Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Ten years of .NET - did Microsoft deliver?

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò manosB. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Dimitris Papadimitriou στις 18-12-2009, 16:06. Υπάρχουν 5 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  18-12-2009, 08:35 55951

Ten years of .NET - did Microsoft deliver?

Λόγω iphone Big Smile αλλά και λόγω τωρινού project σε java έχω αρχίσει να κοιτάω και το .net με άλλο μάτι! Υπάρχει και άλλος κόσμος εκεί έξω που φτιάχνει σύγχρονα και στιβαρά προϊόντα Big Smile

Έπεσε στην αντίληψη μου αυτό το άρθρο:  Ten years of .NET - did Microsoft deliver? Είναι ενδιαφέρον ρίξτε του μια ματιά. 

Υποστηρίζει ο συγγραφέας ότι το .net και επέτυχε και δεν επέτυχε: Hit and miss. Εγώ πιστεύω ότι πέτυχε βέβαια αλλά το άρθρο έχει μια ενδιαφέρουσα οπτική. 
    Ποια είναι η γνώμη σας?

Manos
  •  18-12-2009, 09:37 55952 σε απάντηση της 55951

Απ: Ten years of .NET - did Microsoft deliver?

Μάνο, αν δεν θεωρούσαμε ότι βοηθάει στη δουλειά μας, μάλλον δε θα το χρησιμοποιούσαμε, έτσι; Cool
    Το αν πέτυχε ή όχι, είναι πιο δύσκολο ερώτημα.

Το .net για μένα που ασχολούμαι μαζί του από το 2002 έχει να παρουσιάσει μια πολύ προσεγμένη αρχιτεκτονική, χωρίς απαράδεκτα φάλτσα όπως αυτό. Έχει καταφέρει να διευκολύνει τη σύνδεση μεταξύ RAD & σωστής αρχιτεκτονικής, διευκόλυνε την υλοποίηση και το consumption των services, ενώ καταφέρνει να διατηρεί εξαιρετικές επιδόσεις, αναλογιζόμενοι ότι μιλάμε για μια γλώσσα με αυτόματη διαχείριση μνήμης. Η ASP.net (από την έκδοση 2.0 για μένα τουλάχιστον) ήταν αυτή που κατάφερε να βελτιώσει την αρνητική εικόνα της ASP και μετέτρεψε τις καλύτερες τότε εναλλακτικές όπως η PHP σε μάλλον κατώτερες.
    Νομίζω ότι η πορεία του τα τελευταία χρόνια μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο ως πετυχημένη, έχοντας υπ' όψιν άλλωστε ότι πέτυχε πολλά περισσότερα απ' ότι έχουν καταφέρει άλλα frameworks.

Α, επίσης, μερικοί από τους ισχυρισμούς του μου προκαλούν απορίες και αντιρρήσεις:
    If the goal of .NET was to see off Java, it was at least partially successful. Java did not die, but enterprise Java became mired in complexity, making .NET an easy sell as a more productive alternative.
    Γιατί θα πρέπει η επιτυχία του .net να ορίζεται από την "καταστροφή" της Java; Το .net πέτυχε γιατί προσέφερε εργαλεία (γλώσσες & IDEs) τα οποία ήταν πολύ ωριμότερα από τα αντίστοιχα της Java τα οποία είχαν σχεδόν ξεχαστεί στον χρόνο (εντάξει, τα διάφορα Java IDEs είναι αξιόλογα), ενώ τα τελευταία χρόνια οι προσθήκες και βελτιώσεις στο .net ήταν αυτά που ανάγκασαν την ομάδα της Java να αγνοήσει τις γκρίνιες ενάντια στην πρόοδο και να αρχίσει να βελτιώνει τη γλώσσα. Όποιος έχει "δοκιμάσει" enterprise Java γνωρίζει πόσο προβληματική μπορεί να είναι η διαδικασία.

[...] existing Visual Basic developers found it hard to migrate their projects to what was in effect a different language with the same name. [...] and deployment of the .NET runtime sometimes failed.
    Η εγκατάλειψη του μοντέλου της Visual Basic που υπήρχε τόσα χρόνια, ήταν για μένα η καλύτερη κίνηση που μπορούσε να κάνει η Microsoft. Ακόμα και η Microsoft που έχει μεγάλη παράδοση στην διατήρηση της συμβατότητας, έπρεπε να δώσει τέλος στην έρπουσα φρίκη που παρήγαγαν άπειροι senior developers γιατί άλλωστε, όποιος αδυνατεί να αυτοεξελιχθεί στη δουλειά μας, μάλλον κάνει λάθος δουλειά! Evolve or die.

Ποτέ δεν αντιμετώπισα προβλήματα στο deployment του .net. Το να ισχυρίζεται κάποιος ότι "η εγκατάσταση κάποια φορά αποτυγχάνει", είναι σαν να περιγράφει το 99.999% του λογισμικού σήμερα.

Μην αφήνετε τα media να σας "ταΐζουν"!
  •  18-12-2009, 10:17 55953 σε απάντηση της 55952

Mits συμφωνώ μαζί σου. Καταρχήν όπως λες  δεν υπάρχει λόγος ευθείας αντιπαράθεσης ανάμεσα στις τεχνολογίες. Είναι ένα εργαλείο για να κάνουμε την δουλειά μας.
    Επίσης επειδή έρχομαι από το κόσμο της VB Embarrassed (Visual studio 5) για εμένα το .net ήταν ένας καινούργιος υπέροχος κόσμος.

Πάντως το τελευταίο καιρό ίσως και λόγω τωρινής ασχολίας (J2EE) έχω αρχίσει να εκτιμώ και το άλλο μεγάλο πόλο και να βλέπω πώς και εκεί έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα εμπρός. Συμφωνώ απόλυτα ότι το .net προκάλεσε οξύτατο ανταγωνισμό με αποτέλεσμα να αναγκαστούν και τα άλλα εργαλεία να ανανεωθούν.

Όσο για την τελευταία μου τρέλα το iPhone, μόνο το γεγονός ότι η Apple κατάφερε σε 2 χρόνια ότι δεν κατάφερε η MS σε 10 έχει την σημασία του. 

Επίσης μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τι εννοεί ο συγγραφεύς σε αυτό το κομμάτι? 
    "Nevertheless, not everything has worked out as planned. The "building block services" idea fell flat on its face the following year, at PDC in 2001 where Microsoft pushed its HailStorm idea the company was unable to sell the idea of itself as a universal service provider. Two years later, at the PDC 2003 where it announced the "Three Pillars of Longhorn" Microsoft attempted to deliver a version of Windows with a .NET user interface , and that too failed and had to be hurriedly replaced with what became Windows Vista."

Επειδή μπήκα στο .net το 2003 δεν πολυκατάλαβα τι λέει εδώ, Κάποιος να μου το εξηγήσει?

Manos
  •  18-12-2009, 11:06 55954 σε απάντηση της 55953

Δες για το HailStorm εδώ: http://news.cnet.com/2100-1001-254337.html

Βασικά το άρθρο τα μπλέκει λίγο. Δηλαδή θεωρεί "miss" τις διάφορες τεχνολογίες που δεν περπάτησαν, όπως το HailStorm και τα 3 pillars, ωστόσο αυτά είναι πράγματα που μετασχηματίστηκαν και τα χρησιμοποιούμε τώρα. Εξάλλου αν η πλατφόρμα "delivers" ή όχι δεν καθορίζεται από το αν πετυχαίνουν οι τεχνολογίες. Καθορίζεται από το αν ικανοποιούνται οι στρατηγικοί στόχοι. Δυνατά εργαλεία, ανοιχτές αρχιτεκτονικές, κλπ

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  18-12-2009, 11:11 55955 σε απάντηση της 55953

Δε νομίζω ότι τα βάζει με το .NET επειδή δεν κατάφερε να "εξαφανίσει" τη Java, αλλά επειδή δεν κατάφερε να "εξαφανίσει" το Open Source κίνημα. Μπορεί να μην το λέει ευθέως, αλλά αυτό υπονοεί. Γενικά πιστεύω ότι τα κριτήρια για την αξιολόγηση μιας τεχνολογίας - προϊόν και μιας τεχνολογίας - φιλοσοφίας πρέπει να είναι διαφορετικά. Από επιχειρηματικής άποψης, το .NET είναι μακράν πιο επιτυχημένη πλατφόρμα από οποιαδήποτε άλλη. Ή πράξη έδειξε ότι είναι αδύνατο να παράγεις τεχνολογία και να μην πληρώνεσαι γι' αυτό. Δε θα επιβιώσεις. Θα κλείσεις. Στο τέλος η Sun εξαγοράστηκε. Πιθανόν η Microsoft να είναι είναι ένας τεράστιος δεινόσαυρος που πρέπει να ελαττώσει το μέγεθός του. Το λέω αυτό επειδή για οτιδήποτε open source υπάρχει εκεί έξω είναι αναγκασμένη να παρουσιάζει αντίστοιχη τεχνολογία. Πιθανόν κάποια πράγματα θα πρέπει να τα εγκαταλείψει, αλλά δεν έχει έλθει το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων.

Και, μιας και είμαστε στο καφέ, επιτρέψτε μου να παρεκκλίνω του αρχικού θέματος. Το ξέρετε ότι τα boys που ασχολούνται με τον προγραμματισμό είναι, τρόπον τινά, stupid; Σε σύγκριση, βέβαια, με τα girls και την επιλογή επαγγέλματος. Αν όχι, ρίξτε μια ματιά εδώ.

Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!
  •  18-12-2009, 16:06 55960 σε απάντηση της 55951

Στο αρχικό ερώτημα 'Did Microsoft deliver?' θα απαντούσα με άλλο ερώτημα! (άλλωστε είναι τόσο εύκολο Big Smile)

Το άλλο ερώτημα λοιπόν είναι 'Did Microsoft deliver what?'. Ο καθένας είχε τις δικές του προσδοκίες από το .NET.

Ίσως και η ίδια η Microsoft έχει αλλάξει τις προσδοκίες τις με την πάροδο του χρόνου. Ίσως και όλοι εμείς.

Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems