<rant>Χθες πήγα να βοηθήσω μια φίλη που δίνει εξετάσεις για δίπλωμα, η οποία έχει ένα πρόγραμμα για self-test από το υπουργείο μεταφορών, το οποίο όμως δεν μπορεί να το εκτελέσει.
Τρέχω τον installer, και ανακαλύπτω ότι είναι... αρχαίος. Όταν λέω αρχαίος, εννοώ εποχή VB6 μπορεί και πιο πίσω. Παραδόξως, η εγκατάσταση ολοκληρώνεται κανονικά, και στο μεταξύ είμαι σχεδόν σίγουρος ότι το πρόγραμμα δεν θα τρέχει λόγω κάποιας ασυμβατότητας.
Και όμως... Εκτελώντας το πρόγραμμα βρίσκομαι αντιμέτωπος με ένα μήνυμα που
μου ζητάει να αλλάξω την ανάλυση της οθόνης μου στα 1024x768 (!) και σα να μην έφτανε αυτό,
απαιτεί να αλλάξω και το DPI size σε Large fonts!!!
Ξεκινάω λοιπόν να ψάξω το site του υπουργείου για μια νεότερη έκδοση που δεν θα έχει τέτοιους ηλίθιους περιορισμούς (που πιθανότατα οφείλονται στην ανικανότητα της εταιρείας που ανέλαβε την ανάπτυξη). Και πέφτω εδώ:
http://www.yme.gr/?getwhat=1&oid=699&id=&tid=699 όπου διαβάζουμε στις οδηγίες:
Η ΝΕΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ περιλαμβάνει όλες τις αλλαγές που επήλθαν με την αλλαγή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας από 3/6/2007.
... ωραία ως εδώ, νέα έκδοση, του 2007 μάλιστα. Ωστόσο παρακάτω γράφει...
Ρυθμίστε την οθόνη σας σε ανάλυση 1024 Χ 768 και Large Fonts (120dpi).
Ε αυτό θα έλειπε, να το φτιάξουν κιόλας. "It works on my machine, σε λίγο θα μας ζητήσετε να το τεστάρουμε για να δούμε αν τρέχει σε Windows 2000, XP & Vista...". Ή, "όλοι λατρεύουν το υπέροχο πρόγραμμά μας, θα κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να το τρέξουν!"
Και εντάξει, έχω συνηθίσει στην Ελλάδα να βλέπω το ποσό της μίζας και του μιλημένου να είναι αντιστρόφως ανάλογα της παραγόμενης ποιότητας της δουλειάς. Αλλά δεν θα έπρεπε να υπάρχει κάποιου είδους έλεγχος ποιότητας του τελικού έργου για τέτοιες περιπτώσεις; Είναι δυνατόν sites όπως του
ΟΑΕΕ να υφίστανται σε αυτήν την γελοία κατάσταση εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο;
Εν τέλει, επειδή δεν βλέπω φιλότιμο από τους ιθύνοντες και επειδή με ενοχλεί ως επιστήμονα της πληροφορικής και των υπολογιστών αλλά και πολίτη της χώρας να βλέπω τέτοια απαράδεκτη εικόνα στις νέες τεχνολογίες, υπάρχει κάποιος τρόπος να διαμαρτυρηθώ, να πιέσω ή έστω να ενοχλήσω, σε μια προσπάθεια να αλλάξουμε αυτήν την απαράδεκτη εικόνα; Ή μήπως να ξεχάσω την όλη ιστορία, έχοντας λίγο πολύ και ως δεδομένο την κατάσταση του δημοσίου και σε άλλους τομείς (διαφάνεια, εξυπηρέτηση, αποτελεσματικότητα);
</rant>
Καλημέρα σε όλους.
Μην αφήνετε τα media να σας "ταΐζουν"!