Καλώς ορίσατε στο dotNETZone.gr - Σύνδεση | Εγγραφή | Βοήθεια
σε

 

Αρχική σελίδα Ιστολόγια Συζητήσεις Εκθέσεις Φωτογραφιών Αρχειοθήκες

Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

Îåêßíçóå áðü ôï ìÝëïò Παναγιώτης Καναβός. Τελευταία δημοσίευση από το μέλος Δημήτρης Μπούνδρης στις 04-09-2007, 12:58. Υπάρχουν 37 απαντήσεις.
Σελίδα 3 από 3 (38 εγγραφές)   < 1 2 3
Ταξινόμηση Δημοσιεύσεων: Προηγούμενο Επόμενο
  •  19-05-2007, 12:01 31957 σε απάντηση της 31459

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    Πολλές απαντήσεις σχετικά με το θέμα. Εγώ θα σταθώ στο εξής: Μέσα σε μερικά χρόνια δημιουργήθηκαν πολλά νέα τμήματα πληροφορικής σε πανεπιστήμια σε όλη την ελλάδα. Για άλλη μια φορά δυστυχώς χωρίς προγραμματισμό, υποδομές κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό, ικανό αριθμό μελών ΔΕΠ κτλ. Ετσι διάφοροι (όχι ΟΛΟΙ ΦΥΣΙΚΑ) καθηγητές μαθηματικοί, φυσικοί, χημικοί κτλ που είχαν "ασχοληθεί" με υπολογιστές γίνανε καθηγητές πληροφορικής. Είναι σα να λέμε ότι ασχολήθηκα λίγο με τον κήπο μου και έγινα έτσι καθηγητής Γεωπονίας.

    Το ίδιο ισχύει και για πολλούς επαγγελματίες στο χώρο μας. Δυστυχώς πολλοί έχουν πιάσει καίρια πόστα στο δημόσιο τομέα (και όχι μόνο) διότι απλά είχαν "ασχοληθεί" με τους υπολογιστές (μήν ξεχνάτε ότι και το να παίζεις Warcraft είναι "ενασχόληση" με τους υπολογιστές).

    Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα νομικό πλαίσιο που να οριοθετεί το επαγγελμα του Πληροφορικού. Οποιος θέλει δηλώνει developer, δικτυάς, database admin κτλ. Αν για παράδειγμα κάποιος - ναυπηγός ας πούμε- εχει φτιάξει μια εφαρμογή που χειρίζεται ιατρικά δεδομένα, μπορεί να την πουλήσει στο εμπόριο απλά και μόνο υπογράφωντας ένα χαρτί του υπουργείου εμπορίου (που αν θυμάμαι καλά αναγράφει ότι το λογισμικό κάνει αυτά που αναγράφει η ετικέτα του και ότι δεν κλέβει το κράτος κτλ). Αλλο και τούτο!!!! Δηλάδη ένας περιπτεράς μπορεί να υπογράψει για το αξιόπλοο ενός σκάφους......

    Πάντως φαίνεται να αλλάζουν τα πράγματα, η νέα γενιά "Managers" (άτομα με καλή κατάρτηση γύρω στα 35-40) έχουν κατά τη γνώμη μου καλή τεχνική κατάρτηση (διότι προέρχονται από καλά τμήματα πληροφορικής - και δεν είχαν απλά "ασχοληθεί"...-) και καλή γνώση της αγοράς πληροφορικής. Στα επόμενα χρόνια είμαι σίγουρος ότι θα δούμε πολύ καλύτερες συνθήκες στο χώρο και την αγορά μας.


    Nikos Makris, Senior Consultant (Development & App. Platform), Microsoft Hellas.
    MCAD / MCSD .NET, MCPD
  •  19-05-2007, 18:19 31966 σε απάντηση της 31957

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    Συγγνώμη αλλά όταν στην καθημερινή πρακτική δεν υπάρχει (εύκολος τουλάχιστον) αντικειμενικός τρόπος για αξιολόγηση της δουλειάς ενός "πληροφορικού" ... πως και γιατί να υπάρχει νομικό πλαίσιο για οριοθέτηση. Ποιούς και γιατί θα απέκλειε ένα τέτοιο πλαίσιο;
    Μήπως δεν έχετε συναντήσει απόφοιτους πολυδιαφημισμένων σχολών με βαρύγδουπους τίτλους ΜSc που είναι άσχετοι σε σημείο επικυνδινότητας;; Που προσπαθείτε μετά να συντηρήσετε κώδικά τους και τραβάτε τα μαλλιά σας;;;
    Και από την άλλη λαμπρούς επαγγελματίες χωρίς καν πτυχίο οποιασδήποτε σχολής; Νομίζω ότι αυτό είναι η ευχή και η κατάρα του κλάδου :)

    Εις τον στρατό Καραμάνο δεν γίνονται διακρίσεις! Και επιστήμων να είσαι, σκατά θα καθαρίσεις!
  •  19-05-2007, 18:59 31969 σε απάντηση της 31966

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    Αν και η συζήτηση περί νομικών πλαισίων είναι εκτός θέματος, θα συμφωνήσω με τον kcb ότι δεν είναι αυτή η λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Σαν πρόβλημα του κλάδου σίγουρα υπάρχει, σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε καμμία χώρα του κόσμου όμως (και οπωσδήποτε όχι στις ΗΠΑ) δεν υπάρχει αυτή η θεσμοθέτηση. Συνεπώς, η θεσμοθέτηση του κλάδου ούτε προκαλεί, ούτε μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

    Γνωρίζω ότι κάποιοι επίδοξοι σύλλογοι θέλουν να θέσουν "κανόνες", οι οποίοι κατά κανόνα είναι του στυλ "όσοι είναι απόφοιτοι της σχολής μας". Επίσης, προσπαθούν να πείσουν ότι μόνο τα μέλη του συλλόγου μπορούν να υπογράφουν "μελέτες", όπως οι πολιτικοί και ηλεκτρολόγοι μηχανικοί μπορούν να υπογράφουν μελέτες. Το γιατί αυτές οι προσεγγίσεις είναι λανθασμένες είναι θέμα άλλης συζήτησης. Το λιγότερο όμως, οι υπόλοιποι μηχανικοί πρώτα εδραιώθηκαν ως επαγγελματίες, μετά ως επάγγελμα και μόνο πρόσφατα επιβλήθηκε η οποιαδήποτε μελέτη να απαιτεί την υπογραφή ενός μηχανικού. Δεν δημιουργήθηκαν τα επαγγέλματα προκειμένου να επιβληθούν τα δικαιώματα μελετών.

    Και φυσικά να αναφέρουμε και ότι τα μεγαλύτερα ονόματα στον κλάδο μας δεν έχουν βγάλει σχολή με τις λέξεις "Ηλεκτρονικών Υπολογιστών" στον τίτλο τους.

    Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την ωρίμανση του κλάδου και θέλει να μάθει τί πραγματικά σημαίνει μηχανικός καλό είναι να διαβάσει το "Professional Software Development" του Steve McConnell, εκδόσεις Addison Wesley, ISBN 0-321-19367-9. Συνιστώ τα κεφάλαια "Organizational Professionalism" και "Industry Professionalism".

    Τέλος, θα ήθελα να μην συνεχιστεί εδώ αυτή η κουβέντα, καθώς το κυρίως θέμα είναι πως θα μπορέσουν οι απόφοιτοι των σχολών να βρουν δουλειά. Ο kcb το έθεσε πολύ σωστά. Μπορεί να μην έχεις πτυχίο κάποιας μεγάλης σχολής αλλά να είσαι πολύ καλός επαγγελματίας. Και αντίθετα, μπορείς να έχεις καλό πτυχίο αλλά να είσαι μέτριος προγραμματιστής. Εδώ ας συζητήσουμε πως οι απόφοιτοι θα πρέπει να προετοιμαστούν και πως θα πρέπει να κινηθούν μετά το πτυχίο για να βρουν εύκολα καλή δουλειά.


    Παναγιώτης Καναβός, Freelancer
    Twitter: http://www.twitter.com/pkanavos
  •  03-09-2007, 13:20 34673 σε απάντηση της 31336

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    το κακο ειναι το καλαμι. Οι φοιτητες νομιζουν οτι τα ξερουν ολα,γιατι ετσι ενδεχομενως εμαθαν στην σχολη.

    -Δεν μπορεις να μην ξερεις λογιστικα και να κανεις προγραμμα λογιστικο

    -Πολες φορες σαν κρητηριο εχουν τα διαφορα γραφικα του καθε λειτουργικου και η prompt γραμμη τουσ φαινεται "οπισθοδρομικη". Τι νακανουμε ομως οποιος ξερει κανει αυτο που ξερει χωρις γραφικα.

    -Μην τα βαζεται με κανενα λειτουργικο. Ολα εχουν τα θετικα και αρνητικα τους. Αμα ξερεις προγραμμα ολα λυνονται. Μην ειστε φανατικοι με τιποτα & για τιποτα.

    ενας guru sco unix

  •  03-09-2007, 16:59 34678 σε απάντηση της 34673

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    dyskolos:

    το κακο ειναι το καλαμι. Οι φοιτητες νομιζουν οτι τα ξερουν ολα,γιατι ετσι ενδεχομενως εμαθαν στην σχολη.

    Δυστηχώς συμβαίνει πολλές φορές. Έχει να κάνει και με την ηλικία. Διάβασες φαντάζομαι το σχετικό επεισόδιο του Ζαχαρία:

    ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 30: Οι μελλοντικοί Διευθυντές Πληροφορικής!

    dyskolos:

    -Δεν μπορεις να μην ξερεις λογιστικα και να κανεις προγραμμα λογιστικο

    Δεν συμφωνώ. Αν είναι έτσι, τότε μόνο οι λογιστές θα κάνουν λογιστικά πακέτα, μόνο οι σχεδιαστές σχεδιάστικά κλπ. κλπ. Γι αυτό υπάρχει η ανάλυση. Ο καλός αναλυτής μπορεί να αναλύσει και να μεταφέρει σε μια ομάδα ανάπτυξης οτιδήποτε. Σίγουρα όμως αν έχεις κάποια εμπειρία σε κάποιο domain είναι χρήσιμο για να ξεκινήσεις.

    dyskolos:

    -Πολες φορες σαν κρητηριο εχουν τα διαφορα γραφικα του καθε λειτουργικου και η prompt γραμμη τουσ φαινεται "οπισθοδρομικη". Τι νακανουμε ομως οποιος ξερει κανει αυτο που ξερει χωρις γραφικα.

    Συμφωνώ έως ένα σημείο. Αν π.χ. θέλεις να κάνεις λογιστικό πρόγραμμα, όπως λες παραπάνω, το να ξεκινήσεις από το prompt προσωπικά το θεωρώ όντως οπισθοδρομικό. Ο καθένας με την άποψή του βέβαια.

    dyskolos:

    -Μην τα βαζεται με κανενα λειτουργικο. Ολα εχουν τα θετικα και αρνητικα τους. Αμα ξερεις προγραμμα ολα λυνονται. Μην ειστε φανατικοι με τιποτα & για τιποτα.

    Συμφωνώ. Εκτός από εκεί που λες "Άμα ξέρεις πρόγραμμα", γιατί δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει.
     


    Dimitris Papadimitriou
    Software Development Professional
    dotNETZone.gr News

    Οι απαντήσεις παρέχονται για συγκεκριμένες ερωτήσεις και χωρίς καμιά εγγύηση. Διαβάστε επίσης τους όρους χρήσης.
  •  04-09-2007, 12:09 34692 σε απάντηση της 31459

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    Το θέμα είναι ότι ένας φοιτητής δεν γνωρίζει ακριβώς το τι του αρέσει περισσότερο. Νομίζω ότι οι αρχές προγραμματισμού που διδάσκονται στα πανεπιστήμια φτάνουν και περισσεύουν για τις ανάγκες όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Αγγλίας, Γαλλίας, Γερμανίας κλπ. Απλά πρέπει να σου αρέσει αυτό που κάνει για να μπορείς να αναπτύξεις τις δεξιότητές σου. Σίγουρα οι εταιρίες κοιτάνε ένας απόφοιτος να έχει την διάθεση να εργαστεί και φυσικά να έχει αντίληψη των αρχών την ανάπτυξης και μελέτης ενός πληροφοριακού συστήματος. Υπάρχει όμως και το εξής θέμα: είναι ενδιαφέρουσες οι δουλείες που παρέχονται στις εταιρίες αυτές; Νομίζετε ενδιαφέρει πολλούς να κατασκευάζουν web sites; Νομίζω ότι δεν είναι κάτι ιδιαίτερα όμορφο να το κάνεις 2-3 χρόνια. Πάντως θεωρώ ότι δεν είναι ο ρόλος του πανεπιστημίου να σου μαθαίνει javascript, Oracle PL/SQL και perl. Αυτά διδάσκονται on the job training. Και επειδή ο κλάδος της πληροφορικής παραμένει νέος(όχι πρωιμος πλεον) καλό είναι να υπάρχει μια σφαιρική ενημέρωση για σημαντικά θέματα του κλάδου. Νομίζετε ότι θα πήγαιναν πολλοί σε τμήμα Cognitive science? Γενικά όλοι θα πήγαιναν Software engineering ή Information systems στην αρχή. Αλλά μπορούν για πολλούς το Cognitive τελικώς να ήταν πιο ενδιαφέρον.


    Dimitris Boundris
    Software Engineer
  •  04-09-2007, 12:28 34695 σε απάντηση της 34692

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    Δημήτρης Μπούνδρης:

    Πάντως θεωρώ ότι δεν είναι ο ρόλος του πανεπιστημίου να σου μαθαίνει javascript, Oracle PL/SQL και perl. Αυτά διδάσκονται on the job training.

     

    Εν μέρει καλά τα λες. Η διαφωνία μου είναι στο ότι θεωρώ πως η σύγχρονη αγορά εργασίας είναι πολύ απαιτητική για να αφήσεις τις "hot" τεχνολογίες να τις μάθεις όταν πιάσεις δουλειά. Θα πρέπει να διαβάσεις και να το ψάξεις το πράγμα όσο είσαι στη σχολή ακόμη. Κατά τ'άλλα, ως προς αυτό που λες, το θέμα είναι να το καταλάβουν και οι φοιτητές. Συνήθως όμως κυριαρχεί μια παρανόηση, δεν αντιλαμβάνονται ότι μαθαίνουν πχ Java προκειμένου να γνωρίζουν τον OOP και όχι γιατί όταν θα τελειώσουν θα εργαστούν υποχρεωτικά με αυτή τη γλώσσα.


    Vir prudens non contra ventum mingit
  •  04-09-2007, 12:58 34697 σε απάντηση της 34695

    Απ: Δεν υπάρχουν απόφοιτοι?

    Κοίτα σίγουρα χρειάζεται να γνωρίζεις λίγο Java, λίγο SQL Server και καλα SQL. Νομίζω αυτά φτάνουν στην αρχή. Αυτό που πραγματικά πιστεύω είναι ότι το πανεπιστημιο είναι εργαστήριο σκέψης και όχι εκμάθησης εργαλείων όπως VS 2005, Eclipse, ΙΒΜ clearcase κλπ. Εάν κάποιος θέλει να τα μάθει υπάρχουν εργαστήρια, ΙΕΚ κλπ. Επίσης νομίζω ότι η απορροφητικότητα ατόμων που έχουν πτυχία πληροφορικής είναι καθολική και μόνο άτομα που πραγματικά αγαπούν το προγραμματισμό διεισδύουν στο χώρο.


    Dimitris Boundris
    Software Engineer
Σελίδα 3 από 3 (38 εγγραφές)   < 1 2 3
Προβολή Τροφοδοσίας RSS με μορφή XML
Με χρήση του Community Server (Commercial Edition), από την Telligent Systems