Παναγιώτης Καναβός:Θα χρησιμοποιηθούν. Power Users είναι αυτοί οι οποίοι "τρέχουν" μία ολόκληρη επιχείρηση ή διεύθυνση σε ένα excel. Όταν αυτοί μάθουν για το Sharepoint και την Access, θα το χρησιμοποιήσουν πολύ γρήγορα. Είναι πάρα πολλές οι περιπτώσεις όπου το τμήμα IT δεν μπορεί να φτιάξει την εφαρμογή που ζητάνε π.χ. οι πωλητές ή το μάρκετινγκ και οι χρήστες κάθονται και κάνουν τη δουλειά μόνοι τους σε Excel ή Access. Φτάνει βέβαια να φτάσει μέχρι τα χέρια τους το Office 2007.
Εμένα η εντύπωση που μου έχει δημιουργηθεί από την πλειοψηφία των χρηστών του office σε εταιρικό περιβάλλον είναι ότι ξέρουν να κάνουν πέντε πράγματα και μ'αυτά πορεύονται. Φοβούνται να ανοίξουν μενού που δεν έχουν ξανανοίξει και να ψάξουν το πως θα κάνουν κάτι. Έχω την εντύπωση Παναγιώτη ότι αυτοί οι power users που λες είναι ένα πολύ μικρό τμήμα του συνόλου των χρηστών.
Ως προς το θέμα της πολυπλοκότητας του περιβάλλοντος που έλεγα, είναι κάτι που και αυτό έχω συναντήσει συχνά. Θέλουν "καθαρά" περιβάλλοντα, με ακριβώς τις απαραίτητες λειτουργίες και τις ανάλογες απαραίτητες επιλογές στο UI. Πρόσφατα μου ζητήθηκε να φτιάξω single user εφαρμογή Access με ένα μόνο πίνακα, με τέσσερα πεδία κειμένου! Σε ερώτησή μου γιατί δεν χρησιμοποιούν Excel, μου είπαν ότι ήθελαν να βλέπoυν τα δεδομένα σε grid αλλά και ανά "εγγραφή" και το UI να έχει κουμπάκια insert, update, delete, switch view.
Επιπρόσθετα, κάτι άλλο που έχω διαπιστώσει είναι ότι οι χρήστες πλέον έχουν μάθει και βολευτεί με το file system view των αρχείων τους και δεν τους αρέσει η αφαιρετικότητα των SharePoint Services όπου τα documents βρίσκονται "κάπου" και έχουν πρόσβαση σε αυτά μέσω ένος UI. Εδώ λέγαμε τις προάλλες, μας κακοφαίνεται που τα Vista δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στο root του δίσκου 
Δεν λέω ότι δεν γίνεται να γυρίσει η κουλτούρα... Απλά, υπάρχουν αυτοί οι ανασταλτικοί παράγοντες...
Vir prudens non contra ventum mingit