Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Μισθολογικά

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò cap. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος kyriakoy στις 26-01-2005, 14:41. Υπάρχουν 20 απαντήσεις.
Σελίδα 2 από 2 (21 εγγραφές)   < 1 2
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  25-01-2005, 10:07 978 σε απάντηση της 977

Re: Μισθολογικά

Σαν παθών leader programer, πρέπει να πω ότι στα τελευταία πέντε χρόνια έχω εκπαιδεύσει 5, και έχω χάσει 4 βοηθούς. Κάθε φορά που ένας φεύγει, σκέφτομαι αν άξιζε τον κόπο. Είναι σίγουρο ότι δεν μπορείς να έχεις ένα προγραμματιστή υψηλού επιπέδου με τα λεφτά που δίνονται, κατά μέσο όρο, από μια εταιρεία. Κάθε εταιρεία για τους δικούς της λόγους εμπιστεύεται έναν, του δίνει τον τίτλο και τις υποχρεώσεις, αλλά όχι πάντα και τα λεφτά, και όλοι οι άλλοι είναι αναλώσιμοι.

Κάθε φορά που έρχεται ένας τον εκπαιδεύεις, τον βάζεις να σκέφτεται μέσα στην ομάδα και να ενεργεί μέσα στην ομάδα. Δεν είναι κάτι που γίνεται από την μια μέρα στην άλλη. Μέχρι τώρα από όσους έχω διαλέξει, γιατί έχει τύχει και να μου διαλέξουν, δεν μπορώ να πω ότι έχω παράπονο. Μάλλον γιατί δεν έχουν φύγει από τον πρώτο χρόνο, αλλά μείνανε και δεύτερο για να δώσουν κάτι. Όλοι φεύγουν γιατί βρήκαν κάπου καλύτερες οικονομικές απολαβές. Δεν είναι όλοι καλοί επαγγελματίες. Υπάρχουν και αυτοί που είναι κακοί επαγγελματίες, που έρχονται να κάνουν αγγαρεία και δεν μαθαίνουν, δεν θέλουν να μάθουν, και τους διώχνεις.

Δεν είναι δυνατόν να πάρεις ένα προγραμματιστή και να τον εκπαιδεύεις συνεχώς. Μπορείς όμως να βρεις ένα προγραμματιστή που να θέλει να μαθαίνει. Δεν εννοώ αυτό που ανάφερε και ο Σωτήρης, λίγο Php, λίγο Corba, λίγο COM+. Να μάθει να σκέφτεται κάτω από ένα λειτουργικό, να καταλάβει την αρχιτεκτονική του, τι δουλεύει και τι δεν δουλεύει, τι είναι η καλύτερη συνταγή για αυτό. Να  αρχίσει να μπορεί από μόνος του, να βάζει τα κομμάτια αυτά μαζί και να χτίσει μια λύση, μια εφαρμογή, που να δουλεύει χωρίς προβλήματα. Έτσι κατανοώντας την μεγάλη εικόνα, μπορεί να είναι χρήσιμος στην ομάδα με πολλούς τρόπους.

Κακοί επαγγελματίες υπάρχουν παντού. Στους προγραμματιστές, πιστεύω ότι το κακό του επαγγέλματος, ξεκίνησε από την αρχή που εμφανίστηκε στην Ελλάδα. Μη ειδικοί, δήλωσαν προγραμματιστές, καλυπτόμενοι από ειδικότητες σπουδών που στην πραγματικότητα καμιά σχέση δεν έχουν με την πληροφορική, και για να προστατέψουν τον εαυτό τους, θέσπισαν όλα αυτά εμείς βλέπουμε σήμερα. Τους σκληροπυρηνικούς IT Managers που δεν θέλουν αλλαγές, ή που πιστεύουν ότι θα γίνουν όλα σε μια νύχτα, γιατί τόσο τους πήρε να συνειδητοποιήσουν αυτοί ότι κάτι καινούργιο εμφανίστηκε και αξίζει της προσοχής τους, άρα όλοι οι υφιστάμενοι τους θα πρέπει αμέσως να ακολουθήσουν. Κάθε φορά που ακούω για μια μικρή εταιρεία με 10 και 15 χρόνια ζωής με 3-4 προγραμματιστές που γράφουν ακόμα CLIPPER και έχουν ένα μαθηματικό ή ένα φυσικό για manager, είναι φυσικό αυτό να γίνεται αυτό που αναφέρει ο Μάνος, να θέλουν μια αλλαγή σε κάτι πιο καινούργιο σε μη πραγματικούς χρόνους και μη πραγματικές ταχύτητες.

Σίγουρα τα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα είναι πολύ διαφορετικά, γιατί οι πιτσιρικάδες που μαθαίνουν Java/C#/VB.NET θα τα ποδοπατήσουν όλα αυτά, και οι καθαροί προγραμματιστές, που είναι σε θέση να ψάχνουν στο Internet για να βρουν τα κομμάτια κώδικα που χρειάζονται, και δεν φοβούνται να πουν ότι χρησιμοποιούν open source κώδικα, θα αλλάξουν κατά πολύ το τοπίο.

Και Ανδρέα, δεν νομίζω ότι θα πρέπει να φοβάσαι μην παραγκωνιστείς από κάποιο νεότερο. Άλλωστε αυτό είναι η φύση, η διαδοχή του παλαιότερου από το νεότερο. Πάντα υπάρχει χώρος για την συνύπαρξη των δύο. Ο νέος προγραμματιστής σίγουρα χρειάζεται κοντά του κάποιον έμπειρο, για να μπορεί να ρωτάει να παίρνει την γρήγορη απάντηση, ή να του δώσει την γρήγορη λύση σε κάτι που κόλλησε. Δεν μπορούν όλοι να το κάνουν αυτό. Και σίγουρα αυτοί που το κάνουν καλύτερα θα είναι αυτοί που θα παραμείνουν.

George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
    w: capnias.org, t: @gcapnias, l: gr.linkedin.com/in/gcapnias
    dotNETZone.gr News
  •  25-01-2005, 10:44 979 σε απάντηση της 978

Γιώργο συμφωνώ 100% με όλα όσα λες, εκτός από αυτό:

gcapnias wrote:

Όλοι φεύγουν γιατί βρήκαν κάπου καλύτερες οικονομικές απολαβές.

Προσωπικά, εγώ όσες φορές έφυγα έφυγα με χαμηλότερες απολαβές για την επόμενη δουλειά. Με προσωπική εργασία (και αρκετή τύχη, όπως χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις - μιλάω για την επιλογή εργοδότη και όχι για τύχη εντός της εργασίας) ισοφάρισα μετά από κάποιο διάστημα τα χαμένα.

Γιατι εφευγα για κατι που μου εδινε λιγότερα;
    Πολλοί οι λόγοι.

Νο. 1 το περιβάλλον. Οι δυνατότητες που μου έδινε η (παλιά) εταιρία για προσωπική ανάπτυξη, το επίπεδο συννενόησης, το επίπεδο οργάνωσης, το επίπεδο πανικού.

Νο. 2 η συμμετοχή στην οργάνωση και στις αποφάσεις όπου σε..ανακατεύουν. Δεν γίνεται, για να αναφέρω ένα παράδειγμα, να σε βάζουν project leader με 4 (υποτίθεται) developers από κάτω σου, με deadline 3 ημ/γιακούς μήνες, και στον πρώτο μήνα να σου ζητάνε να παραδώσεις, έχοντας 1 μονο από αυτούς διαθέσιμο (τους αλλους 3 δεν τους γνώρισα ποτέ!) και αυτός να βρίσκεται σε άλλα 3 projects! Συν οτι δεν "περναγε" ο λόγος μου περι αρχιτεκτονικής του όλου εγχειρήματος, συννενόησης για specs και καταμερισμού των εργασιών. Με αποτέλεσμα να βρίσκομαι έρμαιο των αποφάσεων ανθρώπων οι οποίοι ούτε ήξεραν, ούτε ήθελαν να μάθουν τι είναι αυτό που πρέπει να κατασκευαστεί. Παραδοτέα; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε; Smile

Νο. 3 αυτό που ανέφεραν συνάδελφοι παραπάνω, οτι το "μεράκι" είναι σημαντικό. Αν δεν αισθάνεσαι οτι κάτι είναι και "δικό σου", όσο μπορεί να ειπωθεί αυτό, τότε χάνεις το ενδιαφέρον σου. Να μην επεκταθώ στους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό, τους αναλύσαμε. Παντως αν αυτό είναι να γίνουμε "Ευρωπαίοι", δεν μου αρέσει καθόλου.

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  25-01-2005, 12:24 988 σε απάντηση της 979

cap wrote:

Προσωπικά, εγώ όσες φορές έφυγα έφυγα με χαμηλότερες απολαβές για την επόμενη δουλειά. Με προσωπική εργασία (και αρκετή τύχη, όπως χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις - μιλάω για την επιλογή εργοδότη και όχι για τύχη εντός της εργασίας) ισοφάρισα μετά από κάποιο διάστημα τα χαμένα.

Ναι, έχεις δίκιο για αυτό. Μάλλον δεν θέλω να το παραδεχτώ αυτό για αυτούς που ήταν/είναι κάτω από μένα. Πιστεύω ότι είχαν αυτά τα πράγματα και αυτό που τους έλειπε ήταν και η αντίστοιχη οικονομικά εξέλιξη.

cap wrote:

Νο. 3 αυτό που ανέφεραν συνάδελφοι παραπάνω, οτι το "μεράκι" είναι σημαντικό. Αν δεν αισθάνεσαι οτι κάτι είναι και "δικό σου", όσο μπορεί να ειπωθεί αυτό, τότε χάνεις το ενδιαφέρον σου. Να μην επεκταθώ στους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό, τους αναλύσαμε. Παντως αν αυτό είναι να γίνουμε "Ευρωπαίοι", δεν μου αρέσει καθόλου.

Αυτό εννοούσα όταν έλεγα να έχει ο προγραμματιστής την γενική εικόνα του τι γίνεται και να μπορεί να βάλει κομμάτια μαζί που θα έχουν λογική σειρά και θα εξεσφαλίσουν επιτυχία.

Δεν νομίζω ότι οι "Ευρωπαίοι" προγραμματιστές έχουν παρόμοια προβλήματα, είναι πολύ πιο πολύ άνθρωποι με ωράριο και προσωπική ζωή! Big Smile

G.J.
    George J. Capnias: Χειροπρακτικός Υπολογιστών, Ύψιστος Γκουράρχης της Κουμπουτερολογίας
    w: capnias.org, t: @gcapnias, l: gr.linkedin.com/in/gcapnias
    dotNETZone.gr News
  •  25-01-2005, 12:47 994 σε απάντηση της 988

gcapnias wrote:

Δεν νομίζω ότι οι "Ευρωπαίοι" προγραμματιστές έχουν παρόμοια προβλήματα, είναι πολύ πιο πολύ άνθρωποι με ωράριο και προσωπική ζωή! Big Smile
    G.J.

Αυτό τώρα είναι κανόνας ή εξαίρεση;
    Vir prudens non contra ventum mingit
  •  25-01-2005, 19:02 1003 σε απάντηση της 994

Χμμ, ένας από τους κανόνες του Extreme Programming είναι το 40 hour week. Όσο και αν φαίνεται ... extreme... είναι ένα από τα πρώτα μαθήματα που πήρα, από τον πρώτο κιόλας χρόνο δουλειάς. Βλέπεις, η δουλειά που γίνεται μετά τις 8-9 ώρες και ακόμα χειρότερα το σαββατοκύριακο, ποτέ δεν έχει την ποιότητα των προηγούμενων ωρών. Κάποια στιγμή διαπίστωσα ότι ειδικά η δουλειά ενός Σαββάτου έβγαινε τόσο κακή που μου κόστιζε όλη τη Δευτέρα σε διορθώσεις. Και δεδομένου ότι το Σάββατο κανείς δεν κάθεται για 8 ώρες, έχανα μια πλήρη εργατοημέρα για μισή (και λιτότερο, αν λάβεις υπόψη την κακή ποιότητα).
       Και να μην πούμε για το burn-out, το οποίο "μαζέυεται" χωρίς να το καταλάβεις και κάποια στιγμή φτάνει η δουλειά μιας βδομάδας να αξίζει όσο μιας μέρας ...

Όσοι πάντως παρακολουθούν το blog του Pat Helland, θα έμαθαν πρόσφατα ότι πέθανε η γυναίκα του και ότι είχαν έντεκα εγγόνια. Αν αυτός προλάβαινε να έχει ζωή, νομίζω ότι και εμείς κάτι θα καταφέρουμε Wink

Και μερικές παροιμίες:

Ο χαρούμενος προγραμματιστής είναι και καλός προγραμματιστής!

Έχουμε πολύ σφικτά deadline για να δουλεύουμε υπερωρίες! (Παραλλαγή από το αγγλικό)
    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  26-01-2005, 14:41 1021 σε απάντηση της 1003

Στο google πάντως δουλεύουν σίγουρα καλοί προγραμματιστές και μάλλον χαρούμενοι από ότι βλέπω:

http://www.google.com/jobs/benefits.html

Nikos Κ.
    ALT.NET
Σελίδα 2 από 2 (21 εγγραφές)   < 1 2
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems