Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Άλλο ΕΜΠ άλλο ΕΑΠ

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Παπαδημητρίου Γεώργιος. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος cap στις 26-12-2008, 21:34. Υπάρχουν 8 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  26-12-2008, 11:05 47159

    Άλλο ΕΜΠ άλλο ΕΑΠ

    Ok κλήρωσε!

    και τώρα τί γίνεται? Το ΕΑΠ ΠΛΗ αξίζει τον κόπο - χρόνο ?

    ...άντε και το πήραμε το πτυχίο ...μετά τι γίνεται?
    Πέρνουμε επιπλέον μία κορνίζα για τον τοίχο?

    θα ήθελα με χαρά να ακούσω τη γνώμη σας!

  •  26-12-2008, 11:34 47160 σε απάντηση της 47159

    Απ: Άλλο ΕΜΠ άλλο ΕΑΠ

    Η προσωπική μου άποψη για το ΕΑΠ είναι κακή αλλά μην βασιστείς επάνω στη δική μου γνώμη μόνο για να σχηματίσεις μια ιδέα. Φέτος πήρα τη μεγάλη απόφαση να σταματήσω (= διαγραφώ) από την ΠΛΗ μετά από 3 χρόνια πάλης για να περάσω τα απίστευτα μαθηματικά του ΕΑΠ που διακρίνονται από το συνδυασμό "κακογραμμένα συγγράματα + απίστευτα μεγάλο εύρος ύλης + προαπαιτούμενα".

    Για μένα το ΕΑΠ ΠΛΗ πλέον χαρακτηρίζεται ως ένας μηχανισμός παραγωγής εξωπανεπιστημιακών φροντιστηριακών μαθημάτων για μη απόφοιτους μαθηματικών σχολών, και ως παράδεισος για τυχόν απόφοιτους μαθηματικών σχολών. Επίσης, κρίνω οτι το πρόγραμμα σπουδών του κλίνει δυσανάλογα προς τα μαθηματικά (3 μαθήματα στα 12!) παρά προς την πληροφορική.

    Θα ψάξω να βρω μια ανάλογη δημοσίευση που είχα κάνει παλιότερα στα eap-forums (unofficial forums) για να τη δημοσιεύσω και εδώ.


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  26-12-2008, 11:42 47161 σε απάντηση της 47160

    Απ: Άλλο ΕΜΠ άλλο ΕΑΠ

    Είχα δηλώσει το 2007 την πρώτη μου επιθυμία να διαγραφώ. Αντιγράφω το σχετικό post:


    Με λύπη μου σας ανακοινώνω οτι κατά πάσα πιθανότητα ο ...Ζαχαρίας πρόκειται να εγκαταλείψει την ΠΛΗ και το ΕΑΠ επαγωγικά. 

    Αν και εδώ ανοίξαμε μια κουβέντα για τις ιστοριες του Ζαχαρία, θα ήθελα να πω δυο λόγια για τους λόγους οι οποίοι με ωθούν στο να πάρω αυτή την απόφαση, μια και θεωρώ οτι χρήσιμο θα είναι: 

    1. Εργασιακές υποχρεώσεις που μου στερούν το (λίγο) διαθέσιμο χρόνο που έχω 
    2. Μπεμπης που έρχεται το Δεκέμβρη και που θα μου στερήσει ακόμα περισσότερο χρόνο. 

    Αυτοί ήταν οι εξωγενείς παράγοντες. Πάμε στα εσωτερικά: 

    3. Κόστος ΘΕ. Τα 700 ευρώ δεν είναι παίξε-γέλασε και δυστυχώς υπάρχει μια μεγάλη δυσχέρεια σε αυτό το θέμα. Ειδικά τώρα με τον μπεμπη. 

    4. Δυσανάλογη σχέση μεταξύ ΘΕ μαθηματικών / πληροφορικής. Ξερω, ξέρω, αλλοι θα πουν "εχεις δίκιο" και άλλοι θα πουν "μα αυτό κάνουν και άλλα Πανεπιστήμια". Εγώ όμως θα πω το εξής: Οπως γκρίνιαζα στο Οικονομικό που πήρα το πρώτο μου πτυχίο "τι θα τα κάνουμε όλα αυτά τα Δικαια" και είχα δίκιο, γιατί τελικά ούτε δικηγόρος έγινα ούτε όμως και οικονομολόγος πανάθεμά με, έτσι γκρινιάζω και εδώ. Αν το ΕΑΠ θέλει να ακολουθήσει το υπόδειγμα άλλων Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, έχει το δικαίωμα να το κάνει. Φοβάμαι όμως οτι τελικά θα "βγάζει" πτυχιούχους που πήραν το πτυχίο λόγω του μαθηματικού τους υποβαθρου και - με λίγη προσπάθεια - προσπέρασαν το "σκόπελο" των ΘΕ πληροφορικής. Θεωρώ οτι τα μαθηματικά, εκτός από το οτι καταλαμβάνουν πολλές ΘΕ, έχουν και ένα αυξημένο επίπεδο δυσκολίας που λειτουργεί ως "κόφτης" στην προσπάθεια που κανείς μπορεί να κάνει για να σπουδάσει Πληροφορική. Θεωρώ οτι υπάρχουν πολλά αντικείμενα αμιγούς Πληροφορικής που θα μπορούσαν να διδαχθούν στη θέση των τόσων πολλών μαθηματικών. Δεν τα απαξιώνω, μια και σε ορισμένους τομείς αποτελούν πολύ χρήσιμο εργαλείο. Τονίζω απλά οτι το ΕΑΠ έδωσε, κατά τη γνώμη μου, πολύ μεγάλο βάρος στα μαθηματικά, κατι που προσωπικά με οδηγεί στον επόμενο λόγο για τον οποίο αποφασίζω να διακόψω: 

    5. ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ βρε παιδιά. Εχω ήδη ένα πτυχίο. Στο ΕΑΠ ήθελα να μάθω ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ, όχι μαθηματικά! Το να παλεύω να βγάλω το πρώτο θέμα της πρώτης εργασίας σε κάθε έτος δεν το θεωρώ και πολύ εποικοδομητικό, ιδιαίτερα όταν ας πουμε περνάω ΠΛΗ10 για πλάκα (εντάξει, ήθελε διάβασμα αλλα σε καμια περίπτωση αυτό των μαθηματικών). Μην με παρεξηγήσετε, δεν υποκρύπτει τεμπελιά αυτό που γράφω, απλά επαναλαμβάνω: ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ. 

    (Μια παρένθεση για να μην παρεξηγηθώ): 
    Προ της αίτησής μου για προπτυχιακό στο ΕΑΠ είχα επικοινωνήσει με το Πανεπιστήμιο προκειμένου να ρωτήσω αν θα με δέχονταν για μεταπτυχιακό στην Πληροφορική. Μου εξήγησαν οτι το πτυχίο μου δεν βρίσκεται στη λίστα των πτυχίων που οδηγούν σε μεταπτυχιακό. Ενα πτυχίο, για παράδειγμα, που θα οδηγούσε σε μεταπτυχιακό Πληροφορικής θα ήταν αυτό του ΧΗΜΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ. Δεν έχω τίποτα με τους χημικούς μηχανικούς, όμως ΤΙ είναι αυτό που αποκλείει εμένα, με 15 χρόνια εμπειρία ως software engineer, που έχω σπουδάσει σε κλάδο που έχει ΑΜΕΣΗ σχέση με την (εφαρμοσμένη) πληροφορική, να κάνω ένα μεταπτυχιακό; Αυτά για να μην ρωτήσει κανείς γιατί δεν πήγα για μεταπτυχιακό απευθείας. 

    Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω καθιστά το ΕΑΠ απαγορευτικό για μένα. Δεν θέλω να κρατάω τη θέση αυτή και να "κόβω" κάποιον άλλον που θέλει πραγματικά να σπουδάσει υπό αυτό το πρίσμα, οπότε δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω το δικαίωμα διακοπής. Θα κοιτάξω να βρω αργότερα κάποιο μεταπτυχιακό σε Πληροφορική στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, από το οποίο πήρα και το πρώτο μου πτυχίο. Αν με δεχτούν και εκεί, δηλαδή Smile 

    Τα παραπάνω είναι προσωπικές μου απόψεις, όπως και προσωπική μου άποψη ειναι το οτι η εμπειρία μου από το ΕΑΠ ήταν γενικά καλή. Δεν ανέχομαι όμως να θεωρούμαι ως πτυχιούχος ισοδύναμος με κάποιον που (παράδειγμα) έχει ήδη ένα πτυχίο από σχολή με έμφαση στα Μαθηματικά και κατάφερε και πέρασε τους "σκόπελους" (παρεμπιπτόντως, τα προαπαιτούμενα αποτελούν ακόμα ένα αγκαθάκι σε αυτό τον τομέα) των Μαθηματικών εύκολα, ενώ ζορίστηκε στις ΘΕ πληροφορικής και τις πέρασε οριακά. Ε, δεν θα έχουμε το ίδιο επίπεδο γνώσεων, πώς να το κάνουμε. 

     

    Στη συνέχεια,

     

     


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  26-12-2008, 11:47 47162 σε απάντηση της 47161

    Απ: Άλλο ΕΜΠ άλλο ΕΑΠ

    Και κλείνοντας τη σειρά αυτή των chain posts που τελείως αψυχολόγητα έκανα μια και θα μπορούσα να τα έχω μαζέψει σε ένα post, να πω το εξής:

    Η αξία του πτυχίου διαμορφώνεται από την ποιότητα των διδασκόμενων αντικειμένων και την αντίστοιχη χρήση αυτών στην αγορά εργασίας (= πραγματικός κόσμος).

    Υπό αυτή την έννοια και βάσει των παραπάνω θεωρώ οτι το πτυχίο ΠΛΗ του ΕΑΠ δεν έχει την αξία που θα μπορούσε να έχει αν υπήρχε πιό δομημένο και ορθολογικο πρόγραμμα σπουδών. Κατά τα άλλα, είναι ένα πτυχίο ΑΕΙ με τις ίδιες ιδιότητες οποιουδήποτε πτυχίου ΑΕΙ Πληροφορικής Ελληνικού Πανεπιστημίου. Αν σε ενδιαφέρουν οι ιδιότητες που έχουν να κάνουν με το Δημόσιο, τότε εφόσον είναι ισοδύναμο με οποιοδήποτε άλλο πτυχίο, φυσικά και ισχύουν. Αν σε ενδιαφέρει όμως η πραγματική αξία του πτυχίου στην αγορά, άποψή μου είναι οτι εγώ δεν θα προσλάμβανα κάποιον ο οποίος θα είχε βγάλει (μόνο) το ΕΑΠ (αν κοιτούσα για τυπικά προσόντα)...

     


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  26-12-2008, 11:56 47163 σε απάντηση της 47160

    Απ: Άλλο ΕΜΠ άλλο ΕΑΠ

    καλημερα σας και χρονια πολλα για τις ημερες...
    Γιωργο (Παπαδημητριου)συγχαρητηρια για την επιτυχια σου...
    Με το πτυχια ΕΑΠ μπαινεις στον κλαδο ΠΕ19, ΠΕ20, πληροφορικής για διορισμο στο δημοσιο.
    Οσα γι αυτα που αναφερει ο Σωτηρης, πραγματι πρεπει να ειναι ετσι, δεν εχω αμεση εμπειρια.
    Μαλλον οι σςχεδιαστες του προγράμματος σπουδων το πηγαν πολυ στο θεωρητικό, ισως για να "βρουν θεση"καποιοι καθηγητες από την Πατρα!!!
    Εχω φιλους που ειναι στο μεταπτυχιακο του ΕΑΠ (δυστυχως) για μη-πληροφορικούς...
    (γι αυτο που λες Σωτηρη, πραγματι ειναι παραλογο, λλα ετοιμαζουν (εχει εγκριθει ηδη δηλαδη) μεταπτυχιακο στην πληροφοτικοι για πληροφορικους
    και συναφεις ειδικοτητες...πατνως σου προτεινω το Ανοικτο Πανπιστημιο Κυπρου οπου δεν υπαρχει κληρωση, και με την ακαδημαϊκή και επαγγελματική σου
    εμπειρια εισαι σε πολυ υψηλό rank...)
    Η υλη των μαιηματων ειναι "απαρχαιωμενη". Να σκεφτειτε οτι  στην τεχνολογια λογισμικου η UML ειναι ενα τελευταιο κεφαλαιο
    και καλυπτει το 1/10 της υλης.
    Δεν κανουν καθολου Object Oriened Programming, κανουν μια "κλασσική" C,  me files, data structures,  graphs (Dijkstra, BellmanFord etc).
    Ειλικρινα δεν μπορω να απαντησω με σιγουρια...
    παντως σου ευχομαι καλη σταδιοδρομια...

  •  26-12-2008, 12:13 47164 σε απάντηση της 47163

    Απ: Άλλο ΕΜΠ άλλο ΕΑΠ

    Μόλις είδα οτι στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (του οποίου αγνοούσα την ύπαρξη), τα δίδακτρα ανά ΘΕ ανέρχονται στα 220 ευρώ (καμία σχέση με τα 700 του ΕΑΠ), ενώ μεταξύ των κριτηρίων αξιολόγησης των φοιτητών που αιτούνται να εισαχθούν βρίσκεται και η "κοινωνική δράση και προσφορά". Επίσης, στα μεταπτυχιακά πληροφορικής δέχονται υπό όρους και αποφοίτους σχολών μη θετικής κατεύθυνσης.

    Χαίρομαι για τα παραπάνω και λυπάμαι για το ΕΑΠ, που δεν μπόρεσε δυστυχώς να αποδεσμευθεί από τον βραδυκίνητο γραφειοκρατικό χαρακτήρα των Ελληνικών ΑΕΙ.

     


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  26-12-2008, 14:38 47165 σε απάντηση της 47164

    Απ: Άλλο ΕΜΠ άλλο ΕΑΠ

    ...με μία λέξη καταιγισμός!

    Από τα λεγόμενά σας καταλαβαίνω ότι θα γίνω μαθηματικός, έτοιμος για δουλειά στο δημόσιο (το όνειρο του κάθε κοινού Έλληνα).

    Το μόνο ίσως που με παρηγορεί, είναι ότι Fourier, Laplace και λοιποί συγγενείς, είναι επανάληψη μαθημάτων του τμήματος ηλεκτρονικής του TEI Πειραιά.

    Αλήθεια μήπως έχει και Maxwell, Lorentz, Faraday και Gauss?
    ...τι άλλο να ζητήσει κανείς?
    Πιστοποίηση ίσως από τη Microsoft?

  •  26-12-2008, 21:26 47171 σε απάντηση της 47164

    Απ: Άλλο ΕΜΠ άλλο ΕΑΠ

    Σωτηρη, στο ΑΠΚ στο μεταπτυχιακο πληροφορικής οι θεματικες ειναι 4 (ή 3 δεν θυμαμαι καλα) και κοστιζουν 1300euro εκαστη(!!!!).
    Tο θετικο ειναι οτι υπαρχουν αξιολογικα κριτηρια (εσυ εισαι επιλεξιμος με το οτι εργαζεσαι σαν ΙΤ professional).
  •  26-12-2008, 21:34 47172 σε απάντηση της 47171

    Απ: Άλλο ΕΜΠ άλλο ΕΑΠ

    Οντως. Παντως μιλούσα για το κόστος του προπτυχιακού αλλά μέρες που είναι δεν ανέπτυξα την πρότασή μου σωστά :)


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems