Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Linux Ubuntu 7.04: Η Επανάσταση ή η Διάδοχη κατάσταση?

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Thiseas. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος thrylos στις 14-11-2007, 11:35. Υπάρχουν 21 απαντήσεις.
Σελίδα 1 από 2 (22 εγγραφές)   1 2 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  10-08-2007, 23:23 34269

    Linux Ubuntu 7.04: Η Επανάσταση ή η Διάδοχη κατάσταση?

    Δεν θα ήθελα να δυναμιτίσω τον ατελειώτο πόλεμο linux-windows ούτε να ρίξω λάδι στην φωτιά,... αλλά το τελευταίο PC Magazine (08-2007) έχει ένα εκτεταμένο άρθρο για το ubuntu 7.04 με τους εξής εντυπωσιακούς  τίτλους:


    "LINUX, ΟΠΩΣ WINDOWS"
    ή
    "Το Linux δεν είναι επανάσταση είναι η διάδοχη κατάσταση"


    Θα ήθελα να το σχολιάσουμε...
    Προσωπικά ασχολούμε με τους υπολογιστές από το 1983.
    Εκείνη την 5ετία κυριαρχούσαν τα home computers (Amstrad, Spectrum, Atari, Commodore, Amiga κλπ) και τα ακριβά επαγγελματικά Personal Computers (ΙΒΜ PC και συμβατοί) για μικρές επιχειρήσεις (δεν μιλάω για τα main frames...ακόμα). Μερικά από αυτά είχαν δικό τους λειτουργικό σύστημα: CP/M, DOS, GEM κλπ κλπ...
    Το Unix έτρεχε σε mini και main frames και σε μερικά PC με τεράστιες απαιτήσεις μνήμης: 640kb RAM !!!


    Οι περίφημοι Unix-άδες με το κλασικό υπεροπτικό τους ύφος γελάγανε μαζί μας (ok...ίσως όχι εντελώς άδικα) βλέποντας να ασχολούμαστε, να ξενυχτάμε και να χακάρουμε πάνω σε τέτοια "ποταπά" λειτουργικα που σε λίγα χρόνια θα να εξαφανιζόντουσαν από προσώπου γής.


    Δειλά, δειλά το DOS κυριάρχησε έναντι των άλλων Home Λειτουργικών και έδωσε σιγά σιγά τη θέση του σε ένα παραθυρικό διαχειριστή και αργότερα ένα παραθυρικό λειτουργικό:
    MS Windows 1.0, 2.0, 3.0, 3.11, 95, 98, NT, 2000, XP, Vista!


    Θα έλεγα οτι τα windows ΝΤ/2000 όρισαν τότε την έννοια της "διάδοχης κατάστασης".... έναντι του unix που ήτανε το standard των "μεγάλων"!


    Τώρα πάλι έρχεται το unix σε μορφή linux για να πάρει πίσω το χαμένο του έδαφος...?


    Μα τι λέμε ρε παιδιά?
    Το Linux και συγκεκριμένα ο kerner του δεν βασίζεται στο παραθυρικό περιβάλλον. Γιατί το περιοδικό ή μάλλον ο συντάκτης του, συγκρίνει ανόμοια πράγματα?


    Πως είναι δυνατόν να "χτυπήσει" τα Vista? Πάντα σε επίπεδο client, έτσι?? Γιατί αν μιλάμε για server αλλάζουν λίγο τα πράγματα.
    Δεν μπορεί (αυτη τη στιγμή) κάποιος client να βάλει το linux αντι για τα Windows. Καλός ή κακώς: Ειναι γεγονός.
    Επίσης, το πρότυπο Χ11 υλοποιήται σαν add-on software στο linux.... και μάλιστα με client-server αρχιτεκτονική, άσχετα αν πολλές φορές ο client και ο server είναι στο ιδιο box.


    Επίσης... αυτοί οι drivers!!! Έλεος!
    Οι Linuxάδες τα βάζουνε π.χ. με την broadcom επειδή δεν υποστηρίζει το Linux στα wireless...
    Δεν ξέρω ποιος έχει δίκιο και ποιός όχι.... αυτό που ξέρω όμως ειναι οτι στο laptop μου (HP zd8000) χρειάστηκα 20 λεπτά για να βάλω το ubuntu 7.02 και 5 ώρες να ψάχνω γιατί δεν παίζει η broadcom wireless κάρτα μου.
    Αν είναι έτσι..... Thnx a lot... το ίδιο έκανα και στο DOS το 1985 όταν έψαχνα πως να κάνω το PC να αναγνωρίσει έναν printer της Manesmantally (δεν θυμάμαι ούτε πως γράφεται πια!) δοκιμάζοντας όλες δυνατές επιλογές της εντολής "mode"!!!
    Κύριοι,... ένα λειτουργικό θα έλεγα οτι είναι για ΟΛO τoν κόσμο όταν σταματήσει να τα βάζει με τους κατασκευαστές (drivers και όχι μόνο), επειδή δεν το υποστηρίζουνε: είτε αυτοί είναι drivers για wirless cards είτε ακόμα για απλά Modems.


    Επίσης.... τι απέχθεια είναι αυτή που έχει αυτό το Linux με τις ATI κάρτες γραφικών?
    Η ανάλυση Ok... αλλά η ευκρείνια.... άστα!!!


    Για να καταλήξω:
    Πολύ καλή προσπάθεια, άριστη προσπάθεια, υπέροχη προσπάθεια το ανοιχτό λογισμικό του linux και των Χ-Windows.... αλλά... δεν είναι Golf... (τουλάχιστον ακόμα!!).


    PS: Συχωρείστε με, αν το σχόλιο μου έχει κάποιες "αποχρώσεις" προκατάληψης με τη μορφή υπερβολών αλλά όσοι μεγάλωσαν με το DOS και αντιμετώπιζαν συχνά τον σκεπτικισμό... ίσως με καταλάβουν. 


    Nothing to declare...
  •  12-08-2007, 19:33 34283 σε απάντηση της 34269

    Απ: Linux Ubuntu 7.02: Η Επανάσταση ή η Διάδοχη κατάσταση?

    Φίλε Θησέα

    Σχετικά με το άρθρο δε θα σχολειάσω γιατί δε το διάβασα και δε διαβάζω περιοδικά. Ό'τι θέλω το βρίσκω στο Internet.

    Τώρα σχετικά με την Ati, ήταν μια μακρά πονεμένη ιστορία. Πάντα όποιος ήθελε να έχει το κεφάλι του ύσηχο, αγόραζε NVidia. Η AMD όμως που έχει εξαγοράσει την Ati πριν λίγους μήνες έβγαλε πλήρως open source drivers. Οπότε να περιμένεις σύντομα να λυθεί το θέμα.

    Τα modems που λες δεν είναι "απλά". Πολλοί κατασκευαστές σκεφτήκανε αντί να φτιάξουν ένα modem 100% hardware να υλοποιήσουν μεγάλο τμήμα του σε software. ΠΧ τα Connexant modems. Εκεί αρχίζει και γίνεται ένα μπάχαλο. Βγάζουν κλειστό λογισμικό το οποίο κάνει όλη τη δουλειά και τελικά δε μπορεί για λόγους πνευματικής ιδιοκτησίας να γίνει recompile στο Linux. Κατά κανόνα στο Linux όταν θέλουν να φτιάξουν έναν οδηγό για μια τηλεπικοινωνιακή συσκευή παίρνουν τα επίσημα specifications και τα υλοποιούν. ΠΧ στην περίπτωση των V90 PSTN modems είχαν βγάλει οδηγούς βασισμένους στα specifications της ITU. Ό'τιδήποτε ήταν 100% hardware και συμμορφωνόνταν με τις οδηγίες της ITU και με προτόκολλα RS232 έπαιζε.
    Και με τα DSL modems που τρέχουν μέσα το Access runner chipset, όπως το Crypto F200 ισχύει το ίδιο πρόβλημα.

    Αλλά και για να πούμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, το Linux έχει υποστήριξη για το hardware των CPU που τα Windows δεν έχουν. Ο kernel υποστήριζε 64-bit χρόνια πριν τα Windows και υλοποιεί πολύ γρήγορα νέα features των επεξεργαστών. Εξάλλου η AMD και η Intel (καλο)πληρώνουν developers για αυτό το λόγο.

    Τώρα στην ερρώτησή σου: "Πως είναι δυνατόν να "χτυπήσει" τα Vista?", η απάντηση είναι απλή...γίνοντας καλύτερο.
    Ακόμα παίζονται τα παρακάτω.
    -Η Dell πουλάει υπολογιστές με Ubuntu. Αρχικά στην Αμερική αλλά και από Οκτώβριο και στην ΕΕ. Εκεί θα παιχτεί το τί διείσδυση θα έχει.
    -Τον Οκτώβριο βγαίνει το KDE 4.0, το πιο φιλόδοξο project στην ιστορία του desktop Linux/Unix. Είναι γραμμένο στο Qt 4.x, έχει βελτιώσεις στο usability, στη μηχανή γραφικών που χρησιμοποιούν XML και στις svg εικόνες, νέα μηχανή πολυμέσων και νέα μηχανή εφφέ.
    -Υπάρχουν τα projects Beryl και Compiz τα οποία δημιουργούν 3D eye candy στο Linux. Έχουν συγχωνευτεί στο Compiz fussion.


    Στο Home desktop τα Windows θα διατηρήσουν την κυριαρχία γιατί έχουν μεγάλο πλούτο πολυμεσικών εφαρμογών, codecs και παίζουν παιχνίδια.
    Στο Business desktop αυτή τη στιγμή υπάρχουν αξιόμαχες προτάσεις όπως το SLED (Suse Linux Enterprise Desktop).

    Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να ξανακάνουμε αυτή τη συζήτηση του χρόνου τέτοια εποχή για να δούμε πώς έχει εξελιχθεί η υπόθεση.


    Ps: Το πρόλαβα το Dos

    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  12-08-2007, 21:30 34284 σε απάντηση της 34283

    Απ: Linux Ubuntu 7.02: Η Επανάσταση ή η Διάδοχη κατάσταση?

    Δεν συμφωνώ με τα παραπάνω κατα πολύ trhyle απλά επειδή θα εξελιχθεί σε άλλη μια κόντρα Linux - Windows το θέμα και δεν θέλω να συμμετέχω σε αυτήν, θα πω απλά ότι έχει αρκετές ανακρίβειες ως προς την υποστήριξη πραγμάτων κλπ απο της δύο εταιρίες όπως τα νεα features των επεξεργαστών κλπ. Ο πυρήνας του Linux έχει αντιγράψει άπειρες φορές των πυρήνα των Windows σε πάρα πολλά πράγματα τα οποία μπορείς εύκολα να βρεις ποια είναι. Anyway.. Αυτά απο εμένα.
    Παναγιώτης Κεφαλίδης

    "Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία"

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
  •  13-08-2007, 08:43 34285 σε απάντηση της 34284

    Απ: Linux Ubuntu 7.02: Η Επανάσταση ή η Διάδοχη κατάσταση?

    Παναγιώτη
    Εγώ ξέρω ότι το Linux έχει από πίσω ολόκληρη κληρη κληρονομιά Unix και πολλά πράγματα πάνω στα λειτουργικά σε θέματα πυρήνα υπάρχουν εδώ και 20-30 χρόνια.

    Ακόμα υπάρχουν τα λεγόμενα POSIX specifications.
    Βασικά είναι κάτι τόμοι με κανόνες που περιγράφουν το πώς λειτουργεί ένα σύστημα Unix από επίπεδο CLI και API μέχρι το πώς θα γίνεται το threading, interprocess communications και πώς θα λειτουργεί ένα Filesystem. Όλη η γενιά των NT έχει βασιστεί στο Posix. Μάλιστα τα Windows 2003 με εγκατεστημένο το Unix services έχει πάρει πιστοποίηση ως Posix compliant. Όπως καταλαβαίνεις λοιπόν λογικό είναι να υπάρχουν ομοιότητες.
    Το Linux πάντως δεν είναι πλήρως συμβατό με το Posix, γιατί χρησιμοποιεί και το LSB που περιγράφει επιπλέον APIs.

    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  13-08-2007, 11:38 34286 σε απάντηση της 34269

    Απ: Linux Ubuntu 7.02: Η Επανάσταση ή η Διάδοχη κατάσταση?

    Αν δεν απατώμαι, δεν υπάρχει Ubuntu 7.02... Από την έκδοση Οκτωβρίου '06 (6.10) πήγαμε σε αυτή του Απριλίου (7.04).
  •  13-08-2007, 11:49 34287 σε απάντηση της 34286

    Απ: Linux Ubuntu 7.02: Η Επανάσταση ή η Διάδοχη κατάσταση?

    mikem4600:
    Αν δεν απατώμαι, δεν υπάρχει Ubuntu 7.02... Από την έκδοση Οκτωβρίου '06 (6.10) πήγαμε σε αυτή του Απριλίου (7.04).


    Φίλε mikem4600 εισαι σωστός!

    Ζητώ συγγνώμη για το "τυπoγραφικό" μου λάθος.
    Μιλάω για την εγκατάσταση που βρίσκεται και στο DVD του PC Magazine η οποία είναι η 7.04.
    Mea Culpa....

    PS: Edited & Fixed.
    Nothing to declare...
  •  14-08-2007, 13:31 34302 σε απάντηση της 34287

    Απ: Linux Ubuntu 7.02: Η Επανάσταση ή η Διάδοχη κατάσταση?

    Θα ήθελα απλά να προσθέσω ότι το θέμα περι αντιγραφών μετάξύ Winodws - Linux έχω την εντύπωση ότι είναι φήμες και δεν υπάρχουν αποδείξεις απτές και ούτε θα υπάρξουν βασικά...Απλά λέγονται για να δημιουργούνται εντυπώσεις και τίποτα παραπάνω. Surprise
  •  14-08-2007, 14:28 34304 σε απάντηση της 34302

    Απ: Linux Ubuntu 7.02: Η Επανάσταση ή η Διάδοχη κατάσταση?

    Και όμως κάνεις πολύ μεγάλο λάθος.  Καταρχήν τα windows ΝΤ βασίστηκαν στο VMS, καθώς οι περισσότεροι προγραμματιστές ήταν από τη Digital.
    Και όχι μόνο αυτό. Ποιος ο λόγος ύπαρξης ενός καταλόγου etc στις πρώτες εκδόσεις του exchange αν δεν ήταν αντιγραφή από unix λύσεις.  Είναι δύο κλασικά παραδείγματα του πόσο το ένα λειτουργικό αντιγράφει το άλλο. Όχι ότι το open source δεν πέρνει από τα windows προς θεού.

    Ακόμα και να ήταν ανακρίβεια το γεγονός οτι η microsoft αντέγραψε το tcp stack του Free BSD, όταν έχεις ένα κώδικα με καλύτερες επιδώσεις και τον έχεις μπροστά σου, δε θα έριχνες μια ματιά? Όλο και κάτι θα ξεσήκωνες από εκει.

    Γιώργος Σακαλής
  •  14-08-2007, 15:26 34307 σε απάντηση της 34304

    Απ: Linux Ubuntu 7.02: Η Επανάσταση ή η Διάδοχη κατάσταση?

    Το VMS ήταν Unix like λειτουργικό.
    Το POSIX είναι specifications.
    Άλλο πράγμα το ένα άλλο το άλλο. Το Posix είναι τόσο σοβαρή υπόθεση που υποχρεώθηκε η Microsoft να το σεβαστεί. Μάλιστα υπάρχουν χώρες που απέκλειαν NON-POSIX από προμήθειες δημοσίου.
    Συνεχίζει να εξελίσσεται από το Open Group και την IEEE. Εαν κάτι γραφτεί σε μελλοντικά releases του POSIX, το να το δούμε υλοποιημένο σε Windows ή Linux ή κάτι άλλο δεν είναι αντιγραφή. Είναι μια καλή πρακτική.


    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  14-08-2007, 15:47 34308 σε απάντηση της 34307

    Απ: Linux Ubuntu 7.02: Η Επανάσταση ή η Διάδοχη κατάσταση?

    θρύλε, δυστυχώς η απάντησή σου είναι κάπως άστοχη. Δε μίλησα για Posix ούτε για κοινά Specifications. Ανέφερα 2 παραδείγματα στα οποία έχουμε επηρροή που φτάνει στο σημείο της αντιγραφής.

    Γιώργος Σακαλής
  •  14-08-2007, 16:31 34309 σε απάντηση της 34308

    Απ: Linux Ubuntu 7.02: Η Επανάσταση ή η Διάδοχη κατάσταση?

    Α τώρα κατάλαβα τί εννοείς.
    Πάντως στο θέμα του BSD, η άδεια του BSD επιτρέπει σε οποιονδήποτε να πάρει τον κώδικα και να κάνει ότι θέλει, να τον αλλάξει, να τον κλείσει, να του αλλάξει άδεια. Εαν το έκανε η Microsoft, δεν έκανε τίποτα κακό.
    Εξάλλου οι ΚΩΔΙΚΕΣ των BSD sockets είναι διαθέσιμοι σε πολλά βιβλία δικτύων και προγραμματισμού C.

    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  14-08-2007, 16:44 34310 σε απάντηση της 34309

    Απ: Linux Ubuntu 7.02: Η Επανάσταση ή η Διάδοχη κατάσταση?

    Δεν είπα ότι δεν το επιτρέπει η άδεια. Απλά ανέφερα το συγκεκριμένο γεγονός !!

    Γιώργος Σακαλής
  •  14-08-2007, 21:40 34323 σε απάντηση της 34310

    Απ: Linux Ubuntu 7.02: Η Επανάσταση ή η Διάδοχη κατάσταση?

    Απλά να παρατηρήσω ότι αν και οι τόνοι στην συζήτηση διατηρούνται στα επιτρεπτά επίπεδα, το θέμα της δεν ταιριάζει στο dotNETZone - είναι θέμα IT, που θα ήθελα να το διάβαζα σε ένα site με σχετική θεματολογία, όπως στο AutoExec.gr.

     

    George J.


    George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
    w: capnias.org, t: @gcapnias, l: gr.linkedin.com/in/gcapnias
    dotNETZone.gr News
  •  20-08-2007, 20:01 34380 σε απάντηση της 34309

    Απ: Linux Ubuntu 7.02: Η Επανάσταση ή η Διάδοχη κατάσταση?

    thrylos:
    Α τώρα κατάλαβα τί εννοείς.
    Πάντως στο θέμα του BSD, η άδεια του BSD επιτρέπει σε οποιονδήποτε να πάρει τον κώδικα και να κάνει ότι θέλει, να τον αλλάξει, να τον κλείσει, να του αλλάξει άδεια. Εαν το έκανε η Microsoft, δεν έκανε τίποτα κακό.
    Εξάλλου οι ΚΩΔΙΚΕΣ των BSD sockets είναι διαθέσιμοι σε πολλά βιβλία δικτύων και προγραμματισμού C.


    Γιατί η άδεια στις άλλα project δεν το επιτρέπεται να κάνει αλλαγές στον κώδικα αμα θέλει κάποιος..?


  •  21-08-2007, 08:46 34385 σε απάντηση της 34380

    Απ: Linux Ubuntu 7.02: Η Επανάσταση ή η Διάδοχη κατάσταση?

    Κοίταξε, υπάρχουν δεκάδες άδειες για ανοικτό λογισμικό. Μέχρι και η Microsoft επιδιώκει να φτιάξει μια εγκεκριμμένη από το OSI.
    Οι άδειες αυτές μπορούν να έχουν διαφορές στο τί αναδιανομή κάνεις στους ΚΩΔΙΚΕΣ, στο εαν έχεις δικαίωμα να κάνεις fork ένα project, με τί λογισμικό (ανοικτό/κλειστό) μπορείς να συνοδεύεις κάποιους ΚΩΔΙΚΕΣ, εαν μπορείς να φτιάξεις μέτρα προστασίας πνευματικής ιδιοκτησιάς (AKA DRM) και εαν μπορείς ακόμα και να αλλάξεις την άδεια στους ΚΩΔΙΚΕΣ.

    ΠΧ Η άδεια GPL v2 του Linux Kernel λέει ότι μπορείς να πάρεις τους ΚΩΔΙΚΕΣ να τους αλλάξεις και να αναδιανείμεις τις αλλαγές πάντα διατηρώντας την ίδια άδεια.
    Η άδεια BSD λέει ότι μπορείς να πάρεις τους ΚΩΔΙΚΕΣ, να κάνεις αλλαγές, να κάνεις κλειστό λογισμικό, να αλλάξεις άδεια και μην δώσεις λογαριασμό σε κανέναν.


    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
Σελίδα 1 από 2 (22 εγγραφές)   1 2 >
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems