Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Ποιότητα κώδικα και Αντιγραφή κώδικα

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Markos. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Markos στις 25-04-2012, 19:01. Υπάρχουν 3 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  20-04-2012, 18:56 70074

    Ποιότητα κώδικα και Αντιγραφή κώδικα

    Ομολογώ ότι ο τίτλος δεν ανταποκρίνεται και τόσο καλά στο περιεχόμενο του post, αλλά δε μου ερχόταν κάτι καλύτερο στο μυαλό...

    Διαβάζοντας τον μπελά στον οποίο μπήκε η Google για εννέα σειρές κώδικα Java, μου δημιουργήθηκε η εξής "Λιακοπουλική" απορία: Έχω διαβάσει αρκετά άρθρα και posts κατά καιρούς για τον "κακό κώδικα" που γράφει ή "τάδε" ή η "δείνα" εταιρία όταν η "φουκαριάρα", για να μην την ψέγουν οι απανταχού "καλοθελητές", κάνει το λάθος να τον δημοσιεύσει. Lose - lose situation, θα πείτε. Αν δεν τον ανοίξει την κατηγορούν και όταν τον ανοίγει την κακολογούν. Anyway... Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι, μήπως αυτός ο "κακός" κώδικας γράφεται εσκεμμένα, όχι για να "προλάβουμε τις προθεσμίες", αλλά για να αποφευχθούν μηνύσεις για καταπάτηση copyright? ("ΜΗΠΩΣ", λέω; ...Πάντα "Λιακοπουλικά" σκεπτόμενος).

    Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!
  •  21-04-2012, 11:53 70082 σε απάντηση της 70074

    Απ: Ποιότητα κώδικα και Αντιγραφή κώδικα

    Κοίτα, η συγκεκριμένη περίπτωση είναι πολύ εξιδεικευμένη:

    Πρώτα από όλα η Google, πλέον δεν έχει το δικαίωμα να πει την λέξη "Java" το ίδιο εύκολα όπως την έλεγε, αφού είναι σε δικαστική διαμάχη με την Oracle: Μην ξεχνάμε το προδικασμένο της Microsoft που απέσυρε όλα τα προιόντα της που έφεραν το logo Java από την αγορά. Αν και η Java είναι open source, η Oracle (Sun) διατηρεί όλα τα copyrights, το δικαίωμα να λέει τι είναι Java και τι όχι, και το δικαίωμα να το επιβάλει!

    Θεωριτικά το Dalvik είναι JVM, αφού τρέχει Java κώδικα. Τεχνικά το bytecode του Android είναι διαφορετικό από αυτό της Java. Αν τελικά αυτό που τρέχει το Android είναι Java, θα πρέπει να κάνει conform με τα blueprints της Java, που όμως δεν το κάνει, λόγω του optimization που έχει για τις mobile συσκευές (λείπει υλοποίηση του μέρος του blueprint της Java, ενώ παράλληλα έχουν προστεθεί κομμάτια που δεν προβλέπονται από τα blueprints - ακριβώς ότι είχε κάνει και η Microsoft και καταδικάστηκε). Αν δεν είναι Java, θα πρέπει να λέγεται κάποιος αλλιώς, και η Google να βγάλει κάποιο πρότυπο της γλώσσας και εργαλεία για την χρήση του.

    Και όλα αυτά, σημαίνουν πολλά λεφτά και για τις δύο εταιρείες...

    Προσωπικά, δεν θα έμπαινα ποτέ στον κόπο να ζητήσω μέτρα εναντίων κάποιου που δούλευε για μένα και μετά έκανε copy & paste 9 ή 1009 γραμμές κώδικα που είχε γράψει για μένα στην καινούργια του εταιρεία. Πιο λογικό είναι ότι θα προσπαθούσα να πω ότι μου έκλεψε την ιδέα, αν αυτός έβγαζε το προιόν πριν από εμένα - αν το είχα βγάλει πρώτος θα έπρεπε να έχω κατωχειρώσει τα δικαιώματα αν δεν ήθελα να με αντιγράψουν. Επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Oracle έχει παρόμοιο προιόν πριν από την Google (Java ME), που η Google εσκεμένα δεν έκανε βάση του δικού της συστήματος, προσπαθούν να πιαστούν από το οτιδήποτε...

     

    George J.


    George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
    w: capnias.org, t: @gcapnias, l: gr.linkedin.com/in/gcapnias
    dotNETZone.gr News
  •  24-04-2012, 14:11 70104 σε απάντηση της 70074

    Απ: Ποιότητα κώδικα και Αντιγραφή κώδικα

    Η σκέψη είναι όντως "Λιακοπουλική" και περιττή. 

    Το κείμενο του κώδικα καλύπτεται από copyright και συνεπώς δεν υπάρχει καμμία απολύτως ανάγκη για "περίεργες" γραμμές. Ο τροποποιημένος κώδικας όμως δεν καλύπτεται. Επίσης δεν καλύπτεται κώδικας ο οποίος είναι τετριμμένος ή ο συνηθισμένος τρόπος να κάνεις μία εργασία: Δεν μπορείς να ισχυριστείς παραβίαση copyright επειδή κάποιος ανοίγει τη σύνδεση στη βάση με τον ίδιο τρόπο με εσένα και όλο το σύμπαν.

    Αν κάποιος θέλει να προστατέψει την αρχιτεκτονική ή τις (ουσιαστικές) ιδέες πίσω από τον κώδικα, υπάρχει η ευρεσιτεχνία. Αν δημοσιεύεις τον κώδικα, το μόνο που σε καλύπτει είναι το license με τον οποίο το δίνεις και οι ευρεσιτεχνίες. Αν δεν υπάρχουν οι ευρεσιτεχνίες και κάποιος δημιουργήσει νέο κώδικα αντιγράφοντας τις ιδέες, ας πρόσεχες.

    Τέτοια κόλπα με "λαθάκια" κάνανε παλιά οι τοπογράφοι που κλέβανε ο ένας τους χάρτες του άλλου, για να ισχυριστούν αντιγραφή. Στην πληροφορική όμως δεν πιάνουν τίποτε, όπως ανακάλυψε η SCO όταν προσπάθησε να αναγκάσει το σύμπαν να πληρώσει για το Unix.

    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  25-04-2012, 19:01 70131 σε απάντηση της 70104

    Απ: Ποιότητα κώδικα και Αντιγραφή κώδικα

    Εγώ για το ανάποδο λέω! Να πάρεις κώδικα που καλύπτεται από copyright και να τον ξαναγράψεις σε "μέτρια" εκδοχή. Και στη συνέχεια, να τον κάνεις obfuscate!Stick out tongue

    Ακόμα κι ένας άνθρωπος μπορεί ν' αλλάξει τον κόσμο. Μη θέλεις να κυβερνήσεις. Απλά δείξε το μονοπάτι κι ο κόσμος θ' ακολουθήσει!!
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems