Το τρίτο και τελευταίο θέμα της σειράς των screencasts που έκανα για το κομμάτι του testing μέσω Visual Studio 2010 αφορά το performance και load test. Είναι από τα πιο αναγκαία και γι’ αυτό χρήσιμα χαρακτηριστικά του, μια και δεν μπορώ να σκεφτώ επαγγελματική εφαρμογή που δεν χρειάζεται να γνωρίζουμε το πόσους χρήστες μπορεί να “αντέξει”, σε ποιό hardware συνίσταται να τρέξει για να αποδώσει τα αναμενόμενα κλπ. Μάλιστα στο χώρο των software houses, αυτό συχνά-πυκνά αποτελεί και ειδοποιός διαφορά μια και επηρεάζει το κόστος απόκτησης μίας εφαρμογής (αν, για παράδειγμα, για 5 χρήστες μία εφαρμογή θέλει 8πύρηνο επεξεργαστή με 32 GB μνήμη, ενώ μία άλλη θέλει τα μισά το κόστος διαφοροποιείται σημαντικά). Είναι, άλλωστε, από τα πρώτα πράγματα που θα ρωτήσει ο τελικός πελάτης: “τι hardware χρειάζομαι για τον Χ αριθμό χρηστών μου;”

Το Visual Studio παρέχει πολλά εργαλεία προκειμένου να ελέγξουμε τις επιδόσεις της εφαρμογής μας, τα οποία δεν είχα την ευχέρεια να παρουσιάσω στο περίπου μισής ώρας screencast, μια και ήθελα απλά να κάνω μία απλή end-to-end εισαγωγή στο πως μπορεί κανείς να πραγματοποιήσει το load testing. Όσοι ενδιαφέρεστε για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να κοιτάξετε έναν λεπτομερή οδηγό που υπάρχει στο codeplex αναφορικά με τα διάφορα performance εργαλεία που είναι διαθέσιμα από το Visual Studio.

Στο screencast θα δείτε demos του πως δημιουργεί κανείς ένα web performance test, αλλά και του πως δημιουργεί και εκτελεί ένα load test βάσει αυτού.