Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Πως ξεχωρίζουμε τον κώδικα που γράφουμε από αυτόν του .net

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Dimitris Papadimitriou. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος eliasm στις 25-11-2008, 18:07. Υπάρχουν 20 απαντήσεις.
Σελίδα 1 από 2 (21 εγγραφές)   1 2 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  15-04-2008, 19:32 41544

Πως ξεχωρίζουμε τον κώδικα που γράφουμε από αυτόν του .net

Σε προηγούμενο thread κάποιος χρήστης είπε ότι χρησιμοποιεί ελληνικά για ονόματα κλάσεων/μεθόδων κλπ. έτσι ώστε να μπορεί εύκολα να ξεχωρίζει τα δικά του πράγματα από αυτά του .net.

Σίγουρα η χρήση ελληνικών δεν είναι καλή λύση, αλλά το θέμα υπάρχει. Θέλετε να μοιραστείτε με τους υπόλοιπους την δική σας άποψη;

Πως καταφέρνετε να γράφετε κώδικα τον οποίο, όταν χρησιμοποιείτε από άλλα σημεία του ίδιου ή άλλου project, ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά από τα αντικείμενα του .net;

Το θέμα γίνεται ακόμα πιο μεγάλο όταν γίνεται ομαδική ανάπτυξη και ιδιαίτερα αν υπάρχουν προγραμματιστές που είναι καινούργιοι στο .net (όχι απαραίτητα junior προγραμματιστές), οπότε εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ξέρουν τι είναι και τι δεν είναι .net με την πρώτη ματιά.

Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  15-04-2008, 19:44 41546 σε απάντηση της 41544

Απ: Πως ξεχωρίζουμε τον κώδικα που γράφουμε από αυτόν του .net

Δεν έχω απάντηση στο ερώτημα, θεωρώ ότι είναι καλό ο κώδικας να μην ξεχωρίζει οπτικά από το .NET, δηλαδή θεωρώ καλό να τηρούνται οι κανόνες ονοματοδοσίας που χρησιμοποιεί και το .NET.
  •  15-04-2008, 19:49 41547 σε απάντηση της 41544

Νομίζω εργαλεία όπως το CodeRush, με ειδικό χρωματισμό σε συγκεκριμένα folding regions χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά, είναι μια "καλή" λύση.

Πχ

#region MyCode

#endregion

με χρώμα πχ κίτρινο (είτε όλο το region including code ή μόνο το χρώμα της λέξης MyCode).

Edit: Και γενικά το region folding είναι μια γρήγορη λύση για να διαχωρίσεις κομμάτια κώδικα. Επίσης partial class και ξεχωριστά ο κώδικας του VS, ξεχωριστό αρχείο ο δικός μας.

Παναγιώτης Κεφαλίδης

"Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία"

Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
  •  15-04-2008, 22:48 41548 σε απάντηση της 41547

εγώ κατάλαβα κάτι σαν κι αυτό:

List<int> a = new List<int>();
    SpecialList b = new SpecialList();

και να μπορεί ο junior που δεν ξέρει από .net να καταλάβει ότι το List είναι του .NET και το SpecialList είναι δικό μας.

•  15-04-2008, 23:35 41549 σε απάντηση της 41548

Στην αρχή χρησιμοποιόυσα σαν πρόθεμα  το  a1,a2 ...  κάτι  σαν  το  My  . Μετά  κουράστηκα  να  παρακολουθώ  τις  ταξινομίσεις  με  αποτέλεσμα  να  χρησιμοποιώ  Ελληνικούς  χαρακτήρες  , που εκτός του ότι γίνοντε αντιληπτοί με την πρώτη ματιά , ταξινομούντε  στο  τέλος  και με  αλφαβητική σειρά. Το  ερώτημα μου όμως ,άμα τι ευκαιρία, είναι τι είδους πρόβλημα μπορούν να δημιουργούν οι Ελληνικοί χαρακτήρες ;
  •  16-04-2008, 08:59 41551 σε απάντηση της 41544

Dimitris Papadimitriou:
    Σίγουρα η χρήση ελληνικών δεν είναι καλή λύση, αλλά το θέμα υπάρχει. Θέλετε να μοιραστείτε με τους υπόλοιπους την δική σας άποψη;

Γιατί δεν είναι καλή λύση?Hmm
    Και ρωτάω διότι και εγώ ποτέ (αυστηρά!!!) δεν χρησιμοποιούσα ελληνικά αλλά βρέθηκα τελευταία σε ένα Project που χρησιμοποιεί. Και ξέρεις κάτι? Αν και στην αρχή με παραξένεψαν μετά μπορούσα με μια ματιά στις κλάσεις να καταλάβω τι κάνει η καθεμία και γιατί. Μήπως τελικά η αυστηρή οδηγία του να μην γράφουμε ελληνικά πρέπει να γίνει obselete.
    Το μόνο που θέλει συνήθεια είναι η εναλλαγή του πληκτρολογίου όταν γράφεις, που όντως είναι ένα θέμα.

Γελάω με τη σκέψη πως άμα μου έλεγες πριν κάποια χρόνια ότι μπορείς άνετα να δουλέψεις με ελληνικά στον κώδικα θα σε έλεγα τρελό, αλλά οι καιροί αλλάζουν!!

Manos
  •  16-04-2008, 10:11 41552 σε απάντηση της 41551

Αν δουλεύεις μόνος, τότε δεν είναι και τόσο μεγάλο πρόβλημα, είναι θα έλεγα θέμα προτίμησης. Πάντως σίγουρα σε περιορίζει όταν θες να δείξεις ένα κομματι κώδικα σε μη-Ελληνικά forums, κλπ. Ωστόσο το βρίσκω τρομερά ενοχλητικό να πρέπει να προσέχω τονισμό (ή και το ανάποδο, να είναι όλα άτονα). Επιπρόσθετα, υπάρχει κι ένα θέμα με το Intellisense. Θα πρέπει να κάνεις switch το πληκτρολόγιο εκεί που γράφεις. Πχ για να γράψεις

For Each Πελάτη In Πελάτες

Θα πρέπει να κάνεις switch 4 φορές

Όπως και να έχει, στα μάτια μου φαίνεται πολύ πιο "στρωτός" ο κώδικας όταν έχει λατινικούς χαρακτήρες και ιδιαίτερα όταν όλα τα ονόματα είναι μεταφρασμένα στα αγγλικά (Πχ Customers αντί Pelates).

Vir prudens non contra ventum mingit
  •  16-04-2008, 13:28 41558 σε απάντηση της 41552

Ερώτηση,
    τι γίνετε όταν κάποιος developer απο άλλη χώρα (χωρίς ελληνικά στο PC του) προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει το DLL??
    Θα βλέπει ερωτηματικά στο  intelisence?? ή το NET εχει μηχανισμό για αυτό?
    και αν το NET έχει μηχανισμό, ο developer δεν πρέπει να στησει ελληνικά για να δουλέψει?
    Νασος

"Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm."
    Winston Churchill

"Quality means doing it right when no one is looking."
    Henry Ford

•  19-11-2008, 10:42 46324 σε απάντηση της 41558

Γεια χαρά,

Συγχωρήστε μου την ερώτηση αλλά είμαι noob στο VB Studio και δεν ξέρω ακόμα τίποτα.
    Η παρατήρηση του Nassos.NET είναι πολυ σωστή και θα ήθελα να μάθω τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση.
    Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι αν γίνεται οι μεταβλητές που εγω ορίζω στον κώδικα να φαίνονται με άλλο χρώμα
    η ακόμα καλύτερα κάπως έτσι.
    έτσι λογικά δίνουμε μια τιμή στην μεταβλητή amount
    amount  = 20
    μπορώ εγω με κάποιο τρόπο να γράφω την μεταβλητή amount έτσι...???
    [amount] = 20
    Αν οχι πως μπορώ να τις ξεχωρίσω απο το υπόλοιπο τμήμα κώδικα...???

Ευχαριστώ.
  •  19-11-2008, 12:31 46331 σε απάντηση της 46324

Παντως και εγώ θα συνηγορήσω υπέρ της άποψης οτι καλό θα ήταν για το usability (ακόμα και αν κάποιος δεν είναι αρχάριος) να ξεχωρίζουν οπτικά (χρωματικά) οι μεταβλητές και τα objects που έχουμε δημιουργήσει εμείς από αυτά του framework. Για να μην επεκταθώ ακόμα περισσότερο και πω οτι θα έπρεπε να ξεχωρίζουν χρωματικά ΚΑΙ τα objects/interfaces/δεσυμμαζεύεται τρίτων βιβλιοθηκών τις οποίες κάνουμε απευθείας reference αλλά στων οποίων τον κώδικα δεν έχουμε πρόσβαση...

Ακούγεται χαζό; Ξέρετε πόσες ΩΡΕΣ έχω φάει μεσα στη θολούρα μου σε debugging γιατί έχω μπερδέψει κάποια μεταβλητή νομίζοντας οτι δεν έχει οριστεί από το χρήστη ή οτι έχει οριστεί σε κάποιο external dll, όταν το definition βρίσκεται μπροστά μου; :)

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  19-11-2008, 12:32 46332 σε απάντηση της 46324

Καταρχήν αν γράψεις ελληνικά στον κώδικα και το δώσεις σε κάποιον σε άλλη χώρα θα φαίνονται μια χαρά επειδή τα αρχεία κώδικα τα διαχειρίζεται το studio σαν unicode. Οπότε δεν θα βλέπει ερωτηματικά αλλά ελληνικά. Τώρα αν δεν ξέρει ελληνικά δεν νομίζω να έχει και μεγάλη διαφορά! :)

Γενικά τα code conventions αποκτούν νόημα όταν δουλεύεις σε ομάδα ή όταν θέλεις να δεις παλιό κώδικά σου, οπότε έχεις ξεχάσει και ο ίδιος τι έγραψες! Θα αλλάξω λίγο το ερώτημά σου σχετικά με τις μεταβλητές που ορίζεις εσύ: Σημασία έχει να καταλαβαίνεις τις μεταβλητές που έχεις ορίσει και επεκτείνουν την λειτουργικότητα μιας base class. Το resharper βοηθάει σε αυτή την κατεύθυνση δείχνοντας με bold αυτές τις μεταβλητές (ή μεθόδους) στο intellisense.

Να αναφέρω επίσης την ύπαρξη ενός project στο MSDN CODE που λέγεται StyleCop και μπορεί να βοηθήσει στην υιοθέτηση κανόνων coding για την C#. Περιέχει εκατοντάδες κανόνες συγγραφής κώδικα που αν κανείς καταφέρει να ακολουθήσει, ακόμα και απενερογποιώντας κάποιους πολύ αυστηρούς από αυτούς, τότε θα έχει κώδικα ο οποίος μιλάει αρκετά καλά από μόνος του.

Dimitris Papadimitriou
    dotNETZone.gr News

Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  19-11-2008, 15:34 46340 σε απάντηση της 46331

Ποιος ο λόγος να ξεχωρίζει ο δικός μας κώδικας από αυτόν του framework?

Για τη θολούρα το Σωτήρη, αν η μεταβλητή λέγεται πχ Sotiris και έχω μέσα στον κώδικα Sotiris = "Θολούρα", τότε είναι ξεκάθαρο ότι πρόκειται για μεταβλητή δηλωμένη local μέσα στο sub που βρισκόμαστε. Αν ήταν sotiris = "Θολούρα" (το πρώτο γράμμα πεζό) τότε είναι μεταβλητή που μας έχει έρθει σαν όρισμα από αυτόν που μας κάλεσε. Αν πάλι ήταν Global.MyCompany.SuperDeveloper.Sotiris = "Θολούρα", τότε μιλάμε για κάποιο static στην τρέχα γύρευε dll.  Αν όμως είναι OuterSpace.Sotiris = "Θολούρα", τότε εφαρμόζουμε όλα τα παραπάνω για να καταλάβουμε από που βρέθηκε το OuterSpace του οποίου το Sotiris είναι ένα property. (Ααα, επίσης, το _Sotiris είναι private member της κλάσσης που βρισκόμαστε).

Νομίζω ότι μέσες άκρες είναι κλασσικό pattern....

Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  19-11-2008, 15:38 46341 σε απάντηση της 46340

Sorry, συμπληρώνω... το Me και το Global επιβάλλονται διά ροπάλου (ίσως όχι πάντα το global όταν πρόκειται για πασιφανή namespaces). Συμφωνώ είναι λίγο επίπονη η εφαρμογή του μέτρου (μάλλον ήταν, γιατί με το intellisense του 2008 είναι piece of cake), αλλά μετά είναι όλα crystal clear....

Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  19-11-2008, 17:29 46346 σε απάντηση της 46341

Έτσι ακριβώς! Και για να γίνει λιγότερο επίπονη η προσπάθεια αυτή, το StyleCop βοηθάει στο να μην τα ξεχνάμε (μόνο για C#). Επίσης αν κανείς έχει παλιό κώδικα το Resharper βοηθά να αλλάξει μαζικά το style (για C# και μερικώς για VB). Φυσικά κάτι τέτοιο θέλει πολύ προσοχή.

Dimitris Papadimitriou
    dotNETZone.gr News

•  20-11-2008, 09:39 46367 σε απάντηση της 46346

Κι επειδή η πρόληψη είναι καλύτερη από την καταστολή (StyleCop), καλό είναι να μάθεις να γράφεις σωστά χρησιμοποιώντας καθιερωμένα guidelines: .NET Framework Design Guidelines, C# Coding Guidelines του Brad Abrams και VB.NET Coding Guidelines του Cory Smith.

Πάντως, καλό είναι όταν έχεις ένα backing variable για ένα property να μην την ονομάζεις με το ίδιο όνομα του property αλλάζοντας το πρώτο γράμμα σε πεζό γιατί δεν είναι όλες οι γλώσσες case insensitive, οπότε μπορεί να πέσεις σε πρόβλημα.

Vir prudens non contra ventum mingit
Σελίδα 1 από 2 (21 εγγραφές)   1 2 >
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems