Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Γνώμες γύρω από το Silverlight

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò manosB. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Δημήτρης Γκανάτσιος στις 02-11-2009, 21:52. Υπάρχουν 24 απαντήσεις.
Σελίδα 2 από 2 (25 εγγραφές)   < 1 2
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  27-10-2009, 10:59 54741 σε απάντηση της 54740

    Απ: Γνώμες γύρω από το Silverlight

    Με Silverlight δεν έχω ασχοληθεί ακόμα, αλλά τις τελευταίες δυο - τρεις εδβομάδες "παίζω" εντατικά με WPF. Μην περιμένεις καθόλου και "βούτα" όσο πιο γρήγορα μπορείς. Προτείνω μάλιστα αυτό το βιβλίο. Κατά τη γνώμη μου είναι must. Έχω φτάσει στη μέση περίπου (10ο κεφάλαιο) και έχω ανακαλύψει έναν άλλο κόσμο!!

    Το πρόβλημα δεν είναι αν θα βγουν καινούρια controls, αλλά αν και πότε θα υπάρξει διαθεσιμότητα σε styles και control templates. Αν μάλιστα είναι free, ακόμα καλύτερα. Οι όποιοι ενδοιασμοί είχα μέχρι τώρα αφορούσαν στο θέμα του binding μιας και στο VS2008 δεν υποστηριζόταν το drag n' drop. Δεν υπάρχει καν binding navigator. Λοιπόν, άλλαξα γνώμη! ΔΕ ΘΕΛΩ υποστήριξη drag n' drop binding! Με τα data templates ορίζω εγώ το πως θα εμφανίζονται τα δεδομένα και με τρόπο πολύ καλύτερο σε σχέση με τα όποια εμπορικά controls είναι διαθέσιμα για WinForms. Αν μάθεις να χρησιμοποιείς τα panels σωστά, κάνεις θαύματα! Ακόμα, όμως, και να προμηθευτείς νέα controls, πρέπει ήδη να γνωρίζεις το framework για να μπορέσεις να τα αξιοποιήσεις.

    Η όλη τεχνολογία μοιάζει μαγική. Για πρώτη φορά μπορώ να έχω button μέσα σε button(!) και χωρίς code behind να ορίσω τη συμπεριφορά και την εμφάνισή τους!! Ας είναι καλά τα styles και τα property triggers! Τα πάντα μπορεί να είναι resource, ακόμα και τα .NET objects (βλπ. logical resources)! Η όλη τεχνολογία είναι φανταστική! Είμαι πολύ ενθουσιασμένος μαζί της και σίγουρα όσοι ασχολείστε ήδη μ' αυτή θα αισθάνεστε το ίδιο με μένα. Έχεις CSS σε Windows client εφαρμογές! Βέβαια, θέλω αρκετό χρόνο ακόμα για να πω ότι θα είμαι έτοιμος να την αξιοποιήσω παραγωγικά.

    Ψάχνοντας για themes, έπεσα εδώ και εδώ. Και κάτι ακόμα. Πρέπει να μάθω ν' αγαπώ τη XAML. Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο design editor στο WPF δεν έχει την ίδια αξία που έχει στα WinForms.

    Αυτά για την ώρα. Ελπίζω στο μέλλον να είμαι σε θέση να γράψω κι άλλα.


    Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!
  •  27-10-2009, 17:50 54753 σε απάντηση της 54740

    Απ: Γνώμες γύρω από το Silverlight

    manosB:
    Αυτό στην ουσία έγινε που περιγράφεις. Καταλήξαμε σε πιο κλασσική αντιμετώπιση του προβλήματος. 

    Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα, έχω εντυπωσιαστεί απο μερικά πράγματα ...
     
    Κάποτε, ας πούμε ήθελες να έχει ένα data entry περιβάλλον, και απο τα δεδομένα αυτά, να κάνεις drive ένα wizard, τα controls του οποίου κάνουν bind σε subclasses των δεδομένων σου, προσθέτοντας λίγη λογική ( αν ήταν καν τα δεδομένα σου objects, οκ; Θα μπορούσαν να είναι και ... ένας DataReader τη φορά ... )
     
    • Εν έτοι ... χμμμ ... 2006 - 7, αυτό το μέγιστο έργο θα μου' χε πάρει ... 4 μέρες; Full με styles / CSS στο wizard μου και ελεγμένο. ASP.NET, traditional data access, everything is cool ...
    • Eν έτοι 2009 όμως, και χρησιμοποιώντας Silverlight, WPF, WCF & nHibernate ( + το learning curve ) ο χρόνος και ο ΟΓΚΟΣ του τελικού project είναι απίστευτα μεγαλύτερος !
     
    Θεωρώ ότι το αρχικό post μου είναι αποτέλεσμα μέγιστου over-engineering & techie-optimism + hype factors, και στο μέλλον εκτός απο tattoo YAGNI στο στήθος, θα το κάνω tattoo και στην οθόνη του υπολογιστή μου για να μην το ξεχνάω ποτέ !!!
     
    Άντε, καλά ξεμπλέγματα μας Big Smile

    Angel
    O:]
  •  28-10-2009, 08:53 54759 σε απάντηση της 54753

    Απ: Γνώμες γύρω από το Silverlight

    Ενδεχομένως είσαι λίγο άδικος στη σύγκριση των χρόνων καθώς συγκρίνεις μια τεχνολογία δοκιμασμένη, με την οποία έχεις τριφτεί πολύ και ξέρεις καλά με μια τεχνολογία νέα, με την οποία τώρα ξεκινάς. Και μάλιστα, απ' ό,τι βλέπω δεν είναι απλά το θέμα του Silverlight καθώς το δεύτερο project είναι πιο περίπλοκο σε σχέση με το πρώτο από άποψη αρχιτεκτονικής. Σίγουρα όταν έρχεται η ώρα του Silverlight έχεις να αντιμετωπίσεις το "πρόβλημα" του data access καθώς αυτό γίνεται remotely και περνάς τα trust boundaries. Πολλές οι λύσεις αλλά καμιά δεν έχει την ευκολία σαν το ανοίγω-connection-στο-code-behind-και-κάνω-ό,τι-γουστάρω. Οπότε αυτόματα αυξάνεται ο βαθμός πολυπλοκότητας.

    Πάντως αυτόν τον καιρό δουλεύω σε μια λύση με MVVM και RIA Services και τολμώ να πω ότι αν και μου πήρε κάποιο χρόνο να καταλήξω στο πως θα στήσω το όλο πράγμα, τελικά μπορώ πλέον άνετα να παράγω πράγματα σαν αυτό που περιγράφεις.


    Vir prudens non contra ventum mingit
  •  28-10-2009, 12:48 54770 σε απάντηση της 54759

    Απ: Γνώμες γύρω από το Silverlight

    Πιθανώς να έχεις δίκιο Μάνο ( όχι απλώς πιθανώς δηλαδή, έχεις δίκιο ... ) αλλά και μόνο η ανάγκη για data access σε Silverlight project, σημαίνει απευθείας πιο πολύπλοκη αρχιτεκτονική. By default δηλαδή, ένα silverlight project θα χρειαστεί περισσότερο κόπο.

    Απο 'κεί και πέρα, το point μου ήταν, μην πειραματίζεσαι όταν κοιτάς μπροστά σου deadlines, εκτός κι αν θές να αισθάνεσαι Programmer Commando Dude και δεν έχεις ή δε θές να κάνεις κάτι μετά τις 6 - 7 που υπο κανονικές συνθήκες θα "σχόλαγες" Big Smile

    Άντε, καλημέρα μας ... η παρέλαση είναι θαυμάσια στην πλατεία Πετρούπολης, εύχομαι τα ίδια και στις δικές σας πλατείες !

    Angel
    O:]
  •  28-10-2009, 13:03 54771 σε απάντηση της 54759

    Απ: Γνώμες γύρω από το Silverlight

    angelinio, όντως είναι μια νέα τεχνολογία. αν είχες έρθει χτες στο DNZ event θα έβλεπες τα RIA Services που έλεγε ο Μάνος και θα λυνότανε κάποια από τα προβλήματά σου.

    Νικόλαος Καντζέλης
    BSc, MSc, MCAS, MCPD, MCITP, MCTS,MCP, MCT
    http://www.nksolutions.gr
    http://dotnetstories.wordpress.com
    http://weblogs.asp.net/dotnetstories
    http://forum.dotnetnuke.gr
  •  29-10-2009, 20:34 54827 σε απάντηση της 54771

    Απ: Γνώμες γύρω από το Silverlight

    Κάποτε, παλιά, γράφοντας Java, χρειαζόμουν να parse-άρω ένα xml file. Για να το καταφέρω αυτό με ένα σχετικά εύκολο API, χρειάστηκε να κατεβάσω 2 ή 3 open source projects. Μου πήρε 2 ή 3 μέρες, και κάπου τότε άλλαξα δουλειά και πήγα στη μεριά του .NET γιατί απλώς τα πράγματα ήταν χαοτικά εκείνη την εποχή στη Java ( 1ο ή 2ο J2EE version ... ).

    Αν για να γράψεις σαν άνθρωπος σε μια τεχνολογία χρειάζεται να μάθεις άλλες τέσσερις, κάποιος, κάπου, έχει χάσει τη μπάλα για το τί σημαίνει " γράφω infrastructure ". [ θα με flame τώρα, αλλά οκ, έχει και συνέχεια ... ]

    Η αλήθεια είναι ότι αν είχα πραγματικά το χρόνο δε θα είχα κανένα απολύτως πρόβλημα. Σε 1 μήνα full-time ενασχόλησης θα είχα λύσει όλα τα Silverlight προβλήματά μου

    ( άκου εκεί δεν υποστηρίζει ... Commands !!! ΘΕΕ ΜΟΥ !!! Τίποτα πιο βασικό δεν είχαν να ΜΗΝ υποστηρίξουν;;; ).

     

    Δυστυχώς για 'μένα - και για τα νεύρα σας - δεν είχα αυτό το χρόνο. Είχα απλώς ένα deadline, ένα technology stack, καφέ και Jolt Cola ... Big Smile ... αλλά we shall prevail, σαν σωστοί programmers, όπως πάντα ...


    Angel
    O:]
  •  29-10-2009, 22:44 54832 σε απάντηση της 54827

    Απ: Γνώμες γύρω από το Silverlight

    Ως προς τα Commands συμφωνώ απόλυτα! Δεν μπορώ να καταλάβω πόσο δύσκολο θα ήταν να τα ενσωματώσουν, έστω και στην 3η έκδοση, αφού έχουν ξεπηδήσει ήδη ένα σωρό Commanding implementations από το community. Αλλά αν δούμε το τι ζητάει ο κόσμος http://silverlight.uservoice.com/pages/4325-feature-suggestions στο top-10 έχουμε το ala-WPF databinding support στην τρίτη θέση και το Commanding στην 8η θέση! Δες τι θεωρούνται από τους συναδέλφους developers σημαντικότερα από αυτά τα δύο, να φρίξεις...


    Vir prudens non contra ventum mingit
  •  30-10-2009, 16:41 54840 σε απάντηση της 54832

    Απ: Γνώμες γύρω από το Silverlight

    To    α π ό λ υ τ α     ενοχλητικότερο όλων μέχρι τώρα ... add WCF Silverlight Service, το οποίο όμως όταν κάνεις Add ServiceReference  στο Silverlight project σκάει με "no Silverlight 3 compatible Endpoints" ... καλά μιλάμε δεν έχω πλέον λόγια με τη *$^#%@*$^%!!! που τους δέρνει εκεί πέρα στο Redmond.  Έχω δεί beta & tech. preview προϊόντα τα οποία συμπεριφέρονταν καλύτερα ... αίσχος ρε φίλε, αίσχος !
    Angel
    O:]
  •  30-10-2009, 19:05 54844 σε απάντηση της 54840

    Απ: Γνώμες γύρω από το Silverlight

    Εγώ συμφωνώ μαζί σας και ερωτώ προς τι η τόση σπουδή να βγάζουνε νέες εκδόσεις τόσο γρήγορα, π.χ είμαστε στο 3.0 ήδη, ενώ πρόκειται για νέα τεχνολογία.

    εγώ θεωρώ ότι είναι καλύτερα, αυτό που κάνανε με το Asp.net 1.1 Και το asp.net 2.0. δηλαδή αν και "άργησε" κάπως το 2.0 version είδαμε 1000 πράγματα που ζητούσαμε. τι να πρωτοθυμηθώ:themes,skins,masterpages,datasource controls,membership,profile.

    δεν προλαβαίνεις να κάνεις digest τόσα νέα πράγματα από την μία και από την άλλη δεν υπάρχει το ολοκληρωμένο framework να κάνεις τα basic tasks


    Νικόλαος Καντζέλης
    BSc, MSc, MCAS, MCPD, MCITP, MCTS,MCP, MCT
    http://www.nksolutions.gr
    http://dotnetstories.wordpress.com
    http://weblogs.asp.net/dotnetstories
    http://forum.dotnetnuke.gr
  •  02-11-2009, 21:52 54907 σε απάντηση της 54844

    Απ: Γνώμες γύρω από το Silverlight

    Να μην ξεχνάμε ότι το Silverlight είναι μια σχετικά νέα τεχνολογία, και, παρόλα αυτά, δείτε πόσο έχει ωριμάσει με τις δύο τελευταίες εκδόσεις Smile
    Dimitris-Ilias Gkanatsios
    Developer Evangelist, Microsoft Hellas

    My Blog
    StudentGuru
    Twitter
    Facebook
Σελίδα 2 από 2 (25 εγγραφές)   < 1 2
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems