21 Απριλίου 2007

Βρείτε την πραγματική σας κλίση!

Εντάξει, δουλεύετε στο χώρο της Πληροφορικής ως software developers. Όμως αυτό που κάνετε είναι αυτό για το οποίο είστε πραγματικά γεννημένοι; Ηρθε η ώρα να το διαπιστώσετε! Απλά απαντήστε ειλικρινά στις παρακάτω πέντε ερωτήσεις και δείτε ποια είναι πραγματικά η προσωπικότητά σας.

Σημείωση: Το ερωτηματολόγιο αυτό έχει προκύψει από καθαρά εμπειρικές διαδικασίες και δεν είναι σε καμια περίπτωση επιστημονικό. Δεν ευθυνόμαστε για τυχον side effects που θα προκύψουν από την αποκάλυψη του πραγματικού σας ταλέντου, συμπεριλαμβανομένης της τριχόπτωσης, των εκδορών λόγω συνεχόμενων χτυπημάτων κεφαλιού στο γραφείο και του χαλασμένου στομαχιού από τα ξίδια που μπορεί να χτυπήσετε για να ξεχάσετε τον πόνο σας.

Ερώτηση 1: Αν ένα προϊον software έχει 10 features και 10 bugs, πόσα features έχει συνολικά;
Α. Εχει μόνο bugs.
Β. 10 features.
Γ. 20 features.
Δ. 100 features.

Ερώτηση 2: Αν 5 developers χρειάζονται 10 μέρες για να τελειώσουν ένα έργο, πόσες μέρες χρειάζονται 50 developers για να τελειώσουν δύο έργα;
Α. 1
Β. 2
Γ. 10
Δ. 1000

Ερώτηση 3: Αν ένα έργο ξεκινά την πρώτη του μήνα και πρέπει να τελειώσει στις 31, πόσες μέρες μπορεί ένα άτομο να δουλέψει σε αυτό;
Α. 22
Β. 25
Γ. 31
Δ. 62

Ερώτηση 4: Αν η υπερωρία ενός software developer αμοίβεται με 1 ευρώ / ώρα και ο developer κάνει 100 ώρες υπερωρία, τότε τι δικαιούται;
Α. Τίποτα, αν η εταιρία δεν δικαιολογεί υπερωρίες.
Β. 50 ευρώ.
Γ. 100 ευρώ
Δ. Μεταξύ άλλων, την καταβολή των δικαστικών εξόδων.

Ερώτηση 5: Αν ένας software developer χωρίς προϋπηρεσία αξίζει 600 ευρώ / μήνα, ένας developer με 5 χρόνια προϋπηρεσία 1200 ευρώ / μήνα, τότε πόσα ευρώ / μήνα αξίζει ένας developer με 10 χρόνια προϋπηρεσία;
Α. 1200 ευρώ / μήνα
Β. 1800 ευρώ / μήνα
Γ. 2400 ευρώ / μήνα
Δ. Δεν υπάρχουν developers με 10 χρόνια προϋπηρεσία.

 

 

 

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ!

Για κάθε ερώτηση που απαντήσατε, συμβουλευτείτε το παρακάτω κείμενο και προσθέστε ένα πόντο στον αντίστοιχο ρόλο:
Project Manager, Εργοδότης, Πωλητής, Υπάλληλος.

Αν δεν καταλάβατε τι πρέπει να κάνετε προφανώς δεν είστε software developers και μας κοροϊδεύετε αγρίως, οπότε μην ασχοληθείτε περαιτέρω. Το excel σας ααααντε και το word σας σας περιμένουν εναγωνίως. Μην τα αφήνετε μόνα τους.

Αν στην Ερώτηση 1 απαντήσατε…

Α: (+1 Project Manager)
Τυπική απάντηση. Ο πελάτης θα δει μόνο τα bugs, ο εργοδότης θα δει μόνο τα bugs, όλοι θα δουν μόνο τα bugs. Και θα πουν ότι φταίτε ΕΣΕΙΣ. Γι’αυτό και εσείς θα σφίξετε τα λουριά για να δουλέψουν οι τεμπελχανάδες επιτέλους. Να πάρετε και εκείνο το bonus που λιγουρεύεστε τόσο καιρό.

Β: (+1 Εργοδότης)
Τα bugs θα τα λύσουν οι υπάλληλοί σας. Γι’αυτό δεν τους πληρώνετε; Εσείς πουλάτε τα features. Και μόνο αυτά. Με τα υπόλοιπα δεν αξίζει τον κόπο να ασχολείστε. Ακους εκεί bugs! Να δουλέψουν και λίγο οι χαραμοφάηδες!

Γ: (+1 Υπάλληλος)
It’s not a bug, it’s a feature. Αν δεν το παίξετε έτσι, δεν παίζει να φύγετε διακοπές το καλοκαίρι.

Δ: (+1 Πωλητής)
Και 1000, και 2000, ο,τι θέλει να ακούσει ο πελάτης! Bugs; Τιντουτ; Εσείς θέλετε ο πελάτης να το αγοράσει το ρημάδι. Όταν το αγοράσει, και ωσπου να ανακαλύψει προβλήματα, ελπίζετε η καλή σας εταιρία να τα έχει διορθώσει.

Αν στην Ερώτηση 2 απαντήσατε…

Α: (+1 Εργοδότης)
Δεκαπλάσια δύναμη = ένα δέκατο του χρόνου. Όπως στις οικοδομές, τις μεταφορές, τα εργοστάσια. Τι διαφορά εχει;

Β: (+1 Πωλητής)
Το αφεντικό λέει μία μέρα, εσείς βάζετε και μια μέρα τράτο γιατί τα παιδιά πρέπει να προσπαθήσουν πολύ και εσείς να πουλήσετε νωρίς.

Γ: (+1 Project Manager)
Εσείς έχετε 10 μέρες καιρο μέχρι το deadline, οπότε και όλο το Μπάνγκαλορ να έρθει και να σας γράψει κώδικα, πάλι 10 μέρες θα έχετε. Αναθετετε στους 5 developers το ένα έργο, δίνετε τους άλλους 45 στο άλλο έργο και ελπίζετε ότι θα τελειώσει και αυτό σε 10 μέρες. Αν δεν το διαχειρίζεστε δε εσείς το άλλο έργο, ακόμα καλύτερα. Δεν παει να τελειώσει και σε ένα χρόνο;

Δ: (+1 Υπάλληλος)
Με το αφεντικό να περιμένει να τελειώσουν όλα αύριο, και με 45 επιπλέον άσχετους να πρέπει να ενημερωθούν, το πιθανότερο είναι να καταρρεύσει το σύμπαν. Σκέφτεστε σοβαρά την παραίτηση.

Αν στην Ερώτηση 3 απαντήσατε…

Α: (+1 Υπάλληλος)
Οσες ακριβώς είναι οι εργάσιμες που προβλέπονται, χωρίς τα Σαββατοκύριακα. Ο εργαζόμενος προστατεύεται από το νόμο, έχει δικαιώματα, δεν θα γίνει υποχείριο του εργοδότη σε καμμια περίσταση, και άλλα τέτοια επαναστατικά.

Β: (+1 Πωλητής)
Οσες ακριβώς είναι οι εργάσιμες που αναφέρονται στην βεβαίωση αποδοχών, βαλε και κανένα Σαββατοκύριακο μέσα. ΕΣΕΙΣ θα δουλέψετε εξάλλου;

Γ: (+1 Εργοδότης)
Η επιβίωση της εταιρίας πάνω από όλα. Δεν έχουμε λεφτά και αν δεν δουλέψουν οι άχρηστοι θα αναγκαστείτε να κάνετε περικοπές. Και τους το έχετε πει. Ας στρωθούν για το καλό της επιχείρησης (και το δικό τους).

Δ: (+1 Project Manager)
Το εργο πρέπει να τελειώσει στις 31. Αρα όλοι θα πρέπει να δουλεύουν 16 ώρες την ημέρα επί 31 ημέρες συνεχώς. Εσείς απλά επιβλέπετε, οπότε μπορείτε να φεύγετε στην ώρα σας. Αχ και να βγεί το έργο, πόσο εύκολα θα μπορείτε μετά να ζητήσετε μπόνους!

Αν στην Ερώτηση 4 απαντήσατε…

Α: (+1 Εργοδότης)
Σιγά μην δώσετε λεφτά και για υπερωρίες! Εξάλλου αυτοί φταίνε. Αν ήταν καλύτεροι θα έβγαιναν τα έργα στην ώρα τους. Είναι μια ευκαιρία να αναπτύξουν την προσωπικότητά τους μέσα από δύσκολες συνθήκες.

Β: (+1 Project Manager)
Αφού από τις 100 ώρες υπερωρία τις μισές θα τις περάσουν χαζεύοντας, γιατί να τις πληρωθούν; Ασε που αμα η εταιρία δίνει τόσα λεφτά για υπερωρίες θα μειωθεί και το μπόνους σας.

Γ: (+1 Πωλητής)
Οσα είναι τόσα να πάρουν. Τι σας νοιάζει εσάς; Αμα είναι ικανοποιημένοι στα τυπικά θα βγάλουν καλό προϊον, θα πουλήσετε περισσότερο και θα πάρετε τα ποσοστά σας.

Δ: (+1 Υπάλληλος)
Θα φέρετε το ΙΚΑ, το ΣΔΟΕ, την Επιθεώρηση Εργασίας, τον Σούπερμαν, τον Μασκοφόρο Εκδικητή και τον Μεγιστάνα των Νίντζα για να στριμώξετε άγρια τους άκαρδους εργοδότες σας ώστε να υποχωρήσουν και, αν δεν σας πληρώσουν τις υπερωρίες, τουλάχιστον να σας αγοράσουν επιτέλους την πολυπόθητη οθόνη 34 ιντσών που έχετε βάλει στο μάτι εδώ και κάτι μήνες.

Αν στην Ερώτηση 5 απαντήσατε…

Α: (+1 Εργοδότης)
Τόσα δίνετε εσείς. Τι σημαίνει «αξίζει»; Ο υπάλληλος αξίζει ο,τι μπορείτε να πληρώσετε, και αμα δεν του αρέσει από εδώ πάνε και οι άλλοι.

Β: (+1 Πωλητής)
Ε, οπωσδήποτε χρειάζεται κάτι παραπάνω να πάρει. Όχι όμως να σας κάνουν περικοπές στα ποσοστά! Κλέφτες θα γίνετε;

Γ: (+1 Υπάλληλος)
Είστε τουλάχιστον επιεικής. Κανονικα θα έπρεπε να τον υποδέχονται με κόκκινο χαλί και χορεύτριες κάθε Δευτέρα. Και πού είναι το χάρτινο ομπρελάκι στο νερό που του φέρνει επί προσταγής η ξανθιά χυμώδης προσωπική του γραμματέας; Ορίστε μας! Γιααα να οργανωθούμε λίγο!

Δ: (+1 Project Manager)
Φυσικά και δεν υπάρχουν developers με 10 χρόνια προϋπηρεσία. Είναι, κατά την άποψή σας, ή εργοδότες, ή project managers, ή ελεύθεροι επαγγελματίες. Και εσείς ο ίδιος έχετε λιγότερα χρόνια προϋπηρεσία μια και αλλιώς δεν θα ήσασταν Project Manager. Αν τώρα έχετε περισσότερα από 10 χρονια προϋπηρεσία, και ψηφίσατε αυτό που ψηφίσατε, είστε άξιος της τύχης σας.

 

Και τώρα η ώρα της αλήθειας. Βαθειά ανάσα.

Αν μαζέψατε περισσότερους πόντους στο ρόλο του…

Project Manager: Αφήστε το development κατά μέρους. Έτσι κι αλλιώς με τα μυαλά που κουβαλάτε ποτέ δεν θα βγάλετε κάτι που να δουλεύει. Γίνετε project manager και κοπανάτε τους υπόλοιπους να δουλέψουν.

Πωλητή:
Μα είστε περίπτωση! Τι κάνετε; Τι νομίζετε ότι θα καταφέρετε; Αφήστε τα stored procedures και πιάστε τους πελάτες από το λαιμό. Ετσι, ισως και να βιώσετε τη λέξη «κέρδη» κάποια στιγμή.

Εργοδότη: Ειστε γεννημένος διοικών. Κρίμα που σας λείπει το κεφάλαιο, το προσωπικό, η εταιρία και τα δικά σας προϊόντα για να κάνετε αυτό που θέλετε. Συνεχίστε να γράφετε κώδικα, αλλά πάντα θα έχετε στο μυαλό σας να γίνετε Χαλίφης στη θέση του Χαλίφη.

Υπάλληλος: Δεν υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ για εσάς, αλλά τουλάχιστον ξέρετε που βαδίζετε. Καλή τύχη, και είθε οι υπόλοιποι συντελεστές της εταιρίας σας να έχουν απαντήσει λανθασμένα στο ερωτηματολόγιο αυτό, μπας και δείτε καμιά αυξησούλα σε 5-10 χρονάκια.

 

Δείτε τον κατάλογο των δημοσιεύσεων

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 License.

 

 

Δημοσίευση στην κατηγορία:
 

Ενημέρωση για Σχόλια

Αν θα θέλατε να λαμβάνετε ένα e-mail όταν γίνονται ανανεώσεις στο περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης, παρακαλούμε γίνετε συνδρομητής εδώ

Παραμείνετε ενήμεροι στα τελευταία σχόλια με την χρήση του αγαπημένου σας RSS Aggregator και συνδρομή στη Τροφοδοσία RSS με σχόλια

Σχόλια:

# George J. Capnias said:

Μπορεί να μην υπάρχει επιστημονική βάση στο ερωτηματολόγιο, παρόλα αυτά υπάρχει αρκετή αλήθεια..

21 Απριλίου 07 at 6:08 μμ
# Arkin said:

Ναι, γιατί είναι βγαλμένο από τη ζωή...

23 Απριλίου 07 at 3:13 πμ
# parsifal said:

Χμμμ, ο Ζαχαρίας τί αποτέλεσμα έβγαλε άραγε...;

23 Απριλίου 07 at 5:38 πμ
# BlindG - Μahone said:

Αναρωτιέμαι αν -πλέον- πρέπει να συστήνομαι σαν Special Agent Mahone ή σαν Project Manager Mahone....

Το σίγουρο είναι πάντως οτι θα δεινοπαθήσουν κάποια ελεηνά σκουλίκια κάτω απ'τις διαταγές μου...

Ο έχων το φτυάρι και κατέχων το θάψιμο

Mahone

23 Απριλίου 07 at 10:47 πμ
# cap said:

@parsifal:

Ο Ζαχαρίας δεν έβγαλε σκορ για τους εξής λόγους:

Ενα προϊόν με 10 bugs + 10 features είναι απλά ένα προϊόν της Τρια Κιλά Κώδικα ΑΕ. Στα προϊόντα αυτής της εταιρίας πάντα ο αριθμός των bugs και των features είναι όμοια, γιατί κανείς εκεί μέσα δεν ξέρει τι σημαίνει bug και τι feature.

Η Τρια Κιλά Κώδικα ΑΕ δεν έχει 5 developers και όλα τα έργα χρειάζεται να τελειώσουν χθες, οπότε τι να πει ο άμοιρος;

Κανένα έργο δεν "ξεκινά" και δεν "τελειώνει" ποτέ. Ολα βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο από την εποχή του big bang μέχρι την εποχή που ο Ηλιος θα μετατραπεί σε άσπρο νάνο.

Η Τρια Κιλά Κώδικα ΑΕ δεν έχει υπερωρίες. Εχει μόνο ώρες αναγκαστικής αποχώρησης του developer από την εταιρια για να δικαιολογήσει το ενοίκιο του σπιτιού που διαμένει.

Η αξία ενός developer στην Τρια Κιλά Κώδικα δεν υπολογίζεται σε Ευρώ αλλά σε ΜΑΠΑ (Μονάδες Ανοχής Πριν την Αύξηση). Δηλαδή, πόσο καιρό μπορεί να αντέξει ο developer προτού αρχίσει να φωνάζει για αύξηση 0,00001% στα μεικτά του. (Η οποία φυσικά θα τύχει σκληρών παζαριών).

Για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Ζαχαρίας, αν έκανε το test, θα ανακάλυπτε οτι η πραγματική του κλίση είναι ιδιοκτήτης καντίνας με σουβλάκια στο Σχιστό.

23 Απριλίου 07 at 11:20 πμ
# PanPan said:

Parsifal, έχεις θέσει τη απάντηση πολύ επιτυχημένη και πέρα για πέρα αληθινή.

Δεν θα πήγαινε και άδικος ως ιδιοκτήτης καντίνας. Ευτυχισμένος θα ΄ταν..... Όποιος πιστεύει το αντίθετο ας το πει.

23 Απριλίου 07 at 12:36 μμ
# PanPan said:

Αντί να πω @cap, βλέποντας Parsifal μπερδεύτηκα.... Τελοσπάντων, cap, κατάλαβες τι ήθελα να πω για τον Ζαχαρία.

23 Απριλίου 07 at 12:48 μμ
# agmarios said:

το καλύτερο είναι ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να είσαι developer.

Επειδή τα αποτελέσματά μου είναι αλλοπρόσαλα με βλέπω παραγιο του Ζαχαρία (κάτι που το σκέφτομαι στα σοβαρά άλλωστε)

23 Απριλίου 07 at 12:59 μμ
# Idάκι said:

Γέλασα πάρα μα πάρα πολύ - κι όμως καλύτερο κι απο επιστημονικό το ερωτηματολόγιο και οι απαντήσεις!!(έχω συντάξει κάμποσα, believe me...)

Καλημέρες!

24 Απριλίου 07 at 2:24 μμ
# Archon said:

Διαφωνώ!

Αποκλείεται  δηλαδή να υπάρχει και ο όρος συνειδητοποιημένος υπάλληλος;

Στην ερώτηση 1 επιβάλλεται το Β, για μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων επιβίωσης.

Η 2 είναι αδύνατον να απαντηθεί από υπάλληλο.

Στην 3 απάντησα Δ μόνο και μόνο επειδή δεν υπήρχε τίποτα μεγαλύτερο. (άκου μόνο 16ωρο…)

Στην 4 απάντησα Α, αυτονόητο δηλαδή, -μαζί με το >Δ στην ερώτηση 3 (τι; δηλαδή τόσες εργατοώρες στο σπίτι να πάνε χαμένες ;;;)

Και τέλος στην 5 πες μου ποια εταιρία θα αναγνωρίσει σε software developer 10 χρόνια προϋπηρεσία;;;

Όρε τι έχουν να πάθουν οι υπόλοιποι άμα γίνω PM στη θέση του PM ;;

26 Απριλίου 07 at 1:37 μμ
# invalid the gtp developper said:

xaxaxaxaxa gennhmenh project manager!! den exw bgalei tpt na douleuei me ta myala pou koubalaw! gamato!!! ante na paroume ptyxio fetos :P

14 Νοεμβρίου 07 at 5:51 πμ

Ποιά είναι η άποψή σας για την παραπάνω δημοσίευση;

ÐïëéôéêÞ Ó÷ïëéáóìïý: Äåí åðéôñÝðåôáé ÷ñÞóç êþäéêá HTML. Ôá URIs êáé ïé áëëáãÝò ãñáììÞò ìåôáôñÝðïíôáé áõôüìáôá. Ç äéåýèõíóç e–mail óáò äåí èá åìöáíéóôåß óå äçìüóéá óåëßäá.

(απαιτούμενο) 
(προαιρετικό)
(απαιτούμενο) 
ÅéóÜãåôå ôïí êùäéêü:
CAPTCHA Image