Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Εργασιακα (the sequel): Υπάρχει τελικά κρίση στην αγορά εργασίας;

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò cap. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος axaros στις 06-09-2005, 13:02. Υπάρχουν 35 απαντήσεις.
Σελίδα 1 από 3 (36 εγγραφές)   1 2 3 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  22-08-2005, 09:33 4480

Εργασιακα (the sequel): Υπάρχει τελικά κρίση στην αγορά εργασίας;

Θέτω αυτό το θέμα ως συνέχεια μιας συζήτησης που είχαμε ανοίξει τον Ιανουάριο σχετικά με τα μισθολογικά. Το ερώτημα είναι το εξής:

- Υπάρχει (τελικά) κρίση στην αγορά εργασίας (μιλώντας πάντα για ΙΤ - development) στην Ελλάδα; Και αν ναι που εστιάζεται; Μειωμένη ζήτηση εργασίας; Χαμηλές αποδοχές; "Κακές" ευκαιρίες; Αν κατι από τα παραπάνω ισχύει, η κρίση δημιουργείται από τους εργοδότες ή από τη μη προτίμηση των υποψήφιων εργαζομένων οι οποίοι θέλουν "κατι καλύτερο";

Προσωπικά, βέβαια, άκουγα για "κριση" από το 2000 αλλά ποτέ δεν το βίωσα. Ισως να ήμουν από τους τυχερούς. Η ισως απλά να ήταν ένα hype. Τελος, ίσως να μην έκανε apply στο δικό μου τομέα/επίπεδο. Θα ήθελα όμως να κάνουμε μια συζήτηση σχετικά, πιστεύω οτι θα είναι ωφέλιμη για να ξέρουμε που πατάμε.

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

DotNetNuke them!
  •  22-08-2005, 10:51 4484 σε απάντηση της 4480

Απ: Εργασιακα (the sequel): Υπάρχει τελικά κρίση στην αγορά εργασίας;

Να ξεκινήσουμε από το τι ακριβώς ζητάνε οι εργοδότες τη σήμερω ημέρα και με ποιούς τρόπους ;
    Πάνος Αβραμίδης
  •  22-08-2005, 10:54 4485 σε απάντηση της 4484

Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε από αυτό. Ομως, δεν ξέρω αν θα ήταν σοφό να συσχετίσουμε την έννοια "κρίση" (δυσκολία ή αδυναμία εν γένει εύρεσης εργασίας) με την εθελούσια αποχή από την εργασία λογω μη κάλυψης απαιτήσεων του υποψήφιου εργαζόμενου (σε λογικά επίπεδα).

Θα ήταν πάντως ενδιαφέρον και αυτό.

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

DotNetNuke them!
  •  22-08-2005, 11:39 4489 σε απάντηση της 4485

Stick out tongue [:P]Σωτήρη με αποπαίρνεις ...
    Δεν είχα πρόθεση να αναφερθώ στην έννοια της κρίσης (τουλάχιστον όχι ακόμα)
    Αναφέρομαι στο σύνολο των προσόντων που βλέπω να ζητάνε οι περισότεροι εργοδότες όπου με χαρακτηριστική ευκολία 
    "αναμιγνύονται" τεχνολογίες στην αναζήτηση του παιδιού θαύματος.

Πάνος Αβραμίδης
  •  22-08-2005, 11:42 4490 σε απάντηση της 4489

Ε οχι και σε αποπαίρνω βρε! Αφού είπα οτι θα ήταν ενδιαφέρον!

Νομίζω οτι το θέμα των προσόντων (του pot-pourri mix τεχνολογιών στυλ "ζητείται υπάλληλος με παπάκι, laptop και φορητό εργαστήριο μικροβιολογίας, γνωρίζων την Αραβική και τα Κινέζικα για σιδερωτήριο ενδυμάτων, βασικός μισθός"), έχει εξεταστεί και σε άλλα posts. Παρ'όλα αυτά, κατά την άποψή μου οι περισσότεροι εργοδότες ψάχνουν κάτι σαν την ανωτερω αγγελία :)

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

DotNetNuke them!
  •  22-08-2005, 12:46 4491 σε απάντηση της 4490

Και καλά να σου δίνουν το βασικό (για τα χρόνια σου). Τί κάνεις όταν σου δίνουν και λιγότερα? Μου έτυχε και αυτό ...

Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  22-08-2005, 13:21 4493 σε απάντηση της 4491

Εκεί θέλω να καταλήξω παιδιά : το θέμα είναι καθαρά οικονομικό ...

Το "ξέρω τι θέλω" σημαίνει "ξέρω πόσο κάνει" ...

Πάνος Αβραμίδης
  •  22-08-2005, 14:26 4497 σε απάντηση της 4493

Εδώ που για μένα μπλέκονται τα πράγματα είναι : αφού "ξέρω τι θέλω" γιατί δεν το βρίσκω ...
    Αυτό ρώτησα και τον φίλο Rousso σε αντίστοιχο θέμα, δεδομένου ότι συμφωνώ με την άποψη του ότι μέσω χώρων όπως το dnz πολύ δύσκολα,
    κάποιος θα βαπτιστεί "μεσσίας" χωρίς να είναι ... Χωρίς διαδικασίες ER χωρίς tests IQ ή ψυχολογικά και χωρίς ερωτήσεις Πυθίας "που βλέπεις τον ευατό σου σε δέκα χρόνια.".
    Ανθρώπινα και με απλή κουβέντα...
    Αυτά γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν ισχύουν στις περισσότερες συνεντεύξεις ;

Πάνος Αβραμίδης
  •  22-08-2005, 14:28 4498 σε απάντηση της 4497

Με την άδεια του cgeo σχετικα με την ερώτηση "που βλέπεις τον εαυτό σου σε 10 χρονια" θα ήθελα να παραθέσω το σχετικό διάλογο που είχαμε live κάποτε...
    ...αναμένω άδεια :)

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

DotNetNuke them!
  •  22-08-2005, 14:57 4501 σε απάντηση της 4498

Σε αναμονή της άδειας και για να μην νομίζετε ότι βλέπω τα πράγματα μονόδρομα ας δούμε και την άλλη πλευρά :

Έχετε ακούσει από κάποιον σε συνέντευξη να λέει ότι το X αντικείμενο δεν το γνωρίζω ; Ή για να είμαι πιο ακριβής δεν έχω καν ιδέα τι είναι ;
    Αλλά όχι φίλοι μου ... Το "δεν ξέρω" είναι έγλημα ή αν μη τι άλλο ρετσινιά ...
    Τι θα πει δεν ξέρεις ...
    Πως νοήσαι να ζεις στο βάραθρο της άγνοιας ...

Γι' αυτό όλοι τα ξέρουν όλα,  μια καλή άμυνα υποθέτω στις αγγελίες τύπου "τα θέλουμε όλα ..."

Πάνος Αβραμίδης
  •  22-08-2005, 15:39 4504 σε απάντηση της 4501

Και επανέρχομαι με τους εργοδότες :

Γιατί τη σήμερον ημέρα στην ερώτηση : "Είστε διατεθιμένοι  να δουλέψετε εκτός του ωραρίου εργασίας" (εννοείται τζάμπα), η απάντηση πρέπει να είναι αυτόματα "Ναι ... Όποτε θέλετε ".
    Δεν είναι πλάκα ... Σε τρεις συνεντεύξεις πήγα και ήταν η τρίτη ή τέταρτη ερώτηση κατά προτεραιότητα ...
    Αλλά ξέχασα αυτό "κουμπώνει" περίφημα με το τα "ξέρω όλα".

Φεύγω γιατί "φούντωσα" αλά Κωνσταντάρας ...
    Περιμένω τα σχόλια σας γιατί δεν πρόκειται απλά περί κρίσης κατά τη γνώμη μου αλλά περί αφασίας ....

Πάνος Αβραμίδης
  •  22-08-2005, 16:47 4507 σε απάντηση της 4504

axaros wrote:

Και επανέρχομαι με τους εργοδότες :

Γιατί τη σήμερον ημέρα στην ερώτηση : "Είστε διατεθιμένοι  να δουλέψετε εκτός του ωραρίου εργασίας" (εννοείται τζάμπα), η απάντηση πρέπει να είναι αυτόματα "Ναι ... Όποτε θέλετε ".
    Δεν είναι πλάκα ... Σε τρεις συνεντεύξεις πήγα και ήταν η τρίτη ή τέταρτη ερώτηση κατά προτεραιότητα ...
    Αλλά ξέχασα αυτό "κουμπώνει" περίφημα με το τα "ξέρω όλα".

Φεύγω γιατί "φούντωσα" αλά Κωνσταντάρας ...
    Περιμένω τα σχόλια σας γιατί δεν πρόκειται απλά περί κρίσης κατά τη γνώμη μου αλλά περί αφασίας ....

Πραγματικα πολυ ενδιαφερουσα κουβεντα, το προβλημα ειναι οντως υπαρκτο και στις 2 πλευρες ομως (εργοδοτη/εργαζομενου).

Κρινοντας απο τον εαυτο μου (και απο τα αρκετα interviews στα οποια εχω υποβληθει) εχω να πω τα εξης:

Μπορεις πολυ ευκολα ν'απαντησεις σωστα και ειλικρινα σε οποιαδηποτε ερωτηση σου υποβαλλουν αρκει να εχεις "χτισει" τον εαυτο σου ετσι ωστε να μπορεις να ανταποκριθεις αμεσα και με ποιοτητα στις εκαστοτε αναγκς, που εχουν να κανουν φυσικα με τη δουλεια σου. Ειμαι υπερμαχος του ρητου "The only job security is your own ability" και αυτο προσπαθω να "περασω" και σε ατομα που ερχονται να δουλεψουν στην εταιρεια που ειμαι και ειναι "κατω" απο εμενα στην ιεραρχια.

Θυμαμαι σε ενα interview, και αφου ο τυπος εκει ειχε καταλαβει οτι προσφερα πολυ περισσοτερα απο οσα εκεινος ζητουσε, καποια στιγμη προς το τελος με ρωτησε ακριβως αυτο που λες κι εσυ ("Είστε διατεθιμένοι  να δουλέψετε εκτός του ωραρίου εργασίας" ). Του απαντησα οτι θα υπαρξει και στιγμη που θα γινει και αυτο αλλα πιστευω οτι στη ζωη χρειαζομαστε, εντονα πλεον, τον προσωπικο μας χρονο, ασε που στη δουλεια αυτη, απο ενα σημειο και μετα δεν αποδιδουμε σωστα...Σαν να του ελεγα δηλ. οτι ελαχιστες φορες θα γινει αυτο.

Ο τυπος με προσελαβε. Αυτο που εν κατακλειδι πιστευω, ειναι, οτι οσο πιο πολυ εφοδιασεις τον εαυτο σου με γνωσεις και οσο πιο πολυ εχεις κατι να δειξεις (ειτε CV λεγεται αυτο ειτε ακομα και δικο σου κωδικα) τοσο καλυτερες προοπτικες εχεις να δουλευεις και μαλιστα σε συνθηκες που θα διαλεξεις εσυ, τουλαχιστον σε μενα αυτο εχει συμβει και το εχω προκαλεσει περισσοτερο εγω αυτο και λιγοτερο η τυχη. Απαραιτητη προυποθεση βεβαια να "κοβει" το μυαλο σου (γενικα μιλαω) και να μπορεις να προσεγγιζεις σωστα ενα προβλημα που θα σου δοθει να λυσεις. Επισης, μετραει και το ποσο ξερεις να "πουλας" τον εαυτο σου σ'ενα interview γιατι αυτο ακριβως κανουμε εκεινη τι στιγμη...

Software Engineer, specializes in Microsoft .net/C#, COM, Sql Server and now Python.
  •  22-08-2005, 16:49 4508 σε απάντηση της 4507

Software Engineer, specializes in Microsoft .net/C#, COM, Sql Server and now Python.
  •  22-08-2005, 16:58 4509 σε απάντηση της 4508

Τελικά βρε παιδιά υπάρχει ή δεν υπάρχει κρίση; :)

Σωτήρης Φιλιππίδης

DotSee Web Services

DotNetNuke them!
  •  22-08-2005, 17:05 4510 σε απάντηση της 4508

Η δική μου προσέγγιση στην συγκεκριμένη ερώτηση είναι λίγο πιο ωμή : Όχι κατηγορηματικά .
    Φυσικά δεν αναφέρομαι σε έκτακτες περιπτώσεις που αν μην τι άλλο θα πρέπει να σεβαστείς και την
    εταιρεία που δουλεύεις και να την προστατέψεις.
    Αλλά συνεχώς ακούω γύρω μου, ότι το "έκτακτο" γίνεται "καθημερινό φαινόμενο" και δυστυχώς όχι μόνο
    στο χώρο μας.

Είμαι επαγγελματίας κύριοι καλός ή κακός θα το κρίνει αυτός που θα με προσλάβει...
    Όχι όμως χομπίστας κατ' υποχρέωση.
    Η όποια εταιρεία νοικιάζει τις υπηρεσίες μου 8 ώρες την ημέρα.

Πάνος Αβραμίδης
Σελίδα 1 από 3 (36 εγγραφές)   1 2 3 >
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems