Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Η Κατάρα του Developer

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Παναγιώτης Καναβός. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος George J. Capnias στις 26-02-2005, 10:30. Υπάρχουν 11 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  07-12-2004, 21:06 576

No [N] Η Κατάρα του Developer

Μου δόθηκε σε 3 διαφορετικές περιπτώσεις πρόσφατα η ευκαιρία να νιώσω τί νιώθουν και οι ταλαίπωροι οι χρήστες των εφαρμογών που φτιάχνουμε.

Περίπτωση 1η Πάω να πάρω εισιτήρια για τον προαστιακό και βρίσκομαι μπροστά σε ένα ωραίο σύστημα με touch-screen χωρίς κουμπιά. Δείχνει ένα μικρό σχετικά χάρτη της διαδρομής. Τί να το κάνω όμως που έγω θέλω μόνο να πάρω εισιτήριο? Υποθέτω ότι αν πατήσω τον προορισμό μου στο χάρτη θα πάρω εισιτήριο. Ο χάρτης είναι μικρός βέβαια αλλά μάλλον θα πετύχω το σταθμό. Εμφανίζεται δεύτερος χάρτης με 4-5 σταθμούς γύρω από την περιοχή που πάτησα, με ένα στρογγυλό κουμπί κάτω από κάθε όνομα σταθμού. Μάλιστα, εδώ πρέπει να πατήσω το σταθμό που θέλω. Πατάω, τίποτα. Ξανά τίποτα. Σκύβω δύο κεφάλια, ξανασημαδεύω. Διάνα! Το ωραίο αυτό σύστημα έχει τόσο μεγάλο σφάλμα παράλλαξης που πρέπει να πατάω κάτω από το κουμπί για να καταλάβει ότι πάτησα το κουμπί. Μετά μου εμφανίζει μια σειρά από κουμπιά 0 - 9. Πατάω ένα και ρίχνω τα χρήματα στη σχισμή που είναι πάνω από την οθόνη. Θα μπορούσα να βάλω και χαρτονομίσματα, μόνο που αυτή η σχισμή είναι κάτω δεξιά από την οθόνη. Επιτέλους πέρνω το 1 εισιτήριο που ήθελα. Τέλος πάντων, δεν πειράζει πολύ, το τρένο έρχεται σε 10 λεπτά με ακρίβεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να το χάσω, οπότε δεν έχω άγχος.

Περίπτωση 2η Πάω στο μετρό Χαλανδρίου για να βγάλω εισιτήριο. Βιάζομαι γιατί εδώ δεν ξέρω πότε έρχεται το τρένο. Αν το χάσω θα περιμένω 10 λεπτά το λιγότερο. Έλα ντε που εδώ δεν βρίσκω τη σχισμή και το touch screen δεν βγάζει νόημα. Πατάω κάπου, βγάζει επιλογή για κανονικό ή μειωμένο εισιτήριο. Πατάω κανονικό. Μετά βγάζει ένα text-box με δύο κουμπιά +/- δίπλα. Προφανώς πρέπει από εδώ να βάλω πόσα εισιτήρια θέλω! Τέλος πάντων, βάζω ένα, βάζω και τα χρήματα στη σχισμή (τη βρήκα) πέρνω τα εισιτήρια και τρέχω να δω αν θα προλάβω το τρένο.

Περίπτωση 3η Κλείνω τηλεφωνικά εισιτήρια στο Cinemax. Πάω να τα πάρω από το καινούριο αυτόματο μηχάνημα. Βάζω μία την πιστωτική - Incorrect Card. Δεύτερη πιο αργά - Incorrect Card. Πιο γρήγορα - Incorrect Card. Πάω στην ταμία, έρχεται, βάζει αυτή την πιστωτική με τον ίδιο τρόπο που την είχα βάλει και εγώ, της δίνει τα εισιτήρια. Κάτσε να δω, ξαναβάζω την κάρτα - Incorrect Card. Α, λέει, αυτό το βγάζει επειδή έχετε ήδη πάρει τα εισιτήρια. Μα καλά, το ίδιο και πριν, το ίδιο μήνυμα και τώρα? Ναι. Λίγο αργότερα περνάει ένα ζευγάρι και προσπαθούν και αυτοί να πάρουν τα εισιτήριά τους - Τζίφος. Έρχεται πάλι η ταμίας, περνάει την κάρτα, τα δείνει το μηχάνημα.

Δεν ξέρω για σας, αλλά αν αυτά περνάνε οι χρήστες μας, τότε φοβάμαι ότι οι κατάρες τους και όλο το αρνητικό κάρμα που εκπέμπουν εναντίον μας θα μας κυνηγάνε στον αιώνα τον άπαντα. Αν μάλιστα μας πετύχαιναν στο δρόμο, ή τον κινηματογράφο, μπορεί και να μας λυντσάραν επιτόπου.
      Το σκέφτομαι σοβαρά από εδώ και μπρος να πηγαίνω μόνο σε κωμωδίες (όχι φαρσοκωμωδίες) και γλυκανάλατα ρομαντικά. Μην τους μπει καμμιά ιδέα δηλαδή ...

Wink

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  09-12-2004, 14:10 582 σε απάντηση της 576

Re: Η Κατάρα του Developer

Συνημμένα: uf1.jpg
    Η απάντηση βρίσκεται σε ένα φοβερό άρθρο στο τελευταίο "Communications" (Δεκ. 2004) με τίτλο: "The Obstacles and Myths of Usability and Software Engineering".  Δυστυχώς το κείμενο δεν μπορώ να το βάλω εδώ (copyright).  Αποφάσισα όμως να κλέψω μία εικόνα που πιστεύω ότι είναι όλα τα λεφτά:

Patrick
  •  09-12-2004, 14:15 583 σε απάντηση της 582

Να και ένα site της Microsoft περί User Interface Design.

http://msdn.microsoft.com/library/default.asp?url=/library/en-us/dnanchor/html/anch_UIDesignDev.asp

Patrick
  •  09-12-2004, 14:21 584 σε απάντηση της 582

Ίσως αν οι προγραμματιστές ήταν υποχρεωμένοι να χρησιμοποιήσουν τα δημιουργήματά τους? Όχι να παίξουν μια δύο φορές κατά το testing αλλά πραγματικά να τα χρησιμοποιήσουν.

Θα ήθελα να δω αυτόν που πέρασε τις ΔΟΥ σε γνωστό εμπορικό πακέτο να προσπαθεί να βρει τη ΔΟΥ Ηρακλείου Αττικής, όχι Ηρακλείου Κρήτης. Ξέρεις τί πλάκα έχει να πηγαίνεις σε ένα καινούριο κατάστημα και να κάνουν 5 λεπτά να βρουν τη ΔΟΥ μου? Θα αναγκαστώ στο τέλος να μάθω απέξω τον κωδικό της εφαρμογής για τη ΔΟΥ (όχι τον κωδικό της ΔΟΥ) για να κάνω τη δουλειά μου.
  •  20-01-2005, 14:58 936 σε απάντηση της 584

Η Κατάρα του Developer ξαναχτύπησε! Είχα κανονίσει να πάω να δώσω σήμερα εξετάσεις για C#. Έκλεισα την εξέταση μέσω της Pearson Vue προχθές και πάω σήμερα το πρωί για την εξέταση, καλοδιαβασμένος και ψιλοαγχωμένος.
    Και τί μου λένε?

Κάνανε upgrade εκείνη τη στιγμή στο server της εφαρμογής για τα τεστ, και το progress bar είχε κολλήσει στο 50%. Και τους είχε ήδη πάρει 3 ώρες να φτάσει μέχρι εκεί! Μήπως μπορώ να περάσω άλλη μέρα?  Βλέπεις, δεν έχουν συνηθίσει να κλείνει ο κόσμος τα τεστ μέσω Internet και έτσι δεν πρόσεξαν ότι θα πήγαινε κάποιος για τεστ σήμερα. Σημείωση: Το συγκεκριμμένο test center κάνει τεστ μόνο δύο μέρες τη βδομάδα.

Εντάξει, φταίνει και αυτοί που είναι ελαφρώς ανοργάνωτοι, και εγώ που δεν επιβεβαίωσα (κακοέμαθα με το Amazon). Αλλά, τί στην ευχή setup είναι αυτό που πήρε 3 ώρες και θέλει άλλες τόσες?

Μετά σκέφτηκα. Πόσες φορές κάποιος ταλαίπωρος πελάτης βασανίστηκε όταν πήγανε να του βάλουν κάποιο upgrade με αποτέλεσμα να χάσει 3-4 ώρες δουλειάς? Ακόμα θυμάμαι την ιστορία που κυκλοφορούσε πριν από χρόνια για εκείνο τον junior που πήγε στην τράπεζα να βάλει την νέα έκδοση και ήθελε να κάνει reboot το web server! Και να πεις ότι έφταιγε αυτός! Έτσι έκαναν στην δουλειά!

Κύριοι, προτείνω ως θεραπεία για το συγκεκριμμένο σύμπτωμα της Κατάρας του Developer, να υποχρεώνονται οι Lead Developers, Senior Developers, Project Managers ή όποιος τέλος πάντων ευθύνεται για το έγκλημα να εγκαταστήσει τουλάχιστον μία φορά την εφαρμογή που έφτιαξε στον πελάτη, και να περάσει τουλάχιστον ένα upgrade. Όποιος επιζήσει τόσο της διαδικασίας όσο και του αρνητικού κάρμα που θα επισύρουν οι 3-4 ώρες ανομολόγητων κατάρων εκ μέρους του πελάτη, θα θεωρείται ότι συγχωρήθηκε για όλα τα μεγάλα προγραμματιστικά αμαρτήματα των τελευταίων 3 ετών!

...

Μα καλά, τί ^%@#Smile(*& upgrade ήταν αυτό που ήθελε 3 ώρες?

•  20-01-2005, 15:10 937 σε απάντηση της 936

Pearson Vue ε; Να σου πώ "καλά να πάθεις" δεν μου πάει... Αλλά θα σου πω "προς γνώση και συμμόρφωση"... Όχι ότι η Prometric είναι η μέρα μπροστά στη νύχτα της Vue αλλά...

Ε, τώρα, αν επικοινωνούν με κανένα 56άρι modem με τη Vue, δεν είναι καθόλου περίεργο το 3 ώρες... Συνήθως οι εταιρίες πιστοποίησης έχουν πολύ περίεργες απαιτήσεις στο setup του συστήματος πιστοποίησης. Η Prometric έχει αλλάξει και χρησιμοποιεί το internet για το σύστημά της μόλις εδώ και έναν, ενάμιση χρόνο. Πιο πριν είχε όντως 56άρι modem...

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  21-01-2005, 09:16 946 σε απάντηση της 937

Μην λες πολλά πολλά γιατί όταν είχα πάει να πάρω την Beta του "70-330: Implementing Security for Applications with Microsoft Visual Basic .NET", ξεκινάει το test και η "πρώτη ερώτηση" του τεστ, ήταν πως το βρήκατε και τι δυσκολίες είχε, που είναι το κομμάτι της εξοδου. Οταν ζητήσαμε τηλεφωνικώς να μας κάνουν reroute το τεστ γιατί το πρώτο είχε πρόβλημα, μας είπαν ότι δεν μπορούσαν γιατί δεν υπήρχε ειδικός να το κάνει, και μας είπαν θα το έστελαν την επόμενη μέρα την ίδια ώρα!Sad

Μόνο που η επόμενη μέρα ήταν Σάββατο απόγευμα, και αυτοί όντως το έστειλαν την "επόμενη" μέρα και όχι εργάσιμη!Tongue Tied

G.J.

George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
    w: capnias.org, t: @gcapnias, l: gr.linkedin.com/in/gcapnias
    dotNETZone.gr News
  •  21-01-2005, 11:04 948 σε απάντηση της 946

Εμ, beta exam έδωσες, να μην έχει ένα bug? Wink

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  25-01-2005, 15:53 1000 σε απάντηση της 936

Cool [H] Re: Η Κατάρα του Developer

Νέο κρούσμα της Κατάρας!

Πέρασα το 70-316 "Developing Windows-Based Applications" με 980/1000 Cool, αλλά το μηχάνημα που χρησιμοποιούσα κόλησε στη μέση του τεστ! Εκεί που ήμουν στην ερώτηση 33/42 πετάει ένα "Delay-Write Failed" για κάποιο network share και τέρμα! Ευτυχώς, το πρόβλημα ήταν του μηχανήματος και όχι του server.

Ευτυχώς που το πρόγραμμα (φτιαγμένο σε VB και Access!) έσωζε κάθε δευτερόλεπτο όχι μόνο τις απαντήσεις αλλά ακόμα και το χρόνο του τεστ στο server. Έτσι μπόρεσα και τελείωσα το τεστ σε άλλο μηχάνημα. Αυτό θα πει high availability Wink
  •  26-01-2005, 19:18 1026 σε απάντηση της 1000

Η αλήθεια είναι ότι οι εταιρείες που παρέχουν τα τεστ είναι πολύ οργανομένες σε αυτό το θέμα. Μου έχει τύχει να συνεχίσω εξέταση μετά από μπλακ-ουτ. Big Smile

George J.

George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
    dotNETZone.gr News
  •  25-02-2005, 11:44 1306 σε απάντηση της 936

Και μερικές φορές δεν φταίει ο προγραμματιστής, αλλά ο πελάτης ... ! [:-*]

Το σκηνικό έχει να κάνει πάλι με εξετάσεις. Δίνω εξετάσεις συνήθως Πέμπτη αλλά αυτή τη φορά ένιωθα έτοιμος για την Παρασκευή. Μόνο πρόβλημα, έπρεπε να βρώ άλλο εξεταστικό κέντρο. Κοιτάζω στο site της Pearson Vue, υπήρχε ένα άλλο κέντρο κοντά σε Μετρό, και διαθέσιμο την Παρασκευή. Κλείνω λοιπόν την Τρίτη για την Παρασκευή το μεσημέρι.

Την Τετάρτη με παίρνουν τηλέφωνο γιατί η ώρα είχε ήδη κλειστεί. Υποθέτω κι εγώ ότι μάλλον κάποιος έκλεινε ταυτόχρονα με μένα. Κοιτάζω στο Internet ....  και η ώρα ήταν ακόμη διαθέσιμη!
    "Τί γίνεται ρε παιδία?" ρωτάω?
    Κάποιος είχε κλείσει μια βδομάδα πριν. Δεν είχε πληρώσει βέβαια, αλλά είχε κλείσει.
    ...
    "Και καλά, δεν ειδοποιείτε την Pearson Vue?"
    Απάντηση: "Έτσι γίνεται".
    "Καλά, και πότε μπορώ να δώσω?"
    "Την Τρίτη". Κοιτάω, και η Δευτέρα φαινόταν ελεύθερη!
    "Μα καλά, ποτέ δεν ενημερώνετε τη διαθεσιμότητα του κέντρου?"
    "Δεν καταλάβατε, έτσι γίνεται, εσείς δεν θέλετε να με ακούσετε"
    ...
    Αυτό που κατάλαβα είναι ότι με δύο κλικ έκανα reschedule στο συνηθισμένο μου εξεταστικό κέντρο για την Τρίτη. Τους χαιρέτισα και τελειώσαμε.

Μετά ρωτάω κάποιους γνωστούς και μου λένε ότι και σε αυτούς έχει συμβεί το ίδιο!

Ουδέν σχόλιο ...

•  26-02-2005, 10:30 1316 σε απάντηση της 1306

Βρε στο ξαναείπε ο Μάνος! Δεν αλλάζεις σε Prometric αφού δεν σε παει η Pearson Vue? Big Smile

George J.
    dotNETZone.gr News
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems