Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Ενα μικρό (ημιτελές) vision που σηκώνει συζήτηση

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò cap. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος cap στις 29-08-2005, 22:36. Υπάρχουν 26 απαντήσεις.
Σελίδα 1 από 2 (27 εγγραφές)   1 2 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  23-08-2005, 12:44 4541

    Ενα μικρό (ημιτελές) vision που σηκώνει συζήτηση

    Ορμώμενος από το post "Εργασιακά" και έχοντας υποσχεθεί να δώσω στοιχεία για ένα όραμα που είχα, γράφω αυτό εδώ το post. Σιγουρα δεν μπορώ να περιγράψω τα πάντα σε λίγες γραμμές, θα προσπαθήσω όμως να το δώσω όσο καλύτερα μπορώ. Υπάρχουν πολλά κενά, αλλα αν δεν υπήρχαν, μαλλον θα το είχα υλοποιήσει, ετσι δεν ειναι; :)

    Τι μου είπαν οι εμπειρίες μου

    Δούλεψα αρκετό καιρό σε εταιρία Web Development και, γενικώς, έχω συνεχίσει ως ελεύθερος επαγγελματίας σε αυτό το κομμάτι, αν και ακόμα έχω "κολλήσει" περισσότερο στις παλαιότερες τεχνολογίες (ASP 3.0 / VB6 COM components). Ειδα διάφορες προσπάθειες εν τη γενεσει τους για Content Management και εφτιαξα και εγώ μερικά πραγματάκια, τα οποία για την τότε ωριμότητα της αγοράς ήταν ιδανικα ως εργαλεία. Η βασική μου νοοτροπία γύριζε πάντοτε γύρω από την εκμετάλλευση της XML και των XSL Transformations, κάτι που θα βρείτε αναλυτικά σε ένα άρθρο του blog μου, εδώ.

    Αυτό που είδα και που δεν άλλαξε ως σήμερα ήταν οτι όλοι προσπαθούσαν να φτιάξουν το ίδιο πράγμα: Ενα CMS. Για Web. Για sites/portals. Αυτα. Από τα απλά προιοντα του 1999 ως τα opensource πραγματα του 2005 (δεν μιλάω βεβαια για προιοντα που για να τα αποκτήσεις πρέπει να δώσεις μαζί με την αμοιβή για την αγορά και το Ε9 σου) παντού βλέπω τον ίδιο στόχο. Το DotNetNuke έκανε ΛΙΓΟ διαφορα, αλλα αυτό μεσω plugins και οχι προς την κατεύθυνση την οποία θα ήθελα.

    Τι εφτιαξα

    Ηθελα κατι που να με βοηθάει να φτιάχνω γρήγορα sites. Απλα, μικρά, στο budget των 1000-1500 ευρώ το πολύ, εταιρικά με έμφαση στην ευελιξία της δομής. Εφτιαξα ενα manager (asp 3.0, xml/xslt, access, vb6 com) ο οποίος έκανε το εξής διαφορετικο απο οτι ειχα δει ως τωρα: Ειχε ευελιξία στο back-end στο οποίο μπορούσες να φτιάξεις "δεντρα" οπως τα ήθελες με κατηγορίες που κρατούσαν "κλασεις" εγγράφων τα οποία είχαν δυναμική δομή. Ετσι είχα custom φόρμες εισαγωγής στοιχείων. Ορίστε ένα παράδειγμα: (καντε κλικ εδω για να δειτε, ειναι μεγαλη εικονα)

    Πως αντλούσα τα δεδομένα; Μα με τη μορφή ενός xml retriever (προσοχη: τοτε ακόμα τα webservices ήταν σε στάδιο αγονιμοποιητου ωαρίου) στον οποίο έλεγες "φερε το τάδε leaf με η χωρίς τα documents" ή "φερε την ιεραρχία σε βάθος 3 από εκεί" κλπ.

    Πως εκανα render τα δεδομένα; Με XSLT και μόνο.

    Ειχα λοιπον μια δυναμική δομή. Κατι μου έλεγε οτι δεν ήταν μόνο για web sites. Και οντως. Κατέληξα να φτιάξω βασισμένος πάνω στην ίδια δομή μια μικρή web-enabled εφαρμογή διαχείρισης πελατών. Τιποτα σπουδαίο. Αλλα μου έδωσε ιδέες.

    Που θελω να παω απο εδω και περα;

    Σε οποιο project και αν κανω το βλέπω μπροστά μου. Θελω να δημιουργήσω ένα information management foundation.

    Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά ένα σύστημα δυναμικής διαχειρισης πληροφοριών οπου θα μπορεί κανείς να δημιουργεί μοντέλα πληροφορίας (φορμες, ιεραρχίες, συσχετίσεις μεταξύ αντικειμένων, ιεραρχίες/compositions αντικειμένων, direct/inverse relationships, infinite lookups, rule-based object creation, security roles, validation, etc. etc. etc) ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΤΥΠΙΚΟ WEB CMS. Θα είναι μια βιβλιοθήκη μαζί με τη database της με ενα ΠΛΗΡΩΣ CUSTOMIZABLE back-end το οποίο θα μπορεί να σταθεί και μόνο του για τη δημιουργία εφαρμογών. Πειτε το application generator, αν και δεν ειναι αυτός ο όρος. Η, να χρησιμοποιηθεί ως back-end για κάποιο άλλο front-end παρουσίασης (π.χ. ένα portal). Η, να χρησιμοποιηθεί ολο μαζί για την επέκταση κάποιου άλλου λογισμικού χωρίς να χρειάζεται να ξαναγραφτεί κώδικας από την αρχή.

    Η εμφαση δεν θα δίνεται στις λειτουργίες του back-end (οπως στο DNN, π.χ. οπου λιγο πολυ ειναι fixed τα πραγματα που μπορεις να κανεις) αλλα στο ιδιο το περιεχόμενο. Επειδή αυτό από περίπτωση σε περίπτωση θα διαφέρει το back-end πρέπει να είναι τόσο προσαρμόσιμο ωστε να εκφράζει το είδος του περιεχομένου.

    Περίπλοκο ως εδω; Να δείτε τι γίνεται με τα προβλήματα που θα έχει αυτό.

    Προβλημα 1ο: Χρόνος

    Για να κάνεις κάτι τέτοιο χρειάζεται χρόνος που δεν υφίσταται εκτός αν κερδίσεις το Τζοκερ Η ΠΑΡΕΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ. Και ερχομαστε στο προβλημα 2.

    Προβλημα 2: Χρηματοδότηση

    Ποιός θα χρηματοδοτήσει κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει κατανοητό σε non-IT ανθρώπους; Δεν μιλάμε για ολοκληρωμένο προιον, αλλα για το 80% foundation του κάθε φορά υποψήφιου προϊόντος. Δεν ειναι λιγο μυστήριο για τα Ελληνικά δεδομένα;

    Προβλημα 3: Πελατες

    Εδω ειναι η συνέχεια του προβλήματος 2. Σε ποιούς απευθύνεται; Σιγουρα οχι σε τελικούς χρήστες. Αρα είναι κάτι που μπορεί να πωληθεί ως foundation σε εταιρίες κατασκευής λογισμικού ή να χρησιμοποιηθεί ως βάση για τη δική σας εταιρία λογισμικού. Ομως, και εδώ τα πράγματα δεν ειναι ξεκάθαρα. Το προϊόν δεν ειναι εμπορική διαχείριση, δεν ειναι cms, δεν ειναι document management, δεν ειναι workflow. Ειναι όμως η βάση για όλα αυτά.

    Προβλημα 4: Κατανόηση

    Σιγουρα διαβάζοντας τα παραπανω (οσοι αντέξατε ως εδώ) θα αναφωνήσατε: "Καλα, αυτος θελει να φτιαξει πολυκατοικία!" "Θελει να φτιάξει workflow!" "Θελει να φτιάξει CMS και δεν ξερει πως να το πει!" "Θελει να φτιάξει κατι που να τα κανει ολα!" Χμ, ισως ολα αυτα ισως και τίποτα απο αυτα. Οπως ειπα, ειναι μια ιδέα προς συζήτηση. Μια ιδέα που αν είχε όλες τις προϋποθέσεις σίγουρα θα είχε γίνει προϊόν. Δεν τις έχει όμως, ακόμα. Το post του rousso ομως σε προηγούμενη συζήτηση μου έδωσε την αφορμή να "ριξω" τις σκέψεις μου εδώ και να τις συζητήσουμε.

    Ελπίζω να μην σας κούρασα και αν δεν καταλάβατε πολλά μην εκνευριστείτε και μην με βρίσετε!. Γραφω απο τη δουλειά και δεν μπορω να αναλώσω άπειρο χρόνο σε ενα post συνεχόμενα, γιατί θα με...κράξουν στο τέλος και θα έχουν δικιο :) Αρα περιμένω feedback και εδώ είμαστε.

     

     


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  23-08-2005, 13:36 4542 σε απάντηση της 4541

    Απ: Ενα μικρό (ημιτελές) vision που σηκώνει συζήτηση

    Το πρώτο open-source project για το DNZ;
    Φτιάξε τους κανόνες μοίρασε την δουλειά σε όσους το επιθυμούν εδώ μέσα ...


    Πάνος Αβραμίδης
  •  23-08-2005, 13:39 4543 σε απάντηση της 4541

    Ενα μικρό (ημιτελές) vision που σηκώνει συζήτηση

    Χμ! Δεν ξέρω αν είχε περάσει από το μυαλό μου η ιδέα του opensource....αλλα τωρα που το λες, ισως και να έπρεπε.
    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  24-08-2005, 09:00 4588 σε απάντηση της 4541

    Απ: Ενα μικρό (ημιτελές) vision που σηκώνει συζήτηση

    Σωτήρη, συμερίζομαι απόλυτα τις εμπειρίες σου και πιστεύω ότι το όραμά σου αν γινόταν πραγματικότητα θα έλυνε πάρα πολλά προβλήματα  που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στην ανάπτυξη  εφαρμογών.
    Μια τέτοια εφαρμογή θα περιόριζε σημαντικά και το χρόνο και το κόστος υλοποίησης αρκετών projects.  
    Έχω παρακολουθήσει κιεγώ πολλές προσπάθειες για δημιουργία CMS εφαρμογών, αλλά δεν γνωρίζω καμία που να υλοποιεί πλήρως τις προδιαγραφές που αναφέρεις.

    Όσον αφορά το Dotnetnuke, δεν είναι ένα σύστημα CMS αλλά ένα portal framework που αξιοποιεί στο βέλτιστο βαθμό τις .Νet τεχνολογίες και παρέχει το foundation για να κτίσει κάποιος τις δικές του εφαρμογές και να επεκτείνει το functionality του DNN. π.χ. ένα CMS όπως το περιγράφεις θα μπορούσε κάλιστα να δημιουργηθεί σαν module του DNN και σίγουρα θα είχε ευρεία αποδοχή στην παγκόσμια κοινότητα του DNN (γνωρίζω ότι υπάρχει τεράστια ζήτηση για ένα Module με τα χαρακτηριστικά που περιγράφεις). Σε μελλοντική έκδοση το DNN θα περιλαμβάνει στο core framework ένα ίσως υποτυπώδες CMS & workflow functionality. Προς το παρόν πέρα από τα Enterprise Forms και Xmod modules για τα οποία είχαμε συζητήσει παλιότερα, υπάρχει και το Uniview module :  "UNIView enables you to create customized presentation of “tree-like” categorized data. It is a building-block module for DNN 3 used to display text/HTML items using list and/or detailed view to present portal visitors either product catalogues, real-estate offer, reference lists etc. "

    Επίσης έχω δει αρκετά RAD tools (το πιο πρόσφατο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το sherpa) που κινούνται στη δική σου λογική, δημιουργείς δηλαδή οντότητες τους δίνεις ιδιότητες και η εφαρμογή παράγει ολοκληρωμένα app layers επεκτάσιμα με standard Xsl αλλά κα πάλι προσεγγίζουν και δεν ικανοποιούν πλήρως τις δυνατότητες που περιγράφεις.

    Η εφαρμογή σου αν και υποστηρίζεις ότι είναι ημιτελής, πιστεύω ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ώριμη και νομίζω ότι αξίζει να ασχοληθούμε και να την τελειοποιήσουμε και να είναι το πρώτο project (είτε stand alone, είτε Dnn module ή οτιδήποτε άλλο) που θα έχει δημιουργηθεί από τη συνεργασία των μελών του dotnetzone.gr. Από την πλευρά μου φυσικά, αν μια τέτοια ιδέα προχωρήσει, μπορείς να υπολογίζεις στην βοήθειά μου.

    Το φαινόμενο συνεργασίας ανεξάρτητων developers στο εξωτερικό είναι συνηθισμένο και έχω συμμετάσχει σε τέτοιες ομάδες και θα είχε πάρα πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως και αν μπορεί να υλοποιηθεί μια τέτοια προσπάθεια στην Ελλάδα. Πρόσφατα μάλιστα γίνεται προσπάθεια δημιουργίας εταιρείας από μέλη της DNN κοινότητας με την ισότιμη συμμετοχή ανεξάρτητων developers. http://forums.asp.net/1012679/ShowPost.aspx (πιθανόν άλλη μια ουτοπία, αλλά θα δείξει).

     


    Angelos Xipolias

    Xelixis.Net
    In .Net we Trust
  •  24-08-2005, 11:32 4594 σε απάντηση της 4588

    Απ: Ενα μικρό (ημιτελές) vision που σηκώνει συζήτηση

    Αγγελε σε ευχαριστώ για την πλήρη και λεπτομερή απάντησή σου.

    Δεν εξέτασα το DNN ως απλό CMS, απλά το ανέφερα ως πιό κοντινό παράδειγμα σε αυτό που σκεφτόμουν ως "οραμα", αλλά, όπως σωστά λες κι εσυ, χωρίς να έχει υλοποιηθεί κάτι στα βήματα αυτού που περιγράφω (και το οποίο, συμφωνώ μαζί σου, θα είχε μεγάλη ζήτηση).

    Οσον αφορά την ομαδική προγραμματιστική προσπάθεια και τον open source χαρακτήρα ενός τέτοιου project, δεν είμαι σίγουρος για το αν "σηκώνει" κάτι τέτοιο μια τέτοια ιδέα. Οπως ανέφερα και στο αρχικό post, τα κύρια προβλήματα είναι: Κατανόηση του σκοπού του "πακέτου", εύρεση πελατών, χρηματοδότηση. Δηλαδή με λίγα λόγια τα objectives τα οποία θα έχει η δημιουργία μιας τέτοιας εφαρμογής και τα μέσα τα οποία θα υποβοηθήσουν την ανάπτυξή της.

    Για να μην παρεξηγηθώ, δεν απορρίπτω την ιδέα του collaboration και του open source πράγματος. Απλά με βρίσκει η ιδέα αυτή λίγο σκεπτικό γιατί καλύπτονται με αυτή τα μέσα (εν μέρει), αλλά όχι ο σκοπός της δημιουργίας ενός τέτοιου έργου.

    Ειμαι όμως ανοιχτός να ακούσω και άλλες ιδέες και χαίρομαι, ειλικρινά, που είχα feedback σε αυτό το post το οποίο φοβόμουν οτι θα θεωρηθεί απλά μια ουτοπική ονειροπόληση.

    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  24-08-2005, 21:14 4622 σε απάντηση της 4594

    Απ: Ενα μικρό (ημιτελές) vision που σηκώνει συζήτηση

    Έχω μια αίσθηση ότι ενώ οι ανάγκες είναι συγκεκριμένες, τα προϊόντα που αναφέρονται για την υλοποίηση, είναι μακριά σαν ιδέα από αυτές.

    Εδώ μιλάμε ότι θέλουμε ένα πολύ καλό data access layer, και πάνω από αυτό, με την βοήθεια ενός security layer και ενός rendering layer, με τη βοήθεια ενός framework, να δώσουμε περιεχόμενο πολύ γρήγορα.

    Αν δούμε τα o/r mappers που υπάρχουν, και στην συνέχεια αν υπάρχουν framework για web portals που τα χρησιμοποιούν, θα είμαστε φιλοσοφικά πιο κοντά σε αυτό που ζητάμε.

    Με ένα τέτοιο σκεπτικό, το nHibernate χρησιμοποιείτε από το Cuyahoga, καθώς και το OmniPortal που έχει το δικό του O/R layer, το ManagedFusion, θα είναι πιο κοντά στην ιδέα που έχουμε να υλοποιήσουμε εδώ.

    Βέβαια, το ASP.NET 2.0, σαν τεχνολογία και μόνο, έχει όλα αυτά τα στοιχεία μαζεμένα, σε πολύ χαμηλό επίπεδο, και διαφαίνεται σαν τον τυφώνα που έρχεται να σαρώσει τον χώρο...

    Μήπως χρειάζεται λίγη αναμονή ακόμα, ή δεν θα έχει νόημα ο προβληματισμός του Σωτήρη μετά τον ερχομό του ASP.NET 2.0;
     
    George J.

     


    George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
    w: capnias.org, t: @gcapnias, l: gr.linkedin.com/in/gcapnias
    dotNETZone.gr News
  •  24-08-2005, 21:31 4624 σε απάντηση της 4622

    Απ: Ενα μικρό (ημιτελές) vision που σηκώνει συζήτηση

    Πολυ - πολυ συντομα (γιατι με πιέζει λίγο ο χρόνος) να πω οτι τα O/R mappers είναι μια αρχή αλλά περιγράφουν σε πολύ χαμηλό επίπεδο την ιδέα. Σε μια τέτοια υλοποίηση το DAL είναι σημαντικό, αλλα πιό σημαντική ακόμα είναι η υλοποίηση των business components που θα πρέπει να είναι αρκετά abstract ωστε να είναι επαναχρησιμοποιήσιμα σε διάφορα contexts και αρκετά feature-rich ωστε να καλύπτουν (με συνδυασμούς τους) διαφορετικές ανάγκες.

    Οσο για το ASP.NET, νομίζω οτι βρίσκεται μακριά από αυτό που σκέφτομαι εγώ. Σαν εργαλείο μπορεί να "σαρώσει", εγώ όμως δεν μίλησα για πλατφόρμα ανάπτυξης εφαρμογών. Μιλησα για έτοιμη εφαρμογή με δυνατότητες παραμετροποίησης αρκετά μεγάλες ωστε να "ταιριάξει" με πολλά και διαφορετικά business domains. Χωρίς να είναι τόσο περίπλοκη ωστε να μην μπορεί κανείς να τη δουλέψει. Η διαφορά, κατ'εμέ, βρίσκεται στο οτι το back-end θα έχει το "δικό του" back-end. :) Δηλαδή, θα έχουμε ένα customizable back-end τελικού χρήστη. Εκεί στηρίζομαι.

    Θα επανέλθω!
    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  24-08-2005, 21:58 4626 σε απάντηση της 4541

    Ενα μικρό (ημιτελές) vision που σηκώνει συζήτηση

    1. Να επανέλθεις :-)
    2. Πόσο κοντά σε CMS/SPS θες να πάς;
    3. Υπάρχει και η ανάγκη εφαρμογής τελικού χρήστη ...

    Άρης
    Aris
  •  25-08-2005, 10:52 4634 σε απάντηση της 4626

    Απ: Ενα μικρό (ημιτελές) vision που σηκώνει συζήτηση

    Επανήλθα!

    Αντί απαντησης στις ερωτήσεις σου, Αρη, θεωρώ οτι είναι καλύτερο να δώσω ένα πρακτικό παράδειγμα. Φτωχότατο μεν, αλλα μπορεί να δώσει μια μικρή ιδέα για το τι έχω στο μυαλό μου.

    Το mini-cms που είχα φτιάξει για τα web sites και που αναφέρω σε προηγούμενο post βασιζόταν πάνω σε μια κεντρική ιδέα: Σταθερή δομή database ή τέλος παντων μη προγραμματιστική επέκταση. Αυτο κρατα το ως hint για την υπόθεση που κάνω παρακάτω.

    Ας πουμε οτι *εχω* ηδη στα χέρια μου κατι σαν και αυτό που ονειρεύομαι. Εχω λοιπον το εξής request από πελάτη (το οποίο είναι σχεδόν ρεαλιστικό) για την ανάπτυξη ενός intranet-based συστήματος διαχείρισης πελατολογίου/προιοντων πελατων:

    - Μια γραμμογράφηση των λεπτομερειών που (κατα τον πελάτη) πρέπει να έχει η "καρτελα" πελατών
    - Την απαίτηση να υπάρχει search (φυσικά)
    - Κάθε πελάτης να ανήκει σε μια κατηγορία
    - Τα προϊόντα του κάθε πελάτη (μοναδικά ανά πελάτη) να ανήκουν σε υποκατηγορίες της κατηγορίας του πελάτη (εχουμε δηλαδή ένα "δεντρο" δυο επιπέδων)
    - Ο πελάτης να μπορεί να ανήκει σε πολλές κατηγορίες ταυτόχρονα. Φυσικά οι κατηγορίες προϊόντων του εξαρτώνται από τις κατηγορίες στις οποίες ανήκει αυτός.
    - Με τη δημιουργία πελάτη να δημιουργούνται κάτω από αυτόν μια σειρά άλλων "εγγράφων" (ιστορικο εταιρίας, ισολογισμοί, μπλα μπλα) αυτόματα και κενά προς συμπλήρωση. Προσοχή, αλλα objects ή "εγγραφα" και οχι απλά "πεδία" σε μια καρτέλα.
    - ολες οι λειτουργίες διαχείρισης που αγγίζουν αυτή τη δομή (καταχωρηση, διαγραφή με δεδομένα constraints, σε ορισμένες περιπτώσεις cascade, ενημέρωση, ψιλο reporting κλπ)

    Και:
    Δυνατότητα μεταβολής της δομής της καρτέλας του πελάτη, των εγγράφων που δημιουργούνται κάτω από αυτόν, της δομής της καρτέλας προϊόντων, δυνατότητα διαχειρισης των κατηγοριών (προσθήκες, μαζικές μετακινήσεις κλπ) χωρίς ιδιαίτερο κόστος.

    Εχοντας λοιπον μια τέτοια "χοντρη" προδιαγραφή, έχεις δύο λύσεις:
    1. Το φτιαχνεις απο την αρχή
    2. Προσαρμόζεις ένα back end που ΜΠΟΡΕΙ να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις του πράγματος. Δημιουργείς προβολές που πιθανόν να μην έχει, κανόνες (π.χ. για την δημιουργία των προσθετων εγγράφων), constraints, διαχειριζεσαι δυναμικά τη δομή των δεδομένων (ολες οι φόρμες σου παραγονται δυναμικά) και προσαρμόζεις ένα ωραίο dashboard στην πρώτη σελίδα με όλες τις λειτουργίες.

    Η ΒΑΣΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΜΕΤΑΒΑΛΛΕΤΑΙ ΣΕ ΔΟΜΗ.Εχει σταθερή δομή ικανή να αποθηκεύσει διαφορετικό είδος πληροφορίας ανά περίπτωση. Τα documents σου ακολουθούν τη φιλοσοφία των "κλάσεων" με συγκεκριμένα metadata τα οποία μπορούν εύκολα να αλλάξουν, υπάρχουν rules, και υπάρχει τουλάχιστον μια δενδρική δομή που "ακουμπάνε" όλα αυτά.

    Αν εχεις την υποδομή, έχεις ένα φθηνό στην υλοποίηση σύστημα που μπορεί να παραμετροποιήσει κατά 80% ακόμα και κάποιος μη προγραμματιστής. Ο πελάτης (μικρή επιχείρηση) είναι κατά βάση ικανοποιημένος με το κόστος (σημαντικότατος παράγοντας) και το customization μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επόμενο πελάτη.

    Drawbacks:
    - Σιγουρα το performance. Ενα γενικής χρήσης εργαλείο σίγουρα δεν είναι τόσο optimized για όλες τις περιπτώσεις.
    - Μπορεί να είναι λίγο πιό "στρυφνο" απο μια κανονική custom εφαρμογή, αλλά στη δεύτερη υλοποίηση για τον ίδιο πελάτη το πρόβλημα ξεπερνιέται μια και έχει μάθει πλέον τη φιλοσοφία του εργαλείου (αυτό το αναφερω εκ πείρας)
    - ΣΙΓΟΥΡΑ εχει περιορισμους. Δεν μπορεις να κάνεις τα πάντα μια και δεν ειναι "ανοιχτό" προγραμματιστικά, αλλά ο στόχος δεν ειναι να φτιάξεις κάτι τόσο γενικό που να γίνεται αχανές. Ο στόχος είναι (κατα την ταπεινή μου άποψη) να δελεάσεις τον πελάτη σε όρους χρόνου, κόστους, και ποσοστού κάλυψης των αναγκών του, το οποίο πρέπει να κυμαίνεται στο 90-95%.

    Δεν ξερω αν κάλυψα κάποιο κομμάτι καλύτερα, το παράδειγμα μπορεί να μην είναι τόσο εύστοχο, όμως συνέβη να έχω κάποια τέτοια απαίτηση στο παρελθόν την οποία υλοποίησα με την ίδια εφαρμογή που έφτιαχνα τα web sites. Χρονοβορο, αλλα μου ανοιξε τα μάτια ωστε να σας γράφω σήμερα αυτά.

    Ανοιχτος σε σχολια (πολλα, παρακαλώ!)

     


     


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  25-08-2005, 11:05 4635 σε απάντηση της 4634

    Απ: Ενα μικρό (ημιτελές) vision που σηκώνει συζήτηση

    ρε Σωτήρη, πολύ SharePoint μoυ θυμίζει αυτό που περιγράφεις...

    Σας διαβάζω εδώ και μέρες και περιμένω να βγάλω ένα συμπέρασμα από τον διάλογο για το τι ακριβώς περιγράφεις... Όμως όλο στο SharePoint πάει ο νους μου...

    Αν είμαι εκτός θέματος πες το μου να το ξεπεράσω...

    Συνεχίστε. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον...

    Όταν θα έχω περισότερο χρόνο θα σας πω για μια σοβαρή περίπτωση στην οποία μου χρειάστηκε ένα τέτοιο σύστημα (όπως το καταλαβαίνω) και τι έκανα γι' αυτό. Η περίπτωση βέβαια αυτή ήταν προ-SharePoint αλλά ακόμα και μετά-SharePoint ισως να έκανα το ίδιο...

    φιλικά
    rousso

    rousso
  •  25-08-2005, 11:52 4636 σε απάντηση της 4635

    Απ: Ενα μικρό (ημιτελές) vision που σηκώνει συζήτηση

    Η αλήθεια είναι οτι δεν έχω "ψαχτει" με το sharepoint. Αλλα υποψιάζομαι οτι το sharepoint καλύπτει συγκεκριμένες απαιτήσεις. Δεν ξέρω αν στο παράδειγμα που έφερα παραπανω θα μπορούσε να ανταποκριθεί, τόσο από αποψη κόστους όσο και απο αποψη customization.
    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  25-08-2005, 13:47 4640 σε απάντηση της 4636

    Απ: Ενα μικρό (ημιτελές) vision που σηκώνει συζήτηση

    Ψάξου, ψάξου, αξίζει τον κόπο.... Κάποτε το δίνανε τσαμπέ σχεδόν undocumented μέσα στο cd του office. Τώρα βέβαια είναι πολύ πιο δυνατό...
    Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  25-08-2005, 14:08 4641 σε απάντηση της 4640

    Απ: Ενα μικρό (ημιτελές) vision που σηκώνει συζήτηση

    Θα ψαχτώ, για να έχω μια άποψη. Ειμαι υποψιασμένος πάντως βάσει όσων έχω ακούσει κατά καιρούς οτι δεν μιλάμε για το ίδιο πράγμα ακριβώς (στα πλαίσια του so-called "vision" που περιγράφεται εδώ).
    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  25-08-2005, 14:22 4642 σε απάντηση της 4641

    Απ: Ενα μικρό (ημιτελές) vision που σηκώνει συζήτηση

    Να συμπληρώσω οτι μαλλον η συνδεση με τον SharePoint έγινε λόγω της χρήσης της λέξης "documents" στις περιγραφές μου. Καλύτερο θα ήταν να τα ονομάζω λοιπόν "πληροφοριακές οντότητες", μια και δεν ανταποκρίνεται επακριβώς ο όρος "εγγραφο" σε αυτό που θέλω να περιγράψω.
    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  25-08-2005, 15:27 4643 σε απάντηση της 4642

    Απ: Ενα μικρό (ημιτελές) vision που σηκώνει συζήτηση

    Αν έχεις ένα windows 2003 server εγκατέστησέ το να το δεις.Το WSS είναι free. Το SPS πρέπει να το αγοράσεις αλλά στην φάση αυτή δεν σε ενδιαφέρει μια και στην ουσία το SPS είναι χτισμένο πάνω στο WSS και δεν έχει κάτι το καθοριστικά διαφορετικό.

    Δεν είναι σωστό να σου περιγράψω το sharepoint εδώ γιατί θα αλλάξει το θέμα της συζήτησης. Πάντως σκέψου ότι το sharepoint σου δίνει την δυνατότητα να ορίσεις lists και list templates (οι λίστες είναι κάτι σαν tables ας πούμε όπου μπορείς να ορίσεις εσύ την δομή κλπ) να ορίσεις επίσης document libraries (με ότι είδους documents θέλεις και με custom fields), να ορίσεις form libraries (με infopath forms για συλλογή xml δεδομένων), να ορίσεις image libraries (που στην πραγματικότητα είναι ένα είδος εξειδικευμένου document library με thumbnails κλπ), να ορίσεις site templates (όπου περιγράφεις την μορφη και το αρχικό περιεχόμενο σε lists και libraries των sites που φτιάχνεις) και να φτιάξεις aspx σελίδες (που τις λέει web part pages) το περιεχόμενο των οποίων μπορείς να συνθέσεις από web parts (κάτι σαν τα modules του DNN και του IBS κλπ), τις οποίες σελίδες μπορείς να τις ολοκληρώσεις σε ένα sharepoint site. Παράλληλα σο δίνει και τα κατάλληλα APIs για να κάνεις τοα "κόλπα" σου... Άρα σε γενικές γραμμές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να λύσει παρόμοια προβλήματα με αυτά που προορίζεται να λύσει το σύστημα που περιγράφεις και συζητάμε εδώ.

    Όμως η ύπαρξη του sharepoint (και άλλων αντίστοιχων συστημάτων που υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν) δεν ακυρώνει το vision σου. Εξάλλου το sharepoint έχει ακόμα πολλά θέματα τα οποία αμφιβάλω αν θα λύσει στην έκδοση 2. Λέγοντας θέματα δεν εννοώ bugs αλλά γενικότερα issues.

    Οπότε εσύ συνέχισε το σκεπτικό σου για να δούμε που θα μας πάει. Ρίξε μια ματιά και στο sharepoint για να εμπλουτίσεις τις σκέψεις σου σε σχέση με τις υποδομές που έχει φτιάξει η microsoft στην "ίδια" κατεύθυνση. Αν θες βοήθεια σχετικά με τα WSS ή SPS είμαι διαθέσιμος.

    Πες μας όμως λίγο πιο συγκεκριμένα.Θες να φτιάξεις ένα μοντέλο πάνω στο οποίο θα στήσεις δουλειές. Κάνε λίγο πιο συγκεκριμένο το θέμα να το πιάσουμε από κάπου να δούμε που θα μας βγάλει...

    keep up the good work
    rousso

    σσ: Χωρίς να θέλω να σε αποθαρύνω εγώ θα κοίταγα με την άκρη του ματιού μου πως μπορεί αυτό το vision να ολοκληρωθεί (ή να ενσωματωθεί) με υφιστάμενα επιτυχημένα συστήματα (όπως το dnn που σου προτείνει ο agelx ή το sharepoint ή και άλλα).


    rousso
Σελίδα 1 από 2 (27 εγγραφές)   1 2 >
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems