Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Ορολογία και Ελληνική γλώσσα (διάσπαση από προηγ. συζήτηση)

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò cap. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος cap στις 31-01-2007, 00:02. Υπάρχουν 9 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  29-01-2007, 18:13 24219

Ορολογία και Ελληνική γλώσσα (διάσπαση από προηγ. συζήτηση)

Nassos.NET:

Aσε που δεν χρειαζετε μεταφρασει, Αφού πρώτος ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ μήλισε για την ταξη των πτηνών, τον φυτών, κτλ......

Το ότι σήμερα δεν μπορούμε να καταλάβουμε την ένοια Ταξη, κάτι λεει, για το πόσο εχουμε διαλύσει την Ελληνική γλώσσα!!!

PS. Ο Προγραμματισμός  προϊποθέτει καλή γνώση της Αγγλικής, αν δεν ξερεις τι σημαίνει public, static, void, constant ect, τοτε δύσκολα θα μπορέσεις να προγραμματησεις καλα!!.

Να κάνω δυο τρια σχόλια:

1. Η συγκεκριμένη συζήτηση αφορά τον ορισμό των κλάσεων (ή τάξεων). Αν όμως επιθυμείτε να μιλήσουμε για το θέμα της σωστής απόδοσης των όρων στην Ελληνική γλώσσα, προτείνω να ανοιχτεί ένα νέο θέμα.

2. Εχοντας κάνει τον τεχνικό μεταφραστή για αρκετά χρόνια, έχω να πω (ως προσωπική μου άποψη) οτι η διάλυση της Ελληνικής γλώσσας δεν προκύπτει τόσο από τις ατυχείς μεταφράσεις ξένων όρων όσο από τις συνήθεις στην καθομιλουμένη προσαρμογές των ξενόγλωσσων όρων αυτούσιων στην Ελληνική τεχνική και μη ορολογία. (Γιατί "μπουτάρουμε" τον υπολογιστή μας ή "τρέχουμε τη ρουτίνα" η ,ακόμα χειρότερα, "στέλνουμε SMS" όταν μπορούμε να "κάνουμε επανεκκίνηση", να "εκτελέσουμε τη διαδικασία" ή να "στείλουμε μήνυμα"; )

3. Θα το πω και ελπίζω να μην με παρεξηγήσεις: Αν και αυτά που αναφέρεις μπορεί να είναι σωστά (αν και κατά την αυστηρά προσωπική μου γνώμη, λίγο τραβηγμένα), ο αριθμός και το είδος των ορθογραφικών λαθών που έχεις στα γραφόμενά σου κάθε άλλο παρά κύρος προσδίδουν στις απόψεις αυτές, ειδικά όταν έχουν να κάνουν με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η γλώσσα. Ειναι σαν να μιλάει κάποιος για ανώτερα μαθηματικά ξεκινώντας την ομιλία του λέγοντας "λοιπον, είμαστε καμμια ντουζίνα, ενας εγώ και 100 εσείς". :)

4. Από την εμπειρία μου, έχω παρατηρήσει οτι οι αποδόσεις των ξένων όρων πάσχουν (σιγά τα αυγά, θα μου πείτε, πρώτη φορά είναι που το ακούμε; ) Ομως, υπάρχει και η εννοια της "τρέχουσας" απόδοσης, της απόδοσης δηλ. που ενώ σε όρους γλώσσας μπορεί να μην είναι η πιό ακριβής ή σωστή, είναι αυτή που ο κόσμος έχει συνηθίσει να ακούει και να βλέπει. Ετσι, η λέξη "κλάση", όντας σχεδόν ομόηχη με την Αγγλική λέξη "class", δημιουργεί ένα συνειρμό και είναι πιό εύκολο να συγκρατηθεί. Θυμηθείτε τι γίνεται με τις λέξεις που δεν δημιουργούν συνειρμούς όπως ο "αποκατακερματισμός" (defragmentation), τον οποίο θα τον δείτε γραμμένο λάθος τις περισσότερες φορές ως "αποκερματισμό". Προσωπικά, πιστεύω οτι η "τρέχουσα" απόδοση για κάθε περίοδο είναι αυτή που πρέπει να χρησιμοποιείται στην καθομιλουμένη, καθώς η γλώσσα έχει την θαυμαστή ιδιότητα να αυτο-επιδιορθώνεται με τον καιρό. Θυμηθείτε, πριν από λίγα χρόνια όλοι λέγανε "πήγαινε το mouse εκεί". Τα τελευταία χρόνια το mouse έγινε ποντίκι, τα games ξαναέγιναν παιχνίδια, και το PC έγινε ξανά "υπολογιστής". Ομως, θα περάσει πολύς καιρός (και τελικά θα γίνει) πριν πούμε το modem "διαποδιαμορφωτή" ή "διαπόδιο" κατά την προσφιλή έκφραση ενός φιλου :)

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  29-01-2007, 18:20 24221 σε απάντηση της 24222

Ελληνικά και ορολογία (δοκιμαστική διάσπαση)

Nassos.NET:

KelMan,

Εισαι σωστος ενοιολογικά, όμως όπως οι Γιατροι προς τίμη του Ιπποκράτη, χρησημοποιούν την Ελληνική ωρολογία, 'πρέπει' και εμεις να δειξουμε τον απετούμενο 'σεβασμό' σε αυτους που πόνεσε το μυαλό τους για να μας δώσουν το OOP και της Classes.

Aσε που δεν χρειαζετε μεταφρασει, Αφού πρώτος ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ μήλισε για την ταξη των πτηνών, τον φυτών, κτλ......

Το ότι σήμερα δεν μπορούμε να καταλάβουμε την ένοια Ταξη, κάτι λεει, για το πόσο εχουμε διαλύσει την Ελληνική γλώσσα!!!

PS. Ο Προγραμματισμός  προϊποθέτει καλή γνώση της Αγγλικής, αν δεν ξερεις τι σημαίνει public, static, void, constant ect, τοτε δύσκολα θα μπορέσεις να προγραμματησεις καλα!!.

ΣΑΦΟΣ, περι ορέξεως κολοκυθόπιττα, δεν τι λέω σε κανέναν, μπορεί ο καθένα να την πει όπως αγαπάει(την Τάξη ή Class ή Κλάση), κουβέντα να γινετε!! Απλά προσωπικά θέλω να δείχνω τον απαραιτητο σεβασμο, στους ανθρώπους που δημιουργήσανε την ενοια Class!!

Just Thought

Νασσος

Αν σέβεσαι την ελληνική γλώσσα τόσο πολύ, τότε μη την βιάζεις παρά φύση και κατά συρροή. Και αν πάσχεις από δυσλεξία (που είναι και πολύ της μόδας) τότε χρησιμοποίησε έναν ορθογράφο.

Νατάσα Μανουσοπούλου
  •  29-01-2007, 18:29 24222 σε απάντηση της 24219

Απ: Κλάσεις!!

1. Αρα φιλε cap, οι Γιατροι σε όλο τον κόσμο δεν πρεπει να λενε τα Αντιβοιοτηκα = Antibiotics, αλλα LifeKillers!!!!!

2. Μόνο στην Ελλάδα, την χώρα των τύπων και όχι της ουσίας, κάποιος θα μπορούσε να πει ότι η ορθογραφία δίνει κύρος ή αφαιρει, από μία Άποψη!!!!

όπως λες εχεις κάνει μεταφράσεις, και υποθέτω ότι εχεις ζήση και εξω, εκεί λοιπόν, που κανένας απο εμάς δεν μηλά αγγλικά σαν εναν Αγγλο, θα έπρεπε να μας θεωρούν ΗΛΙΘΙΟΥΣ με τον τρόπο που συντάσουμε, μιλάμε και γράφουμε!!!!

PS. Επίσης ΜΟΝΟ στην Ελλαδα, δεν ξέρουμε τη είναι η Δυσλεξία (Dyslexia in English ισως να επρεπε να την λεγανε ToughWord!!lool)!!!! αυτό πάει στη ορθωγραφία!!

Αστοχο παραδειγμα για την Ορθωγραφία και τα μαθηματικα, τα μαθηματικά, ειναι παγκοσμια γλωσσα, και όταν λες 1=1 ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ!!

Just Thought

Nassos

"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm."
    Winston Churchill

"Quality means doing it right when no one is looking."
    Henry Ford

•  29-01-2007, 18:41 24224 σε απάντηση της 24222

Νατάσα Μανουσοπούλου:

Αν σέβεσαι την ελληνική γλώσσα τόσο πολύ, τότε μη την βιάζεις παρά φύση και κατά συρροή. Και αν πάσχεις από δυσλεξία (που είναι και πολύ της μόδας) τότε χρησιμοποίησε έναν ορθογράφο.

Δεν ξέρω πόσο της μόδας είναι, ούτε με ενδιαφέρει, εγω το μόνο που ξέρω είναι ότι στο University οχι στην Ελλαδα βεβαια, Μου διαβάζαν και της ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ!!!!!!!!!, ασε που ειχα διαλλειμα 10' καθε ώρα, εγραφα σε ξερχωριστεί αιθουσα κτλ. (Μαλλον επiδη δεν ειχα δυσλεξεία Αλλα AIDS!!!!!)

Μην γινόμαστε μηδενιστες, όταν δεν ξερουμε κάτι Wink

Οσο για τον ορθογράφο, όπως πιστευω και εσυ ξεκλεβω καποια ώρα απο την δουλειά μου, για να ποστάρω και δεν εχω χρόνο για τέτοια βλ...ες, αν εχετε προβλημα δεν ξανα ποσταρω, και να το βάλετε στα Rules το SITE, οτι οι Ανορθόγραφοι, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ στο SITE.!!!!!!!! Και δεν με πειραζει εμενα προσωπικα το να μου λεει κάποιος "δεν ειναι Valid η αποψή μου" γιατί ξέρω ποιος είμαι, αλλα το κάνετε και σε άλλους, και τους κάνετε να νοιώθουν μιονεκτικά, χωρίς κανέναν λογο, ίσως για να νιώσετε εσεις καλύτερα!!!!

Αυτά τα ολίγα

Νασος

"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm."
    Winston Churchill

Henry Ford

•  29-01-2007, 19:00 24226 σε απάντηση της 24224

Ζητώ συγνώμη αν σας έσπασα τα νεύρα, δοκιμάζω λίγο τις διασπάσεις / συγχωνεύσεις θεματικών ενοτήτων.

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

DotNetNuke them!
  •  29-01-2007, 19:15 24228 σε απάντηση της 24224

Nassos.NET:

Δεν ξέρω πόσο της μόδας είναι, ούτε με ενδιαφέρει, εγω το μόνο που ξέρω είναι ότι στο University οχι στην Ελλαδα βεβαια, Μου διαβάζαν και της ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ!!!!!!!!!, ασε που ειχα διαλλειμα 10' καθε ώρα, εγραφα σε ξερχωριστεί αιθουσα κτλ. (Μαλλον επiδη δεν ειχα δυσλεξεία Αλλα AIDS!!!!!)

Μην γινόμαστε μηδενιστες, όταν δεν ξερουμε κάτι Wink

Οσο για τον ορθογράφο, όπως πιστευω και εσυ ξεκλεβω καποια ώρα απο την δουλειά μου, για να ποστάρω και δεν εχω χρόνο για τέτοια βλ...ες, αν εχετε προβλημα δεν ξανα ποσταρω, και να το βάλετε στα Rules το SITE, οτι οι Ανορθόγραφοι, ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ στο SITE.!!!!!!!! Και δεν με πειραζει εμενα προσωπικα το να μου λεει κάποιος "δεν ειναι Valid η αποψή μου" γιατί ξέρω ποιος είμαι, αλλα το κάνετε και σε άλλους, και τους κάνετε να νοιώθουν μιονεκτικά, χωρίς κανέναν λογο, ίσως για να νιώσετε εσεις καλύτερα!!!!

Προσωπικά δεν κατάλαβα τίποτα για το AIDS και για το οτι σου διάβαζαν τις ερωτήσεις. Πού θέλεις να καταλήξεις;

Θα σταθώ όμως στο σημείο που λές "δεν έχω χρόνο για τέτοια βλ...ες". Αν είναι βλακείες το γεγονός οτι ΠΡΕΠΕΙ να ΣΕΒΕΣΑΙ τους συναδέλφους σου οι οποίοι βγάζουν τα ματάκια τους προσπαθώντας να διαβάσουν ανορθόγραφα posts (και δεν αναφέρομαι φυσικά μονο στο πρόσωπό σου αλλά σε όσους θεωρούν "βλακεία" το γεγονός αυτό), τότε ναι. Ειμαστε ρατσιστές.

Οσο για τους τύπους και την ουσία, προτιμώ να μην σχολιάσω. Η μαλλον, θα σχολιάσω. Πού είναι η ουσία; Σε παρακαλώ μην γράφεις πράγματα απλά για να δημιουργήσεις εντυπώσεις. Επειδή ΟΛΟΙ λοιπόν ξεκλέβουμε καποια ώρα από τη δουλειά μας για να "δημοσιεύσουμε" και όχι να "ποστάρουμε" (τι λέγαμε πριν; ), οι "βλακείες" που κάνουν ίσως κάποιους "να νοιώθουν μειονεκτικά" είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ για να μπορέσουν κάποιοι άλλοι να ασχοληθούν με εμάς χωρίς να τους σπάνε τα νεύρα. Δεν απαγορεύσαμε τους ανορθόγραφους, προσπαθούμε όμως να κάνουμε τις απαραίτητες συστάσεις για να γίνει η ζωή μας πιό εύκολη. Ολων.

Οσον αφορά στα αντιβιοτικά, ναι, ειναι life-killers. Αλλα για βακτήρια. Επειδή όμως στα Αγγλικά η λέξη "life" συνειρμικά είναι συνώνυμη με το "human life", χρησιμοποιήθηκε ο όρος antibiotics για να περιγράψει τον όρο "bacteria life-killers".

Συγνώμη για το έντονο ύφος. Δεν προτίθεμαι να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση, και δεν προτίθεμαι να την εξελίξω σε flame war. Ειπα την άποψή μου, από εκεί και πέρα θα παρακαλέσω να κατέβουν οι τόνοι και θα είμαι ο πρώτος που θα ακούσω αυτή την παράκληση.

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

DotNetNuke them!
  •  29-01-2007, 19:19 24229 σε απάντηση της 24228

Τότε εγω είμαι ΜΑΥΡΟΣ για εσενα cap, και τέλος site!!!!

PS, αν δεν μπορεισ να το διαβάσεις, και βγαζεις τα ματια σου, ΜΗΝ διαβάζεις το POST, εχεις και ΕΣΥ!!!!!!!!!! αυτό το δικαιωμα!!!

Nassos OFF!

To AIDS πάει στην ειρωνία περι δυσλεξίας και μόδας, διαβασε λιγο καλυτερα τα ποηγούμενα POST!!!!!

Winston Churchill

Henry Ford

•  29-01-2007, 19:24 24230 σε απάντηση της 24229

Οπως είπα δεν προτίθεμαι να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση. Επειδή θεωρώ προσβλητικό το σχόλιο που διατυπώθηκε αφήνω στην κρίση του admin αν επιθυμεί να διαγραφούν τα τελευταία σχόλια ή οχι. Θα παρακαλέσω να επικεντρωθούμε στα τεχνολογικά θέματα.

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

DotNetNuke them!
  •  30-01-2007, 23:47 24301 σε απάντηση της 24230

(που είναι και πολύ της μόδας)

Απλή πραγματικότητα … τα μισά παιδία στο σχολείο μου το χαρτί δυσλεξία το πήραν , χωρίς να έχουν… πώς άραγε;;;

3. Θα το πω και ελπίζω να μην με παρεξηγήσεις: Αν και αυτά που αναφέρεις μπορεί να είναι σωστά (αν και κατά την αυστηρά προσωπική μου γνώμη, λίγο τραβηγμένα), ο αριθμός και το είδος των ορθογραφικών λαθών που έχεις στα γραφόμενά σου κάθε άλλο παρά κύρος προσδίδουν στις απόψεις αυτές, ειδικά όταν έχουν να κάνουν με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως η γλώσσα. Ειναι σαν να μιλάει κάποιος για ανώτερα μαθηματικά ξεκινώντας την ομιλία του λέγοντας "λοιπον, είμαστε καμμια ντουζίνα, ενας εγώ και 100 εσείς". :)

Και όχι μόνο  όπως είχε πει και ο Οδυσσέας Ελύτης

Εγώ είμαι υπέρ του                
    παλαιού συστήματος,
    εναντίον του
    μονοτονικού και υπέρ
    της διδασκαλίας των
    Αρχαίων Ελληνικών.
    Είναι η βάση για να
    ξέρεις την ετυμολογία
    των λέξεων.
    Η σημερινή κακοποίηση
    τής γλώσσας
    με ενοχλεί
    και αισθητικά. Θέλω να
    δω γραμμένο το
    "καφενείον" κι ας μην
    προφέρουμε το "ν".
    Τώρα, όλες οι λέξεις
    έχουν μια τρύπα".

Nassos ,  εγώ είμαι δυσλεκτικός άρα και δυσγραφικος(αν εννοούσες αυτό.. στο υπονοούμενο σου) , τα λάθη σου είναι χειρότερα και από τα δικά μου…

Και αυτό με το ρατσιστής έχει γίνει πολύ της μόδας ..
    Κάνεις ή δεν κάνεις ορθογραφικά λάθη ;;
    άρα έχεις κάτι κατώτερο από τους άλλους όπως έχω και εγώ(που γράφω με το
    word τώρα).Τώρα αν θα νιώσεις μειονεκτικά είναι δικό σου πρόβλημα διότι ο ίδιος το επιβάλεις στον εαυτό σου και το επιχείρημα «εσείς μου το προκαλείτε»  είναι γελοίο διότι εσύ δέχτηκες να στο προκαλέσουμε , εσύ δέχτηκες τον ιμπεριαλισμό μας. Θα πρέπει εμείς οι άνθρωποι να καταλάβουμε πως πάντα θα υπάρχουν
    «πλουσιότεροι» «φτωχότεροι» «εξυπνότεροι» «Πιο ηλίθιοι»
    ή ακόμα ποιο βαθιά

«Μαύροι» «άσπροι» «χριστιανοί» «μουσουλμάνοι»

Και η μόνη υγιείς αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος

Είναι η ίδια η κατανόηση του  , Και από μένα και από σένα!! Για αυτό το λόγω και στο λέμε …. Για να το διορθώσεις

Βέβαια ο άνθρωπος πάντα ψάχνει την εύκολη λύση «Δεν πρέπει να υπάρχουν διαφορές» κ.τ.λ. όπως έκανες εσύ (και πολλές ιδεολογίες) … όχι δεν είναι η λύση του προβλήματος «Η διαγραφή της θρησκείας από την ταυτότητα» για αν μην είμαι ρατσιστής απέναντι σου … αλλά η κατανόηση ΤΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ ΜΑΣ !

•  31-01-2007, 00:02 24303 σε απάντηση της 24301

Λογω του οτι κινδυνεύει να εξελιχθεί σε προσωπική αντιπαράθεση, το θέμα κλειδώνεται. Ας μην ανεβάσουμε άλλο τους τόνους παρακαλώ, ασχέτως με το ποιός έχει δίκιο ή άδικο.

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

DotNetNuke them!
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems