Δεν ξέρω πόσοι το αντελήφθησαν, αλλά την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε ανακοίνωση από τη Microsoft (και πιο συγκεκριμένα από την ομάδα του SQL Native Client) που δήλωσε ότι η εταιρία αποφάσισε να επικεντρωθεί στην ODBC και σταδιακά να εγκαταλείψει την OLEDB. Αυτό αφορά σε πρώτη φάση τον SQL Native Client, αλλά λογικά θα επεκταθεί σύντομα και στα υπόλοιπα κομμάτια που βασίζονται στην OLEDB – μέχρι στιγμής καμία ανακοίνωση για αυτά.

Αν και ακούστηκαν μερικά παράπονα για αυτή τη στροφή, κυρίως από αυτούς που χρησιμοποιούν OLEDB επί του παρόντος, θεωρώ ότι η αλλαγή καλώς έγινε: η ODBC χρησιμοποιείται από όλες τις πλατφόρμες για επαφή με τον SQL Server και είναι ευρύτατα διαδεδομένη σε αντιδιαστολή με την OLEDB που χρησιμοποιείται μόνο από Windows. Οπότε δεν έχει νόημα για τη Microsoft να συντηρεί δύο τρόπους επαφής με τη βάση όταν κάνουν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα, ειδικά μάλιστα με την έλευση του Cloud. Η μόνη ένσταση θα μπορούσε να είναι το performance, αλλά σύμφωνα με τα όσα λένε οι ειδικοί της Microsoft που το εξέτασαν, η ODBC υπερτερεί της OLEDB – αντίθετα με την κοινή πεποίθηση.

Περισσότερες λεπτομέρειες από την επίσημη ανακοίνωση μπορείτε να βρείτε και εδώ: http://social.technet.microsoft.com/Forums/en/sqldataaccess/thread/e696d0ac-f8e2-4b19-8a08-7a357d3d780f