Και εκεί που περιμέναμε να ακούσουμε για ένα νέο PDC (Professional Developers Conference) από τη Microsoft, να που προέκυψε καινούργια εκδήλωση ονόματι BUILD. Η διαφορά με το PDC, που απευθύνεται σε επαγγελματίες προγραμματιστές, είναι ότι το BUILD απευθύνεται σε όλους ανεξαιρέτως, φοιτητές, χομπίστες, επαγγελματίες, startups, ημι-developers κλπ. Όπως όλα δείχνουν εκεί θα ανακοινωθούν πολλά καινούργια πράγματα, με πρώτο και καλύτερο βέβαια τα νέα Windows (ή Windows 8). Αυτό που ενδιαφέρει, όμως, τους προγραμματιστές είναι ότι αναμένεται να ανακοινωθούν και πολλά πράγματα που αφορούν τη development πλατφόρμα με πιο σημαντικό την εισαγωγή της HTML5 ως first-class-citizen στην πλατφόρμα. Ήδη έχει αρχίσει και ετοιμάζεται η Ελληνική αποστολή που θα παραβρεθεί να ακούσει από πρώτο χέρι τις ανακοινώσεις και να μιλήσει με τα στελέχη και τους τεχνικούς και της Microsoft. Εκ των έσω μπορώ να πω ότι το κλίμα μοιάζει με εκείνο που υπήρχε πριν από το ιστορικό PDC του 2008, όταν και ανακοινώθηκε το Windows Azure επισήμως.

Το επίσημο site το βρίσκεται εδώ: http://www.buildwindows.com/

Δύο κουβέντες και στο blog του Somasegar, διευθυντή του τμήματος ανάπτυξης στη Microsoft: http://blogs.msdn.com/b/somasegar/archive/2011/06/01/building-a-bright-future.aspx

Στο μεταξύ έχει γίνει πολύ συζήτηση για το UI των νέων Windows. Ένα preview μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.microsoft.com/presspass/features/2011/jun11/06-01corporatenews.aspx (το video είναι στο κάτω μέρος της σελίδας). “Fast, fluid, and dynamic” είναι το βασικό μήνυμα και φυσικά touch-centric μια και όλα πια φαίνεται να οδηγούν προς το NUI (Natural User Interface) σε αντιδιαστολή με το GUI (Graphical User Interface) που έχουμε τόσα χρόνια μέσω του ποντικιού, των Windows και του πληκτρολογίου. Πρωτοπαρουσιάστηκε από τον Steven Sinofsky στην εκδήλωση D9 (http://www.winextra.com/archives/watch-steven-sinofsky-show-off-windows-8-at-d9-video)

A First Look at ‘Windows 8’