Έχω μερικές ώρες πριν φύγω, οπότε θα απαντήσω. Καλημέρα σε όλους, αρχικά.
Μάνο, ξέρω ότι το iPhone έχει
πλέον copy/paste και MMS, γι' αυτό άλλωστε ανέφερα ότι "θα το έχει στη μεθεπόμενη έκδοση", αφού αυτά εμφανίστηκαν στην 3GS έκδοση. Διορθώστε με αν κάνω λάθος σε αυτό.
Τώρα, σε ό,τι αφορά το windows mobile κομμάτι, ναι, ωχριά μπροστά στο UI και την εργονομία του iPhone και μάλιστα κατά πολύ. Και αυτό διότι τα τελευταία χρόνια διατηρεί την PDA λογική που είχε και πριν από μια 10ετία. Ομολογώ ότι δεν είμαι βαρύς χρήστης του κινητού για διάφορους λόγους, οπότε δεν νιώθω την αγανάκτηση του Παναγιώτη. Για μένα, το σημαντικότερο feature που θα με οδηγήσει στο να ξαναγοράσω WM κινητό (όταν πεθάνει το 3ετίας ETEN x500 μου και βγει η 7η έκδοση του WM) θα είναι ακριβώς αυτή η ελευθερία που υπάρχει στις εφαρμογές τρίτων, καθώς χρησιμοποιώ αρκετές και πολλές από αυτές δε θα είχαν ελπίδα στο Apple store.
Σχετικά με τα resources: Είναι στην λογική της "νέας Microsoft" να προσπαθεί να καλύψει τα κενά του παρελθόντος. Θυμάμαι χαρακτηριστικά σε μια συνέντευξη για τον ΙΕ, πολύ πριν ακουστεί οτιδήποτε για τον ΙΕ7, την Microsoft να απαντάει σε ερώτηση για την έλλειψη PNG transparency και στο αν υπάρχουν σχέδια να υλοποιηθεί (καθώς ήδη υπήρχε στον IE για mac) με μια φράση: "I cannot answer that". Θυμίζει κάποιον;
Βλέπω την WM πλατφόρμα να μιμείται την Apple προσπαθώντας να υιοθετήσει τις καλές ιδέες, και ταυτόχρονα να παράγει δικές της, από το hardware μέχρι και το software. Ίσως να είναι ένδειξη ότι το Research &
Development έχει επιστρέψει στην Microsoft για τα καλά (αν κρίνουμε από τα διάφορα technology demos & concepts) κάτι που δύσκολα θα έλεγα 5 χρόνια πριν.
1. Κώστα, θα ομολογήσω ότι η πρακτική μου εμπειρία με την Objective-C είναι ελάχιστη, στα όρια αυτού που απαιτείται για μια σύντομη εξοικείωση με το περιβάλλον. Πράγματι, τα τελευταια 5 χρόνια δουλεύω αποκλειστικά σχεδόν σε C#, με κάποιες εξαιρέσεις που απαιτούν VB.net για διάφορους λόγους. Έχω να αναπτύξω εφαρμογή στο κλασσικό combo C++ (-> COM -> VB) από την εποχή του .net 1.1, και θεωρώ ότι η C# έχει φτάσει σε ένα εξαιρετικό επίπεδο, ειδικά με τις functional προσθήκες στην έκδοση 3.0 και τις επερχόμενες αλλαγές στην έκδοση 4.0 - είναι δηλαδή μια γλώσσα δηλαδή η οποία φαίνεται σωστά δομημένη και μελετημένη, αφήνοντας μια αίσθηση "καθαρής" C/C++ (με την έννοια της αναγνωσιμότητας). Έτσι, τα σχόλιά μου για την o-C δεν έχουν να κάνουν με το framework ή τις δυνατότητες, αλλά καθαρά με την εμφάνιση της γλώσσας.
Ας πάρουμε δηλαδή αυτό το παράδειγμα:
class ΑClass {
int AMethod(int a, int b, int c);
}
Σε μια τυπική C-like γλώσσα όπως η C++ και η C#, η κλήση θα γίνονταν κάπως έτσι:
AClassInstance.AMethod(0, 1, -1);Σε αντιπαράθεση, η Apple προτείνει αυτό:
[AClassInstance AMethodWithA:1 B:2 C:3]; - ουδέν σχολιο!
Άλλο παράδειγμα:
[[[MyClass alloc] init:[foo bar]] autorelease] το οποίο ισοδυναμεί με
MyClass.alloc().init(foo.bar()).autorelease()
Μα... Γιατί;;; Αποτελεί από τις πιο άσχημες και δυσανάγνωστες παραλλαγές της C που συνάντησα ποτέ (και δεν σχολιάζω καν το alloc/init combo).
2. Είναι γεγονός ότι η Apple τείνει να εξαφανίζει undocumented δυνατότητες με το καλημέρα. Είναι όμως και ακριβώς αντίθετη η αντιμετώπιση από την πλευρά της MS, η οποία δίνει υπερβολικά περισσότερο χρόνο στο να εγκαταλειφθούν οι κακές πλην απαραίτητες τεχνικές που επιτρέπουν στα windows να έχουν τόσο μεγάλη συμβατότητα. Αναγκαίο κακό. Δυστυχώς ή ευτυχώς, το να "σπας" το πρόγραμμα του χρήστη με την εκάστοτε αναβάθμιση δεν είναι πολύ βολικό, και είμαι σίγουρος ότι αν η MS ακολουθούσε την ίδια πρακτική, οι Windows 3.1 & DOS εφαρμογές για εμπορική διαχείριση που χρησιμοποιούν πολλές εταιρείες στην Ελλάδα θα έπαυαν να δουλεύουν. Ανήγαγέ το αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο, και έχεις δύο προβλήματα. Απογοητευμένους χρήστες, οι οποίοι ζητάνε downgrade σε αρχαίες τεχνολογίες.
3. Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα. Οι περισσότεροι χρήστες δεν θα εντοπίσουν ιδιαίτερες διαφορές από τα Vista στην μετάβασή τους στα Windows 7, και όμως
η νέα έκδοση των Windows έχει δεχθεί ένα μάλλον αδικαιολόγητο hype. Εν μέρει πιστεύω ότι οφείλεται στις (πάλι ανυπόστατες) φήμες που είχαν κυκλοφορήσει για το MinWin. Οι φήμες διαψεύστηκαν, αλλά το hype έμεινε. Ναι τα Windows 7 είναι ανώτερο λειτουργικό, αλλά δεν έχει πια και τόσες ουσιαστικές διαφορές από τα Vista (προσωπικά δεν έχω παρατηρήσει κάτι που να αξίζει 300 ευρώ παραπάνω αν είσαι κάτοχος Vista). Σίγουρα, δεν είναι "απλά ένα service pack" αλλά δεν είναι η ρηξικέλευθη έκδοση όπως ήταν τα Vista για τα XP. Τα ίδια αλλά αντίστροφα, ισχύουν από τα XP προς τα Vista.
4. Εννοώ ότι οι αλλαγές μεταξύ των πρόσφατων εκδόσεων του MacOs X είναι σε μεγάλο βαθμό αλλαγές που δεν δικαιολογούν ένα paid upgrade. Το ίδιο ισχύει (σε μικρότερο βαθμό) και για τα Windows 7 επίσης. Συμπληρωματικά να πω ότι η προσφορά με την μειωμένη τιμή του λειτουργικού που έγινε πρόσφατα, θα έπρεπε να είναι η κανονική παγκόσμια τιμή των Windows.
5. Μπορεί τα error reports να μην διαβάζονται μεμονωμένα, αλλά χρησιμοποιούνται τηλεμετρικά (στατιστικά), άρα κακώς είσαι σίγουρος ότι δεν έχουν καθόλου χρησιμότητα. Όσο για το google, ποιος ο λόγος να χρησιμοποιεί σχεδόν "αθάνατα" cookies; Να μην μείνουμε στο google όμως, το φαινόμενο είναι γενικό.
Γιατί πραγματοποιείται μια καταγραφή προσωπικών δεδομένων άνευ προηγουμένου στο web και οι χρήστες δεν έχουν την ίδια αντιμετώπιση όπως και με την Microsoft? Πρόσφατα, διάβασα ότι το Facebook θεωρεί εξ' ορισμού ότι οι φωτογραφίες των χρηστών του μπορούν να χρησιμοποιηθούν από partners της εταιρείας σε διαφημίσεις, χωρίς προηγούμενη ερώτησή τους. Ναι, υπάρχει επιλογή opt-out, αλλά πόσοι -ακόμα και power users, θα μπούνε στον κόπο να την αντιληφθούν; Και με ποιον τρόπο μια τέτοια απόφαση για opt-out σε ζητήματα privacy θεωρείται ηθική;
Έχουμε λοιπόν μια Microsoft η οποία πασχίζει να καθησυχάσει τους φόβους των χρηστών της σε ζητήματα privacy, ακριβώς διότι είναι στο στόχαστρο πολλών ερευνητών.
Και καλά κάνουν. Η ερώτηση όμως είναι,
γιατί δεν εγείρουν την ίδια προσοχή και σε άλλες σαφώς πιο επικίνδυνες (πλέον) εταιρείες; Γιατί δεν αναφέρεται ότι τα τελευταία χρόνια η δουλειά που έχει γίνει στον IIS σε ζητήματα features αλλά κυρίως security, έχουν ως αποτέλεσμα ένα προϊόν πολύ ασφαλέστερο του Apache?
Πού καταλήγω με το παραπάνω; Με το να βρίσκουμε την αποδιοπομπαία... εταιρεία (στην περίπτωσή μας την MS) οδηγούμαστε στο να αγνοούμε άλλες οι οποίες είναι (ή οδεύουν να γίνουν) σαφώς πιο επικίνδυνες. Και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο από όλα τα υπόλοιπα.
Μην αφήνετε τα media να σας "ταΐζουν"!