Μια που λέμε για αλγόριθμους ορίστε ένας που έχω χρησιμοποιήσει εγώ σε ορισμένες περιπτώσεις:
- Υπολογίζω (ή καλύτερα, μαντεύω) πόσες ανθρωποώρες θα μου χρειαστούν για το έργο. Συμπεριλαμβάνω ώρες που θα αναλωθούν σε συναντήσεις, τηλεφωνικές συννενοήσεις, ενδεχόμενα πισωγυρίσματα στις προδιαγραφές, παρανοήσεις κλπ.
- Υπολογίζω τη χρέωση καθε ανθρωποώρας με την τιμή την οποία εγώ θεωρώ ικανοποιητική για την εργασία μου. Ας πούμε, για το παράδειγμά μας, 1 ευρώ.
- Πολλαπλασιάζω επί 1,5 το αποτέλεσμα. Αυτό το κάνω γιατί όσο και ακριβής να είμαι, εμπειρικά ΠΑΝΤΑ συμβαίνουν παραπάνω πράγματα από ο,τι έχεις υπολογίσει.
Αυτή είναι η χρέωση που θα πάει στον πελάτη. Αν ο πελάτης "τσινίσει", τότε ΤΟΝ ΑΦΗΝΩ. Δεν με συμφέρει να πάρω το έργο, θα μπω μέσα. Αν ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των προδιαγραφών, τότε κάνω επανυπολογισμό ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΣ όμως όλη τη δουλειά που έχω κάνει ως εκείνη τη στιγμή καθώς και τη δουλειά που θα γίνει για την προσαρμογή των προδιαγραφών.
Αν χρειαστώ βοήθεια από τρίτους τους οποίους θα πληρώσω, τα πράγματα γίνονται λίγο πιό περίπλοκα, αλλά γενικά προσπαθώ να αναθέτω δουλειές σε ανθρώπους που διατηρούν χαμηλότερη τιμή ανθρωποώρας εργασίας από εμένα, ωστε να έχω ένα μικρό περιθώριο κέρδους - το οποίο στην ουσία αναλώνεται στο management τους, άρα η λογική είναι να μην μπω και πάλι μέσα.
Σωτήρης Φιλιππίδης
DotSee Web Services