνονται οι τεχνολογίες JSP και JDBC.  Αυτό που βλέπω εγώ είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 εταιρίες που ψάχνουν για κόσμο για να κάνουν κάτι (εκτός από web development) σε J2EE.  Δεν ξέρουμε αν αυτό το κάτι είναι distributed ή όχι.

     

    Στην πλατφόρμα της Microsoft, υπάρχουν τρεις επιλογές για distributed applications: Web Services, Enterprise Services και Remoting.  Όλα αυτά μπορεί κανείς να τα πει .NET, ή μπορεί να ζητήσει COM+ και να εννοεί Enterprise Services και πάει λέγοντας.

     

    Αυτό που θέλω να πω είναι ότι είναι μάλλον αφελές να προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για την ύπαρξη enterprise εφαρμογών καθώς και για την επικράτηση μίας πλατφόρμας ψάχνοντας με keywords μέσα σε αγγελίες, διότι ότι ο όρος J2EE χρησιμοποιείται πολύ συχνά για απλές web εφαρμογές, και διότι στην πλατφόρμα της Microsoft οι επιλογές για enterprise εφαρμογές είναι πολλές και συχνά δεν αναφέρονται με τα συγκεκριμένα ονόματά τους.

     

    Και κάτι τελευταίο:  Όταν μιλάμε για distributed εφαρμογές, συνήθως αναφερόμαστε σε senior θέσεις.  Τέτοιου είδους θέσεις, τουλάχιστον στο χώρο μας, σπάνια εμφανίζονται σε αγγελίες…


    Patrick
  •  25-09-2005, 18:11 5713 σε απάντηση της 5592

    Stick out tongue [:P] Απ: Ζήτηση J2EE/COM+

     patrick wrote:





    Γεια χαρα..το συμπερασμα σου περι j2ee ειναι σχετικα εσφαλμενο.. Το j2ee πραγματι περιεχει ενα μεγαλο set απο τεχνολογιες...η βασικη του βεβαια αρχιτεκτονικη ειναι οι application server μαζι με τα enterprise Java Beans τις object remot mapping τεχνολογιες (για βαση και μη) ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ το frontend!

    Αν μια full j2ee εφαρμογη εχει ενα fronted συγκεκριμενα το οποιο ειναι γραμμενο σε JSP αυτο δεν την κανει j2ee εφαρμογη ; ...η δεν την κανει και κατανεμημενη; ... ισως το distributed application θα ηθελες να το ορισεις λιγο καλυτερα;

    Μια j2ee εφαρμογη η οποια πληρei κατα μεγαλο ποσοστo τις αρχιτεκτονικες και τις directives του  j2ee μπορει να εχει οποιαδηποτε συνδιασμο τεχνολογιων που βρισκεται μεσα στο κουτι του j2ee ... μην βγαζουμε εσφαλμενα συμπερασματα.

    Η αγορα enterprise εφαρμογων ειναι πολυ λογικο να βρισκει το j2ee και την Java σε μεγαλυτερη ζητηση..ειναι μια ωριμη πια τεχνολογια με αρκετα χρονια πισω της και ανθρωποι και εταιριες εχουν επενδυσει αρκετα πανω της... ειναι ο καιρος που οι επενδυσεις αυτες...βρισκουn προσφορο εδαφος για να υλοποιηθουν...δεν μπορεις να περιμενεις απο μια platform οπως το .Net να εχει εγκατασταθει σε μεγαλο ποσοστo σε αυτο το κομματι της αγορας οταν ακομα το ιδιο δεν εχει σταθεροποιηθει σαν τεχνολογια (βλεπε .net 2.0 κτλ κτλ) . Το Net περναει βεβαια πολυ πιο γρογορα τις παιδικες ασθενειες της Java πριν 4-5  χρονια..θελει υπομονη και χρονο για να παρει την θεση του στην ευρητερη αγορα.
    Το πεδιο των enterprise εφαρμογων ειναι ακομα πιο δυσκολο μιας και η Μιcrosoft ακομα δεν μας εχει παρουσιασει in full extent τι εχει να αντιπαραβαλει απεναντι στο j2ee. Αυτο βεβαια δεν κανει το .Net ενα κανο framework ισα ισα ειναι ιδιατερα αξιολογο αλλα ακόμα στα σπαργανα για να μπορεί να έχει αξιωσεις για μεγαλα κομματια της πιτας...

    Υπάρχει επισης και η γενικη διαθεση μεγαλων οργανισμων οπως πχ η Ευρωπαικη Ενωση η οποία δίνει ανεπιστημα directives για ανοιχτες λυσεις...οσο αναφορα τεχνολογιες και λογισμιμο..σιγουρα αυτο δεν βοηθαει λυσεις απο την μαμα Microsoft.

    Λοιπον και για να κανουμε λιγο πλακα..παιδια ενταξει υπαρχει καιρος ακόμα για να ανεβειτε στο άρμα της Java και του j2ee 




    Java Hellenic User Group
    www.jhug.gr
  •  25-09-2005, 19:38 5714 σε απάντηση της 5713

    Απ: Ζήτηση J2EE/COM+

     javaneze wrote:


    ...δεν μπορεις να περιμενεις απο μια platform οπως το .Net να εχει εγκατασταθει σε μεγαλο ποσοστo σε αυτο το κομματι της αγορας οταν ακομα το ιδιο δεν εχει σταθεροποιηθει σαν τεχνολογια (βλεπε .net 2.0 κτλ κτλ) . Το Net περναει βεβαια πολυ πιο γρογορα τις παιδικες ασθενειες της Java πριν 4-5  χρονια..

    Εχμμμμ... Λίγο να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους... Το .ΝΕΤ δεν είναι η πρώτη πρόταση της Microsoft για enterprise applications... Πριν από αυτό υπήρχε η Microsoft DNA αρχιτεκτονική πάνω στην οποία υλοποιήθηκε πλήθος από enterprise εφαρμογές και η οποία είτε έχει κληρονομήσει αρκετά στο ΝΕΤ, είτε διατηρεί σχεδόν αυτούσια κάποια κομμάτια της (πχ MSMQ για messaging). Από την άλλη μεριά, το ότι βγήκε το .ΝΕΤ 2.0 δεν συνεπάγεται με κανέναν τρόπο ότι η τεχνολογία είναι ανώριμη ή ότι δεν έχει σταθεροποιηθεί. Είναι αυθαίρετο ένα τέτοιο συμπέρασμα. Ενδεχομένως να έχεις όμως στο μυαλό σου ένα χαρακτηριστικό του NET 2.0 που έρχεται να καλύψει κάποιο κενό στο χώρο του enterprise development, οπότε θα μπορούσαμε να κουβεντιάσουμε πιο συγκεκριμένα.

     javaneze wrote:

    Το πεδιο των enterprise εφαρμογων ειναι ακομα πιο δυσκολο μιας και η Μιcrosoft ακομα δεν μας εχει παρουσιασει in full extent τι εχει να αντιπαραβαλει απεναντι στο j2ee.

    Ενδεχομένως αν μας έλεγες τα συστατικά της J2EE αρχιτεκτονικής, μιας και οι περισσότεροι από εμάς έχουμε πολύ μικρή επαφή, να μπορούσαμε να δούμε αν έχει βάση αυτό που λες.

     


    Vir prudens non contra ventum mingit
  •  25-09-2005, 20:03 5715 σε απάντηση της 5714

    Απ: Ζήτηση J2EE/COM+

    Μηπως η προηγουμενη προταση της ΜS δεν ηταν και τοσο επιτυχημενη; Δεν νομιζω να διαφωνει κανεις .... Το πληθος ειναι σχετικο....σιγουρα δεν ηταν το καλυτερο χαρτι της MS μιας και το βαρος επεφτς παντα σε client server εφαρμογες...και μην ξεχναμε και το desktop.

    πως ειναι αυθαιρετο το συμπερασμα περι .Net οταν εκδοση 1.1 και 2.0 ειναι ασυμβατες! Προσωπικη μου αποψη ειναι οτι το .Net ειναι ανωριμο ...ακομα καθως ΑΚΟΜΑ εξελισεται σε πολλές του υποτεχνολογιες..δεν ειναι τυχαιο οτι τα ποσοστα χρησης της C# και του .Νet ειναι σχετικά χαμηλά και όχι στις φιλόδοξες βλεψεις της Microsoft..Επαναλαμβανςω..αυτο δεν κανει το >Net κακο..απλα κατα την ταπεινη μου γνωμη ΘΕΛΕΙ ακομα χρονο .....

    συμφωνα με τα παραπανω λοιπον..δεν μπορει να σε εκπλησει το γεγονος η ζητηση j2ee developers μιας και το μεγαλυτερο...κομματι της αγορας πραγματι υλοποιει enterprise εφαρμογες με την συγκεκριμενη τεχνολογια! Όπως αντιθετα ειχαμε και εχουμε πολλές υλοποιλήσεις για desktop εφαρμογες με εργαλεια της MS.



    η αρχιτεκτονικη του j2ee δεν εχει MS αντιστοιχο! δεν υπαρχει η εννοια του application server με την εννοια του container ο οποιος παρεχει ενα ελεγχομενο περιβαλλον αλλα και services σε μοναδες λειτουργικοτητας τα οποια ονομαζοντε Enterprise Java beans Τα beans ειναι που απαρτιζουν μια εφαρμγοη υλοποιουν την λογικη της εφαρμογης...και χρησιμοποιουν τον container για ΟΛΑ τα μηχανικα κομματια..να τους παρεχει session handling..naming services...κτλ κτλ Η λογικγ ακολουθει το μοντελο υλοποιησης των 3 -tier και γενικοτερα n-tier υλοποιησεων.

    Πολλα concept ειναι ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ στην φιλοσοφια της CORBA αν αυτο σας βοηθαει!




    Java Hellenic User Group
    www.jhug.gr
  •  25-09-2005, 20:12 5716 σε απάντηση της 5579

    Απ: Ζήτηση J2EE/COM+

    και για να μην παρεξηγηθουμε..ουτε να γινεται flame war!

    Χρονο και μαλιστα πολυ πειρε στην Java σαν ευρητερη τεχνολογια πειρε..για να γινει οτι εχει γινει..και ΑΚΟΜΑ πιο πολυ για το j2ee....που συνεχιζει ακομα και σημερα να μην ειναι μια trivial τεχνολογια..οσο αναφορα την εκμαθηση της και πιο σημαντικα την υλοποιηση λυσεων με αυτην! Παρολα αυτά εχει φτασει σε ενα αρκετα καλο επιπεδο ωριμοτητας...ελευθεριας αλλα και υποστηριξης απο μεγαλους παικτες της αγορας

    Sun - Oracle - ΙΒΜ - Bea κτλ κτλ

    Java Hellenic User Group
    www.jhug.gr
  •  25-09-2005, 20:29 5717 σε απάντηση της 5713

    Απ: Ζήτηση J2EE/COM+

     javaneze wrote:

    Υπάρχει επισης και η γενικη διαθεση μεγαλων οργανισμων οπως πχ η Ευρωπαικη Ενωση η οποία δίνει ανεπιστημα directives για ανοιχτες λυσεις...οσο αναφορα τεχνολογιες και λογισμιμο..σιγουρα αυτο δεν βοηθαει λυσεις απο την μαμα Microsoft.

    Μεταξύ σοβαρού και αστείου, μια ερώτηση: Η Sun δεν έχει κάνει διαθέσιμο τον κώδικα του virtual machine ανοιχτά για όλους, παρά μόνο για τους partners της, και εικονικές μηχανές που αναπτύσσονται από άλλους κατασκευαστές (IBM, Oracle), διατίθενται μόνο μετά από την έγκριση της, δηλαδή διατηρεί τα δικαιώματά της επάνω στην εικονική μηχανή της Java. Δηλαδή κάποιος δεν μπορεί να βγάλει/κυκλοφορήσει μια εικονική μηχανή Java χωρίς τις ευλογίες της Sun.

    Από εκεί και πέρα, η Sun παρέχει τα blueprints για το J2EE και τρίτοι κατασκευαστές το φτιάχνουν. Πως μπορείς να χτίζεις λογισμικό σε μία μη ανοιχτή βάση, και το ονομάζεις ανοιχτό; Αν οποιαδήποτε στιγμή η Sun απαιτήσει να πληρωθεί, για την δωρεάν προς το παρόν, εικονική μηχανή της Java, δεν θα είναι υποχρεωμένοι όλοι να καταβάλουν τα δικαιώματα;

    Πως μπορείς να την συγκρίνεις την Java με το .NET, σε σχέση με το ποιο είναι ανοιχτό λογισμικό; Το μεγαλύτερο μέρος του .NET είναι κατασκευαστικό πρότυπο, καταθεμένο στην ECMA, ενώ η Java ποτέ δεν ήταν, που όσο τα specifications της γλώσσας C# είναι ανοιχτά (ECMA Standard 334), μέχρι και το revision C# 2.0 που υλοποιείται από το .ΝΕΤ Framework v2.0, όσο και για το CLI (ECMA Standard 335) και είναι διαθέσιμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους για υλοποίηση;

    Εκτός  από την υλοποίηση της Microsoft υπάρχει, τουλάχιστον άλλη μία υλοποίηση, το Mono Project που αναπτύσσεται από την Ximian και σπονσάρεται από την Novell, που τρέχει σε σχεδόν το ίδιο αριθμό λειτουργικών συστημάτων που τρέχει και η Java, και πραγματικά είναι πλήρως ελεύθερο λογισμικό, και βασίζεται σε ελεύθερα πρότυπα και έχει ανοιχτό κώδικα.

     

    George J.

     


    George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
    w: capnias.org, t: @gcapnias, l: gr.linkedin.com/in/gcapnias
    dotNETZone.gr News
  •  25-09-2005, 20:34 5718 σε απάντηση της 5713

    Απ: Ζήτηση J2EE/COM+

    Φοβάμαι ότι μπλέκεις στο τί σημαίνει J2EE και τί σημαίνει .NET και τί σημαίνει distributed εφαρμογή. Όταν μια εφαρμογή χρησιμοποιεί ASP, ASP.NET, JSP, PHP, Python  + "τη βάση της αρεσκείας σας" μπορείς να την χαρακτηρίσεις απλά "δυναμικό web site" και τίποτα παραπάνω. Και ο patrick έχει δίκιο, οι περισσότερες αγγελίες για J2EE τελικά "μυρίζουν" απλά δυναμικά web sites. Σε τελική ανάλυση, είναι η ίδια κατηγορία εφαρμογών που γράφαμε πριν 10 χρόνια σε cgi. Το frontend δεν παίζει ρόλο στο να χαρακτηρίσεις μια εφαρμογή distributed ή όχι.

    Οι distributed εφαρμογές δεν έχουν να κάνουν ούτε με web ούτε με web servers. Χρησιμοποιούν τεχνολογίες transaction monitoring, queueing, lifetime services το λιγότερο. Μιλάμε για JBoss, για COM+, για Oracle AS. Μιλάμε για MQSeries. Μιλάμε για CORBA. Μιλάμε ακόμα και για AS/400. Σε καμμία περίπτωση δεν μιλάμε για management εργαλεία τα οποία "βαφτιστήκανε" application servers. Και δυστυχώς, στο χώρο της Java πολύς κόσμος έχει πέσει σε αυτή την παρανόηση.

    Ναι, μπορείς άνετα να βάλεις ένα content management και να φτιάξεις ένα e-shop, αλλά αυτό δεν θα σου εξασφαλίσει ούτε ασφάλεια, ούτε scalability. Για αυτά χρειάζεσαι queueing, χρειάζεσαι transaction processing monitors, χρειάζεσαι τα services που θα βρεις στο Tuxedo, το COM+  και το JBoss, αλλά δεν θα βρεις στον Apache, τον Tomcat και τον IIS.

    Σαν παράδειγμα distributed application, σκέψου το Amazon.com. Αποτελείται από 14 διαφορετικά services (αποθήκη, αποστολές, πληρωμές, κατάλογος, παραγγελίες, user interface, κλπ) που τρέχουν το καθένα στο δικό του server. Τα services επικοινωνούν ποτέ απευθείας μεταξύ τους. Η κάθε κλήση γίνεται μέσω queues, τόσο για λόγους ασφαλείας (να μην χαθούνε οι παραγγελίες) αλλά και για λόγους scalability (να μπορούν να σηκωθούν επιπλέον servers όποτε χρειάζεται, να μην υπάρχουν blocks). Χρησιμοποιούνται  transaction processing monitors, προκειμένου να περιοριστούν τα ταυτόχρονα connections στη βάση και να περιοριστεί ο αριθμός των blocks. Χρησιμοποιείται object pooling για να υπάρχουν διαθέσιμα αρκετά processors αλλά να μην σηκωθούν τόσα που θα υπερφορτωθεί ο server.

    Φαντάζεσαι τώρα τί θα γινόταν αν το Amazon  έτρεχε πάνω από ένα content management server που δεν παρέχει κανένα από αυτά τα services?

    Όσον αφορά την ωριμότητα, εδώ μπλέκεις το .NET με το COM+. Το COM+ με τη μορφή του MTS είναι διαθέσιμο από τα NT4, δηλαδή χμμ, πόσο μας κάνει αυτό, 7-8 χρόνια? Παραπάνω? Όλα τα services που καλύπτονται από την ομπρέλα του J2EE υπάρχουν στα Windows από τότε. Αντίθετα, οι J2EE application servers όπως το JBoss είναι πολύ πιο πρόσφατοι. Εκτός και αν συγκρίνεις με το Tuxedo το οποίο όμως είναι τρελά ακριβό. Μιλάμε για τιμές δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών ανά επεξεργαστή. Μάλιστα, πριν βγει ο MTS στα Windows ΝΤ 4 οι transaction processing servers ήταν πολύ ακριβότεροι και προσιτοί μόνο σε μεγάλους οργανισμούς και τράπεζες.

    Άλλο λάθος που κάνεις είναι να μπλέκεις το API με το server. Στην περίπτωση του COM+, API και service είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα καθώς παρέχονται σαν service του λειτουργικού από τα Windows XP Home και πάνω. Στην περίπτωση του J2EE έχεις μόνο το API. Ο server που θα χρησιμοποιήσεις θα υποστηρίζει κάποια από τα specs του J2EE, μπορεί να έχει και ένα δικό του API σε C++, να υποστηρίζει ΧΑ transactions ή όχι.

    Σε αυτό το χώρο, το COM+ έχει μια ιστορία 8 χρόνων τουλάχιστον. Οι περισσότεροι servers που παρέχουν J2EE API είναι πολύ πιο πρόσφατοι, εκτός και αν συμπεριλάβεις παλιότερους servers όπως το Tuxedo, οι οποίοι όμως απλά παρέχουν άλλο ένα API στη μορφή του J2EE, ενώ παρέχουν και άλλα APIs σε C++ και CORBA. Άσε που κάποιοι J2EE servers θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται Content Management Systems, όχι app servers.

    Το πρόβλημα με αυτές τις συγκρίσεις είναι ότι έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία αν οι σχεδιαστές του συστήματος καταλαβαίνουν τα προβλήματα των enterprise apps παρά οι δυνατότητες του API που θα χρησιμοποιήσουν. Όταν ξέρεις τί πρέπει να φτιάξεις, θα το φτιάξεις είτε με COM+ είτε με J2EE είτε με CORBA. Αν δεν ξέρεις, όποια πλατφόρμα και να χρησιμοποιήσεις έχασες.

    Αν θέλεις να συγκρίνεις πλατφόρμες, θα πρέπει να συγκρίνεις τις παρεχόμενες υπηρεσίες, την ευκολία ανάπτυξης και το κόστος. Κι εδώ το COM+/.NET νομίζω ότι τα πάει καλύτερα από το J2EE. Το COM+ (η πλατφόρμα) βρίσκεται σε όλους τους υπολογιστές που τρέχουν Windows από τον καιρό των NT 4, είναι σταθερή, με μεγάλο χρόνο στην αγορά και βελτιώνεται συνεχώς. Η ρύθμιση των services μέσω της χρήσης COM+ attributes κάνει την ανάπτυξη components και το configuration πολύ εύκολη και είναι ένας από τους λόγους που το COM+ προκάλεσε ταραχή στην αγορά των Transaction Processing Monitors όταν πρωτοεμφανίστηκε με τα Windows 2000.

    Και εδώ φοβάμαι ότι θα πρέπει να καταλήξω στο συμπέρασμα ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει γνώση από distributed εφαρμογές.  Τουλάχιστον, όχι εκτός των μεγάλων οργανισμών. Όχι ότι δεν συμβαίνει το ίδιο και εκτός Ελλάδος. Και στην Αμερική υπάρχουν εταιρείες που στήνουν ένα σύστημα content management και το ονομάζουν distributed application. Το κακό εδώ είναι ότι είμαστε τόσο μικρή αγορά που η γνώση των λίγων που έχουν ασχοληθεί με τις distributed εφαρμογές πάει χαμένη. Sad [:(]

    Χαμένη, σημαίνει ότι οι προγραμματιστές που αναπτύσσουν αντίστοιχες εφαρμογές, δεν ξέρουν τη θεωρία ή έστω την ανάγκη για transaction monitoring και queueing. Ή νομίζουν ότι τα Web Services παρέχουν αυτές τις λειτουργίες (ενώ είναι απλά άλλο ένα API). Και αυτό συμβαίνει, επειδή δεν έτυχε να δουλέψουν σε αντίστοιχα projects, δεν έχουν τους συναδέλφους τους να χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές, ή δεν κατάλαβαν ότι τα services που χρειάζονται στο Amazon μπορούν άνετα να βοηθήσουν και ένα eshop να δουλέψει με φθηνότερο hardware και πολύ καλύτερη αξιοπιστία από αυτή που έχουν συνηθίσει. Sad [:(]

    Και για να μην λέτε ότι μόνο γκρινιάζω

    Ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθουμε όλοι τί σημαίνει distributed application είναι να σχεδιάσουμε μαζί μια τέτοια εφαρμογή. Έχουμε wiki, οπότε μπορούμε να ξεκινήσουμε με ένα συγκεκριμμένο παράδειγμα. Ένα πιθανό σενάριο είναι ένα eshop αντίστοιχο του Amazon, το οποίο όμως σκοπός είναι να υλοποιηθεί σε ελληνικές κλίμακες. Δηλαδή, δεν χρειάζεται να υπάρχουν 50 servers από πίσω.

     


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  25-09-2005, 20:53 5721 σε απάντηση της 5715

    Απ: Ζήτηση J2EE/COM+

     javaneze wrote:
    πως ειναι αυθαιρετο το συμπερασμα περι .Net οταν εκδοση 1.1 και 2.0 ειναι ασυμβατες!

    Αυτό πως το εννοούμε;


    Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  25-09-2005, 21:12 5724 σε απάντηση της 5713

    Απ: Ζήτηση J2EE/COM+

     javaneze wrote:
    Γεια χαρα..το συμπερασμα σου περι j2ee ειναι σχετικα εσφαλμενο.. Το j2ee πραγματι περιεχει ενα μεγαλο set απο τεχνολογιες...η βασικη του βεβαια αρχιτεκτονικη ειναι οι application server μαζι με τα enterprise Java Beans τις object remot mapping τεχνολογιες (για βαση και μη) ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ το frontend!

    Αν μια full j2ee εφαρμογη εχει ενα fronted συγκεκριμενα το οποιο ειναι γραμμενο σε JSP αυτο δεν την κανει j2ee εφαρμογη ; ...η δεν την κανει και κατανεμημενη; ... ισως το distributed application θα ηθελες να το ορισεις λιγο καλυτερα;

    Η γρήγορα απάντηση είναι ναι – την κάνει κατανεμημένη και δεν νομίζω πως χρειάζεται να ορίσω το τι εννοώ με distributed application - από την ερώτησή σου, και κυρίως από το μέρος που λες "full j2ee", φαίνεται ότι είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος!  Επειδή όμως μου φαίνεται ότι με παρεξήγησες, να εξηγήσω ότι δεν είχα σκοπό να "μειώσω" το J2EE σαν πλατφόρμα.  Δεν είμαι σίγουρος σε ποιο συμπέρασμά μου αναφέρεσαι, θα υποθέσω ότι είναι αυτό του ότι ο όρος J2EE χρησιμοποιείται πολύ συχνά για απλές web εφαρμογές (και μιλάω πάντα για το context των αγγελιών).  Σε αυτό μου το συμπέρασμα sorry αλλά θα επιμείνω.  Και θα επιμείνω κυρίως επειδή διάβασα μία προς μία τις αγγελίες αυτές και οι περισσότερες αναφέρονται ξεκάθαρα σε απλά web sites και όχι σε full J2EE εφαρμογές, αλλά και επειδή γενικά βλέπω τι γίνεται στην σύνταξη των αγγελιών (βάζουν ότι buzzword μπορούν).  Συμφωνώ μαζί σου ότι μία enterprise/distributed εφαρμογή χρειάζεται front-end, αυτό όμως που προσπαθώ να πω είναι ότι όταν μιλάμε για JSP σελίδες που χτυπάνε μία βάση (και δεν χρησιμοποιούμε τίποτε άλλο από τα specs του J2EE) δεν θεωρώ πως μιλάμε για enterprise/distributed εφαρμογή, όπως το ίδιο δεν θεωρώ ότι συμβαίνει με ASP/ASP.NET web application που μιλάει με μία βάση.

     javaneze wrote:
    Μια j2ee εφαρμογη η οποια πληρei κατα μεγαλο ποσοστo τις αρχιτεκτονικες και τις directives του  j2ee μπορει να εχει οποιαδηποτε συνδιασμο τεχνολογιων που βρισκεται μεσα στο κουτι του j2ee ... μην βγαζουμε εσφαλμενα συμπερασματα.


    Δεν νομίζω ότι έβγαλα κάποιο εσφαλμένο συμπέρασμα.  Αναφέρθηκα σε απλές web εφαρμογές (οι οποίες χρησιμοποιούν ένα πολύ μικρό ποσοστό από τις αρχιτεκτονικές και τα directives του J2EE – διόρθωσέ με αν κάνω λάθος), και είπα ότι ο όρος J2EE είναι λίγο βαρύς για αυτές.  Σε αναλογία με το παράδειγμά σου: αν κάποιος φτιάξει ένα site σε ASP/ASP.NET, μπορεί αν θέλει στο μέλλον να χρησιμοποιήσει τα Enterprise Services ή τον MSMQ.  Αντίστοιχα, αν κάποιος φτιάξει ένα web site που βασίζεται σε JSP, φυσικά και μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιεσδήποτε άλλες τεχνολογίες του J2EE, όπως Java Beans και JMS και JCI στο μέλλον.  Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι επειδή ο κόσμος έχει ταυτίσει την λέξη J2EE με enterprise εφαρμογές (και καλά έχει κάνει, διότι με αυτό το σκοπό φτιάχτηκε το J2EE), όταν μιλάμε για απλά sites, πιστεύω πως είναι λίγο παραπλανητικό να χρησιμοποιούμε τον όρο αυτό.  Και πάλι, δεν προσπαθώ να πω ότι είναι κάτι κακό που γίνεται εσκεμμένα από την πλευρά της Sun ή της πλατφόρμας J2EE, ούτε είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει… Απλά σημειώνω ότι υπάρχει… :)

    Κλείνοντας, θα σου κάνω την εξής ερώτηση:  Αν εσύ έψαχνες για κόσμο για ανάπτυξη enterprise εφαρμογών (full J2EE όπως λες), και ερχόμουν εγώ που στην πραγματικότητα το μόνο που είχα κάνει είναι JSP sites, αλλά στο βιογραφικό μου είχα γράψει J2EE, πως θα σου φαινόταν?  Τι θα μου έλεγες όταν με ρωτούσες αν ξέρω Java Beans, JMS και όλα τα άλλα και σου έλεγα "όχι"?  Εγώ αν ήμουνα στη θέση σου, θα εξηγούσα στον υποψήφιο πως ναι μεν έχει ασχοληθεί με ένα (μικρό) μέρος του J2EE, αλλά καλό θα ήταν ή να ασχοληθεί και με το υπόλοιπο (μεγαλύτερο) μέρος, ή να βγάλει το "Γνώση J2EE" από το βιογραφικό του... ;)  Εκτός πια αν έχω πιάσει το J2EE εντελώς λάθος…



    Patrick
  •  25-09-2005, 21:14 5725 σε απάντηση της 5724

    Απ: Ζήτηση J2EE/COM+

    Ε, πάλι με προλάβανε! Αμάν πια! Γράφω τα ίδια με τον Παναγιώτη... :P
    Patrick
  •  25-09-2005, 21:16 5726 σε απάντηση της 5716

    Απ: Ζήτηση J2EE/COM+

    javaneze, μάλλον δεν έχεις έχεις ασχοληθεί με COM+. Η DNA αρχιτεκτονική δεν θεωρήθηκε αποτυχία ούτε ήταν για client-server εφαρμογές. Ήταν το ακριβώς αντίθετο. Αρχιτεκτονικά, είναι η ίδια πρόταση με το J2EE. Η έννοια του app server υπάρχει εδώ και 8-9 χρόνια, απλά δεν την προωθήσανε σε επίπεδο marketing. Τα beans που περιγράφεις έχουν αντίστοιχο τα COM+ components. Τα services που παρέχονται είναι αντίστοιχα του Tuxedo και του MQSeries. 

    Αν δε με πιστεύεις, πήγαινε στο Control Panel > Administrative Tools > Component Services, διάλεξε ένα οποιοδήποτε COM+ Application και δες από τα properties τα services που είναι διαθέσιμα στο κάθε component. Αυτά υπάρχουν από τον καιρό των Windows 2000.

    Το ποσοστό αποδοχής του  .ΝΕΤ είναι πολύ μεγάλο. Αν ψάξεις στο www.dice.com θα βρεις τριπλές αγγελίες για .NET παρά για Java. Και σήμερα (25/9/2005) , όλες οι αγγελίες Java ζητούν και .NET. Δοκίμασε το.

    Οι εφαρμογές που έχουν γίνει compile σε .NET 1.1 τρέχουν ακόμα και αν έχεις μόνο το runtime του 2.0. Δοκίμασε το αν δε με πιστεύεις.

    Ξαναλέω ότι έγραψα παραπάνω. Το πρόβλημα είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει γνώση για distributed εφαρμογές, με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιούνται εκεί που χρειάζονται. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες τεχνολογίες όπως το OLAP και το Data Mining. Το ίδιο συμβαίνει και σε θέματα deployment, administration των εφαρμογών, monitoring των εφαρμογών.

     


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
Σελίδα 1 από 2 (19 εγγραφές)   1 2 >
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems