Πριν από μερικές μέρες είχα την ευκαιρία να ανέβω στη συμπρωτεύουσα και να διεξάγω ένα διήμερο τεχνικό σεμινάριο στο χώρο της Infolab με θέμα το Windows Azure. Έγινε στα πλαίσια μίας σειράς σεμιναρίων που κάνουμε για τα Ελληνικά software houses που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να υλοποιήσουν προϊόντα για το cloud της Microsoft.

Το ενδιαφέρον είναι μεγάλο για το cloud τον τελευταίο καιρό, οπότε οι θέσεις συμπληρώθηκαν πολύ γρήγορα και οι συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν σχεδόν όλοι στο σεμινάριο.

Επί τη ευκαιρία, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους οικοδεσπότες μου στην Infolab, Δήμητρα Φαρδή και Γιώργο Ρίζο, που παραχώρησαν το χώρο για το σεμινάριο και διευκόλυναν την οργάνωσή του (catering, software κλπ). Παρέδωσα όλο το υλικό σε δικό τους εκπαιδευτή ώστε να μπορέσουν να ξανακάνουν την εκπαίδευση σε όποιον το ζητήσει στο μέλλον.

Καλύψαμε τα γνωστά θέματα σχετικά με το Azure: Services, Storage, SQL Azure και συνοπτικά το AppFabric (connectivity, caching, access control). Επίσης αγγίξαμε και θέματα όπως η κοστολόγηση, το scale out του SQL Azure και το multitenancy. Τέλος, οι παραβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν κάνοντας μία σειρά από ασκήσεις (labs)

Αν αναρωτιέται κανείς που μπορεί να βρει την ύλη από το σεμινάριο, είναι απλό: ακολουθήσαμε το υλικό που υπάρχει στο Windows Azure Platform Training Kit.