Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Apple και τέρατα!

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò KelMan. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος KelMan στις 05-08-2009, 09:06. Υπάρχουν 13 απαντήσεις.
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  03-08-2009, 15:46 52926

    Apple και τέρατα!

    Για ένα πράγμα παραδέχομαι την Apple και δεν παύει ποτέ να με εκπλήσσει, όταν το συναντάω κάθε φορά. Όχι κάποιο από τα προϊόντα της, αλλά αυτό που έχει καταφέρει να περάσει στο συλλογικό ασυνείδητο του κόσμου. Ποιό "αυτό"; Αυτό:

    http://gizmodo.com/5325539/apples-chickenshit-approval-process-has-gone-too-far

    http://gizmodo.com/5327889/apple-expects-google-voice-app-developers-to-pay-refunds-out-of-pocket

    http://www.riverturn.com/blog/?p=455

    Τώρα βάλτε σε ένα φανταστικό σενάριο στην θέση της Apple την Microsoft να πρωταγωνιστεί στα παραπάνω. Καταλάβατε ποιό "αυτό";

     


    Vir prudens non contra ventum mingit
  •  03-08-2009, 16:15 52927 σε απάντηση της 52926

    Απ: Apple και τέρατα!

    Λέτε να κάνει κάποια συμφωνία/συμμαχία η Apple με Microsoft/Yahoo και αυτά να είναι τα προκαταρκτικά;
    Τα χαλάει σιγά σιγά με την πρώην γιατί έχει κρυφή σχέση!

    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  03-08-2009, 16:23 52928 σε απάντηση της 52926

    Απ: Apple και τέρατα!

    Εκπληκτικό! Κατάλαβα καλά; Δεν είναι δυνατόν!

    Έβγαλαν το προϊόν μετά από 4 μήνες κυκλοφορίας από το site της Apple γιατί ανακάλυψαν ότι κάνει duplication συμπεριφοράς του iPhone, οπότε δημιουργεί σύγχηση στους χρήστες!!!! Και όχι μόνο αυτό. Όταν κάποιοι τελικοί πελάτες αυτού του προϊόντος ζήτησαν refund γιατί πλέον δεν μπορούν να δεχθούν ενημερώσεις του προϊόντος, η Apple είπε ότι είναι ευθύνη των προγραμματιστών αυτού του προϊόντος να το κάνει!

    Δεν είναι δυνατόν! Ας μου πει κάποιος ότι είναι υπερβολή και παραπληροφόρηση!


    Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  03-08-2009, 16:27 52929 σε απάντηση της 52926

    Απ: Apple και τέρατα!

    Συμφωνώ και επαυξάνω με τον Kelman. έχοντας ασχοληθεί λίγο με το Apple οικοσύστημα ελέω iPhone έχω να παρατηρήσω το εξής.

    Τα προϊόντα της Apple είναι κλειστά, πολύ κλειστά, τα αλλάζει κατά το δοκούν και έχει το απόλυτο έλεγχο σε αυτά. Δεν μπορείς να κάνεις τίποτα αν δεν το θέλει η μαμά Apple. Το έχω ξαναπεί αν ήταν η Microsoft στη θέση της Apple τώρα από τα πρόστιμα θα είχε φαλιρίσει!!!!!
    Η ιστορία με την Google Voice App μόνο τυχαία δεν ήταν και ήρθε να μας τονίσει ότι αν κάτι δεν συμφωνεί με το business model της Apple (λόγω αποκλειστικότητας με την Τ&Τ) τότε θα το φάει η μαρμάγκα!!!! 

    Βέβαια να πω ότι iPhone είναι έργο τέχνης , άλλα βέβαια είναι στρατευμένη τέχνη σίγουρα....




    Manos
  •  03-08-2009, 17:40 52930 σε απάντηση της 52929

    Απ: Apple και τέρατα!

    Άσχετο αλλά δοκίμασε κανείς το Android και το νέο κινητό που πωλείται στο εμπόριο;

    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  03-08-2009, 17:45 52931 σε απάντηση της 52930

    Απ: Apple και τέρατα!

    Όχι και δεν πρόκειται. Ως ταλαίπωρος ιδιοκτήτης ενός HTC Diamond ΔΕΝ σκοπεύω να ξαναγοράσω HTC κινητό μέχρι να μάθει να φτιάχνει κινητά. Βαρέθηκα, προβληματική οθόνη, προβλήματα με την SD, προβλήματα ακόμα και με το μέγεθος του USB (κατασκευαστικές ανοχές το μάτι μου!). Το κινητό είναι πρώτα κινητό και μετά PDA.

    Όταν κάποιος άλλος θα βγάλει Android θα το ξανασκεφτώ. Τα data plans όμως ΔΕΝ μου αρέσουν. Τα βρίσκω κομματάκι ακριβά.


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  03-08-2009, 21:16 52932 σε απάντηση της 52926

    Απ: Apple και τέρατα!

    Η κυριότερη διαφορά Apple και Microsoft είναι οτι η Apple (τουλάχιστον από τότε που επέστρεψε ο Jobs και την έσωσε από καταστροφή) ειναι πως έχει "cool εικόνα", ενώ η Microsoft είναι "σοβαρή/nerd". Και καμία εκ των δύο εταιριών δεν κάνουν κάτι για να αλλάξουν την εικόνα τους (βασικά η Apple δεν νομίζω πως θέλει καν, ενώ η Microsoft όσες φορές προσπάθησε τα έκανε πατάτες).

    Από εκεί και πέρα είναι γνωστό πως η Apple είναι control freaks (διάβαζα το βιβλίο του Andy Hertzfeld σχετικά με την δημιουργία του κλασσικού Macintosh και είχε κομμάτι που έλεγε πως δεν άφηναν τον hardware designer να βάλει extension ports!). Ο κυριότερος λόγος που σήμερα το Mac OS X είναι πιο ανοικτό από τα Windows και χρησιμοποιεί 'standard' και 'portable' τεχνολογίες είναι για να μπορεί να έχει έτοιμο software πιο εύκολα (όπως πχ ολόκληρο το userland που είναι από το FreeBSD και έναν σκασμό από βιβλιοθήκες με Cocoa frontends). Βέβαια σιγά-σιγά φαίνεται να την κάνει με ελαφρά πηδηματάκια η Apple (αναφέρομαι στην υποστήριξη του LLVM έναντι του GCC - το license του πρώτου της επιτρέπει να σταματήσει να δίνει πίσω τον κώδικα στους devepers ενώ το license του δεύτερου όχι...).

    Ωστόσο όλα αυτά δεν περνάνε απαρατήρητα. Ιδιαίτερα για το κομμάτι με το App Store έχουν ακουστεί τόσα που αναρωτιέμαι αφ'ενός τι σόι άτομα και με τι κριτήρια υπάρχουν πίσω από αυτό, και αφ'ετέρου πόσος καιρός ακόμα θα περάσει μέχρι τελικά να ανοίξει και το iPhone η Apple (κάποια στιγμή θα το κάνει σίγουρα - ίσως βάζοντας ένα 'exclusive/premium' κανάλι για "χοντρές" εμπορικές εφαρμογές μια και πλέον το αστείο με τις εφαρμογές πάνω από $0.99 να θεωρούνται τρελά ακριβές έχει παραγίνει).


    ~bs~
  •  03-08-2009, 22:09 52933 σε απάντηση της 52932

    Απ: Apple και τέρατα!

    <rant>Δεν είδα την Ε.Ε όμως να διαμαρτύρεται στην Apple για την τρομακτικά κλειστή πλατφόρμα της, ούτε της ζήτησε να συμπεριλάβουν προϊόντα ανταγωνιστών σε μια εντελώς αδικαιολόγητη και ανότητη κίνηση. Ούτε είδα την Ε.Ε να κάνει αντίστοιχες κινήσεις ενάντια στο google (θυμηθείτε ότι μιλάμε για μονοπωλιακές καταστάσεις και όχι σύγκρουση μεταξύ OSS & proprietary όπως τείνουν να καταλήγουν οι υπέρμαχοι της απόφασης της Ε.Ε).

    Η Microsoft τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να αλλάξει σημαντικά την εικόνα της - κάτι που οφείλεται στο νέο αίμα αλλά και στην εμπειρία των παλαιοτέρων που είναι σε θέση να δούνε ότι οι καιροί αλλάζουν. Μένω έκπληκτος από την διάθεση της Microsoft να συνεργαστεί και ουσιαστικά να υποκύψει στις αποφάσεις της Ε.Ε. Ποιος θα περίμενε τόσο δραματική αλλαγή από μια εταιρεία που ελάχιστα χρόνια πριν θα ήταν αποφασισμένη να ακολουθήσει μια αδιέξοδη και μακρόχρονη δικαστική πορεία;


    Οι αλλαγές στις εποχές είναι μπροστά μας, εμείς είμαστε αυτοί που εθελοτυφλούμε. Δεν νιώθω την ανάγκη να υπερασπιστώ την Microsoft (οι πολιτικές της με βρίσκουν αντίθετο αρκετές φορές), αλλά δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστη την αδιαφορία σε περιπτώσεις πολύ χειρότερες αυτής. Επιτρέψτε μου να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου:

    1. Δεν βλέπω τους developers να αντιδρούνε στην αστειότητα που λέγεται Objective-C (μέσα στο top-3 των πιο άσχημων γλωσσών που έχω συναντήσει ποτέ), απεναντίας την θεωρούν κάτι το εξαιρετικό, γιατί έτσι αποφάσισε η μαμά εταιρεία.

    2. Ελάχιστα ακούγονται για την τάση της Apple να εξαφανίζει οποιοδήποτε ίχνος προς τα πίσω συμβατότητας με ελάχιστο ή και μηδαμινό deprecation, αφήνοντας τους developers στα κρύα του λουτρού. Τι συνέβη όταν σταμάτησαν να δουλεύουν τα antiviruses στα vista (για ούτε μερικές βδομάδες από το επίσημο release του); Πολύ απλά...

    3. Όταν βγήκαν τα Windows Vista ξεκίνησε ένας πόλεμος δίχως προηγούμενο. Δικαιολογημένος σε πολλά σημεία (hardware support, τιμή), αδικαιολόγητος σε πολλά άλλα (hardware support επί εποχής SP1 & SP2, σύγκριση με τα XP). Πόσοι από αυτούς που δήλωναν ότι ήξεραν 5 πράγματα από υπολογιστές και γύριζαν μετά διαρρηγμένων ιμματίων πίσω στα XP μπήκαν στον κόπο να δούνε τις νέες δυνατότητες του λειτουργικού αντί να επαναλαμβάνουν το ίδιο ατελείωτο και γεμάτο ανακρίβειες FUD που αναπαραγήγαγαν (και αναπαράγουν) διάφοροι "ειδικοί" του χώρου (πχ http://www.cs.auckland.ac.nz/~pgut001/pubs/vista_cost.html);

    4. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αναβαθμίσεις στο MacOS έχουν την μορφή Service Pack. Χαρακτηριστικά, τα Windows 7 θα μπορούσαν με πολλή δυσκολία να χαρακτηριστούν ως service packs πάνω στα Vista, κάτι που δεν ισχύει για τις αντίστοιχες μεταβάσεις προς XP & 2000. Απεναντίας, από την μετάβαση του Panther προς το Tiger και την αντίστοιχη προς το Leopard έχουμε ελάχιστες βελτιώσεις, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως paid upgrade.

    5. Να μην μείνω μόνο στην Apple όμως. Ας αναφέρουμε την κατάντια της σημαντικότερης πλατφόρμας multimedia που ακούει στο όνομα Adobe, η οποία επεμβαίνει τόσο βαθιά στο μηχάνημα σου, χωρίς να σου δίνει δυνατότητα ελέγχου με αποτέλεσμα να καταλήγει να πλησιάζει τη συμπεριφορά malware. Μετά φταίνε τα windows όταν το Adobe Drive και τα άλλα TSR συμπεριφέρονται στον σκληρό δίσκο και τη CPU σου σου χειρότερα κι από λοχία στον στρατό.

    6. Αν μιλήσουμε δε για προσωπικό απόρρητο και επικίνδυνες μονοπωλιακές τάσεις, μαζί με σκοτεινούς όρους χρήσης, το Google κατέχει τα πρωτεία. Αλλά ούτε κι αυτό έχει σημασία, από την στιγμή που το google είπε "don't be evil", πρέπει να τους πιστέψουμε.


    Τελικά ποιο είναι το ζητούμενο; Η αδυναμία να κρίνουμε. Η τεχνητή αλήθεια η οποία ακούει στην φράση "η Apple (και το Google, και η Adobe κοκ) δεν είναι η Microsoft" μας καλύπτει απόλυτα, και δεν κουράζει το μυαλό μας.
    Έτσι, σημασία έχει πλέον μονο το γυαλιστερό iPhone. Τι κι αν δεν υποστηρίζει MMS & Copy paste, πράγματα που έχει κάθε κινητό σήμερα; Θα τα έχει στην μεθεπόμενη έκδοση. Μέχρι τότε, η γυαλάδα του iPhone είναι αρκετή για να κάνει χιλιάδες ανθρώπων να στέκονται με τις ώρες στην ουρά ενός Apple store, και για να ξανασταθούν πάλι όταν θα βγει η νεότερη έκδοση. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν θα στείλουν error report από τα Windows, αλλά ευχαρίστως θα επιτρέψουν στο Google με τα "μπισκοτάκια" του να καταγράψει πολλές περισσότερες και προσωπικότητες για αυτούς.

    Αυτά τα ολίγα!</rant> και καλές διακοπές σε όλους!CoolParadise

    Μην αφήνετε τα media να σας "ταΐζουν"!
  •  03-08-2009, 23:12 52934 σε απάντηση της 52933

    Απ: Apple και τέρατα!

    Mitsara συμφωνώ σε αυτά που λες και έχω παρόμοιους προβληματισμούς. Ειδικά για την Objective C πες τα χρυσόστομε, αλλά για να είμαστε ακριβείς σε αυτό που γράφεις:

    Mitsaras:
    ....Έτσι, σημασία έχει πλέον μονο το γυαλιστερό iPhone. Τι κι αν δεν υποστηρίζει MMS & Copy paste, πράγματα που έχει κάθε κινητό σήμερα; Θα τα έχει στην μεθεπόμενη έκδοση. Μέχρι τότε, η γυαλάδα του iPhone είναι αρκετή για να κάνει χιλιάδες ανθρώπων να στέκονται με τις ώρες στην ουρά ενός Apple store, και για να ξανασταθούν πάλι όταν θα βγει η νεότερη έκδοση....... 

    Αυτά τα feature υποστηρίζονται πλέον από την έκδοση 3 του OS και επίσης το iPhone είναι το πιο καινοτόμο και ιδιοφυές προιόν των τελευταίων χρόνων. Δεν είναι τυχαία η επιτυχία του και αν θέλεις σε σύγκριση μαζί του το Windows mobile φαίνεται σαν ξεπερασμένο φτωχό συγγενη. Δεν μπορείς να παραβλέψεις το γεγονός ότι σε λίγα μόνο χρόνια η Apple έκανε με το iPhone ότι δεν έκανε η MS στα 10πλάσια χρόνια και με τα 10πλάσια resources. Τους βγάζω το καπέλο.

    Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι η Apple δεν έχει  την πιο κλειστη, μασονική,  ανελεύθευρη, υπερφίαλη, αλαζονική  εταιρική κουλτούρα εξ απανέκαθεν που λέγανε και στο χωριό μου.

    Manos
  •  04-08-2009, 00:52 52936 σε απάντηση της 52933

    Απ: Apple και τέρατα!

    Ας παραθέσω κι εγώ την γνώμη μου στα ζητήματα που ανέφερες:

    Mitsaras:
    1. Δεν βλέπω τους developers να αντιδρούνε στην αστειότητα που λέγεται Objective-C (μέσα στο top-3 των πιο άσχημων γλωσσών που έχω συναντήσει ποτέ), απεναντίας την θεωρούν κάτι το εξαιρετικό, γιατί έτσι αποφάσισε η μαμά εταιρεία.


    Προσωπικά βρίσκω την Objective-C μια πολύ παρεξηγημένη γλώσσα, ίσως ακριβώς γιατί έρχεται από την Apple. Η ιδέα των objects που επικοινωνούν με ελεύθερα μηνύματα αντί για μεθόδους βασισμένους σε κάποιο contract είναι αρκετά ευέλικτο στοιχείο (ιδιαίτερα από την στιγμή που μπορείς να γράψεις κώδικα ο οποίος επηρρέαζει τα μηνύματα πριν αυτά τα χρησιμοποιήσει ένα αντικείμενο). Τέτοιου είδους δυναμικά στοιχεία που μπαίνουν σε (interpreted) γλώσσες σήμερα υπάρχουν στην Objective-C από την δεκαετία του 80 (btw απ'όσο έχω ακούσει η ObjC είναι πιο κοντά την αρχική ιδεα του Alan Kay για object oriented προγραμματισμό παρά γλώσσες όπως η C++, Java και C#). Σαν γλώσσα επίσης είναι πολύ απλή να την μάθει κάποιος. Είναι απλά μια μικρή επέκταση της C, η οποία από μόνη της είναι από τις πιο απλές γλώσσες.

    Βέβαια εδώ αναφέρομαι στην Objective-C 1. Για την 2 δεν ξέρω, αλλά πιστεύω πως δεν αλλάζει πολύ τα πράγματα. Ίσως η μεγαλύτερη διαφορά είναι το garbage collection, το οποίο είναι προαιρετικό και στις περισσότερες περιπτώσεις κάτι θετικό. Ωστόσο ίσως να έχω παρεξηγήσει τα πράγματα όσο αφορά την ObjC2 και πράγματι να χαλάει την γλώσσα. Δυστυχώς δεν έχω Mac οπότε οσο έχω χρησιμοποιήσει Objective-C είναι από το GCC. Ο λόγος που τελικά δεν την χρησιμοποιώ σαν γλώσσα είναι γιατί υπάρχει μόνο ένας crossplatform compiler διαθέσιμος και οι maintainers δεν μου εμπνέουν εμπιστοσύνη οτι θα συνεχίσουν την ανάπτυξη αν η Apple μεταφέρει όλο το development στο LLVM.

    Mitsaras:
    2. Ελάχιστα ακούγονται για την τάση της Apple να εξαφανίζει οποιοδήποτε ίχνος προς τα πίσω συμβατότητας με ελάχιστο ή και μηδαμινό deprecation, αφήνοντας τους developers στα κρύα του λουτρού.


    Η Apple περισσότερο εξαφανίζει backwards compatibility όσο αφορά την undocumented συμπεριφορά. Προγράμματα που έχουν γραφτεί *σωστά* χωρίς να βασίζονται σε τεχνικές του στυλ "χμ, για να δω τι θα γίνει αν αλλάξω αυτή την παράμετρο από 1 σε 2... α όμορφα δουλεύει" δύσκολα θα σταματήσουν να δουλεύουν. Εδώ μέχρι και emulator για powerpc είχαν στα αρχικά intel μηχανήματα.

    Προσωπικά πιστεύω πως αυτή είναι καλή κίνηση για δύο λόγους:
    1. Δεν μένει πίσω άχρηστος κώδικας που να χαλάει την σχεδίαση του συστήματος (για κάτι ανάποδο -το να μην βγαίνει ποτέ τίποτα- δες την τραγική μάζα από κώδικα που ακούει στο όνομα Java)
    2. Οι χρήστες εκπαιδεύονται στο να περιμένουν πως κάθε νέα έκδοση του λειτουργικού τους θα απαιτεί αναβάθμιση των προγραμμάτων. Αν δεν το περίμενε κανείς αυτό (όπως πχ χρήστες Windows), τότε θα γκρίνιαζε γι'αυτές τις αλλαγές. Ωστόσο πλέον τις δέχονται (σίγουρα μερικοί γκρινιάζουν αλλά όχι στο βαθμό όπως θα έκαναν αν δεν γίνονταν αυτό σε κάθε νέα έκδοση) βοηθώντας έτσι το #1 για καλύτερο software
    Τώρα αν ένας developer γράφει κώδικα σαν να έπιασε για πρώτη φορα Visual Basic 6 και αποφάσισε να φτιάξει administration software για το Enterprise, ε δεν φταίει η Apple που δεν αφήνει σαβούρα στο λειτουργικό της για να τα έχει καλά με σαβουροprogrammers.

    Mitsaras:
    3. Όταν βγήκαν τα Windows Vista ξεκίνησε ένας πόλεμος δίχως προηγούμενο. Δικαιολογημένος σε πολλά σημεία (hardware support, τιμή), αδικαιολόγητος σε πολλά άλλα (hardware support επί εποχής SP1 & SP2, σύγκριση με τα XP). Πόσοι από αυτούς που δήλωναν ότι ήξεραν 5 πράγματα από υπολογιστές και γύριζαν μετά διαρρηγμένων ιμματίων πίσω στα XP μπήκαν στον κόπο να δούνε τις νέες δυνατότητες του λειτουργικού αντί να επαναλαμβάνουν το ίδιο ατελείωτο και γεμάτο ανακρίβειες FUD που αναπαραγήγαγαν (και αναπαράγουν) διάφοροι "ειδικοί" του χώρου (πχ http://www.cs.auckland.ac.nz/~pgut001/pubs/vista_cost.html);


    Το link που παρέθεσες μια χαρά τα λέει (απ'όσο θυμάμαι όταν το είχα διαβάσει πριν βγουν τα Vista τουλάχιστον). Το πρόβλημα είναι όσοι το αναπαρήγαγαν μετά χωρίς να καθήσουν να δουν αν αυτά που γράφει ισχύουν και αν ναι κατά πόσο ισχύουν.

    Mitsaras:
    Απεναντίας, από την μετάβαση του Panther προς το Tiger και την αντίστοιχη προς το Leopard έχουμε ελάχιστες βελτιώσεις, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ως paid upgrade.


    Δεν ξέρω αν άλλαξαν κάτι από "πίσω" αλλά ούτε στο service pack 1, ούτε στο service pack 2 των Vista πρόσεξα καμία διαφορά. Το laptop μου είναι εκτός SP (λόγω drivers δεν θέλει η MS να το κάνει update...) και μου φαίνεται ακριβώς το ίδιο με το desktop. Οπότε πιστεύω πως είναι far from service pack.

    Mitsaras:
    Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που δεν θα στείλουν error report από τα Windows, αλλά ευχαρίστως θα επιτρέψουν στο Google με τα "μπισκοτάκια" του να καταγράψει πολλές περισσότερες και προσωπικότητες για αυτούς.


    Δεν στέλνω error report γιατί είμαι 101% σίγουρος οτι κανείς δεν θα το διαβάσει (αν μάθαινα πως ήταν μόνο για βιτρίνα το όλο "Send error report" δεν θα με εξέπληττε καθόλου). Επίσης αφήνω τα μπισκοτάκια του Google γιατί ξέρω οτι δεν θα βγουν να με φάνε, γνωρίζω για ποιο λόγο υπάρχουν (=να μου στέλνουν διαφημίσεις σχετικά με τα site που επισκέφτομαι) κι δεν έχω ιδιαίτερο πρόβλημα με αυτό (αν είναι να δω διαφήμιση -που δεν θα δω χάρη στο Adblock Plus- ας με ενδιαφέρει τουλάχιστον).


    ~bs~
  •  04-08-2009, 07:24 52937 σε απάντηση της 52936

    Απ: Apple και τέρατα!

    Έχω μερικές ώρες πριν φύγω, οπότε θα απαντήσω. Καλημέρα σε όλους, αρχικά.

    Μάνο, ξέρω ότι το iPhone έχει πλέον copy/paste και MMS, γι' αυτό άλλωστε ανέφερα ότι "θα το έχει στη μεθεπόμενη έκδοση", αφού αυτά εμφανίστηκαν στην 3GS έκδοση. Διορθώστε με αν κάνω λάθος σε αυτό.

    Τώρα, σε ό,τι αφορά το windows mobile κομμάτι, ναι, ωχριά μπροστά στο UI και την εργονομία του iPhone και μάλιστα κατά πολύ. Και αυτό διότι τα τελευταία χρόνια διατηρεί την PDA λογική που είχε και πριν από μια 10ετία. Ομολογώ ότι δεν είμαι βαρύς χρήστης του κινητού για διάφορους λόγους, οπότε δεν νιώθω την αγανάκτηση του Παναγιώτη. Για μένα, το σημαντικότερο feature που θα με οδηγήσει στο να ξαναγοράσω WM κινητό (όταν πεθάνει το 3ετίας ETEN x500 μου και βγει η 7η έκδοση του WM) θα είναι ακριβώς αυτή η ελευθερία που υπάρχει στις εφαρμογές τρίτων, καθώς χρησιμοποιώ αρκετές και πολλές από αυτές δε θα είχαν ελπίδα στο Apple store.

    Σχετικά με τα resources: Είναι στην λογική της "νέας Microsoft" να προσπαθεί να καλύψει τα κενά του παρελθόντος. Θυμάμαι χαρακτηριστικά σε μια συνέντευξη για τον ΙΕ, πολύ πριν ακουστεί οτιδήποτε για τον ΙΕ7, την Microsoft να απαντάει σε ερώτηση για την έλλειψη PNG transparency και στο αν υπάρχουν σχέδια να υλοποιηθεί (καθώς ήδη υπήρχε στον IE για mac) με μια φράση: "I cannot answer that". Θυμίζει κάποιον;
    Βλέπω την WM πλατφόρμα να μιμείται την Apple προσπαθώντας να υιοθετήσει τις καλές ιδέες, και ταυτόχρονα να παράγει δικές της, από το hardware μέχρι και το software. Ίσως να είναι ένδειξη ότι το Research & Development έχει επιστρέψει στην Microsoft για τα καλά (αν κρίνουμε από τα διάφορα technology demos & concepts) κάτι που δύσκολα θα έλεγα 5 χρόνια πριν.


    1. Κώστα, θα ομολογήσω ότι η πρακτική μου εμπειρία με την Objective-C είναι ελάχιστη, στα όρια αυτού που απαιτείται για μια σύντομη εξοικείωση με το περιβάλλον. Πράγματι, τα τελευταια 5 χρόνια δουλεύω αποκλειστικά σχεδόν σε C#, με κάποιες εξαιρέσεις που απαιτούν VB.net για διάφορους λόγους. Έχω να αναπτύξω εφαρμογή στο κλασσικό combo C++ (-> COM -> VB) από την εποχή του .net 1.1, και θεωρώ ότι η C# έχει φτάσει σε ένα εξαιρετικό επίπεδο, ειδικά με τις functional προσθήκες στην έκδοση 3.0 και τις επερχόμενες αλλαγές στην έκδοση 4.0 - είναι δηλαδή μια γλώσσα δηλαδή η οποία φαίνεται σωστά δομημένη και μελετημένη, αφήνοντας μια αίσθηση "καθαρής" C/C++ (με την έννοια της αναγνωσιμότητας). Έτσι, τα σχόλιά μου για την o-C δεν έχουν να κάνουν με το framework ή τις δυνατότητες, αλλά καθαρά με την εμφάνιση της γλώσσας.

    Ας πάρουμε δηλαδή αυτό το παράδειγμα:
    class ΑClass {
         int AMethod(int a, int b, int c);
    }
    Σε μια τυπική C-like γλώσσα όπως η C++ και η C#, η κλήση θα γίνονταν κάπως έτσι: AClassInstance.AMethod(0, 1, -1);
    Σε αντιπαράθεση, η Apple προτείνει αυτό: [AClassInstance AMethodWithA:1 B:2 C:3]; - ουδέν σχολιο!
    Άλλο παράδειγμα:
    [[[MyClass alloc] init:[foo bar]] autorelease] το οποίο ισοδυναμεί με
    MyClass.alloc().init(foo.bar()).autorelease()
    Μα... Γιατί;;; Αποτελεί από τις πιο άσχημες και δυσανάγνωστες παραλλαγές της C που συνάντησα ποτέ (και δεν σχολιάζω καν το alloc/init combo).

    2. Είναι γεγονός ότι η Apple τείνει να εξαφανίζει undocumented δυνατότητες με το καλημέρα. Είναι όμως και ακριβώς αντίθετη η αντιμετώπιση από την πλευρά της MS, η οποία δίνει υπερβολικά περισσότερο χρόνο στο να εγκαταλειφθούν οι κακές πλην απαραίτητες τεχνικές που επιτρέπουν στα windows να έχουν τόσο μεγάλη συμβατότητα. Αναγκαίο κακό. Δυστυχώς ή ευτυχώς, το να "σπας" το πρόγραμμα του χρήστη με την εκάστοτε αναβάθμιση δεν είναι πολύ βολικό, και είμαι σίγουρος ότι αν η MS ακολουθούσε την ίδια πρακτική, οι Windows 3.1 & DOS εφαρμογές για εμπορική διαχείριση που χρησιμοποιούν πολλές εταιρείες στην Ελλάδα θα έπαυαν να δουλεύουν. Ανήγαγέ το αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο, και έχεις δύο προβλήματα. Απογοητευμένους χρήστες, οι οποίοι ζητάνε downgrade σε αρχαίες τεχνολογίες.

    3. Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα. Οι περισσότεροι χρήστες δεν θα εντοπίσουν ιδιαίτερες διαφορές από τα Vista στην μετάβασή τους στα Windows 7, και όμως
     η νέα έκδοση των Windows έχει δεχθεί ένα μάλλον αδικαιολόγητο hype. Εν μέρει πιστεύω ότι οφείλεται στις (πάλι ανυπόστατες) φήμες που είχαν κυκλοφορήσει για το MinWin. Οι φήμες διαψεύστηκαν, αλλά το hype έμεινε. Ναι τα Windows 7 είναι ανώτερο λειτουργικό, αλλά δεν έχει πια και τόσες ουσιαστικές διαφορές από τα Vista (προσωπικά δεν έχω παρατηρήσει κάτι που να αξίζει 300 ευρώ παραπάνω αν είσαι κάτοχος Vista). Σίγουρα, δεν είναι "απλά ένα service pack" αλλά δεν είναι η ρηξικέλευθη έκδοση όπως ήταν τα Vista για τα XP. Τα ίδια αλλά αντίστροφα, ισχύουν από τα XP προς τα Vista.

    4. Εννοώ ότι οι αλλαγές μεταξύ των πρόσφατων εκδόσεων του MacOs X είναι σε μεγάλο βαθμό αλλαγές που δεν δικαιολογούν ένα paid upgrade. Το ίδιο ισχύει (σε μικρότερο βαθμό) και για τα Windows 7 επίσης. Συμπληρωματικά να πω ότι η προσφορά με την μειωμένη τιμή του λειτουργικού που έγινε πρόσφατα, θα έπρεπε να είναι η κανονική παγκόσμια τιμή των Windows.

    5. Μπορεί τα error reports να μην διαβάζονται μεμονωμένα, αλλά χρησιμοποιούνται τηλεμετρικά (στατιστικά), άρα κακώς είσαι σίγουρος ότι δεν έχουν καθόλου χρησιμότητα. Όσο για το google, ποιος ο λόγος να χρησιμοποιεί σχεδόν "αθάνατα" cookies; Να μην μείνουμε στο google όμως, το φαινόμενο είναι γενικό.
    Γιατί πραγματοποιείται μια καταγραφή προσωπικών δεδομένων άνευ προηγουμένου στο web και οι χρήστες δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση όπως και με την Microsoft? Πρόσφατα, διάβασα ότι το Facebook θεωρεί εξ' ορισμού ότι οι φωτογραφίες των χρηστών του μπορούν να χρησιμοποιηθούν από partners της εταιρείας σε διαφημίσεις, χωρίς προηγούμενη ερώτησή τους. Ναι, υπάρχει επιλογή opt-out, αλλά πόσοι -ακόμα και power users, θα μπούνε στον κόπο να την αντιληφθούν; Και με ποιον τρόπο μια τέτοια απόφαση για opt-out σε ζητήματα privacy θεωρείται ηθική;

    Έχουμε λοιπόν μια Microsoft η οποία πασχίζει να καθησυχάσει τους φόβους των χρηστών της σε ζητήματα privacy, ακριβώς διότι είναι στο στόχαστρο πολλών ερευνητών. Και καλά κάνουν. Η ερώτηση όμως είναι, γιατί δεν εγείρουν την ίδια προσοχή και σε άλλες σαφώς πιο επικίνδυνες (πλέον) εταιρείες; Γιατί δεν αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια η δουλειά που έχει γίνει στον IIS σε ζητήματα features αλλά κυρίως security, έχουν ως αποτέλεσμα ένα προϊόν πολύ ασφαλέστερο του Apache?


    Πού καταλήγω με το παραπάνω; Με το να βρίσκουμε την αποδιοπομπαία... εταιρεία (στην περίπτωσή μας την MS) οδηγούμαστε στο να αγνοούμε άλλες οι οποίες είναι (ή οδεύουν να γίνουν) σαφώς πιο επικίνδυνες. Και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο από όλα τα υπόλοιπα.

    Μην αφήνετε τα media να σας "ταΐζουν"!
  •  04-08-2009, 09:36 52938 σε απάντηση της 52937

    Απ: Apple και τέρατα!

    Καλημέρα :-)

    Mitsaras:
    Μάνο, ξέρω ότι το iPhone έχει πλέον copy/paste και MMS, γι' αυτό άλλωστε ανέφερα ότι "θα το έχει στη μεθεπόμενη έκδοση", αφού αυτά εμφανίστηκαν στην 3GS έκδοση. Διορθώστε με αν κάνω λάθος σε αυτό.


    Ελαφρώς, αλλά κάνει το argument σου λίγο πιο ισχυρό: το copy/paste και MMS είναι features του iPhone OS 3.0 το οποίο βγήκε (ή θα βγει; δεν παρακολούθησα ιδιαίτερα) αρκετά μετά από το 3GS. Οπότε το 3GS δεν έχει by default αυτά. Από την άλλη το iPhone OS 3.0 μπορεί να εγκατασταθεί και σε κλασσικό iPhone.

    Mitsaras:
    Σε αντιπαράθεση, η Apple προτείνει αυτό: [AClassInstance AMethodWithA:1 B:2 C:3]; - ουδέν σχολιο!
    Άλλο παράδειγμα:
    [[[MyClass alloc] init:[foo bar]] autorelease] το οποίο ισοδυναμεί με
    MyClass.alloc().init(foo.bar()).autorelease()
    Μα... Γιατί;;; Αποτελεί από τις πιο άσχημες και δυσανάγνωστες παραλλαγές της C που συνάντησα ποτέ (και δεν σχολιάζω καν το alloc/init combo).


    Δεν διαφωνώ στην ομορφιά της σύνταξης - ούτε εμένα με ενθουσιάζει. Απ'όσο γνωρίζω αυτή την σύνταξη είχε η Smalltalk για τα αντικείμενα και όλο το object σύστημα της Objective-C είναι επηρρεασμένο πολύ από την Smalltalk (κάπου είχα διαβάσει πως η Objective-C είναι C που την έχει φάει η Smalltalk :-P). Από την άλλη ένα θετικό είναι πως χρησιμοποιώντας C++ σαν backend (έχοντας έτσι ουσιαστικα "Objective-C++") μπορείς να συνδιάσεις και τα δύο συστήματα για objects με το κάθε σύστημα να είναι ανεξάρτητο. Κάπως έτσι νομίζω έχουν ενώσει το WebKit (που είναι σε C++) με το Cocoa (που είναι σε Objective-C).

    Είμαι σίγουρος πως σε αυτούς που σχεδίασαν την Objective-C ήταν αρκετά ευανάγνωστο. Ιδιαίτερα αν έχουμε υπ'όψην πως η Objective-C σχεδιάστηκε όταν η Smalltalk ήταν το "hit" της εποχής.

    Το [[MyClass alloc] init] είναι απ'οσο γνωρίζω κομμάτι του API και όχι της γλώσσας (αν και θεωρείται standard το root object να προσφέρει αυτά τα δύο μηννύματα) και έχει να κάνει με το memory management (η alloc απλά κάνει allocate μνήμη, ενώ η init είναι ο constructor - ο constructor μπορεί να κληθεί και σε στατικό αντικείμενο - είναι απλά ένα message handler και μπορεί να έχει οποιοδήποτε όνομα, απλά το convention είναι να χρησιμοποιεί ή να ξεκινάει με init). Ωστόσο από εποχή NeXTStep το NSObject (το root object στην Objective-C της Apple) είχε και [new] message το οποίο απλά καλεί alloc και init.

    Mitsaras:
    Εν μέρει πιστεύω ότι οφείλεται στις (πάλι ανυπόστατες) φήμες που είχαν κυκλοφορήσει για το MinWin. Οι φήμες διαψεύστηκαν, αλλά το hype έμεινε. Ναι τα Windows 7 είναι ανώτερο λειτουργικό, αλλά δεν έχει πια και τόσες ουσιαστικές διαφορές από τα Vista (προσωπικά δεν έχω παρατηρήσει κάτι που να αξίζει 300 ευρώ παραπάνω αν είσαι κάτοχος Vista). Σίγουρα, δεν είναι "απλά ένα service pack" αλλά δεν είναι η ρηξικέλευθη έκδοση όπως ήταν τα Vista για τα XP. Τα ίδια αλλά αντίστροφα, ισχύουν από τα XP προς τα Vista.


    Ναι κρίμα, θα ήθελα να δω modular Windows κάποια στιγμή σε σημείο που τα modules να μην είναι δεμένα μεταξύ τους σαν λασπωμένα μακαρόνια και να μπορώ να κρατήσω μόνο ότι θέλω χωρίς να χρειάζεται να κουβαλάει 4987283 components για το ένα και μοναδικό που χρησιμοποιεί κάποια function που έχει dependency στα υπόλοιπα.

    Τα Windows 7 Home Premium πάντως $199 (€138) τα βλέπω στο site της Microsoft. Γι'αυτήν την τιμή θα τα αγοράσω μάλλον (καλά και στα 300 θα τα αγόραζα... απλά πολύ πιο αργά - δηλαδή όταν έπεφτε η τιμη :-P)


    ~bs~
  •  04-08-2009, 14:58 52939 σε απάντηση της 52933

    Απ: Apple και τέρατα!

    Ας πούμε ότι προσπαθώ να καταλάβω αυτόν που αγοράζει  iPhone  και δουλεύει με ένα υπολογιστή Apple(αλήθεια που είναι το δεύτερο πλήκτρο στο ποντίκι, γιατί  για τρίτο δεν μιλάμε είναι στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας επιπέδου Sir Arthur Charles Clarke), επίσης θέλω να κάνω και μια φιλότιμη προσπάθεια να καταλάβω γιατί το κατά τα άλλα όμορφο και καλό iPod παίζει μόνο αν βάλω iTunes στον υπολογιστή μου και μου κάνει άνω κάτω στην καλύτερη περίπτωση τα αρχεία μου (όχι είχα πάρει  backup και δεν κλαίω), θα μπορούσα να βάλω εδώ και πολλά  άλλα, αλλά θα περιγράψω πολύ γρήγορα μια κουβέντα που είχα με πολύ καλό φίλο σχεδιαστή που ανακάλυψε την Apple μετά από χρόνια.

    Η διαφωνία ήταν ότι τα PC και τα PDA  γενικά ότι και μόνο που έχουν λειτουργικό Microsoft είναι άχρηστα και δυσλειτουργικά και φταίνε για όλα τα κακά.

    Μέσα στα άλλα στο κινητό μου (ναι ναι Windows mobile 5.0 τότε) είχα μια εφαρμογή που την είχα γράψει  μόνος και έπαιζε με το outlook .

    Την βλέπει και μου λέει θέλω και εγώ  του απαντώ ευγενικά ότι έχει iPhone οπότε και είναι αδύνατο να του δώσω την εφαρμογή, οπότε ψάχνει να βρει κάτι αντίστοιχο από το iStore και αν κατάλαβα καλά βρήκε κάτι παραπλήσιο με 40$ , προσπάθησα να του εξηγήσω ότι πρόκειται για ένα κλειστό σύστημα όπου δεν μπορεί ο καθένας να γράψει μια εφαρμογή και να την διαθέσει ελεύθερα έχοντας την ευθύνη για αυτό που πουλάει.

    Όπως καταλαβαίνετε η συζήτηση τράβηξε σε μάκρος και δεν ενδιαφέρει αλλά αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι ότι πρόκειται για ένα κλειστό σύστημα όπου δεν μπορεί ο καθένας να γράψει μια εφαρμογή και να την διαθέσει ελεύθερα έχοντας την ευθύνη για αυτό που πουλάει.

    Άρα λύστε μου μια απορία πως είναι δυνατόν όλοι αυτοί που φωνάζουν για ανοιχτές πλατφόρμες  ανάπτυξης  λογισμικού να μας έχουν βάλει στον τοίχο και από την άλλη να γράφουν εφαρμογές για iPhones και άλλα συμπαθητικά παιχνιδάκια, διότι αν θυμάμαι καλά δεν είναι ανάγκη να αγοράσεις το Visual Studio για να γράψεις μια εφαρμογή μικρή για ιδιωτική  χρήση και όχι μόνο,  και φυσικά δεν είσαι υποχρεωμένος να αγοράσεις συγκεκριμένο hardware, άλλα ότι σου αρέσει και μπορείς να πληρώσεις  και να του βάλεις και Linux αν θέλεις και να είναι και dual boot (πότε το έκαναν αυτό; νομίζω το λένε bootcamp).

    Πάντως για να τελειώνω από θέση και μόνο,  αν θέλω να βγάλω μια εφαρμογή στην αγορά και να την πουλήσω, την ευθύνη την έχω εγώ (και άρα τα κέρδη και τις ζημίες της)  και βάλε και ότι δεν τα πάω καλά με τους νταβατζήδες (που είπε κάποτε και ο πρωθυπουργός) αρνούμαι να ασχοληθώ μαζί τους, αν και προσπαθώ αλλά δεν μπορώ να καταλάβω την ψυχοσύνθεση τον συναδέλφων που αφήνουν κάποιον άλλο να αποφασίζει αν η εφαρμογή τους θα έχει κοινό και αν τους επιτρέπουν να την πουλήσουν σε αυτό (αφού φυσικά δεν βλάπτει τα συμφέροντα του νταβατζη)

    Αυτά τα ολίγα διότι θεωρώ πολύ πιο σημαντικό το περιβάλλον για το οποίο γράφουμε πάρα τα εργαλεία με τα οποία γράφουμε


    Don't try to argue with the machine
    Elias Markelis
    MCPD,MCT
  •  05-08-2009, 09:06 52945 σε απάντηση της 52939

    Απ: Apple και τέρατα!

    Πω-πω! Είμαστε μέσα στην επικαιρότητα! Σήμερα πέτυχα τα παρακάτω σχετικά στα διάφορα newsletters που διαβάζω:

    Μερικοί έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται Is Apple More Evil Than Microsoft? Η FCC το ψάχνει το πράγμα για τις πρακτικές της Apple περί των εφαρμογών iPhone, ενώ ο Eric E. Schmidt την κάνει από το Δ.Σ. της Apple μιας και η Apple με την Google είναι στα μαχαίρια. Παράλληλα, η Microsoft προσπαθεί να γίνει cool Big Smile


    Vir prudens non contra ventum mingit
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems