Χεχε, σε ευχαριστώ φίλε μου που μνημονεύεις τα πονήματά μου :)
Μια και συζητάτε περί αυξήσεων και ανταμοιβής μισθολογικά, να σας αναφέρω, αν και freelancer και εγώ πλεον αλλά για διαφορετικούς λόγους, ορισμένες δικές μου καταστάσεις που θα σας δείξουν οτι ίσως υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα:
Σε μια απο τις εταιρίες στις οποίες εργάστηκα παλιότερα (το τονίζω, πολύ παλιότερα, μόλις είχα απολυθεί από στρατό), ξεκίνησα με μισθό 530 ευρώ περίπου (σε δραχμές πληρωνόμασταν τότε, γράφω το ισότιμο). Σε ένα χρόνο και δεδομένης της προσπάθειας που κατέβαλλα αλλά ΚΑΙ της ανοδικής πορείας της εταιρίας (πράγμα απαραίτητο)), ο μισθός μου αυξήθηκε χωρίς εγώ να το ζητήσω στα 820 καθαρά. Πολύ σύντομα ανέλαβα πιό υπεύθυνη θέση εντός της εταιρίας και ο μισθός μου ανέβηκε (και πάλι χωρίς να το ζητήσω ευθέως) στα 1030 καθαρά. Η μόνη αύξηση που ζήτησα και πήρα χωρίς καμμία αντίρρηση μετά από περίπου 3 χρόνια από την πρόσληψή μου με ανέβασε στα 1615 καθαρά. Βασικά, δεν μιλάμε για αυξήσεις αλλά για αναπροσαρμογές.
Σε άλλη εταιρία, αργότερα, στο 7 μηνο ανέβηκα χωρις να το ζητήσω από τα 1400 ευρώ αρχικό μισθό (καθαρά) στα 1600 περίπου (αν θυμάμαι καλά). Ο εργοδότης απλα αναγνώρισε την προσφορά μου σε κάποιες ιδιαίτερα απαιτητικές καταστάσεις και αποφάσισε να μην διαπραγματευτεί μια τυπική αύξηση στο 12 μηνο, αλλά να την κάνει πιό γενναία και πιό νωρίς.
Τι οδηγεί σε τέτοιες αυξήσεις, κατά τη γνώμη μου;
- Η ικανότητα του εργοδότη και των managers να εκτιμούν τις ικανότητες και την προσφορά των εργαζομένων
- Η εύρυθμη και κερδοφόρα λειτουργία της επιχείρησης
- Η προσωπικότητα και η αφοσίωση του ίδιου του εργαζόμενου.
Ποτέ κανείς δεν μου εφάρμοσε metrics στον κώδικα που έγραφα (kloc κλπ), για τον απλό λόγο οτι ποτέ δεν φόραγα ένα "καπέλο", αυτό του προγραμματιστή. Προσπαθούσα να έχω μια πιό ευρεία άποψη των πραγμάτων και να βοηθάω σε όποιον τομέα μπορούσα, και αυτό φαινοταν. Αυτός ήταν και ένας από τους τρόπους που "ξεπλήρωνα" τις αυξήσεις αυτές (αναλαμβάνοντας, από μονος μου, περισσότερες αρμοδιότητες). Στην πρώτη περίπτωση κατέληξα στο ρόλο του R&D Head, στη δεύτερη περίπτωση κατέληξα να συνεργάζομαι με αρκετά τμήματα εκτός του δικού μου για πιό company-wide καταστάσεις (οπως η δημιουργία κεντρικού knowledge base και data dictionary για όλες τις εφαρμογές της εταιρίας).
Ομως, αυξήσεις μπορούν να γίνουν και επιπόλαια, π.χ. αν ο εργοδότης είναι ενθουσιώδης με παροδικά κέρδη ή πανικόβλητος μην χάσει τους υπαλλήλους του ή επιπόλαιος. Αυτές οι αυξήσεις είναι προς όφελος του εργαζομένου, η επιχείρηση όμως οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς φούντο (γιατί αν γίνονται τέτοιες κινήσεις σε αυτό το επίπεδο, θα γίνοναι σίγουρα και άλλες παραπλήσιας ποιότητας σε άλλους τομείς). Αυτό για να μην σας δώσω την εντύπωση οτι όλα παντού είναι ρόδινα.
Προσωπικά θεωρώ οτι εργοδότης στο χώρο της πληροφορικής που προσφέρει 1200 ευρώ σε άνθρωπο με πάνω από 5 έτη προϋπηρεσία είναι καταδικασμένος στο να επιλέξει τελικά χαμηλότερης ποιότητας συνεργάτες (εκεί φυσικά αντέχει η τσέπη του, εκεί πηγαίνει). Εχω ακούσει από εργοδότες (υποψήφιους), σε συζητήσεις που είχαμε -παρένθεση: γενικής φύσεως, όχι απαραίτητα συζητήσεις για να προσδιορίσω το ύψος του δικού μου μισθού σε περίπτωση συνεργασίας - οτι "μισθό 1500 ευρώ καθαρά δεν μπορώ να τον αντέξω". Σεβαστό. Ομως, έχω ακούσει και το εξής τρομερό: "μισθό 1500 ευρώ θα δώσουμε σε ένα genius developer". Σεβαστό, αλλα ο genius developer ή θα το "παίξει" και δεν θα είναι, ή θα είναι και θα ζητήσει 3500 καθαρά. :)
Στις μεγάλες Ελληνικές - πολυεθνικές εταιρίες, βέβαια, το μισθολόγιο μπορεί να είναι χαμηλότερο, υπάρχουν όμως άλλα οφέλη. Αν σε μια τέτοια εταιρία μου προσέφεραν 1000 ευρώ μισθό αλλα ΚΑΙ εταιρικό αυτοκίνητο, κινητό, tickets, βενζίνες, δωρεάν φαγητό κλπ τότε θα το σκεφτόμουν σοβαρά. Μιλάω καθαρά για οικονομικές απολαβές χωρίς άλλες παροχές. Οταν βρίσκομαι στο Βύρωνα και μου ζητάει μια εταιρία στην Κηφισιά να πάω να δουλέψω με 1000 ευρώ ΧΩΡΙΣ να μου πληρώσει μεταφορικά, φαγητά, Αττικές Οδούς και τα συναφή, τότε ο μισθός μου γίνεται αυτομάτως κατω από 800. Καλύτερα να πάω λοιπόν να δουλέψω ταμίας στο super market της γειτονιάς μου, περισσότερα χρήματα θα μου μένουν στα χέρια :) :)
Τα είπα λίγο μπερδεμένα, σκόρπιες και φωναχτές σκέψεις ήταν. Ελπίζω όμως να σας έδωσα και μια άλλη οπτική γωνία του θέματος.
Σωτήρης Φιλιππίδης
DotSee Web Services