Όλα όσα αναφέρθηκαν είναι σωστά και δίκαια και ισχύουν....

Επειδή όμως, ανήκω στην γενιά των 40ρηδων και βλέπω οτι σιγά-σιγά πάει να κατηγορηθεί για όλα στραβά και άσχημα που συμβαίνουν στην πληροφορική σήμερα, επιτρέψτε μου να "απολογηθώ"...
Η περίφημη γεννιά των ΦυσικοΜαθηματικών "έδρασε" σε πολύ μεγάλο ποσοστό πολύ πριν τη δική μας, όταν τα τμήματα πληροφορικής υπήρχαν μόνο στην Αγγλία και στην USA.
Αλλά πολύ πριν από αυτούς και σε μεγαλύτερο ποσοστό είναι το "ιερατείο" των μηχανικών του πολυτεχνείου! Εκεί να δείτε ασχετοσύνη!!! Μιλώ για τους... τότε...
Προσωπικά από πληροφορική έχω βγει (και προπτυχιακά και μεταπτυχιακά κλπ κλπ... δεν χρειάζεται να δώσω βιογραφικό...)...
Όταν είμουνα προγραμματιστής και σε αντίθεση με την αμερικάνικη νοοτροπία θέλω να πιστεύω οτι είμαι ακόμα, οι Managers μου ήτανε κυρίως μηχανικοί...
Ξέρετε, αυτοί του Πολυτεχνείου, οι μηχανικοί, που τα ξέρουνε ΟΛΑ!... (χε χε σας πειράζω λίγο εσας του Πολυτεχνείο.... μην αρπαχτείτε... πάντα υπήρχε μια "κόντρα")
Ποτέ και κανένας manager και αργότερα οταν είμουνα εγω σε τέτοια θέση είχα από πάνω τον .... ιδιοκτήτη (πάλι μηχανκό ... ρε γαμώτο το χει η τύχη μου)... ποτέ λοιπόν δεν με "άφησε" κανείς να εφαρμόσω όπως εγώ νόμιζα και ήθελα την τεχνολογία!!
ΠΑΝΤΑ υπήρχε ένα εμπόδιο: Ο ΠΕΛΑΤΗΣ!!! Χιλιάδες φορές είχα ακούσει τα παρακάτω από Managers/Ιδιοκτήτες:
-Τι τον νοιάζει τον πελάτη αν εμείς έχουμε 3rd normal form normalization....χεστήκαμε!
-Δεν μπορούμε να περιμένουμε να αναλύσετε εσείς το πρόβλημα με UML και μέτα να ξεκινήσετε την ανάπτυξη,... δεν το αντέχει η εταιρία!
-Ο Πελάτης θέλει να βλέπει οθόνες!! Τι μ@@@κίες κάνετε τόσο καιρόooo ρεεεεεε!!!
-Στα Πανεπιστήμια σας μαθαίνουν παπαρο-θεωρίες ενώ στην πράξη ειναι αλλιώς τα πράγματα!! Εσεις θα μας πείτε τώρα? χα χα....
κλπ κλπ
Με την ίδια λογική λοιπόν που εσείς τα βάζεται με τους 40ρηδες αυτής της εποχής, θα μπορούσα εγώ να τα βάλω με τους 40ρηδες της δικάς μου εποχής (πριν 15 χρόνια) κ.ο.κ. και θα έβγαζα από επάνω μου την.... "ρετσινιά".
Αυτό όπως δεν θα οδηγούσε πουθενά... θα φτάναμε να πούμε τελικά οτι για όλα φταίνε οι προγραμματιστές του... Eniac!!
Αναφέρθηκε οτι ο προγραματιστής πρέπει να ενημερώνετε στον ελεύθερο χρόνο του, διότι στην δουλειά του δεν μπορει... Νομίζω οτι αυτό είναι σωστό. Όπως και η σωστή είναι και η νοοτροπία ειναι αυτή του Sakalis, o οποίος ανέφερε πως την ενημέρωση πρέπει να την κάνει ο προγραμματιστής για τον εαυτό του και όχι για τον προιστάμενο του.
Και η "αναγνώριση" θα έρθει από αυτήν ή την επόμενη δουλειά!!
Πολύ σωστό...!!
Ακριβώς όμως το ίδιο πράγμα ισχύει και για τον manager... και θα έλεγα σε 2πλό και 3πλό βαθμό!!
H ροή της κουβέντας εξελίχθηκε έτσι (τυχαία βέβαια) και φάνηκε μέχρι τώρα οτι τα κατάλοιπα Clipper κ' DBase III ( αχ!!

) και γενικά η λογική των ISAM και των Flat Databases πέρασε και στην εποχή των RDBMS επειδή κάποιοι μαθηματικο-Managers ήτανε κολλημένοι εκεί!!
Θα μου επιτέψετε να πω, πως αυτό είναι λάθος και αδικεί πολλούς ανθρώπους της γενιάς μου (including me)...
Αυτοί που κολήσανε σε μια τεχνολογία και δεν ήταν σε θέση να καταλάβουν την νέα απλά (για μένα) δεν ειναι Managers... να μην πω τι είναι καλυτερα.
Ποιός σας είπε οτι το "προνόμιο" της ενημέρωσης για την νέα τεχνολογία το έχει μόνο ο προγραμματιστης?
Πρώτα και πιο κύρια το έχει ο manager o οποίος κατά τη γνώμη μου δεν το κάνει τον ελεύθερο χρόνο του ή όταν γυρνάει σπίτι του,... γιατί απλά δεν έχει ελεύθερο χρόνο και πολλές φορές δεν έχει ούτε σπίτι!!! (μεταφορικά βέβαια!)...
Είναι μέρος της δουλειά του και θέλω να πιστεύω και να ελπίζω οτι τα επόμενα χρόνια οι μεγάλες εταιρίες στην Ελλάδα θα απαιτούν και από τον προγραμματιστή να το κάνει αυτό, σαν μέρος της δουλειας του....
Για μένα το πρόβλημα βρίσκεται στο οτι, συνήθως, στις θέσεις αποφάσεων βρίσκονται άτομα που είτε δεν μπορούν είτε δεν θέλουν να βάλουν την τεχνολογία σε πρώτη προτεραιότητα... γιατί στην Ελλάδα είμαστε απλά ARPA COLA!!!
Να πουλήσω, να βγάλω το μισθοδοσία και αυτό τον μήνα!!!
Δεν φταίνε βέβαια μόνο αυτοί....
Είμαστε μικρή χώρα με πάρα πολύ χαμηλά budjets και μισθούς... Τα στελέχη πληρώνονται καλά αλλά όχι οι... τεχνικοί...
Στο επάγγελμα που διαλέξαμε δεν θα "πεινάσουμε" αλλά ούτε θα πλουτίσουμε... και σχεδόν πάντα θα είμαστε στο παρασκήνιο και πάντα οι φταίχτες για το κακό software...
Για τα αρχικά ερωτήματα του post τώρα που έγιναν από τον φίλο jsr έχω να πω τα εξής, επειδή τα έχω συνατήσει πολλάκις (τσ τσ τσ... άκου "πολλάκις"):
Ορισμένα είναι απαράδεκτα (βλέπε PK και την αιτιολογία τους),
Ορισμένα οφείλονται στην ασχετοσύνη αυτών που τα αναπτύξανε...
Ορισμένα δεν μπορούσαν να γίνουν αλλιώς (βλέπε monolithism) γιατί απλά δεν... έφτανε ο χρόνος.
Τώρα για το ... "κακό design" είναι μια ιστορία που μπορούμε να μιλάμε για μέρες και η οποία με ταλαιπωρεί τα τελευταία 7 χρόνια!!
Μην θεωρεισετε οτι δεν έχουμε περάσει 3-tier τεχνολογίες (μεσω COM - κάποτε δεν είχε και κάτι άλλο), από DLLs που έπρεπε να τις κάνεις register με κάθε αλλαγή, ή μέσω application server τον οποίο χρησιμοποιούμε ακόμα αλλά σε πολύ lihght μορφή - για να το πω Μicrosoftika έχουμε έναν πολύ Thin App Server...
Θέλω να αναφέρω μόνο ένα πράγμα...
Όταν η εφαρμογή πρέπει να αλλάζει κάθε μέρα, και τα rules που ισχύουν τώρα,... αύριο μπορεί να είναι μέρος της αλήθειας ή και λάθος εντελώς... τότε πριν ξεκινήσεις να υλοποήσεις κάτι με layers καλύτερα να σκεφτείς και να βάλεις σε πρώτη προτεραιότητα τον τρόπο που θα το συντηρείς...
Για να μην γίνει παρεξήγηση.... δεν αναφέρθηκα ΠΟΤΕ σε μονολιθική εφαρμογή...
Αυτό που ήθελα να τονίσω είναι είτε 2-tier έιτε 3-tier με έναν πολύ thn-app server και το business login σε stored procedures...
Σκεφτείτε το... λίγο.
Nothing to declare...