Δεν μπορώ να πω ότι η εικόνα αυτή μου άρεσε. Τη βρήκα το λιγότερο αφελή. Είναι ωραίο να βρίσκουμε ένα αποδιοπομπαίο τράγο. Στην περίπτωση των πυρκαγιών όμως φταίνε σχεδόν όλοι.
Οι αντιπυρικές ζώνες δεν εξαφανίζονται σε 3½ χρόνια. Αν δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες στα δάση, αυτό οφείλεται στο ότι κανείς δεν φρόντισε να τις καθαρίσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ούτε είναι απαραίτητο μία κρατική υπηρεσία να πάει να τις καθαρίσει. Ο κάθε δήμαρχος μπορεί άνετα να το κάνει. Αν εδώ και 10 χρόνια κανείς δεν φρόντισε να τις καθαρίσει, αν οι δήμαρχοι τα ρίχνανε στο υπουργείο γιατί βαριόνταν να κάνουν τη δουλειά μόνοι τους και το υπουργείο στους δημάρχους, αν οι κάτοικοι συνήθισαν να κοιτάνε τις φωτιές και να περιμένουν τα πυροσβεστικά αεροπλάνα να έρθουν να τη σβήσουν (εκτός κι αν έφταναν στα χωριά τους), αν κάθε χωριό έχει και μία παράνομη χωματερή, αν σε κάθε χωριό ξέρουν ποιοί βάζουν φωτιές κάθε χρόνο για να μεγαλώσουν μετά τα χωράφια ή τα λιβάδια τους αλλά κανείς δεν λέει τίποτε, αν οι κάτοικοι κάθονται στα καφενεία και τις καφετέριες και γκρινιάζουν για τη φύλαξη των δασών, αντί να πάνε οι ίδιοι να κάνουν περιπολία,
Αν οι δήμοι δεν έφτιαξαν ποτέ τα σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών, είτε πρόκειται για σεισμούς, είτε για χιόνι, είτε για φωτιά, γιατί περίμεναν να τους σώσει το κουβέρνο ...
Τότε φταίμε όλοι μαζί, ως έθνος. Προσωπικά πιστεύω ότι η καταστροφή αυτή είναι ευθύνη όλων μας. Φτάσαμε το κύριο χαρακτηριστικό του Έλληνα να είναι να κοιτάει να βολευτεί (ενίοτε βάζοντας και καμμία φωτίτσα για να μεγαλώσει το χωράφι), και όταν του συμβεί κάτι κάθεται και περιμένει το κράτος να τον σώσει. Όταν είχαμε τα blackout στην αρχή του καλοκαιριού, κάποιοι έμποροι κλαίγονταν και ζητούσαν αποζημιώσες για τα χαλασμένα τους προϊόντα, ενώ κάποιοι είχαν βγάλει τις γεννήτριες στο δρόμο και δουλεύαν τα ψυγεία τους με αυτές.
Όχι ότι δεν υπάρχει ασυννενοησία και μπάχαλο. Όταν άκουσα ότι στην Πολιτική Προστασία ξέρουν που είναι οι φωτιές στο χάρτη, αλλά δεν ξέρουν που είναι τα οχήματα της Πυροσβεστικής, συγχίστηκα τόσο που χρειάστηκε να φύγω από το γραφείο για να πάρω καθαρό αέρα. Να τους φτιάξουμε ένα mashup με το Google Earth για να δουν που είναι τα οχήματα τους! Να κάνουμε και ένα έρανο να βάλουμε ένα GPS στα πυροσβεστικά οχήματα. Εδώ κάποιοι δήμοι βάζουν GPS στα σκουπιδιάρικα για fleet management, η Πυροσβεστική δεν ξέρει που είναι τα οχήματα?
Όσο για το ότι τα πυροσβεστικά οχήματα δεν ξέρουν που βρίσκονται, γιατί δεν έχουν χάρτες, ε, αυτό το μπάχαλον διαρκεί δεκαετίες. Όταν ο καθένας μας μπορεί να έχει πλέον χάρτη στο κινητό ή το PDA του, τα πυροσβεστικά οχήματα δεν έχουν χάρτη γιατί .... κανείς δεν τους έχει φτιάξει ή ανανεώσει ...
Κάθε, μα κάθε φορά που έχουμε σεισμό, πλυμμήρα, πυρκαγιά ή χιόνι η ίδια ιστορία. Δεν θυμάμαι μία φορά από τους σεισμούς του 1981 (τόσο πίσω θυμάμαι) να υπήρξε διαφορετική αντιμετώπιση. Ίσα-ίσα, όσο περνάει ο καιρός πάμε και χειρότερα. Μόνο που αυτή τη φορά, ο ωχαδερφισμός μας κόστισε πολλές ζωές. Μακάρι αυτή τη φορά να ξυπνήσουμε. Φοβάμαι όμως, ότι θα αρχίσουμε να προσέχουμε περισσότερο για καμμιά 10αριά χρόνια και μετά θα εφησυχάσουμε και πάλι, και θα αρχίσουμε να κοιτάμε την φωτιά από το καφενείο, περιμένοντας τα αεροπλάνα να έρθουν να τη σβήσουν.
Είναι εύκολο και ανακουφιστικό να ρίχνουμε όλα τα κακά της μοίρας μας σε ένα αποδιοπομπαίο τράγο. Δεν παύει όμως να είναι ανούσιο και ανώφελο. Δεν είναι (μόνο) οι κυβερνήσεις που φταίνε για ότι έγινε. Το στραβό μας το κεφάλι φταίει.
Και για το τί μπορούμε να κάνουμε. Υπάρχουν μέλη του DotNetZone (δυστυχώς δεν είμαι και εγώ ένα από αυτά) που προσφέρθηκαν εθελοντικά να περιπολούν τα δάση γύρω από την Αθήνα εδώ και μερικές ημέρες. Ήδη αποτρέψανε τον εμπρησμό της Ροδόπολης, αν και δεν ακούστηκε τίποτε σχετικό στις ειδήσεις.
Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos