Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

"ισορροπία" των μισθών

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò dva. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Mitsaras στις 16-03-2007, 09:11. Υπάρχουν 69 απαντήσεις.
Σελίδα 4 από 5 (70 εγγραφές)   < 1 2 3 4 5 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  13-02-2007, 16:48 24934 σε απάντηση της 24921

Απ: "ισορροπία" των μισθών

Νατάσα Μανουσοπούλου:
    bellman:
    Γεια σας και από μένα...
    [snip]

Παραθέτω τους μικτούς βασικούς μισθούς για προγραμματιστές πτυχιούχους ΑΕΙ διαφόρων ΣΣΕ. Όχι για να σου πω ότι κακώς παραπονιέσαι, αλλά επειδή είναι ιδιαίτερα πλουσιοπάροχοι, εκτός από τους μηχανικούς.

ΣΣΕ Προσωπικού Ηλεκτρονικών Υπολογιστών Βιομηχανικών Επιχειρήσεων: 875,55
    ΣΣΕ Παροχής Υπηρεσιών: 890,55
    ΣΣΕ Μηχανικών Ιδιωτικού Τομέα: 1137,35

Όλα αυτά είναι για άγαμο χωρίς προϋπηρεσία, ξένες γλώσσες, επίδομα οθόνης κλπ, μόνο με το επίδομα ΑΕΙ.

Αν είχες γραφτεί στο ΤΕΕ όταν πήγες σε εκείνη την εταιρεία, ήταν υποχρεωμένη να σε πληρώσει με τον τελευταίο τουλάχιστον (συν 113,73 για τα αγγλικά που φαντάζομαι ότι ξέρεις, συν 170,60 επίδομα Η/Υ, σύνολο 1421,69), αλλιώς μπορούσες να τους καταγγείλεις στο ΤΕΕ. Μην είσαι "καλός" με τους εργοδότες, λίγοι θα στο ανταποδώσουν.

Να συμπληρώσω και εγώ
    ΜΕΙΚΤΑ
    Εκπαιδευτής ECDL (φοιτητής χωρίς πτυχίο) 7.5 ευρώ/ ώρα
    Εκπαιδευτής ECDL με πτυχίο 10 ευρώ/ ώρα
    Μηχανικός τηλεπικοινωνιών 1207 / μήνα (με μεταπτυχιακό και ξένες γλώσσες και σεμινάρια).

Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  14-02-2007, 01:35 24968 σε απάντηση της 24919

Η αλήθεια έιναι ότι στην Ελλάδα οι μισθοί είναι χαμηλοί. Σε αυτό φταίει κατά ένα μεγάλο ποσοστό η αστάθεια του εμπορικού κυκλώματος στην Ελλάδα. Όταν μια επιχείρηση στην Ελλάδα για να πουλήσει δεν αρκεί να έχει καλό προίον μόνο, αλλά και καλό διακανονισμό (3μηνες επιταγές-6μηνες κ.λ.π) και ανα πάσα στιγμή έχει να αντιμετωπίσει ένα  κράτος που είναι έτοιμο να τον κατασπαράξει. (Για παράδειγμα μια τυπική πληρωμή απο το Δημόσιο σχεδόν πάντα ξεπερνάει τους 3-4 μήνες .. μην πώ και χρόνο αλλα το ΙΚΑ είναι κάθε μήνα μετρητά και άν καθυστερήσεις έχει πρόστιμο κ.λ.π) . Αυτό το κλίμα στο Εμπόριο εχει αντίκτυπο που αλλου ;;... στα έξοδα της επιχείρησης .. Μισθοδοσία..  Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις ... αλλά στα 20 χρόνια που είμαι στον χώρο μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού .. αντε δύο ...

Τώρα για την περίιπτωση σου, ίσως και να άξιζεις όχι μονο 900 αλλά και πολλά περισσότερα χρήματα, αλλά χωρίς εμπερία στην συγκεκριμένη δουλειά (developer) είναι πολύ δύσκολο να τα παρεις (στην Ελλάδα πάντα).  Επειδή είμαι και εργοδότης - η ερώτηση που κάνω πάντα - όταν προσλαμβάνω έναν Developer είναι "πόσα χρήματα χρειάζεσαι για να δουλέψεις .." Ο λόγος που κάνω αυτήν την ερώτηση δεν έιναι για να παζαρέψω (αν μου πεί λιγότερα απο ότι υπολογίζω "κέρδισα" το παιχνίδι. Αυτές είναι ταχτικές κουτοπόνηρων επιχειρηματιών/HR που προσπαθούν να βγάλουν απο την μύγα ξύγκι) αλλά για να δώ δύο πράγματα :

α) Ο ανθρωπος είναι ρεαλιστής με τις Ικανοτητές του ή πάει για αρπαχτή .. (για παράδειγμα ένας άπειρος αν μου ζητήσει 1,500 € ή εάν που μου έχει παρουσιαστεί για έμπειρος μου ζητήσει 900€) ** τα νούμερα είναι τυχαία - καταλαβαίνεις το νόημα -

β) Θέλω να γνωρίζω σε βάθος χρόνου ποια θα είναι η οικονομική μας σχέση. Για παράδειγμα ένα έγγαμος με 2 παιδία και με δανειο σπιτιού εάν συμφωνηθεί ένας μισθός 1,500 € καθαρά - Γνωρίζω εκ των προτέρων ότι θα υπάρξει οικονομική διαφωνία ή θα άλλαξει δουλειά σε 2-4 μήνες.

Ελπιζω να σου έδωσα ένα clue της άλλης μεριάς του παιχνιδιού. Ποτέ μην κατηγορείς τον άλλο για το κακό Deal που έκανες εσύ. "Πάντα πληρώνεσε για αυτά που πουλάς"..... Αν πουλήσεις επαγγελματισμό (και μπορείς να το αποδείξεις..) θα πληρωθείς αντίστοιχα - αλλά πάντα σε αναλογία με την πραγματικότητα..

•  14-02-2007, 11:23 24983 σε απάντηση της 24968

nkarak:
    Η αλήθεια έιναι ότι στην Ελλάδα οι μισθοί είναι χαμηλοί. Σε αυτό φταίει κατά ένα μεγάλο ποσοστό η αστάθεια του εμπορικού κυκλώματος στην Ελλάδα. Όταν μια επιχείρηση στην Ελλάδα για να πουλήσει δεν αρκεί να έχει καλό προίον μόνο, αλλά και καλό διακανονισμό (3μηνες επιταγές-6μηνες κ.λ.π) και ανα πάσα στιγμή έχει να αντιμετωπίσει ένα  κράτος που είναι έτοιμο να τον κατασπαράξει. (Για παράδειγμα μια τυπική πληρωμή απο το Δημόσιο σχεδόν πάντα ξεπερνάει τους 3-4 μήνες .. μην πώ και χρόνο αλλα το ΙΚΑ είναι κάθε μήνα μετρητά και άν καθυστερήσεις έχει πρόστιμο κ.λ.π) . Αυτό το κλίμα στο Εμπόριο εχει αντίκτυπο που αλλου ;;... στα έξοδα της επιχείρησης .. Μισθοδοσία..  Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις ... αλλά στα 20 χρόνια που είμαι στον χώρο μετριούνται στα δάχτυλα ενός χεριού .. αντε δύο ...

Επίσης φταίει το γεγονός οτι στην Ελλάδα έχει εγκαταληφθεί η βιομηχανική και βιοτεχνική παραγωγή και σχεδόν όλοι κυνηγάνε την αγορά του ERP και παρεμφερών προιόντων.

Sometimes the best solution to morale problems is just to fire all of the unhappy people.
  •  15-02-2007, 09:02 25034 σε απάντηση της 24983

Δε ξέρω τί φταίει.
    Πάντως σήμερα για να νοικιάσει μόνος του στην Αθήνα (κέντρο) γκαρσονιέρα θέλει το μήνα 600 ευρώ για νοίκι+ΔΕΗ+ΕΥΔΑΠ+κοινόχρηστα+τηλέφωνο/Internet.
    Το μεταφορικό είναι ζήτημα και μπορεί μόνο με δημόσια συγκοινωνία.
    Για να ζήσει λοιπόν θέλει 1200 ευρώ ΚΑΘΑΡΑ!
    Εαν δεν ζει με τους γονείς του και είναι από την επαρχία, τί θα κάνει;
    Θα δώσει κανένας εργοδότης 1200 ευρώ καθαρά σε κάποιον άπειρο, σε οποιαδήποτε δουλειά;
    Εγώ θυμάμαι ότι πάρα πολλοί συμφοιτητές μου από το πανεπιστήμιο που ήταν από την επαρχία, διορίστηκαν άμεσα σε σχολεία στην περιοχή τους, ως καθηγητές πληροφορικής.

Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  15-02-2007, 10:44 25040 σε απάντηση της 24968

nkarak:

"Πάντα πληρώνεσε για αυτά που πουλάς"..... Αν πουλήσεις επαγγελματισμό (και μπορείς να το αποδείξεις..) θα πληρωθείς αντίστοιχα - αλλά πάντα σε αναλογία με την πραγματικότητα..

Εγραψα και πιο πάνω ότι όχι μόνο στη συνέντευξη του είπα πως έχω κάποια εμπειρία στο αντικείμενο αλλά και ο ίδιος στη συνέχεια μου είπε,πολλές φορές, πως όχι μόνο είναι ευχαριστημένος αλλά και ότι περίμενε πολύ πολύ λιγοτερα όταν με προσέλαβε.Από επαγγελματισμό θα σου αναφέρω τις εντός προθεσμιών παραδόσεις,τις εθελόντικές υπερωρίες,δουλεά στο σπίτι κλπ. Φυσικά μου τα είπε απλώς άλλη κίνηση δεν έγινε.Όπως καταλαβαίνεις λόγω στρατού που έρχεται (σε 2 μήνες) δεν είμαι και σε θέση να ζητήσω κάτι τωρα.Για σκέψου όμως όταν ξεκινάς με 750 ευρώ και είναι και ήδη ευχαριστημένος ο εργοδότης σου(δλδ θεωρεί οτι με τα 750 που δίνει θα πρέπει ο developer να τον ικανοποιεί πλήρως-σκέψου δλδ να μην ήταν και αρκετά ευχαριστημένος,θα μου έδινε 2 εισητήρια του μετρό να πηγαινοέρχομαι και θα θεωρούσε πως του κοστίζω και πολύ)  πόσα λεφτά μπορείς να απαιτήσεις?50-100 ευρώ ακόμα για πρώτη αύξηση?Αυτά.Και μετά θα θεωρείσαι πλέον γι΄αυτόν και καλοπληρωμένος.Κατα συνέπεια η λύση είναι απλή.Πηγαίνεις σε άλλον εργοδότη γιατί όταν δίνεις πολλά αλλά η βάση είναι ένας εξευτελιστικός μισθός ξέρεις οτι σε μία τέτοια δουλειά απλά θα πεινάσεις.

Left to themselves, things tend to go from bad to worse.
  •  15-02-2007, 11:14 25041 σε απάντηση της 25040

Δυστυχώς φίλε μου , από ότι έχω παρατηρήσει είναι από δύσκολο εώς αδύνατο να ξεκινήσεις απο Χ μισθό και να φθάσεις σε 2Χ στην ίδια εταιρεία μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα ( πχ 3 έτη ) . Ακόμα και όταν ο εργοδότης σου σου δώσει 1,50Χ θα θεωρεί ότι σου έχει δώσει παρα πολλά λεφτά ( σκεφτόμενος πάντα από το Χ που ξεκίνησες ) . Εγώ έχω ακολουθήσει την οδο του Freelancer διότι με τα χρόνια κατέληξα στο συμπέρασμα ότι η σταδιοδρομία είναι όπως στο ποδόσφαιρο . Αν δεν κάνεις μετεγγραφές λεφτά στα χέρια σου δεν πρόκειται να πιάσεις . Όσο ρηχό και άν ακούγεται .
    Ένα από τα τελευταία πράγματα  που άκουγα πριν επιλέξω να γίνω  freelancer ήταν ότι και ακόμα όταν  έδινα το 150 % της εργασίας μου και της θέλησης μου από ένα σημείο και πέρα θεωρούταν φυσιολογικό και μέσα στις υποχρεώσεις της σχέσης Εργοδότη - Υπαλλήλου .
    Ποτέ μήν ξεχνάς ότι  πέρα από το τί ξέρεις να κάνεις είναι τι ΔΕΙΧΝΕΙΣ ότι ξέρεις .
    Μία πολύ σοφή κουβέντα που διάβασα σε αυτό το forum ήταν σε αυτό το Post.
    Απάντηση στο επεισόδιο 11 Τα Master δεν κάνουν τον Developer σχετικά με τους θεούς του karate .
    Καλή σου τύχη .

•  15-02-2007, 12:40 25046 σε απάντηση της 25041

Χεχε, σε ευχαριστώ φίλε μου που μνημονεύεις τα πονήματά μου :)

Μια και συζητάτε περί αυξήσεων και ανταμοιβής μισθολογικά, να σας αναφέρω, αν και freelancer και εγώ πλεον αλλά για διαφορετικούς λόγους, ορισμένες δικές μου καταστάσεις που θα σας δείξουν οτι ίσως υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα:

Σε μια απο τις εταιρίες στις οποίες εργάστηκα παλιότερα (το τονίζω, πολύ παλιότερα, μόλις είχα απολυθεί από στρατό), ξεκίνησα με μισθό 530 ευρώ περίπου (σε δραχμές πληρωνόμασταν τότε, γράφω το ισότιμο). Σε ένα χρόνο και δεδομένης της προσπάθειας που κατέβαλλα αλλά ΚΑΙ της ανοδικής πορείας της εταιρίας (πράγμα απαραίτητο)), ο μισθός μου αυξήθηκε χωρίς εγώ να το ζητήσω στα 820 καθαρά. Πολύ σύντομα ανέλαβα πιό υπεύθυνη θέση εντός της εταιρίας και ο μισθός μου ανέβηκε (και πάλι χωρίς να το ζητήσω ευθέως) στα 1030 καθαρά. Η μόνη αύξηση που ζήτησα και πήρα χωρίς καμμία αντίρρηση μετά από περίπου 3 χρόνια από την πρόσληψή μου με ανέβασε στα 1615 καθαρά. Βασικά, δεν μιλάμε για αυξήσεις αλλά για αναπροσαρμογές.

Σε άλλη εταιρία, αργότερα, στο 7 μηνο ανέβηκα χωρις να το ζητήσω από τα 1400 ευρώ αρχικό μισθό (καθαρά) στα 1600 περίπου (αν θυμάμαι καλά). Ο εργοδότης απλα αναγνώρισε την προσφορά μου σε κάποιες ιδιαίτερα απαιτητικές καταστάσεις και αποφάσισε να μην διαπραγματευτεί μια τυπική αύξηση στο 12 μηνο, αλλά να την κάνει πιό γενναία και πιό νωρίς.

Τι οδηγεί σε τέτοιες αυξήσεις, κατά τη γνώμη μου;

- Η ικανότητα του εργοδότη και των managers να εκτιμούν τις ικανότητες και την προσφορά των εργαζομένων
    - Η εύρυθμη και κερδοφόρα λειτουργία της επιχείρησης
    - Η προσωπικότητα και η αφοσίωση του ίδιου του εργαζόμενου.

Ποτέ κανείς δεν μου εφάρμοσε metrics στον κώδικα που έγραφα (kloc κλπ), για τον απλό λόγο οτι ποτέ δεν φόραγα ένα "καπέλο", αυτό του προγραμματιστή. Προσπαθούσα να έχω μια πιό ευρεία άποψη των πραγμάτων και να βοηθάω σε όποιον τομέα μπορούσα, και αυτό φαινοταν. Αυτός ήταν και ένας από τους τρόπους που "ξεπλήρωνα" τις αυξήσεις αυτές (αναλαμβάνοντας, από μονος μου, περισσότερες αρμοδιότητες). Στην πρώτη περίπτωση κατέληξα στο ρόλο του R&D Head, στη δεύτερη περίπτωση κατέληξα να συνεργάζομαι με αρκετά τμήματα εκτός του δικού μου για πιό company-wide καταστάσεις (οπως η δημιουργία κεντρικού knowledge base και data dictionary για όλες τις εφαρμογές της εταιρίας).

Ομως, αυξήσεις μπορούν να γίνουν και επιπόλαια, π.χ. αν ο εργοδότης είναι ενθουσιώδης με παροδικά κέρδη ή πανικόβλητος μην χάσει τους υπαλλήλους του ή επιπόλαιος. Αυτές οι αυξήσεις είναι προς όφελος του εργαζομένου, η επιχείρηση όμως οδεύει με μαθηματική ακρίβεια προς φούντο (γιατί αν γίνονται τέτοιες κινήσεις σε αυτό το επίπεδο, θα γίνοναι σίγουρα και άλλες παραπλήσιας ποιότητας σε άλλους τομείς). Αυτό για να μην σας δώσω την εντύπωση οτι όλα παντού είναι ρόδινα.

Προσωπικά θεωρώ οτι εργοδότης στο χώρο της πληροφορικής που προσφέρει 1200 ευρώ σε άνθρωπο με πάνω από 5 έτη προϋπηρεσία είναι καταδικασμένος στο να επιλέξει τελικά χαμηλότερης ποιότητας συνεργάτες (εκεί φυσικά αντέχει η τσέπη του, εκεί πηγαίνει). Εχω ακούσει από εργοδότες (υποψήφιους), σε συζητήσεις που είχαμε -παρένθεση: γενικής φύσεως, όχι απαραίτητα συζητήσεις για να προσδιορίσω το ύψος του δικού μου μισθού σε περίπτωση συνεργασίας -  οτι "μισθό 1500 ευρώ καθαρά δεν μπορώ να τον αντέξω". Σεβαστό. Ομως, έχω ακούσει και το εξής τρομερό: "μισθό 1500 ευρώ θα δώσουμε σε ένα genius developer". Σεβαστό, αλλα ο genius developer ή θα το "παίξει" και δεν θα είναι, ή θα είναι και θα ζητήσει 3500 καθαρά. :)

Στις μεγάλες Ελληνικές - πολυεθνικές εταιρίες, βέβαια, το μισθολόγιο μπορεί να είναι χαμηλότερο, υπάρχουν όμως άλλα οφέλη. Αν σε μια τέτοια εταιρία μου προσέφεραν 1000 ευρώ μισθό αλλα ΚΑΙ εταιρικό αυτοκίνητο, κινητό, tickets, βενζίνες, δωρεάν φαγητό κλπ τότε θα το σκεφτόμουν σοβαρά. Μιλάω καθαρά για οικονομικές απολαβές χωρίς άλλες παροχές. Οταν βρίσκομαι στο Βύρωνα και μου ζητάει μια εταιρία στην Κηφισιά να πάω να δουλέψω με 1000 ευρώ ΧΩΡΙΣ να μου πληρώσει μεταφορικά, φαγητά, Αττικές Οδούς και τα συναφή, τότε ο μισθός μου γίνεται αυτομάτως κατω από 800. Καλύτερα να πάω λοιπόν να δουλέψω ταμίας στο super market της γειτονιάς μου, περισσότερα χρήματα θα μου μένουν στα χέρια :) :)

Τα είπα λίγο μπερδεμένα, σκόρπιες και φωναχτές σκέψεις ήταν. Ελπίζω όμως να σας έδωσα και μια άλλη οπτική γωνία του θέματος.

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  15-02-2007, 12:53 25047 σε απάντηση της 25046

Τελικά, είτε τα πράγματα στην Αθήνα είναι πολύ διαφορετικά από τη Θεσσαλονίκη (όπως είχαμε συζητήσει και παλιότερα), είτε οι επιλογές μου δεν ήταν οι καλύτερες δυνατές (γιατί, με μια αύξηση 300 ευρώ οι εργοδότες μου θα είχαν την απαίτηση να αναλάβω και χρέη συνεργείου καθαρισμού, γραμματέα και... διανομέα φυλλαδίων).

Ωστόσο, σύντομα παραιτούμαι από την τρέχουσα δουλειά μου, και ξεκινάω κι εγώ ως freelancer, ευελπιστώντας να πετύχω δύο πράγματα:
    1) Να ξεφύγω από την pre, on & after sale περιοριστικότητα του custom software (με τη μορφή που υπάρχει στην Ελλάδα).
    2) Να μπορέσω να δημιουργήσω κάτι που θα γεμίσει τα κενά που υπάρχουν στην αγορά.

Μην αφήνετε τα media να σας "ταΐζουν"!
  •  15-02-2007, 13:00 25049 σε απάντηση της 25047

Παντως, τελευταία, στο δικό μου κύκλο, και μιλώντας με αρκετό κόσμο, έχω παρατηρήσει μια τρομερή αύξηση στους freelancers, τόση που ορισμένες εταιρίες δεν βρίσκουν τόσο εύκολα full-time συνεργάτες! :)

Ισως είναι σημάδι των καιρών.

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  15-02-2007, 15:37 25060 σε απάντηση της 25049

Ίσως όμως κάποια στιγμή αυτό γυρίσει και μπούμερανγκ και για τις εταιρείες.
    Το development είναι η εργασία στην πληροφορική όπου η ομαδική εργασία και η σωστή λειτουργία της ομάδας βαραίνουν περισσότερο.
    Εαν μια εταιρεία δεν ανταμείψει καλά τους καλούς παίκτες, τότε πόσο εύκολα θα μπορέσει να τους αντικαταστήσει;
    Ποίος θα παίξει μπάλα;
    Κάποια στιγμή θα αρχίσουν οι εταιρείες να το καταλαβαίνουν ότι το καλό ποδόσφαιρο θέλει καλούς παίκτες και καλή ομάδα και θα πληρώσουν τους μόνιμους καλύτερα.
    Σε 2 χρόνια να δούμε πώς θα έχει εξελιχθεί.