Μου δόθηκε σε 3 διαφορετικές περιπτώσεις πρόσφατα η ευκαιρία να νιώσω τί νιώθουν και οι ταλαίπωροι οι χρήστες των εφαρμογών που φτιάχνουμε.
Περίπτωση 1η Πάω να πάρω εισιτήρια για τον προαστιακό και βρίσκομαι μπροστά σε ένα ωραίο σύστημα με touch-screen χωρίς κουμπιά. Δείχνει ένα μικρό σχετικά χάρτη της διαδρομής. Τί να το κάνω όμως που έγω θέλω μόνο να πάρω εισιτήριο? Υποθέτω ότι αν πατήσω τον προορισμό μου στο χάρτη θα πάρω εισιτήριο. Ο χάρτης είναι μικρός βέβαια αλλά μάλλον θα πετύχω το σταθμό. Εμφανίζεται δεύτερος χάρτης με 4-5 σταθμούς γύρω από την περιοχή που πάτησα, με ένα στρογγυλό κουμπί κάτω από κάθε όνομα σταθμού. Μάλιστα, εδώ πρέπει να πατήσω το σταθμό που θέλω. Πατάω, τίποτα. Ξανά τίποτα. Σκύβω δύο κεφάλια, ξανασημαδεύω. Διάνα! Το ωραίο αυτό σύστημα έχει τόσο μεγάλο σφάλμα παράλλαξης που πρέπει να πατάω κάτω από το κουμπί για να καταλάβει ότι πάτησα το κουμπί. Μετά μου εμφανίζει μια σειρά από κουμπιά 0 - 9. Πατάω ένα και ρίχνω τα χρήματα στη σχισμή που είναι πάνω από την οθόνη. Θα μπορούσα να βάλω και χαρτονομίσματα, μόνο που αυτή η σχισμή είναι κάτω δεξιά από την οθόνη. Επιτέλους πέρνω το 1 εισιτήριο που ήθελα. Τέλος πάντων, δεν πειράζει πολύ, το τρένο έρχεται σε 10 λεπτά με ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να το χάσω, οπότε δεν έχω άγχος.
Περίπτωση 2η Πάω στο μετρό Χαλανδρίου για να βγάλω εισιτήριο. Βιάζομαι γιατί εδώ δεν ξέρω πότε έρχεται το τρένο. Αν το χάσω θα περιμένω 10 λεπτά το λιγότερο. Έλα ντε που εδώ δεν βρίσκω τη σχισμή και το touch screen δεν βγάζει νόημα. Πατάω κάπου, βγάζει επιλογή για κανονικό ή μειωμένο εισιτήριο. Πατάω κανονικό. Μετά βγάζει ένα text-box με δύο κουμπιά +/- δίπλα. Προφανώς πρέπει από εδώ να βάλω πόσα εισιτήρια θέλω! Τέλος πάντων, βάζω ένα, βάζω και τα χρήματα στη σχισμή (τη βρήκα) πέρνω τα εισιτήρια και τρέχω να δω αν θα προλάβω το τρένο.
Περίπτωση 3η Κλείνω τηλεφωνικά εισιτήρια στο Cinemax. Πάω να τα πάρω από το καινούριο αυτόματο μηχάνημα. Βάζω μία την πιστωτική - Incorrect Card. Δεύτερη πιο αργά - Incorrect Card. Πιο γρήγορα - Incorrect Card. Πάω στην ταμία, έρχεται, βάζει αυτή την πιστωτική με τον ίδιο τρόπο που την είχα βάλει και εγώ, της δίνει τα εισιτήρια. Κάτσε να δω, ξαναβάζω την κάρτα - Incorrect Card. Α, λέει, αυτό το βγάζει επειδή έχετε ήδη πάρει τα εισιτήρια. Μα καλά, το ίδιο και πριν, το ίδιο μήνυμα και τώρα? Ναι. Λίγο αργότερα περνάει ένα ζευγάρι και προσπαθούν και αυτοί να πάρουν τα εισιτήριά τους - Τζίφος. Έρχεται πάλι η ταμίας, περνάει την κάρτα, τα δείνει το μηχάνημα.
Δεν ξέρω για σας, αλλά αν αυτά περνάνε οι χρήστες μας, τότε φοβάμαι ότι οι κατάρες τους και όλο το αρνητικό κάρμα που εκπέμπουν εναντίον μας θα μας κυνηγάνε στον αιώνα τον άπαντα. Αν μάλιστα μας πετύχαιναν στο δρόμο, ή τον κινηματογράφο, μπορεί και να μας λυντσάραν επιτόπου.
Το σκέφτομαι σοβαρά από εδώ και μπρος να πηγαίνω μόνο σε κωμωδίες (όχι φαρσοκωμωδίες) και γλυκανάλατα ρομαντικά. Μην τους μπει καμμιά ιδέα δηλαδή ...

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos