Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Χρησιμοποιείτε COM+/Enterprise Services?

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Παναγιώτης Καναβός. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος KelMan στις 06-10-2005, 17:43. Υπάρχουν 9 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  18-09-2005, 17:40 5555

Confused [*-)] Χρησιμοποιείτε COM+/Enterprise Services?

Έχω παρατηρήσει κάτι περίεργο. Δεν ακούω ελληνικές εταιρείες να χρησιμοποιούν COM+, MSMQ, Enterprise Services. Αντίθετα στο χώρο της Java στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται διάφοροι application servers και βλέπω συχνά και αγγελίες που ζητάνε κόσμο με πείρα στα θέματα αυτά?

Τί συμβαίνει? Δεν αναπτύσσονται distributed εφαρμογές στην Ελλάδα? Ή μήπως αναπτύσσονται αλλά ο κόσμος δεν ξέρει ή φοβάται να χρησιμοποιήσει COM+? Και σε αυτή την περίπτωση τί χρησιμοποιείται?

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  19-09-2005, 16:32 5572 σε απάντηση της 5555

Απ: Χρησιμοποιείτε COM+/Enterprise Services?

Εμείς χρησιμοποιούμε. Βεβαια, οι ανάγκες προκύπτουν από το οτι δουλεύουμε σε επεκτάσεις εφαρμογής τρίτου οι οποίες ήδη χρησιμοποιούν com+. Απλά εμείς το γυρίσαμε σε .net και δουλεύουμε με Serviced components.

Η αλήθεια είναι οτι το ποσοστό χρήσης Serviced Components σε σχέση με άλλες εργασίες (asp, asp.net layout tasks, javascript/vbscript, sql-related stuff etc). είναι πολύ μικρο και κυμαίνεται περίπου στο 10-15% του συνόλου.

Αυτό που πιστεύω είναι οτι ναι, γενικά δεν αναπτύσσονται distributed εφαρμογές στην Ελλάδα. ΟΤΑΝ αναπτύσσονται, υπάρχουν πολύ λίγοι που κατέχουν τα "μυστικά", ενώ όλοι οι άλλοι απλά χρησιμοποιούν το core κομμάτι για να επεκτείνουν την εφαρμογή.

Ειπα μια λέξη κλειδί: Core κομμάτι! Αρα, προνόμιο των λίγων :)

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  19-09-2005, 17:44 5575 σε απάντηση της 5572

Στην προηγούμενη εταιρεία που ήμουν και τυγχάνει να ήμουν μαζί με τον Παναγιώτη αναπτύξαμε μία πλατφόρμα για workflow και document management. Η συγκεκριμένη εφαρμογή είχε και έχει για την εποχή μας τόσες δυνατότητες, ώστε να μπορεί ακόμα και σήμερα να ανταγωνίζεται εφαρμογές εξωτερικού.
    Η εν λόγω τεχνολογία έχει αποδειχθεί τρομερά αξιοπιστή και η συγκεκριμένη εφαρμογή που βασίστηκε στην COM+ τεχνολογία (kBOS www.k-netgroup.com) πέρασε μία σειρά από δοκιμές (σε πελάτη) που απέδειξαν πως υλοποιούνται αυτά που υπόσχεται. Επίσης μία σημαντική πηγή αξιολόγησης εφαρμογών (transactional, distributed) είναι το http://www.tpc.org

Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η νοοτροπία της "άρπα-κόλλας". Σημαντικός λόγος γιατί η πληροφορική έχει τόσες εταιρείες αναλογικά με το μέγεθος της χώρας και των άλλων επιχειρήσεων που εξυπηρετεί. Η λογική της αρπαχτής δυστυχώς έχει υποβαθμίσει το χώρο της πληροφορικής και δεν επιτρέπει σωστό και διαχρονικό σχεδιασμό εφαρμογών που μπορούν να διατηρούνται και να εξελίσσονται στο χρόνο.
    Τέλος πιστεύω πως επικρατεί στην Ελλάδα ένα πέπλο "ημιμάθειας" και ο γερόλυκος της κάθε εταιρείας δεν κοιτάζει λίγο στο μέλλον και ακολουθεί την τακτική "αυτό ξέρω αυτό εμπιστεύομαι". Έτσι πολλές ευκαιρείες για εξέλιξη και ανάπτυξη σοβαρών συστημάτων πληροφορικής δεν είναι αρκετές για να αναδείξουν τη χώρα μας. Εάν ψάξουμε στο διαδίκτυο θα δούμε άλλες χώρες με μικρότερο πλυθησμό από την Ελλάδα να έχουν σημαντικό προβάδισμο στην εκμετάλευση νέων τεχνολογιών σε σχέση με εμάς, άρα δεν υπάρχει δικαιολογία "είμαστε μικρή χώρα".
    Συνεπώς και κλείνω τη συνεισφορά μου θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πολλά πράγματα για να μπορούμε να λέμε πως έχουμε ελπίδα σε μία θέση εργασίας τα επόμενα χρόνια.

Υ.Σ. Περιμένω σχόλιο από το Ζαχαρία Δεντοφτιάχνω

avtheos
  •  19-09-2005, 17:56 5576 σε απάντηση της 5575

Φυσικά και θα έχεις σχόλιο αγαπητέ avtheos.

Νομίζω οτι τα έχεις παρεξηγήσει τα πράγματα.

Υπάρχουν τριών ειδών προσεγγίσεις στην ανάπτυξη εφαρμογών, σύμφωνα πάντα με τη φιλοσοφία της Τρια Κιλά Κώδικα ΑΕ:

"Δουλεύει; Σε VB4; Ειμαστε οκ. Πουλάμε μέχρι το 2020".
    "Δεν δουλεύει; Κανε οτι μπορείς για να δουλέψει. Χθες".
    "Καποιος άλλος το έκανε να δουλεύει; Γινε μεταπωλητής".

Μια φορά επιχείρησα να κάνω forward-planning για κάποια features σε μια εφαρμογή που φτιάχναμε εκεί και ο Απόλυτος (Ξερόλας), ο R&D manager μας, πήρε bonus. Ξερεις γιατί; Γιατί εντόπισε εγκαίρως τηνπροσπάθειά μου και πρότεινε την αντικατάστασή της με ένα μικρό excel που έφτιαξε μόνος του, που έκανε την ίδια δουλειά, 3 φορές πιό γρήγορα και 100 φορές χειρότερα. Ε, με αυτές τις συνθήκες, καλύτερα να βόσκω γεοσκώληκες στην Ανδαλουσία παρά να επιχειρώ να προτείνω τέτοια πράγματα!

Οσο για την "αρπα-κόλα", επειδή είναι μεγάλη λέξη και παίρνει χρόνο, οι σύγχρονες επιχειρήσεις στα πρότυπα της Τρια Κιλά Κώδικα έχουν συντμήσει τον όρο σε σκέτο "αρπα".

Ας μας βοηθήσει η τύχη. Επαιξες κανενα τζοκερ αυτή τη βδομάδα; :)

Ζαχαρίας Δεντοφτιάχνω
  •  19-09-2005, 18:09 5577 σε απάντηση της 5575

Αγαπητέ Ζαχαρία,

Στην παρούσα εργασία μου ασχολούμαι με εφαρμογές (distributed, transactional) στο χώρο του κινητού τζόγου (multiplayer gambling games in j2me) για αυτό το λόγο δεν θα παίξω joker. Και να φανταστείς πως δεν προορίζονται για την Ελλάδα.

Πάντως σιγά-σιγά το σκέφτομαι να ασχοληθώ με την παραγωγή λαχανικών για να έχω τουλάχιστον να τρω κάτι σε λίγα χρόνια. Ευτυχώς υπάρχει κτήμα σε νησί των Κυκλάδων με δύο πηγάδια.

avtheos
  •  06-10-2005, 12:37 5935 σε απάντηση της 5555

Αχ και μολις χτές έκανα ένα MSMQ projectaki (για γελιο) που κανει serialize διαφορα class και τα εστελνε encrypted. Μαλλον θα το κρατησω να το βλεπω μόνος μου.

Αληθεια υπαρχει τελικα τρόπος να κανω seriαlize μια φόρμα;

Παει απαγοητευτικα.
  •  06-10-2005, 15:29 5948 σε απάντηση της 5935

Μην κοιτάς αν υπάρχει τρόπος, κοίτα αν υπάρχει νόημα...
    Και δεν έχει νόημα να κάνεις serialize μια φόρμα. Smile [:)]

Αντιθέτως, έχει νόημα να κάνεις serialize, αν χρησιμοποιείς remoting για παράδειγμα, (κάποια) objects.

Και για να απαντήσω στην ερώτησή σου, όχι δεν γίνεται να κάνεις serialize μια φόρμα, όσο αποφασισμένος και αν είσαι, διότι για να κάνεις serialize ένα object, θα πρέπει τόσο αυτό όσο και όλα τα objects που αυτό χρησιμοποιεί να είναι serializable. H κλάση Form δεν είναι serializable...

Προς τι όμως η απογοήτευση;

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  06-10-2005, 15:39 5949 σε απάντηση της 5555

pkanavos wrote:

Τί συμβαίνει? Δεν αναπτύσσονται distributed εφαρμογές στην Ελλάδα? Ή μήπως αναπτύσσονται αλλά ο κόσμος δεν ξέρει ή φοβάται να χρησιμοποιήσει COM+? Και σε αυτή την περίπτωση τί χρησιμοποιείται?

Τώρα θυμήθηκα! Μια φορά πήγα να μιλήσω με τους project-managers-s/w-architects-βάλε-ότι-θες-εδώ-κολλάει μεγάλου s/w house. Ήθελαν εκαπίδευση σε DNA αρχιτεκτονική και COM αλλά χωρίς να πούμε τίποτα για τον Transaction Server (τότε) γιατί είχαν αποφασίσει να μην τον χρησιμοποιήσουν... Θα ανέπτυσσαν (λέει) εκείνοι μια ανάλογη πλατφόρμα... Μάλλον την έφτιαξαν και μάλλον όλοι αυτό χρησιμοποιούν!

•  06-10-2005, 16:56 5952 σε απάντηση της 5948

Huh? [:^)] Απ: Χρησιμοποιείτε COM+/Enterprise Services?

Μην κοιτάς αν υπάρχει τρόπος, κοίτα αν υπάρχει νόημα...
    Και δεν έχει νόημα να κάνεις serialize μια φόρμα. 

Η ιδέα δεν είναι κάνω serialize μια φορμα σχεδιασμένη στον designer.. αλλά μια σχεδιασμένη δυναμικά βάσει δομής κάποιων δεδομένων σε μορφή class και class collecton . Βεβαια θεωρητικά πολύ μέσα στο μυαλό μου ακόμα γιατι αυτό θέλει πολύ σοβαρή μελέτη. Η ιδέα θα ήταν να έχεις ένα thin client windows application που να του ερχονται φόρμες σε μορφή messages. Θα μου πείς γιατι δεν στέλνεις τις δομές που θες σαν message και να κανεις την δημιουργια στον client... Οκ σε δουλεια να βρισκόμαστε Stick out tongue [:P]. Ηθελα να περάσω ολη την φόρμα. Δεν ειναι να δώσω και καποια δουλεια με τετοιο τρόπο άλλωστε.

Προς τι όμως η απογοήτευση;

Στο οτι υπάρχει πολύ αρπα κόλλα οπως λέει και ο Ζάχος. Θα περίμενα τα MSMQ´s & COM+ να είναι περισσότερο διαδεδομενα στην Ελλάδα. Προσωπικά  έχω χρησιμοποιήσει COM+ μονο σε 2 projects και αυτα σε freelance δουλειες μονο.

Nick

•  06-10-2005, 17:43 5959 σε απάντηση της 5952

A, μάλιστα, το σενάριο "σε δουλειά να βρισκόμαστε" είναι αποδεκτό για να (αμπελο)φιλοσοφούμε Smile [:)] αλλά αυστηρά από τεχνικής πλευράς κάποιος θα σου απαντούσε ότι αφού θες ένα thin app στο οποίο να έρχονται οι φόρμες σε μορφή messages, δεν χρειάζεται να εφεύρεις τον τροχό. Απλά, παίξε με web forms Smile [:)]

Πάντως, COM+ σε freelance δουλειές είναι αξιέπαινο! Συνήθως οι freelance δουλειές είναι λίγο πιο άρπα-κόλα... Ξέρω κάποιoν, ονόματα δε λέμε, που φυλάει τα τα login password της εφαρμογής, χύμα ως strings, unencrypted, στη database Big Smile [:D]

Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems