Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Σχολές πληροφορικής

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Χρήστος Γεωργακόπουλος. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος tommaσ στις 31-08-2006, 01:11. Υπάρχουν 37 απαντήσεις.
Σελίδα 1 από 3 (38 εγγραφές)   1 2 3 >
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  26-08-2006, 14:23 15956

    Σχολές πληροφορικής

    Καθ' ότι σε διακοπές, είπα χτες να ρίξω μια ματιά σε έντυπες ειδήσεις και πήρα την Ημερησία. Εκεί είχε δημοσιευμένα κάποια στοιχεία για τις φετινές βάσεις στα ΑΕΙ. Με έκπληξη διαπίστωσα ότι στις "10 σχολές ΑΕΙ με μεγαλύτερη πτώση", οι 7 στις 10 ήταν σχολές πληροφορικής.

    Έχει κανείς κάποια ερμηνία για αυτό το φαινόμενο, ή απλά η πληροφορική έπεσε στα αζήτητα και ξαναγυρίσαμε σε αρχιτεκτονική, ιατρική και νομική; Κι εγώ που νόμιζα ότι το ανέκδοτο με το λιοντάρι είχε ξεπεραστεί πλέον...


    Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  26-08-2006, 14:30 15958 σε απάντηση της 15956

    Απ: Σχολές πληροφορικής

    Μα τι περιμένεις Χρήστο; Η πληροφορική, όπως και άλλες σχολες κατα καιρούς, περνάνε φάσεις "μόδας". Μετά το dotcomcrash έχασε την αίγλη της ως κουβάς χρημάτων, οπότε "ειναι καλύτερα το παιδί μου να γίνει γιατρός".


    Σωτήρης Φιλιππίδης

    DotSee Web Services

    View Sotiris Filippidis's profile on LinkedIn

    DotNetNuke them!
  •  26-08-2006, 15:21 15962 σε απάντηση της 15956

    Απ: Σχολές πληροφορικής

    Μπα, αναμενόμενο ήτανε.. πέρσυ ανέβηκαν, φέτος φοβήθηκαν να τις δηλώσουν γιατι είχαν υψηλές βάσεις και όχι τόσο άμεση επαγγελματική αποκατάσταση όσο οι στρατιωτικές κλπ, οπότε, νάτη και η πτώση.. Smile .. Του χρόνου θα ανέβουν πάλι, εδώ είμαστε και θα το δεις..
    Παναγιώτης Κεφαλίδης

    "Για να επιτύχεις, θα πρέπει το πάθος σου για την επιτυχία να είναι μεγαλύτερο απο τον φόβο σου για την αποτυχία"

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Παρακαλώ διαβάστε τους όρους χρήσης.
  •  26-08-2006, 15:44 15964 σε απάντηση της 15958

    Απ: Σχολές πληροφορικής

    Θα συμφωνήσω κι εγώ με την άποψη του cap
    αν θέλετε ρίξτε και μια ματιά εδώ (ανεπίσημο φόρουμ του τμήματος πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αθηνών), όπου και το συζητάμε αρκετά (αν και μετά το ρίξαμε λίγο στο χαβαλέStick out tongue)

    Dimitris-Ilias Gkanatsios
    Developer Evangelist, Microsoft Hellas

    My Blog
    StudentGuru
    Twitter
    Facebook
  •  26-08-2006, 16:06 15965 σε απάντηση της 15962

    Απ: Σχολές πληροφορικής

    Να βάλω στην κουβέντα και το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.. Γιατί να σπουδάσει κάποιος Πληροφορική όταν το επάγγελμα του δεν αναγνωρίζεται; Από το νόμο, στις κατασκευαστικές εταιρίες πρέπει ένα ποσοστό των εργαζομένων να είναι πολιτικοί μηχανικοί. Στις εταιρίες πληροφορικής;

    ΕΠΕ (http://www.epe.org.gr/) και ΕΠΥ (http://www.epy.gr/) χρόνια προσπαθούν να κάνουν κάτι αλλά χωρίς αποτέλεσμα..
  •  26-08-2006, 16:42 15966 σε απάντηση της 15965

    Απ: Σχολές πληροφορικής

    Ποιές σχολές πληροφορικής όμως έπεσαν; Οι κλασικές σχολές πληροφορικής, όπως της Πάτρας και του Ηρακλείου σε ΑΕΙ και το ΤΕΙ Πληροφορικής Αθήνας και Θεσαλονικής έχουν πάντοτε υψηλότατες βάσεις... Από εκεί και πέρα, κάτι "ΤΕΙ Πληροφορικής και Γεωγραφικών Συστημάτων" (κάπως έτσι λέγεται) είναι αναμενόμενο να πέσουν... Δεν έχω κοιτάξει ακόμα τις βάσεις, αλλά υποψιάζομαι ότι όπως κάθε χρόνο, έτσι έγινε και φέτος.
    Vir prudens non contra ventum mingit
  •  26-08-2006, 16:51 15967 σε απάντηση της 15965

    Απ: Σχολές πληροφορικής

     makismarketos wrote:
    Να βάλω στην κουβέντα και το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων.. Γιατί να σπουδάσει κάποιος Πληροφορική όταν το επάγγελμα του δεν αναγνωρίζεται; Από το νόμο, στις κατασκευαστικές εταιρίες πρέπει ένα ποσοστό των εργαζομένων να είναι πολιτικοί μηχανικοί. Στις εταιρίες πληροφορικής;

    ΕΠΕ (http://www.epe.org.gr/) και ΕΠΥ (http://www.epy.gr/) χρόνια προσπαθούν να κάνουν κάτι αλλά χωρίς αποτέλεσμα..

    Πολλά επαγγέλματα είναι "ανοιχτά" και δεν έχουν κατοχηρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, για μένα δεν είναι κάτι το οποίο πρέπει να αποτελέσει τον πρώτο παράγοντα που θα απασχολήσει κάποιον που επιλέγει επάγγελμα. Κατά την ταπεινή μου γνώμη το πρώτο κριτήριο είναι αν του αρέσει το επάγγελμα.

    Πάντως, έχουν γίνει βήματα από την ΕΠΥ και την ΕΠΕ σε συνεργασία με το ΤΕΕ για την δημιουργία Επιμελητηρίου Πληροφορικής, όποιος ήταν στην τελυταία γενική συνέλευση της ΕΠΥ έχει μια ιδέα και μπορείτε να βρείτε πληροφόριση στα αντίστοιχα sites.


    Vir prudens non contra ventum mingit
  •  26-08-2006, 17:07 15968 σε απάντηση της 15966

    Απ: Σχολές πληροφορικής

    Μακάρι να προχωρήσει η ιστορία με το επιμελητήριο αλλά αυτά ακούγονται εδώ και χρόνια..

    KelMan συμφωνώ ότι δεν πρέπει να είναι το πρώτο κριτήριο αλλά στα 18 του κάποιος δύσκολο να έχει ως δεδομένο ότι του αρέσει το επάγγελμα.. Οπότε κάπως έτσι μπαίνουμε και στο θέμα της έλλειψης πληροφόρησης..
  •  27-08-2006, 07:46 15979 σε απάντηση της 15956

    Απ: Σχολές πληροφορικής

    Στα 18 του δε ξέρει τί του γίνεται και πώς έχουν τα πράγματα μέσα στο πανεπιστήμιο.

    Ξέρει ότι του πει ο καθηγητής στο σχολείο και στο φροντιστήριο που και αυτοί δε ξέρουν πολλά.

    Όταν ήμουν στο πρώτο έτος υπήρξαν παιδιά που κατάλαβαν γρήγορα ότι δε τους άρεσε το αντικείμενο και ξαναδώσανε και περασανε οικονομικά.

    Έχω δει κορίτσια που πέρασαν πληροφορική με την...4η γιατί στις πρηγούμενες 3 δε καταφέραν την Ιατρική. Και πάλι κάποιες εξετάζανε και τις κατατακτήριες της νομικής.


    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  27-08-2006, 17:21 16000 σε απάντηση της 15979

    Απ: Σχολές πληροφορικής

    Η πτώση θα συνεχιστεί και στα επόμενα χρόνια. Μάλιστα ήταν αναμενόμενη εάν θυμηθεί κανείς και μια έρευνα που είχε κάνει η νομίζω η ΑΣΟΕΕ πριν 1 μίση περίπου χρόνο και είχε διαπιστώσει την συρρίκνωση του κλάδου της πληροφορικής στην Ελλάδα (με την πτώση του συνολικού κύκλου εργασιών και την μείωση των θέσεων εργασίας πανελλαδικά). Απλά η πληροφορική δεν εμφανίζει καλές προοπτικές εργασίας τα επόμενα 5 χρόνια στην Ελλάδα. Εταιρίες πληροφορικής ενοποιούνται και οι θέσεις εργασίας μειώνονται. Ειδικά στην περιφέρεια (εκτός Αθήνας & Θεσ/νίκης) τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Ελάχιστες θέσεις εργασίας, μικρές απολαβές και τρελά ωράρια. Αυτό φαίνεται και στον αριθμό των παιδιών που πάνε και στις ιδιωτικές σχολές για πληροφορική, ο αριθμός του πέφτει επίσης.

    Αντίθετα, οικονομία-διοίκηση-κοινωνικές επιστήμες έχουν καλύτερες επαγγελματικές προοπτικές και γιαυτό τις προτιμά περισσότερος κόσμος. Είμαστε μια κοινωνία παροχής υπηρεσιών τελικά και η υποδομή στην πληροφορική δεν είναι προτεραιότητα για τους έλληνες. (οι όποιες πωλήσεις υπολογιστών συντηρούνται από τους πρωτοετείς φοιτητές, το Δημόσιο προσπαθεί να απορροφήσει τα μηχανήματα του 2004-μόλις πριν 5 μήνες τα εγκατέστησαν και ο ιδιωτικός τομέας προσπαθεί να χωθεί σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα....)

    Επίσης δεν νομίζω πως η λειτουργία επιμελητηρίου ή ένωσης έχει προσφέρει κάτι. Αυτές οι ενώσεις έχουν κεκτημένα δικαιώματα στα "κλειστά" επαγγέλματα (μηχανικοί, φαρμακοποιοί, ταξί κλπ) τα οποία και αυτά λόγω Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανοίξουν οπότε θα χάσουν την όποια επιρροή έχουν τώρα.

    Κάποιες προσπάθειες της ΕΠΥ, ένωση πληροφορικών κλπ. ουσιαστικά προέρχονται από δημόσιους υπαλλήλους και στοχεύουν στο Δημόσιο τομέα (καθηγητές πληροφορικής στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση κλπ) και στο να τσακώνονται με την ECDL Ελλάς δίχως να ασχολούνται με τις συνθήκες εργασίας της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων στην πληροφορική, είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό τομέα.....

  •  27-08-2006, 18:01 16001 σε απάντηση της 16000

    Απ: Σχολές πληροφορικής

    Τότε φίλε nmichalo υπάρχει κάποιο παράδοξο.

    Πώς είναι δυνατόν να υπάρξει κοινωνία παροχής υπηρεσιών χωρίς να υποστηρίζεται ανάλογα από αντίστοιχη τεχνολογία;

    Το καταλαβαίνω ότι πολλοί έχουν τη νοοτροπία..."σιγά τη δουλειά που κάνει", "αφού δε μου προσφέρει κάτι παραπάνω και απτό όπως αύξηση πωλήσεων, γιατί να τον έχω στη δουλειά μου με πολλά χρήματα;", "εδώ δεν είναι εταιρεία τεχνολογίας, είναι ναυτιλιακή/τουριστική/εκδοτική/χρηματηστηριακή/νομική/λιανικής πωλήσεως, γιατί να δώσω 25000 ευρώ που ζητά ο μ...... για νέο server και άδειες λογισμικού;"

    Προσωπική μου άποψη...γιατί εαν δεν το κάνεις εσύ τοτε θα βγει κάποιος ανταγωνιστής και θα το κάνει και τότε θα σε κλείσει.

    Μια ξαδέλφη μου τελείωσε ΙΕΚ πληροφορικής πριν από 8 χρόνια. Έπιασε δουλειά σε μια εταιρεία που έκανε εισαγωγές γαλλικών ενδυμάτων και πωλήσεις μέσω καταλόγου. Το 2000 αυτή η εταιρεία χρησιμοποιούσε βάση δεδομένων που έτρεχε σε MSDOS και έτρεχε σε 486.

    Η εταιρεία έπαιζε σχεδόν μόνη της, χωρίς ανταγωνισμό και όλα πήγαιναν πρίμα. Της έλεγα τότε γιατί δεν έκανε αναβάθμιση σε Pentium 3, NT και SQL Server. Το να έδινε το αφεντικό της 5 εκατομμύρια ήταν παράλογο.

    Πέρυσι η εταιρεία έκλεισε και η ξαδέλφη μου βρήκε νέα δουλειά με αρκετά λιγότερα χρήματα όμως.

    Ηθικό δίδαγμα.

    UPGRADE OR DIE

    Αυτό ισχύει και για την εταιρεία ΚΑΙ για τον εργαζόμενο.

    Αυτό που θα γίνει λοιπόν είναι ή να έχουμε νέα ανάπτυξη στον τομέα της πληροφορικής ή οι εταιρείες που έχουν την παραπάνω νοοτροπία να πεθάνουν και να μείνουμε μόνο με τις μεγάλες ξένες πολυεθνικές που χρησιμοποιούν αβέρτα τα καλά RDBMS και τα καλά ERP.

    Αλήθεια τί είναι 25000 ευρώ κάθε 3 χρόνια για μια ναυτηλιακή; Το μεικτό εισόδημα ενός α' μηχανικού σε 9 μήνες.

    Ουφ τα είπα και ξεθύμανα


    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  27-08-2006, 19:25 16004 σε απάντηση της 16001

    Απ: Σχολές πληροφορικής

    παροχή υπηρεσιών όπως λέμε γκαρσόνια.........
  •  27-08-2006, 19:47 16006 σε απάντηση της 16004

    Απ: Σχολές πληροφορικής

    Υπάρχει όμως και τη τέχνη του ριξίματος του μαύρου λίθου.

    Πας στο εξωτερικό σε μια χώρα όπου οι ικανότητές σου θα εκτιμηθούν καλύτερα και οι αμοιβές θα είναι πραγματικά καλές.
    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
  •  27-08-2006, 20:15 16007 σε απάντηση της 16000

    Απ: Σχολές πληροφορικής

    Υποθέτω ότι κάτι τέτοια λένε οι καθηγητές στα παιδάκια και απομακρύνονται από την πληροφορική.

    Το να βγαίνει έτσι αβίαστα το συμπέρασμα "Εταιρίες πληροφορικής κλείνουν και συγχωνεύονται => Μειώνονται οι θέσεις εργασίας των πληροφορικάριων" νομίζω ότι είναι τραγικό. Είναι το ανάλογο του "Εταιρίες λογιστών κλείνουν και συγχωνεύονται => Μειώνονται οι θέσεις εργασίας των λογιστών".

    Θέσεις πληροφορικής δεν είναι μόνο οι θέσεις στις "εταιρίες πληροφορικής". Σκεφτείτε πως μεταβλήθηκε ο αριθμός των θέσεων σε "εταιρίες πληροφορικής" τους τελευταίους 12 μήνες και πως μεταβλήθηκε ο αριθμός των "θέσεων πληροφορικής" σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Χωρίς να ξέρω νούμερα, έχω την ισχυρή εντύπωση ότι οι προσλήψεις σε τμήματα μηχανογράφησης εταιριών εκτός πληροφορικής (τρόφιμα, κλωστοϋφαντουργία, ναυτιλιακές και ότι άλλο βάλει το μυαλό σας) ήταν πολύ περισσότερες από τις καταργήσεις θέσεων σε "εταιρίες πληροφορικής'.

    Βρισκόμαστε στην άνθιση μίας εποχής που οι πληροφορικάριοι είναι οι "απαραίτητοι" υπάλληλοι κάθε επιχείρισης, όποιο αντικείμενο και αν έχει. Όπως σήμερα κάθε εταιρία άνω των 15 ατόμων έχει τμήμα λογιστηρίου το οποίο απασχολεί προσωπικό σε μόνιμη βάση, έτσι σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, το αντίστοιχο της πληροφορικής θα εφαρμόζεται με τα ίδια αν όχι μεγαλύτερα ποσοστά.

    Εκπλήσσομαι πάντως που δεν το έχουν καταλάβει ούτε οι ίδιοι οι πληροφορικάριοι... Βρε, λες να έρθουν οι Ινδοί και Πακιστανοί απόφοιτοι των αντίστοιχων ΙΕΚ και να σας πιάσουν στον ύπνο;
    Χρήστος Γεωργακόπουλος
  •  27-08-2006, 23:34 16014 σε απάντηση της 15956

    Απ: Σχολές πληροφορικής

    Το ξέρετε τί ΞΕΣΚΙΣΜΑ δίνουν οι Ινδοί για τις πιστοποιήσεις προγραμματισμού μώλις τελειώσουν το πανεπιστήμιο;

    Έχουν γραφτεί ότι είναι τεράστια νούμερα.

    Σε newsgroups της Java έχω δει δεκάδες Ινδούς να ρωτάνε για τις πιστοποιήσεις της Sun.

    Οι άνθρωποι τουλάχιστον ξέρουν καλά το εργαλείο.

    Εμείς τί ξέρουμε;
    Powered by openSuSE 11 64-bit Edition
Σελίδα 1 από 3 (38 εγγραφές)   1 2 3 >
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems