Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Τι είναι τα Interface και τα σχετικά... τι κάνουν, πως υλοποιούνται...

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò thanad. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Panagiotis Kefalidis στις 04-05-2007, 20:41. Υπάρχουν 7 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  29-11-2005, 23:36 7416

Τι είναι τα Interface και τα σχετικά... τι κάνουν, πως υλοποιούνται...

Επειδή δεν έχω καταλάβει, μπορεί κάποιος να μου το εξηγήσει ?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.Smile [:)]

(thanad)
    Dimos K. Thanasoulas
    Athens
  •  30-11-2005, 01:16 7423 σε απάντηση της 7416

Απ: Τι είναι τα Interface και τα σχετικά... τι κάνουν, πως υλοποιούνται...

Χμμμ… Από πού να τα πιάσεις και που να τα αφήσεις τα Interfaces…
    Ας ξεκινήσουμε καλύτερα από το τι είναι κλάση. Χωρίς να μπούμε σε επιστημονικούς ορισμούς, με μία κλάση καθορίζουμε τα πεδία (fields), τις ιδιότητες (properties), τα γεγονότα (events) και τις μεθόδους (methods) ενός τύπου. Ένα interface προσδιορίζει ότι ένας τύπος θα πρέπει να υλοποιεί συγκεκριμένα properties ή/και methods αλλά δεν ενδιαφέρεται για το ποιος τύπος θα είναι αυτός και πως θα τα υλοποιήσει.

Ένα παράδειγμα του παραπάνω είναι το εξής: Έχω ένα interface που ονομάζεται «Παράθυρο» και αυτό το interface προσδιορίζει μία μέθοδο που ονομάζεται «Άνοιξε». Αυτό το interface μπορεί να το χρησιμοποιήσει η κλάση «Σπίτι» αλλά και η κλάση «Αυτοκίνητο». Η κάθε μία θα υλοποιήσει την μέθοδο «Άνοιξε» με δικό της τρόπο αλλά και οι δύο, από τη στιγμή που θα πουν ότι χρησιμοποιούν το interface «Παράθυρο», πέρα από οτιδήποτε άλλο κάνουν, είναι υποχρεωμένες να υλοποιήσουν τη μέθοδο «Άνοιξε».

Σε κώδικα θα είχαμε κάτι όπως το παρακάτω:

Public Interface IWindow
     Public Method Open
    End Interface

Κατά σύμβαση στο ονόματα των interfaces βάζουμε το “I” μπροστά.

Public Class House
     Implements IWindow

Public Method Open Implements IWindow.Open
      {turn lever and push code here}
     End Method

{other stuff here}

End Class

Public Class Car
     Implements IWindow

Public Method Open Implements IWindow.Open
      {press green button on the door}
     End Method

{other stuff here}

End Class

Η αλήθεια είναι ότι εκ πρώτης όψεως φαίνεται λίγο χαζό… Για ποιόν λόγο να θέλει κανείς να κάνει κάτι τέτοιο και να μην υλοποιήσει απλώς τη μέθοδο Open στις κλάσεις του;

Βασικά, τα Interfaces χρησιμοποιούνται για να επιβάλουν πρότυπα. Ένα απλό παράδειγμα από αυτό είναι το εξής: Φαντάσου ότι έχεις μια ομάδα από developers και ο καθένας έχει αναλάβει να υλοποιήσει ένα τμήμα από ένα μεγάλο project. Αν γίνει συμφωνία να χρησιμοποιούν όλοι συγκεκριμένα interfaces (που έχουν προκύψει από το σχεδιασμό) τότε είναι δυσκολότερο κάποιος να ξεχάσει να συμπεριλάβει κάποια μέθοδο, κάποιος άλλος να υλοποίηση τη μέθοδο αλλά με διαφορετικές παραμέτρους από αυτές που συμφωνήθηκαν, κοκ.

Τώρα, θα μου πεις, «άρα, εγώ που είμαι ένας απλός και μόνος developer δε με απασχολεί το θέμα». Εδώ λοιπόν είναι όλο το ζουμί των interfaces! Όταν κάνεις development σε .NET είσαι ήδη μέλος μιας μεγάλης ομάδας από developers και μπορείς να χρησιμοποιήσεις interfaces που έχουν ήδη καθοριστεί!

Ένα πιο πρακτικό παράδειγμα:

Έχεις δει ότι στο .ΝΕΤ framework όλα τα array έχουν τη μέθοδο sort. Αν λοιπόν έχω ένα array από αριθμούς και πω arrayname.sort τότε αυτό ταξινομείται. Αν όμως αντί για αριθμούς έχω objects από υπαλλήλους, τότε τι είδους ταξινόμηση γίνεται; Οι καλοί άνθρωποι που σχεδίασαν το Framework είχαν προβλέψει τέτοιες περιπτώσεις. Δηλαδή όχι ακριβώς αυτή την περίπτωση αλλά γενικά κάποιος να θέλει να ταξινομήσει objects βάσει της δικής του λογικής. Και γι αυτόν το λόγο καθόρισαν ότι υπάρχει ένα Interface που λέγεται IComparable. Αυτό προσδιορίζει μία μέθοδο που λέγεται CompareTo, παίρνει ως όρισμα ένα Object και επιστρέφει έναν ακέραιο. Έτσι λοιπόν, μπορώ στην κλάση μου να πω ότι «εγώ χρησιμοποιώ το IComparable και έτσι υλοποιώ το function CompareTo».

Όταν θα γεμίσω λοιπόν το array με τα objects μου και πω array.sort η μέθοδος αυτή θα κοιτάξει μήπως τα objects που περιέχει το array υλοποιούν το IComparable και τότε θα τρέξει την CompareTo (που είναι σίγουρη ότι υλοποιούν) και βάσει του αριθμού που θα τις επιστρέψουν, θα αποφασίσει ποιο είναι το μεγαλύτερο object για να κάνει τη ταξινόμηση. Είναι κάτι σαν μηχανισμός plug-in δηλαδή!

Ιδού η κλάση  Employee

Public Class Employee
        Implements IComparable

Public name As String
        Public level As Integer
        Public HiringDate As DateTime

Public Sub New(ByVal name As String, ByVal level As Integer, ByVal hiringDate As DateTime)
            Me.name = name
            Me.level = level
            Me.HiringDate = hiringDate
        End Sub

Public Function CompareTo(ByVal obj As Object) As Integer Implements System.IComparable.CompareTo
            If obj Is Nothing Then Return 1
            If Not (TypeOf obj Is Employee) Then
                Throw New ArgumentException
            End If

Dim anEmployee As Employee = obj
            If level < anEmployee.level Then
                Return -1
            Else
                If level = anEmployee.level Then
                    If HiringDate < anEmployee.HiringDate Then
                        Return -1
                    Else
                        If HiringDate = anEmployee.HiringDate _
                        Then
                            Return 0
                        Else
                            Return 1
                        End If
                    End If
                Else
                    Return 1
                End If
            End If
        End Function
    End Class

Αν θα διαβάσεις την υλοποίηση του CompareTo, θα δεις ότι η ταξινόμηση των υπαλλήλων-objects γίνεται με βάση το property level και αν αυτό είναι ίδιο, με βάση την παλαιότητα (HireDate property).

Και ορίστε πως γεμίζουμε το array και το ταξινομούμε:

Dim myEmployees(9) As Employee
    myEmployees(0) = New Employee("a", 2, New DateTime(1990, 1, 1))
    myEmployees(1) = New Employee("b", 2, New DateTime(2000, 1, 1))
    myEmployees(2) = New Employee("c", 2, New DateTime(1990, 1, 1))
    myEmployees(3) = New Employee("d", 4, New DateTime(2000, 1, 1))
    myEmployees(4) = New Employee("e", 4, New DateTime(1990, 1, 1))
    myEmployees(5) = New Employee("f", 4, New DateTime(2000, 1, 1))
    myEmployees(6) = New Employee("g", 1, New DateTime(1990, 2, 5))
    myEmployees(7) = New Employee("h", 1, New DateTime(2000, 1, 1))
    myEmployees(8) = New Employee("i", 1, New DateTime(1990, 1, 1))
    myEmployees(9) = New Employee("j", 0, New DateTime(2001, 1, 1))

Console.WriteLine("The Array instance initially contains values:")
    PrintIndexAndValuesUsingALoop(myEmployees)

Array.Sort(myEmployees)
    Console.WriteLine("Sorted Array:")
    PrintIndexAndValuesUsingALoop(myEmployees)

Η χρήση και η αξία των interfaces δεν σταματά εδώ. Απλά, αυτό είναι ό,τι πιο πρακτικό μπορεί να συναντήσεις. Κατόπιν, μπορείς να κάνεις διάφορα κολπάκια καθώς θα εμβαθύνεις στον object oriented προγραμματισμό, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  30-11-2005, 11:04 7430 σε απάντηση της 7416

Ελπίζω να μην βγαίνω εκτός topic αλλά σε ένα video του Channel9 είδα για το VS2005 (VB.NET)
    την έννοια του dynamic interface. Τι είναι και πως δουλεύουν;

Πάνος Αβραμίδης
  •  30-11-2005, 14:36 7444 σε απάντηση της 7430

Ohps αυτή είναι απάντηση.
    Ευχαριστώ και τους δύο.
    (thanad)
    Dimos K. Thanasoulas
    Athens
  •  30-11-2005, 16:32 7451 σε απάντηση της 7430

axaros wrote:

Ελπίζω να μην βγαίνω εκτός topic αλλά σε ένα video του Channel9 είδα για το VS2005 (VB.NET)
    την έννοια του dynamic interface. Τι είναι και πως δουλεύουν;

Μια (πολύ μικρή αλλά μπαίνεις στο νόημα) αναφορά θα βρείς εδω.

Angel
    O:]
  •  07-12-2005, 13:30 7611 σε απάντηση της 7416

Χαρακτηρίζω το post ως "Εχει επιλυθεί". Αν υπάρχει διαφορετική άποψη, διορθώστε με.

Επίσης να θυμίσω οτι μπορείτε να επιλέγετε αν σας βοήθησε ή οχι η κάθε απάντηση που δίνεται στο post από το σχετικό combo κάτω από τον τίτλο της απάντησης.
    Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  04-05-2007, 19:59 31442 σε απάντηση της 7423

Πολύ κατατοπιστικό το post σου Μάνο! Πραγματικά νομίζω πως πλέον κατάλαβα τι είναι τα interfaces και πού χρειάζονται. Ιδιαιτέρως χρήσιμο μου φάνηκε αυτό με το IComparable. Μου διμηουργήθηκαν όμως δύο απορίες:

1. Υπάρχει μια λίστα με όλα τα interfaces και με περιγραφή των μεθόδων τους ώστε να δούμε τι υπάρχει και τι μπορούμε να κάνουμε implement, ώστε να αξιοποιήσουμε πλήρως τα interfaces που παρέχει το .NET2;
    2. Μπορεί μία κλάση να κάνει implement περισσότερα από ένα interfaces;

Ευχαριστώ,
    Γιάννης Φανουράκης

.::yf::.
    Δημοσίευση στην κατηγορία:
  •  04-05-2007, 20:41 31444 σε απάντηση της 31442

1) Ναι, υπάρχουν στο documentation του MSDN αναλυτικά, επίσης μπορείς να βρεις "κρυμμένα" interfaces με τον Reflector.
    2) Ναι μια κλάση μπορει να κανει implement όσα interfaces θέλει. Σε C# ο κώδικας θα ήταν public class MyClass : IInterface1, IInterface2 .

Παναγιώτης Κεφαλίδης

"Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία"

Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems