Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Active X

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò viruswitch. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος viruswitch στις 18-11-2005, 01:06. Υπάρχουν 8 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  13-11-2005, 10:34 7053

    Active X

    Αναρωτιέμαι τι ακριβως είναι τα active και πως προγραμματίζονται. Είναι ίσως ένα από τα πιο συναρπαστικά θέματα που έχω συναντήσει γιατί κανεις από όσους έχω ρωτήσει δε γνωρίζει ακριβως τι είναι και πως λειτουργει. Ειδικά θα ήθελα να μάθω πως περιέχονται στον internet explorer και για ποιο πράγμα ακριβως είναι απαραίτητα.
    ITsecurity.gr
    Ballet.gr
    Viruswitch
  •  16-11-2005, 02:00 7106 σε απάντηση της 7053

    Απ: Active X

    Λοιπόν, τι είναι το ActiveX:

    O ορισμός του δεν είναι τόσο απλός, μιας και πρόκεται για μια σειρά τεχνολογιών που προήλθε από τη παλαιότερη τεχνολογία OLE (Object Linking & Embeding) που με συνδιασμό τη βοήθεια της τεχνολογίας COM (Component Object Model) μπορεί να επιτρέψει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών. Παρόλα αυτά η χρήση του όρου, σε όλους θυμίζει τα ActiveX controls, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις γλώσσες του Visual Studio 6, το Delphi και τον Internet Explorer, που ουσιαστικά είναι επαναχρησιμοποιούμενες βιβλιοθήκες κώδικα, και αποτελούν μια συγκεκριμένη μορφή της τεχνολογίας ActiveX.

    Μέσα στο site του MSDN, υπάρχει ένα μεγάλο section για το ActiveX Controls πως μπορείς να φτιάξεις τέτοια controls και να τα χρησιμοποιήσεις από άλλες εφαρμογές, μεταξύ αυτών και ο Internet Explorer.

     

    George J.

     


    George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
    w: capnias.org, t: @gcapnias, l: gr.linkedin.com/in/gcapnias
    dotNETZone.gr News
  •  16-11-2005, 02:38 7107 σε απάντηση της 7106

    Απ: Active X

    Να συμπληρώσω απλά ότι, χωρίς να καλύπτω το πλήρες εύρος του τι σημαίνει ActiveX, συνήθως λέω σε εκείνους που μπερδεύονται με τον ορισμό οτι το ActiveX στον internet explorer είναι το αντίστοιχο της Microsoft στα Java Applets, για όποιον έχει δει.

    Βεβαια, δεν είναι μόνο αυτό. Απλά σε αυτό τον τομέα μπορούμε να δώσουμε κάποιο είδος αντιστοιχίας.

    Προς το παρόν μόνο ο Internet Explorer (και διορθώστε με εδώ αν κάνω λάθος) μπορεί να δείξει activeX components σε σελίδες.

    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  17-11-2005, 12:20 7146 σε απάντηση της 7107

    Απ: Active X

     cap wrote:
    Προς το παρόν μόνο ο Internet Explorer (και διορθώστε με εδώ αν κάνω λάθος) μπορεί να δείξει activeX components σε σελίδες.

    Εχμ, εχμ...

    Εδώ και αρκετό καιρό το Mozzila project έχει ένα subproject το Mozilla ActiveX Project. Σκοπός του είναι να παρέχει όλη την απαραίτητη υποδομή ώστε να μπορεί να γίνει χρήση του Mozzila engine μέσα από ένα περιβάλλον ActiveX, αλλά και το αντίθετο. Συγκεκριμένα:

    1. Mozzila ActiveX Control
      Χρήση της μηχανής του Mozzila Project (Gekco) μέσα από οποιαδήποτε ActiveX εφαρμογή
    2. ActiveX Control for Plug-ins
      Χρήση των Plug-ins του Mozzila από οποιαδήποτε ActiveX εφαρμογή
    3. Plug-in for ActiveX Controls
      Χρήση ActiveX Controls μέσα από το NP API. To συγκεκριμένο plug-in μπορεί να τρέχει ActiveX controls και να επιτρέπει να γίνει χρήση τους από άλλους browsers από τον Internet Explorer, όπως το Netscape 4.x/6.x, Mozzila και Opera.

     

    George J.

     


    George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
    w: capnias.org, t: @gcapnias, l: gr.linkedin.com/in/gcapnias
    dotNETZone.gr News
  •  17-11-2005, 12:26 7147 σε απάντηση της 7053

    Απ: Active X

    Πάντως ξέρω αρκετούς προγραμματιστές που ξέρουν τι είναι, λιγότερους που ξέρουν πως λειτουργεί και ελάχιστους που το θεωρούν "συναρπαστικό" θέμα Big Smile [:D]
    Vir prudens non contra ventum mingit
  •  17-11-2005, 14:33 7148 σε απάντηση της 7147

    Απ: Active X

    Αν πω οτι κατάλαβα, θα πω ψεματα. Να ρωτίσω κάπως αλλιως...

    Αυτό που έχω διαβασει είναι οτι τα active x έχουν χρησιμοποιηθεί από συγγραφείς ιών για να μεταδίδουν ιούς μέσω ιστοσελίδων χωρίς να το καταλαβαίνει ο χρήστης. Τωρα κοιτώντας τον internet explorer, οι ρυθμισεις μπορουν να επιτρεψουν η οχι το κατέβασμα "active x controls" δηλαδή αυτά τι είναι? Προγράμματα? Που αποθηκεύονται, μπορεί να τα δει κανεις (temporary internet files? ) ?. Πως βάζει κανείς active x components σε sites? Φαίνονται σαν κάποιο script στον πηγαιο κώδικα? Με ποιο τρόπο μπορούν να καταχραστουν απο συγγραφεις ιων?

    Αυτά... :))
    ITsecurity.gr
    Ballet.gr
    Viruswitch
  •  17-11-2005, 14:35 7149 σε απάντηση της 7148

    Απ: Active X

    @KelMan: :)) μερικές φορές οτιδήποτε δεν καταλαβαίνω μου φαίνεται συναρπαστικο. :D
    ITsecurity.gr
    Ballet.gr
    Viruswitch
  •  18-11-2005, 00:26 7157 σε απάντηση της 7148

    Απ: Active X

     viruswitch wrote:
    Αυτό που έχω διαβασει είναι οτι τα active x έχουν χρησιμοποιηθεί από συγγραφείς ιών για να μεταδίδουν ιούς μέσω ιστοσελίδων χωρίς να το καταλαβαίνει ο χρήστης.

    Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουν παρουσιαστεί κρούσματα ότι οι χρήστες έχουν δεχτεί να τους εγκατασταθούν κομμάτια κώδικα/προγράμματα που δεν ξέρουν σε τι θα τους χρησιμεύσουν ή ποιος είναι αυτός που διαθέτει αυτό το κομμάτι πρόγραμμα/πρόγραμμα είναι συχνό φαινόμενο. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να φορτώσει ο χρήστης στον υπολογιστή του, με την συγκαταθεσή του ένα spyware ή malware πρόγραμμα...

     viruswitch wrote:
    Τωρα κοιτώντας τον internet explorer, οι ρυθμισεις μπορουν να επιτρεψουν η οχι το κατέβασμα "active x controls" δηλαδή αυτά τι είναι? Προγράμματα?

    Ναι, είναι προγράμματα. Κυριολεκτικά είναι βιβλιοθήκες κώδικα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τρίτα προγράμματα μέσω της τεχνολογίας ActiveX. O Internet Explorer τα χρησιμοποιεί - τα τρέχει, και αυτά βρήσκουν την ευκαιρία να γεμίσουν ένα υπολογιστή με search bars, παραθυρα που ανοιγουν από το πουθενά, η και dialer για να φορτώσουν το λογαριασμό του τηλεφώνου του χρήστη 

     viruswitch wrote:
    Που αποθηκεύονται, μπορεί να τα δει κανεις (temporary internet files? ) ?.

    Όχι, υπάρχει ειδικό directory κάτω από το κατάλογο των Windows - τον κατάλογο "Downloaded Program Files". Είτε μέσα από τον Explorer είτε από command prompt μπορείς να τα δεις σαν όλα τα άλλα αρχεία που βρίσκονται στον υπολογιστή.

     viruswitch wrote:
    Πως βάζει κανείς active x components σε sites?

    Συνήθως διατίθενται στην μορφή cab files. Ουσιαστικά κάτι σαν ένα zip αρχείο, με ένα manifest αρχείο, κάτι με την κατάληξη .inf που έχει μέσα τις εντολές για την εγκατάσταση της βιβλιοθήκης κώδικα/προγράμματος στον υπολογιστή

     viruswitch wrote:
    Φαίνονται σαν κάποιο script στον πηγαιο κώδικα?

    Στον πηγαίο HTML κώδικα φαίνονται σαν <Object> tags. Έχουν μια ιδιότητα, ένα περίεργο δεκαεξαδικό αριθμό που ουσιαστικά καθορίζει σε ποια βιβλιοθήκη κώδικα/πρόγραμμα αναφέρεται το <Object> tag.

     viruswitch wrote:
    Με ποιο τρόπο μπορούν να καταχραστουν απο συγγραφεις ιων?

    Έχοντας με το μέρος τους μια στατιστική που λέει ότι οι καινούργοι χρήστες σχεδόν πάντα επιλέγουν ναι, σε ότι ρωτούνται και έχουν επιλογή μεταξυ ναι και όχι (να εγκατασταθεί το ActiveX control), μπορούν πρακτικά να φορτώσουν ότι θέλουν στους υπολογιστές τους.

    Πιστεύω αυτά να είναι πιο κατανοητά από τα προηγούμενα...

     

    George J.

     


    George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
    w: capnias.org, t: @gcapnias, l: gr.linkedin.com/in/gcapnias
    dotNETZone.gr News
  •  18-11-2005, 01:06 7158 σε απάντηση της 7157

    Απ: Active X

    :) Όντως είναι απόλυτα κατανοητά αυτά, και τα προηγούμενα μηνύματα ήταν πολύ χρήσιμα, τώρα όμως λύθηκαν όλες οι απορίες μου!! Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις όλων. :) Τουλάχιστον βγαίνει το συμπέρασμα ότι τα active x δεν είναι τόσο "μυστικιστικά" και περίεργα. Πρέπει να είναι τα αρχεία 016 που βλέπουμε στα Hijackthis logs (μου το θύμισες με το .cab).

    Είναι περίεργο όταν κανείς δεν ξέρει τι είναι κάτι νομίζει οτι αυτό δεν έχει καποια υπόσταση :D. (Παλιότερα νόμιζα ότι οι ιοί είναι αόρατοι και σοκαρίστηκα όταν έμαθα ότι οι ιοί είναι και αυτοί φυσιολογικά προγράμματα και αρχεία!!).

    Thx again ;)
    ITsecurity.gr
    Ballet.gr
    Viruswitch
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems