16 Ιουνίου 2007

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 30: Οι μελλοντικοί Διευθυντές Πληροφορικής!



Η Τρία Κιλά Κώδικα Α.Ε. σήμερα είναι πιο πολυπληθής από ποτέ. Ο κ. Χοντρολεφτάς Υποσχετόπουλος αποφάσισε να δεχτεί η εταιρία σπουδαστές της σχολής Πολυμεσικής Εφαρμοσμένης Ηλεκτρονικής Τηλεπληροφορικής Εργασίας του Κέντρου Σπουδών "Τα e-βούρλα", για μια ημερήσια ξενάγηση στον χώρο του software development. Σε αντάλλαγμα, κέρδισε το δικαίωμα να παρευρίσκεται σε όλες τις συναντήσεις γονέων και κηδεμόνων της σχολής ώστε να ψαρεύει πλούσιους μπαμπάδες-πελάτες καθώς και δωρεάν μαθήματα Word για ένα έτος, προσφορά που φυσικά θα μεταφέρει στα στελέχη της εταιρίας του για να φανεί καλός και να γλυτώσει τα μπόνους που περιμένουν εναγωνίως εδώ και αμέτρητα χρονια.

Για την ξενάγηση όμως χρειάζεται και …θύμα. Μαντεύετε ποιος μπορεί να είναι; Ας κρυφοκοιτάξουμε J

ΔΤΦ: … οπως έλεγα λοιπόν, για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής απαιτούνται πολλά στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι η επαφή με τον πελάτη, κατά την οποία αποκαλύπτονται οι πρώτες απαιτήσεις και γίνεται μια εκτιμηση του όγκου αλλά και του χρονου που θα απαιτηθεί για την περάτωση της εργασίας. Η εκτίμηση…
ΦΟΙΤ1: (Έχοντας πάρει τρομοκρατημένη έκφραση μεσήλικης καθαρίστριας που της ζήτησαν να ορίσει firewall settings) Συγνώμη, είπατε «επαφή με τον πελάτη»;
ΔΤΦ: Ναι.
ΦΟΙΤ1: (Απορημένος) Αυτή δεν την κάνουν ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ;
ΔΤΦ: (Αναστενάζοντας, μια και ανέμενε μια τέτοια ερώτηση) Εεε, ναι, σε μεγάλες εταιρίες όπου υπάρχει η οικονομική άνεση να προσλαμβάνονται αναλυτές, αυτό ισχύει. Όμως, αυτό στο Ελληνικό τοπίο της Πληροφορικής αποτελεί συνήθως την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.
ΦΟΙΤ2: (Με έκφραση υπερήρωα μετά από επιτυχή αποστολή διάσωσης του κόσμου από σύγκουση με αστεροειδή – έχοντας ως όπλο μόνο μια χαλασμένη σαρδέλα) Εμάς μας είπαν στη σχολη οτι ΕΜΕΙΣ, ως ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, δεν θα ανακατευόμαστε με τη μικροδιαχείριση των απαιτήσεων των πελατών!
ΔΤΦ: (Σαγονι πέφτει κάνοντας το χαρακτηριστικό ήχο «νταγκ») Ως ΤΙ;
ΦΟΙΤ2: ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
ΔΤΦ: (Αναστενάζοντας βαθιά) Αγαπητέ μου, διευθυντής πληροφορικής δεν μπορεί κανείς να γίνει απλά σπουδάζοντας σε μια σχολή. Απαιτεί εμπειρία και φυσικά πρέπει κανείς να περάσει και από τα κατώτερα κλιμάκια ώστε να την αποκτήσει.
ΦΟΙΤ3: Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Δηλαδή θέλετε να μας πείτε ότι ο δικός σας διευθυντής πληροφορικής ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΠΟΤΕ προγραμματιστής;
ΔΤΦ: (Ξαναναστενάζοντας βαθύτερα) Φυσικά…
ΦΟΙΤ2: Και με ποιο κριτήριο έγινε διευθυντής πληροφορικής;
ΔΤΦ: (Παίρνοντας ΠΟΛΥ βαθιά ανάσα) Διευθυντής πληροφορικής γίνεται συνήθως κάποιος που έχει τα απαραίτητα προσόντα σε τεχνικό επίπεδο αλλά και την εργασιακή εμπειρία για να διευθύνει.
ΦΟΙΤ1, ΦΟΙΤ2, ΦΟΙΤ3, ΦΟΙΤ4,ΦΟΙΤ5…ΦΟΙΤ20:
ΔΤΦ: (Ψιθυριστά) Στην δική μας περίπτωση, βέβαια, διευθυντής γίνεται αυτός που αν συνέχιζε να εργάζεται ως προγραμματιστής θα απαιτούσε ένα ολόκληρο τμήμα να κάνει debug τον κώδικά του για να δουλέψει.
ΦΟΙΤ2: Τι είπατε;
ΔΤΦ: Τίποτα, τίποτα. Όπως έλεγα λοιπόν, μετά την πρώτη επαφή με τον πελάτη καταρτίζονται οι αρχικές προδιαγραφές. Η ανάπτυξη ξεκινά κατόπιν συμφωνίας του κόστους με τον πελάτη. Σε αυτό το στάδιο απαιτείται ευελιξία, μια και οι προδιαγραφές ενδέχεται να μεταβληθούν καθώς η ανάπτυξη προχωρά…
ΦΟΙΤ2: Φοβάμαι ότι και πάλι δεν σας κατανοούμε…
ΔΤΦ: Δηλαδή;
ΦΟΙΤ2: Να, στη σχολή μας έδιναν προδιαγραφές και φτιάχναμε την εφαρμογή. Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει «να αλλάξουν οι προδιαγραφές»
ΦΟΙΤ3: Ούτε εγώ.
ΦΟΙΤ15: Ούτε εγώ.
ΦΟΙΤ20: Τι είναι «προδιαγραφές» ρε παιδιά;
ΔΤΦ: (Κοιτώντας τους περίεργα) Τι προδιαγραφές σας έδιναν δηλαδή;
ΦΟΙΤ2: Για παράδειγμα, «δημιουργήστε στην Αξες ένα πίνακα με όνομα Customers και πληκτρολογήστε τα εξής στοιχεία»..
ΦΟΙΤ20: (Ανακουφισμένος) Αααα, ώστε «προδιαγραφές» είναι οι εκφωνήσεις των θεμάτων. Άντε, και τρόμαξα ότι δεν το ήξερα! Περίπλοκη ορολογία…
ΔΤΦ: ΕΝΤΑΞΕΙ, κατάλαβα. Αυτά δεν είναι προδιαγραφές. Αυτά είναι ΑΣΚΗΣΗ!
ΦΟΙΤ1, ΦΟΙΤ2, ΦΟΙΤ3, ΦΟΙΤ4,ΦΟΙΤ5…ΦΟΙΤ20: Ασκηση;
ΔΤΦ: (Αρπάζει ένα τόμο με τίτλο «Σύστημα πολυχρηστικής ροής εργασίας για την περάτωση εργασιών παραγγελιοληψίας» βάρους κατά προσέγγιση 4 κιλών και τον πετάει επάνω στο γραφείο) ΑΥΤΕΣ είναι προδιαγραφές!
ΦΟΙΤ4: (Απορημένος σαν χορευτής breakdance μπροστά σε κάρβουνα αναστενάρηδων) Μα σοβαρά περιμένουν ενας ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ να κάτσει να διαβάσει όλο αυτό;
ΔΤΦ: Εδώ αγαπητέ μου έχεις δίκιο και άδικο. Δίκιο στο ότι κανένας διευθυντής πληροφορικής εντέλει δεν τα διαβάζει, και όλοι κατηγορούν στο τέλος τον developer.
ΦΟΙΤ1, ΦΟΙΤ2, ΦΟΙΤ3, ΦΟΙΤ4,ΦΟΙΤ5…ΦΟΙΤ20: Developer;
ΔΤΦ: (Βαθιά εκπνοή, εισπνοή, αυτοσυγκέντρωση, προσπαθεί να σκέφτεται ευχάριστα πράγματα) Τον προγραμματιστή.
ΦΟΙΤ1, ΦΟΙΤ2, ΦΟΙΤ3, ΦΟΙΤ4,ΦΟΙΤ5…ΦΟΙΤ20: Ααααα.
ΦΟΙΤ4: Α. Και άδικο πού έχω;
ΔΤΦ: (Εξω φρενών) ΣΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΤΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΣΑΣ! Οπότε ετοιμαστείτε να διαβάσετε ΠΟΛΛΟΥΣ τέτοιους τόμους!  Και να ανταλλάξετε πολλά emails!
ΦΟΙΤ1, ΦΟΙΤ2, ΦΟΙΤ3, ΦΟΙΤ4,ΦΟΙΤ5…ΦΟΙΤ20: Ξερουμε να στέλνουμε email! Κάναμε το outlook express!
ΔΤΦ: Ουφ. Το πιστεύω. Να προχωρήσουμε παρακάτω λοιπόν: Οι εφαρμογές μας ακολουθούν συνήθως distributed δομή και είναι χωρισμένες σε αρκετά επίπεδα. Το RDBMS που χρησιμοποιούμε είναι συνήθως ο SQL Server…
ΦΟΙΤ2: Τι είναι αυτό;
ΔΤΦ: Ο SQL Server;
ΦΟΙΤ2: Όχι, το RDBMS.
ΔΤΦ: Η βάση δεδομένων.
ΦΟΙΤ1, ΦΟΙΤ2, ΦΟΙΤ3, ΦΟΙΤ4,ΦΟΙΤ5…ΦΟΙΤ20: Α, η Αξες.
ΔΤΦ: (Ενοχλημένος) Όχι, δεν είναι η Access. Είναι ο SQL Server.
ΦΟΙΤ10: Εσκιουελσέρβερ; Είναι κάποια έκδοση της Access αυτή;
ΦΟΙΤ12: Όταν λέμε επίπεδα εννοούμε ότι οι προγραμματιστές βρίσκονται σε διάφορους ορόφους;
ΔΤΦ: (Εχοντας αρχίσει να κοκκινίζει επικίνδυνα) Η Access δεν είναι RDBMS! Ο SQL Server είναι! Όχι, δεν είναι παραλλαγή! Είναι ένα RDBMS! Και τα επίπεδα δεν είναι όροφοι! Είναι ΛΟΓΙΚΑ επίπεδα!
ΦΟΙΤ12: Λογικά επίπεδα; Σουρεαλιστικό μου ακούγεται αυτό.  Είχα δει μια ταινία κάποτε που δεν καταλάβαινα τίποτα, έτσι περίπλοκα τα έλεγε, να δεις πως τη λέγανε…
ΦΟΙΤ13: Ροκυ.
ΦΟΙΤ12: Α, γειά σου. Πολύ κουλτούρα.
ΦΟΙΤ14: Δεν τον έχουμε ξανακούσει αυτόν τον Εσκιουελσερβερ. Είναι κάτι σαν τον Μέιλσερβερ, έτσι;
ΔΤΦ: (Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια αποχής από επικείμενη βιαιοπραγία κατά ανυπεράσπιστων φοιτητών) Εεεε καλα, ναι, κάτι τέτοιο. Η πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε είναι η Microsoft.NET και συνήθως γράφουμε σε VB.NET ή σε C#...
ΦΟΙΤ9: Δεν γράφετε σε Σι;
ΦΟΙΤ16: Εγώ ξέρω ότι οι μεγάλες εταιρίες γράφουν σε Ντζάβα. Και σε κάτι άλλο, που λέγεται νομίζω Παουερμπίλντερ. Α, και σε Ασέμπλυ. Αλλά ΕΜΕΙΣ δεν θα χρειαστεί να γράφουμε σε καμία από αυτές τις γλώσσες γιατί ξέρουμε Γουόρντ και Εξέλ και Αξες. Μας είπαν ότι αυτά είναι αρκετά για ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
ΦΟΙΤ11: Ολες οι μεγάλες εφαρμογές έχουν ένα πίνακα που λέγεται “Customers” στην Αξες, έτσι δεν είναι; Γιατί μας έχουν ζαλίσει με αυτόν τον “Customers”.
ΔΤΦ: Εεεε…
ΦΟΙΤ3: Και από τη στιγμή που θα δοθούν οι προδιαγράφες μέχρι την τελική έκδοση του λογισμικού, πόσος χρόνος περνάει;
ΦΟΙΤ20: Εγώ ξέρω! Εγώ ξέρω! 45 λεπτά!
ΔΤΦ: Εεε, δεν είναι ακριβώς έτσι…
ΦΟΙΤ20: Μα εμείς ότι λογισμικό φτιάχναμε το φτιάχναμε το πολύ σε 45 λεπτά!
ΔΤΦ: Ναι,αλλα δεν…ωχ, καλά, γιατί προσπαθώ;
ΦΟΙΤ8: Ρε παιδιά, ο άνθρωπος είναι ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ. Μην τον ζορίζετε. Πού να ξέρει τη διαδικασία των ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ…
ΔΤΦ: Πίστεψέ με, την ξέρω…λοιπόν, για να συνεχίσουμε: Στο εταιρικό μας intranet έχουμε εφαρμογές issue tracking, project management και φυσικά source control ώστε να μπορούμε να συνεργαζόμαστε…
ΦΟΙΤ1, ΦΟΙΤ2, ΦΟΙΤ3, ΦΟΙΤ4,ΦΟΙΤ5…ΦΟΙΤ20: Intranet;
ΔΤΦ:  Εσάς δεν μπορώ να σας πιάσω πουθενά! Για να δούμε πώς σας το έχουν μάθει..
ΦΟΙΤ13: (Με σίγουρο ύφος)  Ιντερνετ, το Δημόσιο Παγκόσμιο Δίκτυο.
ΦΟΙΤ14: Εθερνετ μήπως; Αυτό δεν είναι που παίρνεις τηλέφωνο και σε συνδέει στο Ιντερνετ;
ΦΟΙΤ15: Όχι, αυτό είναι το Dot Matrix, βλάκα.
ΔΤΦ: (Εκνευρισμένος) ΟΧΙ, δεν είναι Ιντερνετ. Είναι Intranet. Κάποιον όρο πρέπει να σας έχουν μάθει …α, μήπως ΕΝΔΟΔΙΚΤΥΟ;
ΦΟΙΤ1, ΦΟΙΤ2, ΦΟΙΤ3, ΦΟΙΤ4,ΦΟΙΤ5…ΦΟΙΤ20: Αααα, ναι, ΕΝΔΟΔΙΚΤΥΟ!
ΦΟΙΤ16: Που ακολουθεί τοπολογία δακτυλιδιού!
ΦΟΙΤ17: Και έχει «χαζά τερματικά»!
ΦΟΙΤ18: Και mainframes!
ΔΤΦ: ΣΚΑΣΜΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Καλά, δεν σας μαθαίνουν ΤΙΠΟΤΑ στις σχολές σας;
ΦΟΙΤ5: Μα αυτά είναι για τους ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ. Εμείς σπουδάζουμε ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ! Δεν λέτε πάλι καλά που ξέρουμε και την ορολογία!
ΔΤΦ: (Ψάχνει να βρεί κάτι να δαγκώσει δυνατά) Εεε, να κάνω και εγώ μια ερώτηση; Σας έχουν ενημερώσει για το ύψος του πρώτου σας μισθού όταν πιάσετε δουλειά για πρώτη φορά;
ΦΟΙΤ16: ΦΥΣΙΚΑ! Ξέρουμε ήδη ότι πρέπει να αρνηθούμε οτιδήποτε κάτω από 3000 ευρώ και ότι πρέπει οπωσδήποτε να μας δώσουν εταιρικό αυτοκίνητο και γραμματέα.
ΔΤΦ: (Ανακουφισμένος) Ακριβώς. Πολύ σωστά. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μείνετε όσο μακριά από την αγορά εργασίας χρειάζεται για να μην πάθουν ζημιά τα νεύρα των υπολοίπων.
ΦΟΙΤ12: Ορίστε;
ΔΤΦ: (Προσπαθώντας να συγκρατήσει ένα αποτρόπαιο γέλιο) Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή τύχη στη συνέχεια των σπουδών σας και σας εύχομαι κάποτε να συνεργαστείτε με την Τρια Κιλά Κώδικα ως προϊστάμενοί μου! (Πνιχτό κακάρισμα)
ΦΟΙΤ11: Μπα, κ. Δεντοφτιάχνω, η Τρία Κιλά Κώδικα είναι ΜΙΚΡΗ εταιρία, θα χαντακωθεί η ΚΑΡΙΕΡΑ μας αν απασχοληθούμε εδώ. Θα προτιμήσουμε μεγαλύτερες εταιρίες. Ας πούμε διευθυντές Πληροφορικής στη Microsoft. Είμαστε ξεχωριστοί, εμείς. Κατέχουμε τη γνώση.
ΔΤΦ: (Μετρώντας από το 1 ως το 1000 από μέσα του για να καταπνίξει την ασυγκράτητη επιθυμία να χτυπηθεί στο πάτωμα από τα γέλια) Και πολύ καλά θα κάνετε! Και πάλι ευχαριστώ!

Μετά από αυτή τη δοκιμασία, ο Ζαχαρίας χρειάζεται επειγόντως κάτι που θα επαναφέρει την πίεσή του στα φυσιολογικά επίπεδα (τα οποία είναι ούτως η άλλως διπλάσια από αυτά ενός υπερτασικού σε προχωρημένο στάδιο).

Μετά την πρώτη μπουκάλα Dewars Special Reserve χτυπάει το τηλέφωνο. Είναι ο R&D Manager της Τρια Κιλά Κώδικα ΑΕ, Απόλυτος Ξερόλας

ΔΤΦ: Παρακαλ(μπουφ)ουωωω; (Χικ)
ΑΠΞ: Ζαχαρία πώς είδες τους νεαρούς; Είναι πολλά υποσχόμενοι για το μέλλον, έτσι δεν είναι;
ΔΤΦ: Απόλυτε, αυτοί ξεπέρασαν ακόμα και εσένα! Ο,τι χρειάστηκες εσύ 20 χρόνια για να το κάνεις σαλάτα, αυτοί το έχουν κάνει ήδη!
ΑΠΞ: Πω, πω, που φτάσαμε! Θα μας κλέψουν τις δουλειές! Πρέπει να οργανωθούμε! Ειδα ότι έχουν ωραία μαθήματα στο εκπαιδευτήριο, σκέφτομαι να πάω να γραφτώ και εγώ. Ινκόγνιτο, βέβαια, γιατί ως Διευθυντής, καταλαβαίνεις….
ΔΤΦ: Φυσικά, Απόλυτε. Θα ερχομουν και εγώ αλλά τα απογεύματα είμαι πολύ απασχολημένος μαζεύοντας μεταχειρισμένα εισιτήρια του μετρό από τις ράγες, είναι πολύ απαιτητικό χόμπυ αυτό..
ΑΠΞ: Καταλαβαίνω. Εξάλλου τι να τα κάνεις εσύ αυτά τα σεμινάρια…αφού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ είσαι και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ θα μείνεις. Θα σου είναι πολύ δύσκολα. Θέλει ξεχωριστά προσόντα αυτή η δουλειά, άκουσα ότι η Microsoft ζητά απόφοιτους της συγκεκριμένης σχολής, οπότε μην απορήσεις αν αύριο-μεθαύριο σας πω αντίο και ψάχνετε ΜΗΝΕΣ για να με αντικαταστήσετε.
ΔΤΦ: Ετσι ακριβώς Απόλυτε. Ετσι ακριβώς. Καλή σου τύχη!

Δείτε τον κατάλογο των δημοσιεύσεων

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 2.5 License.

 

 

Δημοσίευση στην κατηγορία:
 

Ενημέρωση για Σχόλια

Αν θα θέλατε να λαμβάνετε ένα e-mail όταν γίνονται ανανεώσεις στο περιεχόμενο αυτής της δημοσίευσης, παρακαλούμε γίνετε συνδρομητής εδώ

Παραμείνετε ενήμεροι στα τελευταία σχόλια με την χρήση του αγαπημένου σας RSS Aggregator και συνδρομή στη Τροφοδοσία RSS με σχόλια

Σχόλια:

# nmichalo said:

Κορυφή!

Οσοι προγραμματιστές έχουμε την "χαρά" να έχουμε το χόμπι της διδασκαλίας σε ΙΕΚ, ΚΕΚ, εργαστήρια κλπ. έχουμε δει άπειρα τέτοια......

16 Ιουνίου 07 at 10:21 μμ
# nikolaosk said:

απλά εκπληκτικό.

πολύ καυστικό και σωστό.

φύκια για μεταξωτές κορδέλες πουλάνε στα ΙΕΚ.

και την ώρα που η αγορά εχει γεμίσει με τύπους με masters και 10 πιστοποιήσεις σε κάθε τομέα ο καθένας,χλωμούς τους βλέπω.

ο ζαχαρίας θα τα φτιάξει με την τούλα?

17 Ιουνίου 07 at 2:17 μμ
# manosB said:

Α ρε οι σημερινοί 20ρηδες. Τα θέλουν όλα στο πιάτο έτοιμα. Η λύση είναι μία: να βγάλουμε παιχνίδι προγραμματισμού στο PS3 και sto ΧΒΟΧ 360. Ήρωας ένας developer που φτιάχνει μια εμπορική εφαρμογή σε μεγάλη εταιρία και έχει να αντιμετωπίσει ανυπέρβλητα εμπόδια για να παραδώσει το Project. (ο Ζαχαρίας σε στύλ Τζακ Μπάουερ η Dirty Harry δηλαδή)

18 Ιουνίου 07 at 11:42 πμ
# cap said:

@nikolaosk:

Ο Ζαχαρίας και η Τούλα έχουν μια καθαρά επαγγελματική σχέση. Διανθισμένη από πικάντικο debugging και kinky design patterns. Αρα, όπως τους βγει ;)

@manosB:

Το παιχνίδι είναι μια καλή ιδέα, αλλά έχει ένα μικρό μειονέκτημα: Θα κολλάει στην πρώτη πίστα και δεν θα συνεχίζει αν δεν βάλεις τον μυστικό κωδικό IQUIT, στην οποία περίπτωση και θα κρασάρει το XBOX/PS3 σου.

20 Ιουνίου 07 at 5:35 μμ
# yammybanana said:

KATAPLHKTIKO. Eisai apisteutos. Poso the ithela ola auta na itan apolitos plasmatika alla exeis dikio den einai kai toso. Ti na kanoume omos oi Ellines eimaste ligo xeroles apo ti fisi mas thelei poli prospatheia kai exeutelismo gia na to xeperasoume.

Mi stamatas mi stamatas gelio na mas poulas.

20 Ιουνίου 07 at 9:10 μμ
# passer by said:

Αυτή η νέα γενιά διευθυντών 'κάτι', δεν είναι προνόμιο ενός κλάδου σπουδών μόνο, δυστυχως.

21 Ιουνίου 07 at 11:39 πμ
# manosB said:

Συγγνώμη βρε cap αλλά έχεις ξεχάσει να μας αναφέρεις τον ακριβή τίτλο του Ζαχαρία στη δουλειά του. Τι είναι δηλαδή: Senior Developer, Code Advisor or Chief Architect (rind any bells?).

Θα μπορούσε να το αναφέρει για να θαμπώσει τους wannabe διευθυντάδες ή να αποτελεί θέμα ενός καινούργιου Post που θα έχει θέμα το βάπτισμα των υπαλλήλων στην Τρία Κιλά Κώδικα ΑΕ λόγω της εκτύπωσης νέων Business Cards. (λέω εγώ τώρα!!!!)

22 Ιουνίου 07 at 9:02 πμ
# cap said:

Χμ! Ωραιο θέμα για νέο Ζαχαρία!

Ο Ζαχαριας αναφέρεται από τα στελεχη της Τρια Κιλά Κώδικα Α.Ε. γενικώς ως "ο προγραμματιστής" (με ύφος παρόμοιο με αυτό που παίρνει κάποια super-duper υψηλόβαθμη στελεχάρα όταν αναγκάζεται να πει "η καθαρίστρια", "ο βοθρατζής", "ο courier"). (Λες και δεν ξέρουμε οτι πολύ πιθανόν να ξεκίνησε από τυλιχτής σε σουβλατζίδικο και ο ίδιος).

22 Ιουνίου 07 at 12:17 μμ
# thodoros said:

Πάντως η προσωπική μου εμπειρία είναι ότι "Διευθυντές" από τον πρώτο μήνα ονειρεύονται να΄γίνουν εκείνοι που έχουν αποφοιτήσει απο τα "σπουδαία" πανεπιστήμια (και ας μην έχουν δει και πολλές φορές pc, για κάποιο project δε ούτε να το συζητάμε)στα οποία τους έμαθαν ότι όποιος δεν έχει τελειώσει την ίδια σχολή με αυτούς (και ας έχει ατέλειωτο μεράκι και ας έχει ξοδέψει ώρες ατελείωτες πίσω απο μία οθόνη) δεν πρόκειται ποτέ να γίνει ισάξιός τους. Ο λόγος απλός, έχει φοιτήσει σε κάποιο ΙΕΚ (με την αναγπούλα να ζωγραφίζεται στο πρόσωπό τους ακόμη και με την αναφορά της λέξης ΙΕΚ).

Η ζωή μου και η εμπειρία μου με έχουν διδάξει ότι ο επαγγελματίας "κερδίζει" ή "χάνει" από την προσπάθεια που καταβάλλει και από τις ικανότητές του και όχι απο το είδος του "χαρτιού" (γράφε πτυχίο) που απέκτησε. Δυστυχώς οι "entry level  διευθυντές" δεν προέκυψαν τα τελευταία δέκα χρόνια (που λειτουργούν τα ΙΕΚ), αλλά προϋπήρχαν για δεκαετίες.

22 Ιουνίου 07 at 6:36 μμ
# An-Lu said:

Απαιχτουά όπως όλα σου!!!!!!

25 Ιουνίου 07 at 3:08 μμ
# Yo!Reeka's said:

χα χα χαγαμάτο (αν και δεν καταλάβαινα ταπάντα)

ειδικά αυτό με τους μπρέικντλάνσερς στα κάρβουνα

26 Ιουνίου 07 at 9:56 πμ
# netlich said:

Άρε cap κάθε σου επισόδειο και επισόδειο καρδιακό μας κάνεις με τη σφυγομέτρηση της πραγματικότητας!!!!

Συγχαριτήρια...

26 Ιουνίου 07 at 6:47 μμ
# netlich said:

Όσο γα τον Τίτλο του Ζαχαρία ...Νομίζω ότι το "Ρη-σόρς!" του πάει καλύτερα...(To "πόρος" δεν μου καθεται στην Ελληνικη πληροφορική πέραν του "όσο με πληγώνεις τόσο με πορώνεις!")

Εγώ από τότε που έγινα (ΠΕΡΙΠΟΥ)ΔΙΕΥΘΗΝΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ (δηλ. επιτέλους αναγνωρίστηκε το ΙΕΚ που είχα σπουδάσει πριν 10+ χρόνια) έτσι τους αποκαλώ τους προγραμματιστές μου ...(Μόνο όσους είχα γνωστούς από παλιά ώστε να ξέρω ότι δεν θα με δείρουνε :-) )

26 Ιουνίου 07 at 6:51 μμ
# Van_M said:

και στις παράνω κατηγορίες αποφοίτων υπάρχει και η άκρως διασκεδαστική κατηγορία "προγραμματιστών" οι οποίοι μόλις και μετα βίας έχουν καταφέρει να κάνουν την κονσόλα να γράψει "Hello World" και έχουν την έπαρση που θα μπορούσε να είχε ο Linus Torvalds!!!

Αυτό το στάδιο όμως είναι κάπως σύντομο, αφού μόλις χρειαστεί να κάνουν κάτι "ελάχιστα" πιο σύνθετο από το Hello World, τότε αναθεωρούν τις απόψεις τους περί των ικανοτήτων τους!!!

27 Ιουνίου 07 at 5:17 μμ
# EmmSok said:

θα συμφωνήσω με τον thodoros έχουμε βαρεθεί σε όλους τους τομεύς να βλέπουμε άσχετους να βάζουν κάτω τους .. τίτλους και να τους μετράνε . Οσο για τους 20αρηδες δυστυχώς έχω δει κάποιους με παρόμοια έπαρση να τα καταφέρνουν ,το δυστυχώς το λέω οχι γιατί έχω κάτι μαζί τους αλλα γιατί θα είναι εύκολα θύματα αργότερα .

ο Ζαχαρίας πάντως είναι καταπληκτικός

29 Ιουνίου 07 at 12:51 μμ
# RosenRed said:

Άλλο ένα καταπληκτικό επεισόδιο! Δεν γίνεται να βγαίνουν πιο συχνα (ας πούμε σε ωριαία βάση);

Επειδή όμως βλέπω να δημιουργούνται "στρατόπεδα" και να ανοίγει μεγάλος διάλογος, πρέπει να παρέμβω, να προλάβω τα θύματα :)

Δυστυχώς, η ποιότητα των σπουδών σε πολλά ΙΕΚ είναι πολύ πολύ χαμηλή. Έχω πολλές περιπτώσεις που μπαίνει ο καθηγητής την ώρα των εξετάσεων και δίνει τις λύσεις των θεμάτων. Έχω ακούσει να παραμυθιάζουν τα παιδιά για το πόσο καλά έκαναν που επέλεξαν το συγκεκριμένο ινστιτούτο και όχι κάποιο πανεπιστήμιο γιατί "αυτό που μετράει είναι η εξειδίκευση". Δεν είναι φανταστικά αυτά που λέει το επεισόδιο, συμβαίνουν.

Από εκεί και πέρα είναι γεγονός, εάν δεν αγαπάς αυτό που σπουδάζεις ΟΠΟΥ κι αν είναι αυτό, δεν πρόκειται να μάθεις τίποτα. Αν βλέπεις τις σπουδές μονάχα ως ένα μέσον που θα σου αποφέρει χρήματα το μόνο που θα καταφέρεις είναι να γελάνε μια μέρα όλοι μαζί σου (ειδικά εάν είσαι προϊστάμενος)

03 Ιουλίου 07 at 1:56 μμ
# mitsaklas said:

Απλά, έχω δακρίσει απο τα γελια! :D Ήταν το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να φτιάξει την μέρα μου :D

03 Ιουλίου 07 at 2:38 μμ
# Χρηστος said:

Εκπληκτικό!

Και στην δική μου εταιρεία γεμίσαμε προϊσταμένους. Βέβαια όταν γίνεται στραβή όλοι κάνουν πίσω Έγώ; Εγώ τι φταίω; Ένας απλός υπάλληλος είμαι!΄'

16 Ιουλίου 07 at 8:49 μμ
# JAVA-FRAMEWORKS-eclipse-maniac said:

σήμερα σε ανακάλυψα :-) δεν πατούσα μέχρι πριν 2 χρόνια  σε .NET forums αλλά αυτά που γραφεις είναι λόγος να τα επισκέπτομαι :-( , διάβασα και τα 30 επειδόδια σήμερα.. γυρίζεται και ταινία

ps τα εκτπυωσα για τις διακοπές , περιμένω μανιωδώς και το #31

21 Ιουλίου 07 at 1:16 πμ
# PanPan said:

Cap, ως συνήθως έγραψες!

Αχ, τι ακούνε τα έρμα τα παιδάκια κα το πιστεύουν κιόλας....

30 Ιουλίου 07 at 4:47 μμ
# thrylos said:

Ασχετο αλλά στην Ελλάδα οι περισσότεροι διευθυντές, ή ίδρυσαν δικές τους εταιρείες, ή ξεκίνησαν να δουλεύουν από χαμηλά και έφτασαν σε θέσεις μετά από 15+ χρόνια ή ...έχουν συγκένειες και είναι διευθυντές στην οικογενειακή επιχείρηση.

31 Ιουλίου 07 at 1:28 μμ
# Developer_Apo_Spoydaio_Panepisthmio said:

Προς τον Μρ ΙΕΚ  που κατηγορεί τους φοιτητές των μεγάλων πανεπιστημίων για φιλαρχία χωρίς κόπο... και του απαντώ ότι Μρ ΙΕΚ την ώρα που εσύ έλιωνες όπως λες πίσω από την ο8ονούλα σου με αγάπη για να φτιάξεις ένα κώδικα 100, 1000... γραμμων εμέις είχαμε όχι μόνο να λιώσουμε πίσω από την ο8ονούλα μας αλλά παράλληλα να διαβάζουμε και ένα τόννο σελίδες 8εωρίας διότι πληροφορική δεν είναι μόνο το  development όπως το έμα8ες εσύ στο ΙΕΚ σου αλλά έχει και ένα σωρό πράγματα πάνω στα οποία στηρίζονται όλα αυτά που γράφεις εσύ χώρίς να ξέρεις εσύ γιατί!

24 Αυγούστου 07 at 4:25 μμ
# thodoros said:

Προς Developer_Apo_Spoudaio_Panepistimio

Πρώτον δεν έχω αποφοιτήσει από ΙΕΚ, ούτε είμαι επαγγελματίας προγραμματιστής.

Δεύτερον δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να φοιτήσω σε κάποιο ΙΕΚ, γιατί σίγουρα θα συνέχιζα να έχω καλούς τρόπους και να μην μιλάω με προσβλητικό τρόπο, κάτι που εσύ ούτε στο Harvard δεν θα μάθεις. (Στο αρχικό σχόλιό μου δεν απευθύνθηκα προσωπικά σε κανέναν).

Τρίτον παρόλο που δεν έχω σπουδάσει πληροφορική (ασχολούμε μόνο ερασιτεχνικά, με πολλές ώρες πίσω απο την οθόνη) πίστεψέ με,ΞΕΡΩ γιατί γράφω. Γράφω για να λύσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το τμήμα μου στην τράπεζα καθώς και για να διευκολύνω τη "ζωή" μου και τη "ζωή" των άλλων συναδέλφων. Και αυτό γιατί υπάρχουν κάποιοι developers (ευτυχώς λίγοι και σίγουρα εσύ ανήκεις σε αυτούς) οι οποίοι αντί να αναζητήσουν τον τρόπο για να μας παρέχουν μία αξιόλογη λύση που θα καλύπτει τις ανάγκες μας, μας παραθέτουν θεωρίες, χωρίς φυσικά να παραλείπουν να μας τονίσουν πόσο σπουδαίο είναι το πτυχίο και οι γνώσεις τους.

Τέταρτον ελπίζω κάποια στιγμή να μάθεις να διακρίνεις τους ανθρώπους ανάλογα με τις ικανότητες και τα πραγματικά προσόντα τους και όχι ανάλογα με το πτυχίο τους.

Ζητώ συγγνώμη από τους υπόλοιπους "επισκέπτες" της ιστοσελίδας για τον τρόπο που απαντώ, αλλά νομίζω πως η αγανάκτησή μου είναι δικαιολογημένη.    

24 Αυγούστου 07 at 8:55 μμ
# Dimitris said:

Πρέπει πλάκα πλάκα να καταργηθούν τα επιμελητήρια και να ανοίξουν θέσεις στα ΙΕΚ όπως αρχιτέκτονας, πολιτικός μηχανικός, μηχανολόγος μηχανικός κτλ για να στρώσουν τα πράγματα και να ανεβεί η ποιότητα κατακόρυφα και σε άλλους τομείς :D

Πάντως στην πληροφορική είναι αδύνατον από όποια σχολή σχεδόν και να αποφοιτήσεις να πεις ότι τώρα ξέρω να κάνω κάτι σε οποιοδήποτε τομέα... Θέλει πολύ προσωπική δουλειά που δεν φαίνεται και τα οικονομικά που παίρνεις δεν είναι ικανά να σε ικανοποιήσουν για αυτό που δίνεις... :(

30 Αυγούστου 07 at 3:15 μμ
# cap said:

Μην το πολυλες αυτό γιατί αν ανοίξουν θέσεις στα ΙΕΚ για γιατρούς (και όχι μόνο τα παραϊατρικά όπως τώρα) ζήτω που καήκαμε, εμείς, οι πρώην και οι επόμενοι!

05 Οκτωβρίου 07 at 10:40 μμ
# Mahone said:

Ήρθα και πάλι από τον τάφο, γιατί κάποιος καλός άνθρωπος μου διάβαζε το σημερινό επισόδειο και μόλις έφτασε στο "είχα δει μια ταινία-Ρόκυ!-Α γειά σου πολύ κουλτούρα" αντί να πέσω από το φέρετρο, ανέβηκα πάλι πάνω.

Να'σαι καλά βρε Ζαχαρία! Τόσο καλά που δεν θα σε σκοτώσω πολύ!

Όσο για τις έριδές σας και χωρίς να είμαι στον χώρο (εγώ είμαι σκλάβος αλλού....), συμφωνώ με τον RosenRed και επαυξάνω αυτό που είπε ο Dimitris.

Είναι κοινώς αποδεκτό οτι τα ΙΕΚ πάσχουν από επίπεδο. Αποφοιτείς και δεν ξέρεις τίποτα, αν βασιστείς ΜΟΝΟ στην ύλη τους. Όμως πιστεύω ακράδαντα, ότι και να λες Developer_Apo_Spoydaio_Panepisthmio, οτι αν αγαπάς αυτό που κάνεις, ΔΕΝ μένεις στην ατελή και λειψή ύλη των ΙΕΚ αλλά προχωράς τόσο όσο σου επιτρέπει ο εαυτός σου (για να μη μπλέκεστε, προχωράς όσο έχεις όρεξη).

Μπορώ πολύ άνετα να δεχτώ οτι ένας Χ Σπουδαιοπανεπιστημιακός Ντεβέλοπερ (όποιος πει οτι έπρεπε να γράψω "ντιβέλοπερ" κερδίζει ένα μπουκαλάκι αιθερίων ελαίων γεμάτο από αυθεντικό ιδρώτα του Ζαχαρία) που αποφοίτησε μεν αλλά δεν έχει όρεξη και μεράκι για αυτό που σπούδασε, είναι υποδεέστερος από έναν απόφοιτο του ΙΕΚ "ΣαςΔίνουμεΤαΘέματαΣτιςΕξετάσεις" που έχει όρεξη και κ#λοτρώγεται για να μάθει και να προχωρήσει.

That being said, ο Ζαχαρίας όχι απλώς πρέπει να τα φτιάξει, αλλά θέλουμε επισόδειο από το πρώτο τους ραντεβού!

18 Ιουνίου 08 at 4:05 μμ
# diVa said:

...πάνω που έλεγα να τα παρατήσω όλα και να ασχοληθώ με την μαγειρική..μου έσκασες εσύ αγαπητέ κι άντε πάλι στα θρανία για διάβασμα:-)

22 Αυγούστου 08 at 6:44 μμ

Ποιά είναι η άποψή σας για την παραπάνω δημοσίευση;

ÐïëéôéêÞ Ó÷ïëéáóìïý: Äåí åðéôñÝðåôáé ÷ñÞóç êþäéêá HTML. Ôá URIs êáé ïé áëëáãÝò ãñáììÞò ìåôáôñÝðïíôáé áõôüìáôá. Ç äéåýèõíóç e–mail óáò äåí èá åìöáíéóôåß óå äçìüóéá óåëßäá.

(απαιτούμενο)
(προαιρετικό)
(απαιτούμενο)
ÅéóÜãåôå ôïí êùäéêü:
CAPTCHA Image